Hoi! Mijn zoontje van 8 maanden krijgt nog zo'n 3 a 4 keer borstvoeding per dag. 'S nachts wil hij vaak ook nog 1 a 2 keer drinken. Naast de bv krijgt hij fruit tussendoor en groente met aardappels of rijst als avondeten en als tussendoortje nog een mini rijstewafel of een koekje met water. Als ontbijt eet hij wat brood, maar nog niet van harte. Maar.. hij krijgt dit allemaal niet op vaste tijden. Tenminste, het avondeten krijgt hij wanneer wij avondeten, ergens tussen 6 en 7, afhankelijk van of ik moet werken of niet. Het ontbijt krijgt hij als ik moet werken om 7 uur, maar als ik niet moet werken slaapt hij soms uit, en krijgt hij pas om 8 of 9 uur brood. Hierdoor verschuift de tijd waarop hij fruit krijgt ook en wil hij ook op andere momenten bv dan op een 'normale' dag, wanneer ik aan het werk ben. Vanochtend vroeg ik het me ineens af.. ik schrok om half 8 wakker en dacht oh nee! Een half uur te laat weer, daar gaan we weer. Uiteindelijk dacht ik ja maar.. hoe slecht is het nou echt als dat allemaal een beetje verschuift? En met die gedachte heb ik hem laten uitslapen en werd hij pas om half 9 wakker. Ik merkte dat hij graag wilde drinken dus heb ik hem bv gegeven en daardoor 'klopte' het niet meer vandaag. Ik heb wat geschoven en gepuzzeld maar hwt resultaat was dat hij geen brood heeft gegeten vandaag. Hoe denken jullie hierover?
denk dat je het een beetje te veel onder controle wilt houden hier bij uitjes verschuif t alles en is slapen/eten een grote chaos. volgende dag gaan we gewoon ongeveer onze normale routine. het gaat niet om tijden, maar om regelmaat. dat zijn 2 dingen dus dat je lijf en jezelf (en je kindje) weten wat er gaat komen, zo kun je dingen beter plannen en krijg je rust.
Ik ben er altijd wel makkelijk in geweest maar de rust vond ik altijd wel belangrijk. En nu nog. Zoon is 2 en slaapt nog 1 keer per dag, komt er vaak op neer (en heb al veel geprobeerd) dat hij tussen de middag geen brood eet. Ja, vind het aan de ene kant geen fijn idee maar hij krijgt smorgens brood, z'n fruit en savonds warm eten. Kereltje is tevreden, dus waarom zou ik nu wat veranderen... Over een paar weken / maanden verandert het ritme weer en is het weer anders. Zal bij jou ook zo gaan. Kijk naar je kindje, als die tevreden is prima toch. En als ze zo klein zijn kan je wat afwisselen toch, dan morgen weer brood.
Hier nooit echt vaste tijden gehad voor dingen maar meer een vaste volgorde waarin dingen gebeurden. Dus wakker worden, verschonen, kleren aan, eten, daarna lekker spelen, dan een keertje fruit, weer naar bed etc etc. De ene dag at ze dan om 9u fruit, de andere dag om 10u. En soms niet omdat ze dan bv alweer te moe was. Met de oudste die naar psz (en nu school) ging, ging het wat meer op echt vaste tijden ivm brengen/halen.
Hier ook altijd op logische tijden gedaan. Dus ontbijt na wakker worden, fruit ergens tussendoor en als t door slaapje niet uit kwam, dan s middags. Of anders 2x per dag. Middageten en avondeten met ons mee aan tafel. Op die leeftijd ook nog 6-8x BV. Het was redelijk voorspelbaar qua tijd maar hier geen vaste tijden.
Nou dan zal het hier wel helemaal een ongeregeld zooitje zijn. Ik werk onregelmatig, dus als ik dagdienst heb pluk ik m'n zoontje (inmiddels 2) om 6.00 uit bed en zit hij om 6.45 bij m'n schoonmoeder te eten. Bij de gastouder wacht hij tot haar eigen kindje wakker is en eet daar vaak rond 8.00. Ben ik vrij of heb ik avonddienst dan slaapt hij minimaal tot 8.00, soms langer dus wij ontbijten vaak pas rond 8.30/9.00. Ik vind het heerlijk, heb een heerlijk flexibel kind en zo lang het kan wil ik dat ook zo houden. Soms krijgt hij 's morgens fruit en soms krijgt hij 's middags fruit. Net waar ik zin in heb en wat logisch is. Als we bv. pas om 9.00 eten ga ik niet om 10.30 fruit geven want dan eet hij z'n brood rond 12.00 niet zo goed. Dan geef ik dus 's morgens iets kleins tussendoor en 's middags na z'n middagslaap fruit. Is de ochtend wat langer dan geef ik wel eens 's morgens fruit. Ik geef ook wel eens 's morgens 1 stuk fruit en 's middags 1 stuk. Ik zeg al 2 jaar dat ik eigenlijk maar wat aan rommel. Maar eerlijk, het heeft bij mij ook wel een poosje geduurd voordat ik dat los kon laten hoor! Op die leeftijd hadden we nog wel iets meer een schema, hebben we nu op zich nog steeds wel, ongemerkt blijven de tijden toch wel ongeveer hetzelfde. Lunch is vaak tussen 12.00-13.00, maar hij heeft ook een poosje van 11.00-13.00 geslapen, dus dan at hij om 13.30 z'n brood, vind ik ook prima ga hem voor een boterham niet wakker maken. Ook met 8 maanden probeerde ik hem al zoveel mogelijk mee te nemen in ons ritme. Wij zijn flexibele mensen, ritme op de klok en vaste tijden zijn voor ons niet zo belangrijk en vind het wel fijn dat dat voor ons zoontje nu ook niet hoeft. Als hij honger of dorst heeft wordt het wel duidelijk gemaakt.
Je hebt er best regelmaat in zitten hoor, alleen de tijden staan niet vast, maar de volgorde van eetmomenten wel. Hier kwam er pas wat ritme in de tijden, toen dochter naar 1 slaapje ging rond 14 maand. Ontbijt is ergens tussen 7-8, lunch ergens tussen half 12 en half 1 en avondeten rond 6 uur. Tussendoortje afhankelijk van of we op pad zijn en wanneer ze 's middags wakker wordt. En als het zo uitkomt, verschuift alles naar voren of achteren, afhankelijk van de plannen van die dag. Lijkt me geen probleem om met 8 maanden geen vaste tijden te hebben, hij laat het vanzelf weten als hij honger krijgt!
Dit.. Als je kind honger heeft wordt het wel eerder wakker. Dus lekker laten slapen als het kan.. Zeker als ze niet meer zo mini zijn is een beetje schuiven echt niet erg. Hier ook veel verschil tussen weekend/doordeweeks thuis/kdv dagen gehad.. Zolang je maar goed kijkt waar je kind behoefte aan hebt..
Dit idd! Resulteert er soms in dat we de lunch pas om 14 uur hebben. Dat is dan maar zo. Ik ga niet wakker maken voor een boterham, en ze gaat slapen wanneer ze moe is, en dat is altijd weer een verrassing hoe laat en hoe lang dat is
Kijken en luisteren naar je kind, dan merk je vanzelf wanneer het iets (slapen, eten) wil. Wat voor jullie goed voelt - en zolang je kindje er gezond en vrolijk uit ziet en zich zo gedraagt - IS goed!
Ik ben wel heel erg van de regelmaat. Onze dag heeft een vaste indeling. Maar ik kijk niet zo op de klok, alles kan een uur eerder of later, het is maar hoe het uitkomt en welke afspraken er staan die dag.
Hier was wel echt een regelmaat nodig. Er werd overdag absoluut nooit geslapen, vanaf de geboorte al niet. Dus heb alles echt schematisch moeten doen, met name de slaaptijden. Ook mijn dochtertje is 8 maanden en ik werk nog steeds met tijden. Dat werkt hier gewoon het beste. Ze is er veel rustiger onder en het is voor haar lekker voorspelbaar allemaal. Verder wordt ze vanzelf altijd tussen 7 en half 8 wakker. Bij uitjes raakt het wel eens in de war, maar daar heeft ze voor een paar keer niet zoveel last van. Maar op dagelijks niveau is dat bij haar wel nodig.
Hier is het ook meer de regelmaat van alles in eeen vaste volgorde geven. Wakker worden, ontbijt, 2,5/3 uur later fruit, 2 uur later brood, slapen, snackje, avondeten, slapen. Bij zoon is het vaak wel ook vast tijdstip maar dat is omdat hij elke stipt 6 uur wakker is, ook in het weekend. Dochter slaapt regelmatig uit als het kan dus dan verschuift alles bij haar.
Bedankt voor al jullie geruststellende reacties Ik was er bijna van overtuigd dat het niet goed is hoe wij het doen, maar als ik dit allemaal zo lees is het zo gek nog niet. Ik heb echt steeds gedacht dat tijden belangrijk waren, terwijl ik toen ik nog alleen bv gaf, voedde op verzoek, dus ook niet op tijd. Op de een of andere manier geeft de bijvoeding me sinds we dit hebben geïntroduceerd, toch een soort van stress. Vandaag hebben we pas laat avondeten gehad, en ons zoontje dus ook. Om half 8 at hij zijn laatste hapjes, kan dit geen kwaad omdat hij niet zo lang daarna al naar bed gaat?
Nee joh, echt niet! Bij de oudste heb ik nog netjes alle voedingen opgeschreven, welke borst eerst, welke als tweede. Welk tijdstip en meer van die onzin. Werd daar juist gestrest van. Bij de tweede helemaal los gelaten. Heb toen ook tegen de kraam gezegd dat ik echt niets ging opschrijven. Mijn kindje kwamen altijd zelf voor de borst en dan voelde ik even welke borst het volst zat. Later met vast voedsel, aten ze gewoon tegelijk met mij mee middels rapley. Het eerste half jaar speelden ze vooral met het eten en af en toe ging er een mini hapje in. Ze zijn allebei heel lang voor hun leeftijd, vooral de oudste. En waar ze vroeger niets lustten, eten ze ons nu arm Komt allemaal vanzelf, maak je niet teveel druk. Ik had toen ze klein waren bv ook geen vaste slaaptijden. Naar bed als ze moe waren en eruit als ze wakker waren. Nu wel regelmaat omdat ze naar school gaan en er dus ook vroeger uit moeten dan ze eigenlijk willen. En daar eten ze op vaste tijden hun lunch (continurooster) en eten ze wanneer ze thuiskomen nog een paar boterhammen en een monkeyplate (bord met groenten en fruit). Kijk gewoon naar je kindje, bij kleine hongersignalen wat aanbieden en als hij niet eet: prima, dan probeer je het later weer. Op die manier leren ze ook om op de signalen van hun eigen lichaam te letten.
Als hij een avond heeft lopen spoken en daardoor laat (rond 9:00 a 9:30) opstaat voor ontbijt, dan sla ik gewoon keer fruit over of geef ik 's middags fruit. Verder probeer ik wel voor een middagdutje er iets van warm eten in te krijgen, anders wordt hij snel weer wakker. Maar dat middagdutje is dan vaak ook later. Soms haal ik hem dan wel na uurtje eruit, zodat hij dan die avond weer om normale tijd naar bed gaat, anders blijf je bezig met verschuiven.
Ik heb nog nooit dingen op vaste tijden gedaan. Ik word daar heel kriegelig van. Probeer wel rust in de dag te houden. Nu zoontje na het kdv gaat en ik op vaste tijden werk, zit er wel meer vast tijden in. Maar slapen gaat nog steeds allemaal "ongeveer". Hier in Spanje heeft niemand het erover. Is volgens mij heel Nederlands.