Wat bedoelen ze met dat ze er van overtuigd zijn dat hij de lessen in de klas niet aan kan? Houden ze hem daarom twee weken apart? En daarna dan? Kan het dan weer wel of wat is het idee hier achter? Als ze vinden dat ze hem geen passend onderwijs kunnen bieden moeten ze zorg inkopen en anders een school voor hem zoeken die het wel kan. Dat is hun zorgplicht. Ze kunnen hem niet voor de rest van schoolperiode gaan ‘wegstoppen’ Goed dat je hem ziek thuis houdt vanmiddag!
Maar hij werd toch voor straf geïsoleerd? Dat zou toch ‘maar’ 2 weken zijn? Als ze nu roepen dat hij de gewone lessen niet aankan en ze alles hebben geprobeerd, klinkt het namelijk alsof hij ook niet meer teruggaat keren in de klas. Want waarom zou het over 2 wkn wel opeens weer kunnen. Heb je er al aan gedacht om zelf ook aan dossiervorming te beginnen. Documenteer je gespreken met wie en wanneer. Maak foto’s van zijn blauwe plekken. Stuur mailtjes, waarin je zwart op wit bepaalde antwoorden krijgt. Dan heb je meer om op te staan als je een klacht indient of nog andere stappen zou ondernemen.
Kon die lach wel van dr gezicht meppen. De zus van een vriendin is kindercoach, gespecialiseerd in adhd. Niet in mijn regio, maar mijn vriendin gaat het doorsturen, ze denkt dat ze me wel kan helpen hierin.
Ik zou er geen tijd meer in stoppen en voor het nieuwe schooljaar en nieuwe school kiezen. Nu direct bij een aantal scholen in de buurt bij de directeur op gesprek gaan en je kind uitleggen, en vragen wat hun beleid daarbij is. Anders ben je afhankelijk van overplaatsing vanuit je school en dat duurt eeuwen. In een nieuw schooljaar kunnen ze gewoon overstappen.
Ja, ik ben al met dossiervorming begonnen. Zit overdag even met de jongste van 2. Nu noteer ik alles in mijn telefoon en s avonds ga ik zitten achter de laptop als iedereen slaapt. Ook alle appjes en fb-berichten heb ik al opgeslagen. Onder andere de berichten naar mijn man en vriendinnengroep, maar ook de mail die ik gestuurd heb naar de wijkverpleegkundige. Alles wat er gezegd is op school heb ik in korte punten al genoteerd toen ik thuis was, vanavond maak ik er eensuidelijk verhaal van. Hij mag weer terug naar de klas, maar volgende maand zitten we weer met hetzelfde. Als ze nu alleen al luisteren en de begeleiding willen geven die ik aandraag, dan komen we ergens. Straf geven is prima, dat was ook nodig. Maar ik vraag alleen om hulp en een passende oplossing. Meer niet.
Precies! Ik zou zelf ook contact opnemen met iemand van het samenwerkingsverband om te overleggen! Naar mijn idee zou school dit contact ook zelf moeten leggen om advies te krijgen. Dit zijn ze zelfs verplicht als ze het zelf niet (meer) aankunnen. En los daarvan inderdaad het traject mbt een andere school inzetten.
Met een zorgleerling is het echt niet een kwestie van een school uitzoeken en overstappen. De school gaat zijn dossier doornemen en beoordelen of zij de zorg kunnen bieden.
Ik heb voor vanmiddag een afspraak bij de huisarts staan. Misschien dat zij nog ideeen heeft. Vanmiddag blijft hij lekker thuis. Daarna ben ik doorgelopen naar het cjg om formulieren in te leveren. Zij vindt de straf bizar maar wil afwachten. Maar op aandringen van mij stapt ze maandag een overleg binnen om eens te overleggen met de nieuwe orthopedagoog. Kijken of ze bepaalde dingen in gang kunnen en mogen zetten voor er een diagnose gesteld is. Als hij morgen geen toets heeft, blijft hij morgen ook thuis
Wat denk je zelf, gaat hij het redden op een reguliere school of zou speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs beter bij hem passen?
Ik denk dat hij prima kan redden op deze school (alle conflicten van nu even daargelaten, even puur op het onderwijs). En ik denk dat met de juiste begeleiding, hij echt heel ver kan komen en er nog meer in zit dan wat hij nu laat zien. Zijn juf stond vanmorgen wel open op nieuwe handvaten en wil nog wel een nieuw gesprek met iemand erbij die er vertand van heeft. Normaal ben ik ook echt wel tevreden over haar hoor. Maar zolang de directeur daar niet achter staat kan ze niks beginnen. Wat ik ook niet snap, is dat het echt al een stuk beter gaat dan in januari. Zijn uitbarstingen zijn zeker niet wekelijks. Hij heeft na zijn bui aan alles meegewerkt en tóch worden zijn straffen steeds zwaarder.
Ik heb de vertrouwenspersoon gesproken en zij gaf aan om te proberen te bemiddelen met school en de algemeen bestuurder van de overkoepelende organisatie. Inmiddels weet ik dat de wachttijden inderdaad niet lang zijn en als er geen gekke dingen gebeuren, kan er in de loop van de zomervakantie of een diagnose gesteld worden of gekeken worden naar ander onderzoek. Dus nog zo’n week of 7 a 8 hooguit. Ze gaan dingen proberen te bespoedigen, dus vanuit die hoek krijg ik eindelijk de juiste hulp die ik moet hebben. Mocht er uit de bemiddeling niks komen zijn er nog andere stappen te ondernemen, die krijg ik nog per mail (zij had een vergadering, ik moet zo de kinderen halen). En het lost voor nu nog niks op en ik weet niet of er uit komt wat ik graag zou willen, maar eindelijk heeft er tenminste iemand geluisterd vandaag. Nu de rest nog. Maar vanmiddag gaat de jongste naar de oppas, middelste naar school en ga ik met de oudste zijn planbord personaliseren.
Wat erg om dat allemaal te lezen. Zoals ik het lees moet hij maar gewoon meedoen met de rest van de klas maar dat gaat hem niet lukken. Zodra hij dan tegengas geeft, geven ze hem straf. Zo werkt het natuurlijk niet! Ik denk dat het misschien toch beter is om een andere school te zoeken voor je zoon. Ik ben namelijk bang dat ze hun handen al van hem af hebben getrokken. Mijn zoon was in het begin van het schooljaar zo gefrustreerd, niks lukte hem en liep steeds verder achter met werk op de rest van de klas. Hij zat gelijk al bij juf vooraan in de klas. Als hem iets niet lukte (te moeilijk) dan brak hij zijn potloden doormidden en gooide zijn spullen (boek, schrift, potloden, gum etc.) door de klas, bij anderen achter hem in het schrift krassen, door de klas schreeuwen om maar aandacht te krijgen van de juf. Echt een stoorzender voor de rest van de kinderen in de klas. Juf wist er eerst ook geen raad mee en ik werd regelmatig aangesproken over wat hij dan weer die dag gedaan had. Dan vroeg ik aan hem waarom? En begon te huilen en zei dat hij het erg moeilijk vind. Dat niemand hem leuk vind en ze niet met hem spelen. Hij wilde niet meer naar school, was elke keer ziek zoals hij dan zei.. Ik kreeg boekjes mee om met hem leren te lezen zodat hij wat qua lezen toch wat oppikte. In de klas was hij elke keer zo afgeleid, en vind het ook erg moeilijk om door te werken. Zodra hij een opdrachtje klaar had dan zocht hij oogcontact met juf en dan moest zij zeggen dat hij gerust verder mocht werken maar dat lukte niet uit zijn eigen zeg maar. Op een gegeven moment heeft ze een stickersysteem bedacht voor hem. Als hij een opdrachtje klaar had dan mocht hij een sticker achter zijn opdrachtje plakken. Dat ging heel erg goed en zo had ze ook een stickersysteem bedacht voor het niet slopen van dingen, gaat dat de hele goed dan mag hij 3 stickers plakken. Qua buiten spelen mag hij nog een kwartiertje extra buiten spelen bij de kleuters zoals ik in een eerder berichtje heb geschreven. We hebben ondertussen meerdere onderzoeken (vele vragenlijsten moeten invullen) en gesprekken gehad. Hij mag gewoon met de klas meedoen en 2 vakken (rekenen en lezen) zijn op zijn eigen tempo. Het blijkt uit de onderzoeken dat hij een IQ heeft wat net 5 punten onder het gemiddelde zit. Voor de onderzoeken mochten ze 1 vak aanpassen aan zijn niveau en daarna 2 vakken. Toevallig afgelopen vrijdag weer een gesprekje gehad over hoe het nou gaat. Hij kan zich nu beter concentreren en het gaat de goede kant op en loopt nu nog maar 2 kernen achter op de rest van de klas. Hij vertelde vorige week vol trots dat hij 2 boeken had gelezen op school. Na 1 boek moet hij vertellen waar het boek over gaat zodat ze niet sjoemelen met lezen hahaha
Fijn dat de juf er wel open voor staat, zou zij niet met de directeur en jullie in gesprek kunnen daarover. En dan misschien een plan van aanpak kunnen maken
Maar de zoon van TS is nog niet beoordeeld en op papier geen zorgleerling. Een ideaal moment dus voor een overstap voordat god en iedereen zich er mee gaat bemoeien.
@Luuz, een kleine verduidelijking: speciaal onderwijs hoeft niet met het IQ te maken te hebben. Cluster IV onderwijs is met name voor kinderen met gedragsstoornissen en psychiatrische stoornissen. (Onder psychiattrisvhe stoornissen vallen oa adhd en ass) kinderen volgen het gewone basisschoolonderwijs, maar dan in kleine klassen en met een juf die niet verwacht dat een kind stil zit en heel de dag zijn mond houdt. Maar kindeten strome gewoon uit naar het VMBO, havo of vwo. (Alleen even ter verduidelijking hoor, omdat je zei dat hij niet naar speciaal onderwijs hoeft, omdat hij het schoolwerk gewoon aankan)
Uiteraard is het goed om zo snel mogelijk naar een andere school uit te kijken, ik zeg alleen dat dat nog niet zo makkelijk kan blijken te zijn. Wat bedoel je met dat hij nog niet beoordeeld is? Er zullen zeker aantekeningen over zijn gedrag in het leerlingdossier zijn geschreven.
Sorry, misschien was ik inderdaad niet heel duidelijk in mijn uitleg haha. Ook uit alles er omheen denk ik dat hij prima op deze school kan blijven. Maar er moet wel wat geïnvesteerd worden dan. Er zijn meerdere leerlingen op school met adhd, maar zij krijgen wel medicatie. Ik weet niet wat ze bij deze leerlingen vooraf hebben geprobeerd natuurlijk (logisch ivm privacy).