Ik vroeg mij af wat nu precies het verschil is tussen een hb tekort en ferritine tekort? Mijn hb is netjes rond de 7.8 maar heb gisteren een ijzer infuus gekregen omdat mijn ferritine ontzettend laag blijkt te zijn. De waardes weet ik helaas nog niet omdat het nogal haast had heb ik mijn eigen arts niet meer gesproken dus zal as week de waardes opvragen. Zitten aan dit tekort nog gevolgen aan? En is het probleem na een infuus verholpen of zal dit blijvend zijn? Ik heb een infuus gehad van ferinject 1000
Een tekort aan ferritine kan uitendelijk leiden tot een verlaagd Hb. Ferritine geeft weer hoeveel ijzeropslag-capaciteit je bloed heeft. Ijzer is nodig voor het maken van hemoglobine (Hb), wat zorgt voor het zuurstof transport in je lichaam. Dus: laag ferritine = laag Hb = te weinig zuurstof transport (bloedarmoede, moe etc). Beetje kort door de bocht, maar hoop dat je hem snapt.
Ik had een paar jaar geleden een extreem laag Hb en Fer. Ook een aantal ijzerinfusen gehad en ineens wat het gewoon weer stabiel. Na het eerste infuus volgde na 6 weken de 2e, toen na een maand of 3 de 3e, na een half jaar de 4e en sindsdien ben ik stabiel.
Ik dacht dat de feritine te maken de wijze waarop de aanmaak gebeurd. Dat bij een te laag feritine iets misgaat met de deling o.i.de.
Ferritine is een eiwit dat ijzer kan binden. Op die manier wordt ijzer opgeslagen in het lichaam. De hoeveelheid ferritine in je bloed is dus een maat voor de opslagcapaciteit van ijzer door je lichaam. Hb is hemoglobine. Hb is ook een eiwit. In Hb zit ijzer, dus je hebt ijzer nodig om Hb te maken. Hb vervoert zuurstof in je bloed. Bij een te laag Hb (bloedarmoede) krijg je dus last van vermoeidheid. Verder snap ik eerlijk gezegd niet zo veel van je verhaal. Ik vraag me vooral af of je het wel goed hebt begrepen. Je hebt blijkbaar een lage ferritine (weet je dat echt zeker?). Je Hb is echter prima. Je hebt dus functioneel geen ijzertekort. Een ijzerinfuus krijg je over het algemeen als je een heel laag Hb hebt, die met ijzertabletten niet omhoog te krijgen is. Als je ferritine laag is, heeft het volgens mij helemaal geen zin om ijzer toe te dienen. Aangezien je te weinig ferritine hebt, kan je dat dan toch niet opslaan. Je krijgt dan denk ik zelfs ijzerstapeling. Kortom ik vind dit verhaal heel onlogisch. Ik zou dus maandag eens goed navragen bij je huisarts hoe het nou eigenlijk zit.
Janna, nee hoor ze heeft het waarschijnlijk goed begrepen hier hetzelfde verhaal elke keer een ijzer infuus niet omdat mijn HB laag is maar wel omdat mijn ferritine waardes veel te laag zijn. Kan dus en niks geks aan haar verhaal voor mij althans haha
Ik heb het ook gehad, bij mij werd gezegd dat een laag hb = bloedarmoede, een lage ferritine-waarde = ijzertekort. Laag ferritine kan leiden tot laag hb.
Verhaal klopt gewoon hoor, je kunt een normaal HB hebben en een laag ferritine. En dan wordt die ferritine aangepakt, om de klachten te behandelen.
Het is beat verwarrend ja ook de uitleg van de verpleegkundige vandaar de vraag hier Laag fertine was volgens het ziekenhuis een tekort aan ijzer (opslag? ) Er moesten zelfs direct stappen ondernomen worden ivm aankomende bevalling. Wat ik dan niet snap waarom prikken ze altijd hb bij klachten en niet standaard die feritine? Elke keer was mijn hb dus netjes totdat het ziekenhuis zei ja maar dan prikken we ook je feritine. . Nog geen 45 min later werd ik gebeld dat ik terug moest komen voor een infuus.. Ik heb woensdag weer een afspraak in het ziekenhuis dus zal dan al mijn waardes opvragen Voor degene die een infuus hebben gekregen wanneer merkte jullie verschil ?
Alleen Hb prikken is idd niet altijd slim. Als screening kan het prima, maar zeker als er klachten zijn zul je eigenlijk verder moeten zoeken (ferritine transferrine etc). Helaas doen veel huisartsen dit niet. Bij een bevalling kun je veel bloed verliezen. Dit hoeft heel niet erg te zijn als je lichaam voldoende in staat is dit op een redelijk tempo terug aan te maken. Met een laag ferritine zal je lichaam dit heel slecht kunnen doen. Hierdoor kun je maanden een vaatdoek blijven na je bevalling, of zelfs een transfusie moeten ondergaan. Beter dus om van te voren in te grijpen met een simpel infuus. Hopelijk stijgen je waardes snel.!
Ik had het ook aan het eind van mijn zwangerschap; vk vond hb prima, toen werd ik vanwege iets anders doorverwezen naar de gyn die ook meteen ferritine liet checken gezien mijn klachten, en die was dus veel te laag. Na de bevalling verloor ik nog heel veel bloed, maar gelukkig dus vooraf het infuus gehad, want mijn herstel verliep erg voorspoedig. Eerst werd gezegd dat ik zeker een week niet rechtop zou kunnen zitten of staan, ze wilden liever een transfusie geven, maar ik zat nog op het randje. 2 dagen na de bevalling liep ik zelf achter m'n rolstoel door de gangen, op dag 3 stond ik buiten te stoepkrijten met m'n oudste
Ik heb eind vorig jaar 6 ijzer infusies gehad binnen een tijd van drie maanden. Door bloedonderzoek kwamen ze erachter dat ik eigenlijk al half dood op een hoopje had moeten liggen met een ferritine waarde van 2.3 en hb van 7.9. Waarschijnlijk had ik dit al over een paar jaar lang opgebouwd ivm zware menstruaties. Mijn klachten weet ik aan stress en een zeer druk bestaan. Na ongeveef een maand kan je vewachten je beter te voelen TO, dit was bij mij zeer zeker het geval. Veel meer energie en niet meer kortademig.
Je hb is trouwens absoluut niet 'netjes', het zou minimaal 11.5 moeten zjn dus je zit veel te laag. Vandaar ook je infuus vermoed ik!
Oh nee sorry, ik zie dat dit lab g/dL hanteert. Dan zat ik omgerekend op ruim 5 mmol/L en zat TO goed met haar waarde.
Oke, weer wat geleerd! Al begrijp ik nog niet helemaal hoeidat dan werkt, want waar wordt al dat ijzer dan opgeslagen, als je geen ferritine hebt om het aan te binden? Of is ijzer de beperkende factor om ferritine te maken en kan je lichaam met al dat ijzer ineens heel veel ferritine gaan maken? Dat moet dan haast wel. @ts: Ik had niet gezien dat je bijna moet bevallen. Dan snap ik inderdaad dat het belangrijk is om je ijzervoorraad snel op pijl te krijgen.