Hoi allemaal Ik ben morgen 11 weken zwanger. Aan het begin van mijn zwangerschap ben ik getest op CMV en hier blijk ik niet immuun voor. Ik kom uit België en weet dat in Nederland hier niet altijd op getest wordt? Dit weekend gaan mijn vriend en ik op uitstap met kleine nichtje van 3,5 jaar. Samen met andere koppels en hun jonge kindjes. Ik ben een beetje panisch om CMV op te lopen omdat dit vaak wordt uitgescheiden door jonge kinderen via speeksel en urine bv. Ons nichtje is wel al heel zelfstandig. De kans dus dat ik met speeksel en urine in aanraking kom is klein. Maar toch blijft de angst om CMV te krijgen er bij mij in… Omdat er ook kleinere kinderen meegaan. Ik probeer sowieso wel contact te vermijden daarmee. Iemand die mijn zorgen herkent? En tips heeft of mij kan gerust stellen…
Ik hoor dit inderdaad vaker uit België. Hier in NL hoor je er niemand over. Zelfs m’n verloskundige niet. Ik werk in de kinderopvang met kindjes van 0 tot 4 jaar en zelfs daar hoor ik er niks over terwijl de mensen in België met hetzelfde beroep van de groep af moeten begreep ik. Dus nee ik maak me er eigenlijk niet zo druk om ook al kom ik er dagelijks mee in aanraking. Ik heb geen tips voor je behalve lekker genieten van je familie en in geval van snot lekker de mama het af laten vegen haha. Alhoewel ik dat zelf wel gewoon bij alle kindjes doe. O toch wel een tip: gewoon vaak je handen wassen.
Ik had er nog nooit van gehoord.. en soms denk ik dat het maar goed is dat ik niet van álle mogelijke ziektes/besmettingen op de hoogte ben Druk maken heeft weinig nut, gewoon een beetje letten op hygiëne en meer kun je niet doen denk ik..
Ik heb er wel over gehoord (ook uit nederland). Het kwam ook bij de centering pregnancy als onderwerp aan de orde. Tips: Niet van hetzelfde bestek eten van peuters. Niets wat ze in hun mond hebben gehad opeten (bv een snoepje wat ze niet meer hoeven...ja het gebeurd ) of bv een ijsje wat ze niet meer verder willen eten. Tandenborstel oid niet delen dat soort dingen. Handen wassen na verschonen luier. Handen wassen, maar gewoon zoals normale hygiëne.
Ik ben in shock! Waarom hebben verloskundigen/ gynaecologen hier nog nooit met mij over gesproken? Ik eet regelmatig het laatste hapje van N op van zijn lepel of eet een stukje fruit wat half uit zijn mond valt. En N heeft me al zo vaak ondergeniest en geproest. Zou je als je mij was vragen om bloedonderzoek?
Nee Mocht je besmet zijn geweest, dan kunnen ze alleen dat bepalen. En dat kan dan net zo goed vorige maand of 20 jaar terug zijn geweest. Vanaf nu de hygiëne regels in acht nemen en je realiseren dat je er niet voor niets nog niet over gehoord had: het zou heel toevallig zijn dat je net die ene zwangere bent wiens kind hier iets door oploopt.
Ben ik de enige moeder die zonder nadenken soms bestek deelt met haar kind? Ik heb lichte smetvrees, ben heel secuur met voedselbereiding, toiletten, deurklinken, handen wassen met zeep etc., maar eten delen met mijn eigen kind dan weer totaal geen moeite mee. Fijn dat jij het (CMV) in perspectief plaatst.
Nee hoor ik heb dat zelf ook. Bij de oudsten had ik er ook nooit over gehoord en nooit bij stil gestaan.
Gelukkig, voel ik me iets beter…! Zal er bij de volgende controle toch eens een vraag over stellen. Las gelukkig dat de kans minder dan 1% is op eerste keer CVM tijdens zwangerschap volgens het RIVM….daar ga ik voor nu maar vanuit…
In Nederland is de voorlichting mbt cmv erg slecht. Ik ben er bij beide zwangerschappen nooit op gewezen net als alle andere zwangeren die ik ken. Dat vind ik wel echt een ding. maar goed, het geeft ook wel weer aan hoe groot de kans is dat je het oploopt: erg klein. En áls je het oploopt verwacht je dat te doen bij een eigen kind waar je heel close mee bent, bestek deelt, kusjes geeft etc. zolang je geen bestek deelt en niet kust is het risico denk ik echt verwaarloosbaar.
Als ik me niet vergis, klopt dat niet. Bij bepaling van CMV-besmetting in je bloed, heb je de IGG en IGM waarde. Het ene duidt op een actieve/recente infectie, het andere op een oude besmetting/immuniteit. Ik ben Belgische en bij ons wordt standaard bij zwangerschap een controle op die immuniteit gedaan (vooral om te weten hoe streng je op al die hygiëne-maatregelen moet letten en in mijn geval ook ivm werkverwijdering). De kans op een besmetting is klein, maar de gevolgen kunnen wel erg groot zijn. @Splitijsje het kan dus wel bepaald worden. Alleen, stel dat je besmet bent is er amper een manier om te bepalen hoe ernstig je kindje er gevolgen van draagt (gaat ook niet altijd over van mama op foetus) en vaak is, naast een vruchtwaterpunctie om te bepalen of baby de infectie ook heeft, er weinig aan te doen. Wat de gevolgen zijn, kan enkel op basis van echo's en soms zelfs pas na de geboorte ingeschat worden.
Ik was hier aan het begin van mijn zwangerschap, als alleenstaande moeder van een peuter van toen bijna 2, ook wel een beetje panisch over. Je hoort er hier in NL ook niets over bij vk of gyn. Ik heb het daarom zelf nagevraagd en 1) bloedonderzoek doen ze inderdaad niet en 2) ik moest het proberen los te laten want het is uiteraard niet onmogelijk maar de kans is wel echt heel klein. En tsja, je zult net die ene moeder zijn die het wel overkomt en het kindje houdt daar wat aan over of nog erger…afschuwelijk. Maar ik heb me maar aan haar advies gehouden en het losgelaten. Er is ook niet gesproken over die hygiëneregels, al vind ik sommige zo logisch dat ik dat toch altijd al deed (handen wassen na luier verschonen bijvoorbeeld). Ben benieuwd wat jij voor antwoord krijgt als je er naar vraagt bij je volgende afspraak @Splitijsje
Ik had deze post gelezen maar er nooit over gehoord. Vorige week zijn we er, in het kennismakingsgesprek, door de verloskundige op gewezen. Geen kusjes op de mond van de peuter (zowieso niet mijn ding), geen eten delen ed. Verder was haar advies vooral regelmatig handen wassen, proberen niet te veel onder gehoest/proest worden door derden. Maar dat is hier standaard een uitgangspunt