Kan iemand in Jip en Janneke taal uitleggen wat die regels precies inhouden? Wij hebben echt al een super oude cv ketel, die komt nog uit 2002 geloof ik. Hij is oud, maar werkt nog prima. Al is het natuurlijk wel wachten op dat hij stuk gaat. Nu wil mijn man volgend jaar een nieuwe cv ketel laten plaatsen, omdat je (na) 2025 verplicht wordt een hybride te nemen als je een nieuwe moet. Is dat echt zo streng? Ik vind het namelijk een beetje zonde om een nieuwe te kopen, terwijl deze nog werkt. Ons huis komt uit 1975 en is ook niet super geschikt voor een warmtepomp.
Dat klopt. We hebben toevallig net ons cv bedrijf over de vloer gehad. Hij adviseerde net voor 2025 deze te vervangen, omdat je dan verplicht een hybride moet.(Die van ons is 15 jaar)
Ik snap je aan de ene kant wel, maar ik denk dat een nieuwe ketel best een behoorlijk stuk zuiniger kan zijn dan de ketel die je nu hebt. Misschien moet je daar eens naar kijken.
Een hybride ketel wil niet zeggen dat je hem meteen op een warmtepomp gaat laten draaien he? Het zou kunnen op termijn. Wij vervangen de ketel pas als het nodig is, ga mn goede ketel niet snel vervangen. Wie weet gaat ie nog 10 jaar mee. Zien we dan wel wat de regels zijn. Overigens vraag ik me oprecht af hoe ze dit in vredesnaam af kunnen dwingen. Stel je hebt het geld helemaal niet voor die hybride ketel?
Er wordt vanaf dat moment gewoon niet meer aangesloten door een erkend installateur. Dan ben je wel blij met je huurhuis maar als koper ben je de klos. Je kan een ketel ook leasen, of je dat moet willen is de vraag. Die van ons is uit 2016, vermoedelijk vervangen wij m ook nog voor 2025 dat bespreek ik vrijdag met de monteur (jaarlijks onderhoud).
Oke dat wordt dus veel buiten de markt om handelen. Ze gaan echt wel geïnstalleerd worden. Wij gaan overigens gewoon over naar de hybride ketel als deze stuk gaat, zonnepanelen genoeg om ook eventueel een warmtepomp te gaan laten draaien. Ik vind het alleen zo sneu altijd dat mensen die dit niet kunnen betalen zo enorm de sjaak zijn door dit soort verplichtingen.
Nou dat is eigenlijk een goede vraag. Ik ga daar compleet vanuit. Dus wellicht zit ik er wel helemaal naast! Dan zou ik overigens niet weten waarom je niet gewoon wacht en een hybride koopt. Hij hoeft nog niet aan een warmtepomp.
Als je er nog een handeltje in wil dan zou ik vast beginnen met ketels uit klushuizen opkopen. Mensen die hun huis strippen incl perfect werkende cv, omdat ze zelf al over willen op hybride
Als je pas later een warmtepomp erbij aansluit kun je de kosten spreiden en misschien is het dan best te doen. Wij hebben afgelopen januari een hybride warmtepomp laten installeren. En in juli een warmtepompboiler. Daarna onze cv ketel uitgezet. Hij bleek niet meer nodig. Een paar weken geleden is bij ons de gasaansluiting verwijderd. @me1989, waarom is jullie huis niet geschikt voor een warmtepomp? Ons huis is uit 1972 dacht ik. In ieder geval begin jaren 70. Bij ons gaat het prima met de hybride warmtepomp.
Die kun je vast gewoon in het buitenland bestellen. Als je als installateur bij wilt beunen heb je zo een gouden handel hoor
Volgens mij is het behoorlijk veel duurder ja. En misschien gaat onze oude ketel volgende week wel stuk, maar misschien gaat hij ook nog wel 5 jaar mee en kunnen we langer sparen. Tegen die tijd zijn die dingen ook weer verder ontwikkeld en de tegels veranderd. Heel vaak komen ze achteraf ook op dingen terug en blijkt het toch geen verbetering/besparing/milieuvriendelijker enzovoort.. Ik denk ook dat ons huis niet goed genoeg geïsoleerd is.
Heb je het perfect geïsoleerd thuis? Bespaar je er ook echt op? Het zal ook wel veel gekost hebben waarschijnlijk..
Met de huidige gasprijzen is het niet verplicht voor de meeste mensen. Toen het gas zo duur was had je hem wel binnen 7 jaar terug verdiend. Nu niet meer. https://www.ad.nl/economie/warmtepomp-niet-op-tijd-terugverdiend-en-daarom-voor-veruit-de-meeste-mensen-toch-niet-verplicht~abdba240/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
ik ben even gaan googlen naar info: Het is wel zo dat je, als je in 2026 je cv ketel moet laten vervangen dat je er dan een hybride warmtepomp bij moet installeren. Dus dan heb je dubbele kosten: èn een cv ketel èn een warmtepomp. Als je voor 2026 je cv ketel vervangt hoef je niet direct een warmtepomp er bij te doen. De cv ketels die nu verkocht worden kunnen allemaal gekoppeld worden aan een warmtepomp. Dus als je het voor 2026 doet, kun je de kosten spreiden, wacht je langer? Dan moet het wel allebei tegelijk. Of geen cv ketel meer, maar een full electric warmtepomp. Kijk maar hier: https://www.kemkens.nl/kennisbank/warmtepompen/hybride-warmtepomp-vanaf-2026-bij-cv-ketel-vervanging/#:~:text=Cv%2Dketel%20vervangen%20na%202026,hybride%20warmtepomp%20te%20laten%20installeren.
We hebben overal dubbel glas, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. En het dak is ook geïsoleerd. We hebben wel het geluk dat mijn broer installateur is en hij heeft alle installaties gedaan. Daardoor waren we echt wel een stuk goedkoper uit. Tja, bespaar je erop? We hebben flink wat zonnepanelen liggen die voor een flinke hoeveelheid energie zorgen. We hebben nu geen kosten meer voor gas, maar ons energieverbruik is natuurlijk wel flink gestegen. Ons energiecontract is niet heel erg veranderd. Gas gaat omlaag, stroom gaat omhoog. Het is meer dat we nu al aan alle eisen voldoen voor de toekomst.
Dat spreekt het andere bericht hierboven weer tegen. Dus wat is nu waar? Vandaar dit topic haha. Wat is het beste om te doen? Wij hebben ondanks dat ze het dreigen te verplichten ook nog steeds een oude meter die terugloopt, omdat we 10 zonnepanelen hebben. Veel beter dan die nieuwe!
Ja want er zijn veel uitzonderingen op de verplichting. Dus ze worden gewoon verkocht en geïnstalleerd.