Wat goed! Jammer voor ons, net te laat, gisteren naar Antwerpen geweest. Maar super voor alle dames die het willen gebruiken.
Mooi! Eindelijk eens een medische behandeling/test waar Nederland niet tig jaar mee achter loopt op de ons omringende landen, maar slechts een jaartje. We gaan de goede kant op dames en heren van de politiek
Enige nuancering is op zijn plaats. Het betreft een pilot van 2 jaar waarin enkel vrouwen toegang tot deze test krijgen nadat ze een combinatietest hebben laten doen met als resultaat een minder goede uitkomst. Aangezien de combinatietest een risico analyse is, is het een slecht advies mijns inziens. Want alle 36+ vrouwen bevinden zich in de risicogroep en je wil toch zekerheid en geen risicoanalyse. Verder is ook nog helemaal niet gezegd of deze test vergoed gaat worden, dus wat mij betreft wordt er toch echt te vroeg gejuicht. Je mag dus straks alsnog de test niet in NL uit laten voeren als je geen combinatietest laat doen of als daar een laag risico uit komt...
Maar er is in elk geval vooruitgang in Nederland, en als je tot deze groep vrouwen behoort, hoef je niet meer naar het buitenland voor de test. Ik woon zelf in het buitenland en hier mag/kan je niet eens de combinatietest doen als je niet 38+ ben, dus ik zou in elk geval blij zijn met zo´n nipt pilot.
Je mag hem wel doen, maar zult ook dan zelf moeten betalen. Tuurlijk ligt het genuanceerd, maar nu is de situatie helemaal idioot. Het is in ieder geval een stap vooruit.
Het blijf slecht geregeld in NL. Het is slechts een heel klein stapje in de goede richting, maar wordt gebracht als groots nieuws. Waar haal jij vandaan dat je hem wel mag doen? De restrictie is duidelijk dat hij beschikbaar komt voor diegene met een slechte uitslag bij de combinatietest. En over een eventuele vergoeding is ook in dat geval geen duidelijkheid. Dus alle andere zwangere vrouwen zullen uit blijven wijken naar het buitenland. Of ziekenhuizen die nu toch ook de test wel via een omweg laten uitvoeren via België zullen dat blijven doen. Daar heb ik nu zelf ook gebruik van gemaakt zonder de combinatietest voorafgaand. Ik zit in de risicogroep en wil duidelijkheid.
Hieruit begreep ik dat de indicatie hetzelfde is als die van de vwp. Die had ik nl nu ook meteen gemogen zonder combitest (ben 39 jaar), maar ik begrijp nu dat alle details nog lang niet duidelijk zijn. Even afwachten in welk vat het gegoten gaat worden Down-specialist Michel Weijerman, die zitting heeft in het Centraal Orgaan Prenatale Diagnostiek bevestigt dat de bloedtest er gaat komen. "Let wel: alleen voor moeders boven de 36 jaar zal deze worden aangeboden. Zoals nu voor deze groep de vruchtwaterpunctie wordt aangeboden. De goedkeuring moet nog langs een aantal instanties, zoals de Gezondheidsraad. Dus per januari verwacht ik de bloedtest nog niet, maar wel ergens volgend jaar."
NL is er laat mee, omdat ze het maatschappelijk oogpunt zwaar laten meewegen. Ik heb een keer een Deense documentaire gezien hierover. Het is nl heel complex. In DK is deze test standaard en hier worden haast geen kinderen met Down meer geboren en de kinderen met Down die wél geboren worden, hebben het maatschappelijk vrij lastig, omdat hun geboorte in principe vrij eenvoudig voorkomen had kunnen worden, denken veel Denen. Het algemene standpunt daar is dat ouders die een kind met Down wél laten komen, de maatschappij onnodig mee laten betalen aan de zorg voor deze kinderen. NL is bang dat het hier ook zo aan toe gaat en is daarom zeer terughoudend met het aanbieden van deze test.
Deze test is in de rest van Europa ook standaard en daar bestaat dit verschijnsel niet. Lijkt me dat het meer een Deense standaard is (wat ik overigens echt best maf vind dat ze er daar zo over denken) dan een Europese of nederlandse. In denemarken werd voord e invoering 60 downers geboren, na de test 30. Een vermindering van 50% dus. Lijkt me heel sterk dat in nl geen downers meer geboren worden, ik lees op dit forum immers niet anders dan "elk kindje is welkom". Degene die geen downer willen, laten dat sowieso al onderzoeken met of zonder nipt, nu is het alleen makkelijker. Het besluit te houden of niet blijft even moeilijk. De reden van het niet meteen invoeren is volgens mij veel complexer en heeft meer met zekerheidsmarges, het feit dat het in nl onder prenatale screenings valt en budgetten te maken.
Die documentaire over Denemarken heb ik ook gezien, maar zie dat niet snel gebeuren in NL. Er zijn hier sowieso toch nog veel mensen die ervoor kiezen geen prenatale testen te doen. En het feit dat je de test doet geeft niet aan wat je zou doen bij een slechte uitslag. Denk dat het juist fijn kan zijn om voorbereid te zijn op het krijgen van een kindje met Down. Ik heb het idee dat er vaak vergeten wordt dat dit soort kinderen ook grote gezondheids-problemen kunnen hebben bijv. met het hart. En wat te denken van de andere afwijkingen die gecheckt worden.... Ik heb zelf via een NL ziekenhuis de NIPT test laten doen en was anders aangewezen geweest op de vlokkentest of vruchtwater punctie. Ook ik ben 39 dus val in de risico groep.