ik kan me er totaal niet druk om maken , zolang ik de zinnen kan lezen en weet wat iemand bedoeld is t voor mij prima
Dat was ik En wat ik versta onder woorden die de dikke van Dale niet kent is 'straattaal'. Daar hoeft ze idd niet mee aan te komen en al helemaal niet met dat zogenaamde 'stoere' accentje wat de jeugd er graag aan geeft. Wat een andere doet of zegt, zal mij een worst wezen. Wel verwacht ik van mijn dochter dat ze de Nederlandse taal zal spreken zoals het hoort. Heel bot gezegd misschien maar daar kom je in deze maatschappij veel verder mee dan iemand die graag zinnen gebruikt als 'ik weet waar je bed slaapt' of 'ik was zo kleppie, ik kon nie meer wakka'. Ben het met je eens dat de taal enorm is veranderd vergeleken met 100 jaar terug. Maar jij hebt het nu over correct Nederlands en daar ging het juist níet over.
Als iemand een verkeerde zin schrijft betekent dat toch niet meteen dat diegene slecht nederlands kan? Soms zie ik ook een zin van mezelf terug waarvan ik dan denk dat klopt niet helemaal. En topics over 'ben ik zwanger?' Lees ik al helemaal niet. Dan denk ik wel van doe gewoon een test ipv moeilijk lopen doen met een nutteloos topic.
Dit dus!!! NEE,het is geen Nederlands...maar moet er nu iedere keer een topic aangemaakt worden over hoe slecht de buurman,het kind van Pietje of de man van je zus Nederlands praat?
Ho. Het gaat mij niet om het topic. Maar het onderwerp in dit topic. Vind het op de een of andere manier.! Andere mensen aan spreken ( op hun in-perfect) op hun geschreven taal. Het een soort van afkraken is naar deze mensen toe. Van kijk mij. Mij nu eens ergeren aan mensen die zinnen woorden verkeerd schrijven. Van dat moet niet kunnen mag niet! En het kan niet zo zijn dat mensen. Niet goed genoeg Nederlands schrijven. In de ogen van mensen die perfectie eisen van anderen. En dat is gewoon ontzettend jammer. Laat je mede mens in hun waarden.
Ik kraak niemand af hoor, maar ik vind dat je je eigen taal gewoon normaal moet gebruiken. Maar ja dat is dan mijn mening.
Misschien tijd voor een paar nieuwe groepen/subgroepen: is dit correct Nederlands? Schoonouders klaagtopic Ik word er een beetje moe van.... Als ipv of kan iets regionaals zijn. Ik heb het wel vaker gehoord van mensen uit dorpen in de omgeving. Maar niet dat ik me daar aan stoor.
Idd soms best irritant en ja ik stoor me er ook wel eens aan maar ja niet iedereen is evengoed in de Nederlandse taal..... Nadat ik dit bericht op Facebook tegenkwam was ik me er echt wel even meer bewust van dat het voor sommige ook echt moeilijk is. Nederlands moeilijk te leren Probeer het maar eens. Nederlands is (ook voor buitenlanders) moeilijk te leren, maar weten we ook waarom? Na het lezen van onderstaand gedicht is het jullie vast duidelijk. Men spreekt van één lot, en verschillende loten, maar 't meervoud van pot is natuurlijk geen poten. Zo zegt men ook altijd één vat en twee vaten, maar zult u ook zeggen: één kat en twee katen? Laatst ging ik vliegen, dus zeg ik : ik vloog. Maar zeg nou bij wiegen beslist niet: ik woog, want woog is nog altijd afkomstig van wegen, maar is dan 'ik voog' een vervoeging van vegen? Wat hoort er bij 'zoeken'? Jazeker, ik zocht, en zegt u bij vloeken dus logisch: ik vlocht? Welnee, beste mensen, want vlocht komt van vlechten. En toch is ik 'hocht' niet afkomstig van hechten. En bij lopen hoort liep, maar bij kopen geen kiep. En evenmin zegt men bij slopen 'ik sliep'. Want sliep moet u weten, dat komt weer van slapen. Maar fout is natuurlijk 'ik riep' bij het rapen. Want riep komt van roepen. Ik hoop dat u 't weet en dat u die kronkels beslist niet vergeet. Dus: kwam ik u roepen, dan zeg ik 'ik riep'. Nu denkt u: van snoepen, dat wordt dan 'ik sniep'? Alweer mis, m'n beste. Maar u weet beslist, dat ried komt van raden, ik denk dat u 't wist. Komt bied dan van baden? Welnee, dat wordt bood. En toch volgt na wieden beslist niet 'ik wood'. 'Ik gaf' hoort bij geven, maar 'ik laf' niet bij leven. Dat is bijna zo dom als 'ik waf' hoort bij weven. Zo zegt men: wij drinken en hebben gedronken. Maar echt niet: wij hinken en hebben gehonken. 't Is moeilijk, maar weet u: van weten komt wist, maar hoort bij vergeten nou logisch vergist? Juist niet, zult u zeggen, dat komt van vergissen. En wat is nu goed? U moet zelf maar beslissen: hoort bij slaan nu: ik sloeg, ik slig, of ik slond? Want bij gaan hoort: ik ging, niet ik goeg of ik gond. En noemt u een mannetjesrat nu een rater? Dat geldt toch alleen bij een kat en een kater. Je ziet, onze taal beste dames en heren, is, net zoals ik al zei, best moeilijk te leren!
Leuk gedicht! De fout uit je openingspost hoor ik hier in Leiden heeeeel vaak. Nu ligt Leids en Rotterdams niet zo heel ver uit elkaar (ik vind vooral het zangerige ervan heel herkenbaar en sommige uitdrukkingen ook) dus misschien dat we het daardoor allebei wel vaker zijn tegengekomen?
Ik erger me alleen aan de tieners die op fb reagen met: ,,egt he!" Dan denk ik: weten ze het echt niet of is het straattaal? Voor de rest is het denk ik gewoon dialect en tja daar kan je soms niks aan doen. Ik zal af en toe ook wel kromme zinnen hebben.
Ik heb dat eigenlijk nog nooit gehoord of gelezen... wel zinnen waarbij "als" en "dan" door elkaar worden gehaald. En "mij" en "ik". Maar ja, niemand is perfect en sommigen hebben meer moeite met Nederlands dan anderen. Ach ...
Hoe goed ben jij in rekenen/wiskunde? Ik ben daar heel goed in! In de Nederlandse taal minder.....Ieder zijn talent!
Leikt me weleens leuk om juist helemaal geen corect nederlands meer te gaan schrijfen. folgens mei weten mensen heus wel wat ik bedoel ook al schrijf ik het verkeert Of doet het pein aan je ogen als je verkeerde speling ziet.
Sommigen weten het echt niet. Zij schrijven ook "egt" op proefwerken en in verslagen. (Jaja, een "juf" op de middelbare school. ) Ik schrijf meestal niet mee in dit soort topics, inderdaad omdat de discussie iedere keer hetzelfde loopt en eindeloos doorgaat. Wat ik altijd jammer vind is dat mensen die zich (soms) aan fouten ergeren meteen wordt verweten dat ze arrogant zijn. Dat woord wordt meestal niet gebruikt, maar wel andere woorden die in feite op hetzelfde neerkomen. Bijv. "je beter voelen", "kijk mij eens goed zijn", "kapsones", enz. Dat verwijt maakt me echt boos, omdat het gewoon onzin is! Tenminste, het is niet per definitie zo. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat sommige mensen zich wel beter voelen, maar als je goed bent in taal, vallen fouten je op. Daar kun je niets aan doen. Het gaat vanzelf. Net zoals jij automatisch leest als je letters ziet. Dan kun je niet niet lezen. Zo kan ik fouten niet niet zien. En dat verstoord het lezen van een tekst, dus het kan heel snel irriteren. Dus ja, fouten vallen me op en ja, soms erger ik me er aan (afhankelijk van de fout). Nee, ik zou er geen topic over beginnen. En nee, ik voel met niet beter dan degene die de fout maakt.