High functioning autism

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door KleineLai, 29 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  6.169
  10.831
  113
  Dag mama's (papa's),

  Ik ben opzoek naar moeders van ook een peuter/kleuter/schoolkind met high functioning Autisme (vergelijkbaar met de DSM-IV's Asperger) , met (wellicht) bovengemiddelde intelligentie.

  Om te praten over ervaringen, ontwikkeling, moeilijkheden, zorgen, .. kortom; alles wat komt kijken bij de wondere wereld van een ASS'er.

  Ik kan in mijn omgeving namelijk weinig mensen vinden met een soortgelijk kind als de mijne. Zo kan ik via social media (FB) vooral praatgroepen vinden voor ouders met een kind met ASS icm gedragsproblemen, lager IQ, ADHD, enz. Heel fijn natuurlijk dat deze groepen bestaan, maar ik voel me daar niet op mijn plek. Dus ik dacht: misschien zijn er hier op ZP meer ouders?

  Wie o wie? :)
   
 2. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  14.781
  1.966
  113
  KleineLai vindt dit leuk.
 3. MamaChantal

  MamaChantal VIP lid

  14 okt 2010
  13.116
  727
  113
  Onze zoon heeft een iq net onder gemiddeld dus ook "hoog functionerend".

  En een dochter, waarschijnlijk ass, iq test was gemiddeld maar is wel slim.
   
 4. prjbt

  prjbt Actief lid

  6 feb 2019
  285
  203
  43
  Vrouw
  Onze oudste zoon heeft ook ass met bovengemiddeld IQ.

  Het is een lastige maar ook mooie combinatie
   
 5. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.060
  2.194
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Wat lief dat je aan me denkt!

  Ja, hier een dochter van 8, Getest op begaafd tot hoog begaafd IQ, maar samen met de diagnose ASS.
  Wat ik heel moeilijk vind is dat ik op het ene vlak op ‘hoog niveau’ met haar kan communiceren en op het andere vlak alles tot op de komma nauwkeurig moet uitleggen. Het is constant schakelen. Verder heeft ze de focus van een garnaal, dus op school is het elke keer weer uitleggen dat het feit dat zij haar werk niet af krijgt niet betekent dat het te moeilijk is voor haar. Ook geven ze haar op school vrijheden waar zij niets mee kan. Zo stellen ze bv voor: wil je voor spelling niet liever aan een tafeltje rustig apart zitten? Zegt mijn dochter ‘nee’, dan gebeurt het niet. Ze snappen vaak niet dat je sommige zaken gewoon moet stellen: ‘met spelling zit je daar.’, dat geeft haar veel meer duidelijkheid.

  En wat ik vandaag toevallig heel lastig vond: Anne-lynn ging kijken naar bij een proefles kickboksen (niets voor haar, maar daar mag ze zelf achter komen). Die instructeur lag steeds in een deuk door het toch wel typische voorkomen van haar en ook haar manier van communiceren (recht voor z’n raap, geen rem en laat recht in z’n gezicht een boer...). Ik vind niet dat ik aan elke vreemde tekst en uitleg hoef te geven, maar als zo’n vreemde dan een uur lang lacht om de verborgen handicap van mijn dochter, dat doet toch ook wel pijn. Wist hij niet natuurlijk, was ook hele geschikte kerel, maar toch... Maar goed, ook mensen die het wel weten, zoals de zweminstructeurs bij zwemles kunnen me soms frustreren. Dat zij niet wat inventiever zijn in hun aanpak.

  ach, ik kan uren schrijven. Ik lees dus graag mee hier
   
  einad, NafNaf, NiekeKris en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 6. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  13.607
  896
  113
  twente
  Hier een moeder van een tiener met ass en een disharmonisch IQ, wat in zijn geval betekend dat hij heel makkelijk dingen leert ( vooral op taal en spelling scoort hij hoog) ( verbale iq) maar veel moeite heeft met planning, overzicht etc ( performaal iq) omdat hij daar heel laag op scoort. Doordat deze enorm uit elkaar liggen kunnen ze geen totaal iq geven.

  Hierdoor is het soms heel moeilijk voor hem dingen wel goed snappen maar het eigenlijk niet in de praktijk kunnen brengen. Dat uit zich vaak in een meltdown/ paniekaanval. Toen hij jonger was waren ze wel veel erger dan dat ze nu zijn, hij is nu op een punt gekomen waar hij , steeds vaker, kan aangeven dat het niet gaat en gaat dan naar zijn kamer.

  Hij heeft ook een langzame verwerkingssnelheid waardoor hij niet altijd even snel op iets reageert, dat vind ik frustrerend hij is soms zo langzaam. Ik weet dat hij er niets aan kan doen maar aaaaaaaaagggh
   
  einad vindt dit leuk.
 7. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  6.169
  10.831
  113
  Wat fijn dat er meerdere mama's zijn :)

  Ik zal mijn zoontje even voorstellen:
  Mijn zoon R is (2.5 jaar) heeft (vermoedelijk) ASS. Hij ontwikkelt zich daardoor anders en dat vind ik, om eerlijk te zijn, soms heel moeilijk.

  Hij heeft oa de klassieke symptomen:
  - praat nog niet (kan meer woordjes dat hij zegt maar ik denk dat hij het nut nog niet ziet waardoor hij ze niet gebruikt).
  - beperkte en intense interesses.
  - reageert niet op leeftijdsgenootjes en slecht op volwassenen.
  - moeilijk contact mee te maken, interactie is lastig.
  - zit in zijn eigen bubbeltje. Is erg zelfstandig, soms tot frustrerend toe.

  We lopen bij een kinderpsychiater en gaan binnenkort beginnen met ESDM therapie :)

  Ik denk dat mijn zoontje onder de kleinere groep 'autistjes met bovengemiddelde intelligentie' valt. Hoewel sommige gebieden snel ontwikkelen gaan andere gebieden (taal en sociaal) juist heel erg langzaam. Het ontwikkelt zich wel hoor, maar met moeite. Je ziet dat het niet natuurlijk komt voor hem.
  Motoriek ontwikkelt zoals normaal, zowel grof als fijn. Springen, rollen en rennen; geen probleem. Kraaltjes op een stokje doen, kleine doosjes openmaken, rondjes tekenen; ook geen enkel probleem.

  Mijn zorgen op dit moment liggen bij de snelle ontwikkeling die hij maakt op het gebied van cijfers, letters, kleuren en vormen. Hij telt tot 30, kent het volledige alfabet, sorteert op regenboog en van licht naar donker. Hij is pas 2,5 jaar maar het lijkt enkel sneller te gaan dan dat het afremt.. Ik ben bang dat hij het daardoor moeilijk gaat hebben op school straks. Ook ben ik bang dat andere kindjes hem raar gaan vinden.

  Wat is jullie ervaring daarmee? Heeft jullie kind vriendjes, wordt hij/zij geplaagd of gepest?
  En herkennen jullie de aparte manier van ontwikkelen? Ik vind het ook lastig dat er geen boekje bestaat waar ik zijn ontwikkeling een beetje naast kan leggen.
   
 8. pippa26

  pippa26 Fanatiek lid

  14 mrt 2015
  2.175
  1.198
  113
  Mijn zoon (nu 4,5 jaar) heeft ook ASS met disharmonisch profiel, voor zover te testen op deze leeftijd (toen nog 3). Maar hij ontwikkelt zich juist méga snel, was altijd al een peuter in een babylichaam. Praat ook veel beter dan zijn vriendjes enzovoorts. Maar wel andersoortig dan dat jij beschrijft dus ook. Maar ook eigen bubbel, lastig bij hem binnenkomen (wel súper sociaal), intense interesses enz.

  Maar @KleineLai hij is dus nu al getest? Fijn dat jullie al therapie krijgen! Het is denk ik lastig erkenning te krijgen voor hem bij de moeders / familie om je heen?

  Bij mijn zoon (regulier onderwijs) gaan ze komende periode ook proberen of zijn contact met klasgenoten verbeterd kan worden. Hij heeft alleen vluchtig contact, geen echt contact. Hij heeft wel vriendjes, maar die schrikken ook soms van zijn gedrag (waar hij soms al 3 en 4 jaar mee omgaat). Dat is wel heel spannend ja. Maar wat je beschrijft aan dingen ‘kunnen’- vaak zijn er in de klas wel meer kinderen die echt ver zijn hiermee. Dat geeft ook wel weer aansluiting. Eigenlijk valt het mij op dat er best veel (klas van 24) jongetjes zijn met ‘iets’. Er is een jongetje met asperger (denk ik), angststoornissen, ASS zoals mijn zoon, hoogbegaafd enzovoorts. Dus dat matcht ergens ook wel.

  Ik typ later nog wel verder :thumup::roflmao:
   
 9. Akira1978

  Akira1978 Actief lid

  3 mrt 2013
  109
  15
  18
  Vrouw
  NULL
  NULL
  #9 Akira1978, 30 nov 2019
  Laatst bewerkt: 30 nov 2019
  Wat toevallig dat dit topic wordt geopend!

  Afgelopen week is de diagnose ASS na 2 jaar bij onze oudste zoon gesteld. Hij heeft een disharmonisch intelligentientieprofiel, met uitschieters naar boven en naar onderen.

  Hij heeft vanaf jongs af aan al veel hulp gehad omdat hij heel sociaal angstig en prikkelgevoelig was. Ook had hij taalproblemen (laat praten en niet praten tegen vreemden), zindelijkheidsproblemen en motorische problemen.

  Hiervoor heeft hij logopedie, fysiotherapie, sensomotorische therapie en speltherapie gehad. Wij hebben ouderbegeleiding, en systeemtherapie gehad. Ook heeft hij op advies van school langer gekleuterd.

  Door al deze hulp heeft hij geleerd om sociale vaardigheden cognitief te compenseren, zegt de behandelaar. Wij leerden om nog beter bij hem aan te kunnen sluiten. Hierdoor is de ASS voor de buitenwereld inmiddels moeilijk zichtbaar.

  Eerder werden dus al kenmerken van ASS gezien. Er is toen besloten om hem te volgen zodat uitgezocht kon worden of er niet iets in de hechting was of dat de problemen systemisch verklaard konden worden. Hij kreeg toen wel een diagnose sociale angstoornis.

  Afgelopen maart zei de behandelaar echter dat ze voldoende informatie had om ASS te kunnen
  diagnosticeren. Omdat er zoveel groei zichtbaar was hebben we toen besloten om de diagnose uit te stellen.

  Inmiddels doet hij het op school en bij sport heel goed, maar zijn de driftbuien thuis zo hevig zijn geworden (na start groep 3), dat de behandelaar heeft besloten de diagnose ASS toch te stellen.

  Hij moet echt teveel op zijn tenen lopen. Dit komt er thuis uit. Ook zegt hij thuis en bij de gastouder steeds meer negatieve dingen over school. Dat hij veel te hard moet werken en dat anderen zoveel herrie maken.

  De behandelaar is ook bij ons thuis geweest een paar uur lang om hem en ons weer te observeren. Ze heeft nadien ook uitgelegd dat ze hem, ondanks de compenserende vaardigheden in sociaal contact nog steeds bijzonder vindt. Daarbij ziet ze dat wij goed bij hem aansluiten.

  Ik heb het hiermee heel erg moeilijk gehad de afgelopen weken. Juist omdat onze zoon zoveel wel kan en zo zijn best doet. Ik merk wel dat het helpt om alles zo te beschrijven.

  Ik vind het fijn om te lezen dat meer moeders dat wisselende beeld in het functioneren van hun kind herkennen. Dat is eigenlijk ook de reden dat ik reageerde. Echt herkenbaar!
   
  einad vindt dit leuk.
 10. Lafayette

  Lafayette Bekend lid

  13 okt 2012
  667
  338
  63
  Ik zou ook graag willen aansluiten bij dit topic, zocht net zoiets! Mijn zoon is 6,5 jaar en een paar maanden geleden hebben we diagnose ASS gekregen. We hebben ook een intelligentietest laten doen vanwege vermoeden hoogbegaafdheid, maar dat is niet goed gelukt. Hij zat op dat moment in een niet-meewerkende fase en bij iedere vraag waar hij ook maar een beetje bij na moest denken zei hij "doe jij het maar" tegen de onderzoeker. In ieder geval hooggemiddeld intelligent kwam er uit en de orthopedagoog bleef benoemen dat hij niet alles had laten zien van zichzelf. Niet verbazend, aangezien hij nu begin groep drie al zeker op groep vijf niveau kan lezen volgens de juf. Hij is halverwege groep 2 gaan lezen, maar dat kunnen wel meer kindjes heb ik begrepen.
  Hij is wat een aantal dingen betreft heel herkenbaar autistisch: beperkte interesse, geen idee hoe sociaal contact werkt, slechte motoriek, slechte concentratie. Alle opdrachten op school zijn supermakkelijk voor hem, maar er moet eigenlijk fulltime iemand naast hem staan om hem aan het werk te houden. We hebben via samenwerkingsverband van school hulp gevraagd om hem te leren zijn werkjes te maken en te plannen.
  Hij heeft gelukkig een heel lieve klas waar iedereen anders mag zijn. Ik hoop dat het lukt om hem didactische vaardigheden aan te leren want tot nu toe heeft hij door zijn eigen voorsprong geen problemen om bij te blijven, maar ik maak me wel zorgen om de toekomst.
   
 11. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  6.169
  10.831
  113
  Iedereen welkom! :)

  Ik heb vaker gelezen over disharmonisch intelligentieprofiel. Dat lijkt me heel lastig. Mijn zoon is natuurlijk nog heel jong dus ik denk dat dat voor nu nog moeilijk te zeggen is, maar het is wel iets wat ik in mijn achterhoofd hou als mogelijkheid.

  Hij is nog niet officieel gediagnosticeerd. Wel geobserveerd en aan de hand daarvan zijn de problemen in kaart gebracht. De kinderpsychiater wil hem nog niet diagnostiseren omdat hij denkt dat we met deze vroege interventie therapie de ASS flink kunnen terugbrengen/aanpassen/hoe noem je dat? Dan zou hij over 2 jaar of zo opnieuw gediagnosticeerd moeten worden. Makkelijker is om te wachten totdat het echt nodig is.

  Erkenning is niet zo lastig, je ziet namelijk overduidelijk dat hij ASS heeft, haha. (Hij zit in zijn eigen wereldje, reageert bijna niet op je terwijl hij zijn M&M's telt en op volgorde van kleur legt. Autisme zoals in de films zeg maar :p )

  Natuurlijk zijn er altijd mensen die beter weten of het hele ASS gewoon niet begrijpen. Zo vindt mijn schoonzus hem gewoon langzaam. Zoon praat niet en hij toont geen interesse in sociale activiteiten dus hij is gewoon een beetje simpel. Een andere kennis vindt dat hele autisme wel meevallen, iedereen heeft wel wat en de broer van de buurman diens achternichtje praatte ook pas met 3 jaar. Een andere kennis van de familie gelooft niet in ASS , het is een hechtingsstoornis welke een blokkade heeft gevormd in de hersenen die ik met drukpunten en aroma's kan opheven als ik maar hard genoeg wil. Van alles wat.

  Maar toch mis ik mede-mensen die echt begrijpen hoe het is. Er zijn veel, onduidelijkheden, zorgen en toch ook wel het gemis. Zo zou ik heel graag Mama willen horen , dat is echt iets waar ik naar uit kijk :)

  Heb jij veel support vanuit de omgeving?
   
 12. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  5.761
  3.308
  113
  Vrouw
  Sorry ik kon het niet laten om te reageren terwijl er hier (nog) geen ass is vast gesteld. Maar die opmerking van als je het maar genoeg wilt dan zou het weg gaat. Mijn hemel wat een opmerking zeg :eek:o_O:mad:
   
  olleke vindt dit leuk.
 13. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  6.169
  10.831
  113
  Ach ja ik weet wie het zegt zeg maar :rolleyes: Hij heeft meerdere aparte ideeën hoor. Mijn zwager heeft een grote hersenbloeding gehad waardoor hij permanente hersenschade heeft dat zich uit in spasme, moeilijk lopen, verlaging in IQ, en moeite met praten. Volgens die kennis is dat ook allemaal op te lossen door meditatie, mind focus en overtuigingskracht. Mijn zwager moet gewoon 2x per week bij hem langskomen en dan zal hij wel zien.
  Hij bood ook aan mijn zoontje 2x per week op te vangen, dan zal hij hem wel helpen. Ik heb gezegd dat ik nog liever voor een trein spring. Toen was hij beledigd .. o_O :roflmao:
   
 14. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  12.370
  2.643
  113
  Hier ook een ass’er met een disharmonisch profiel (performaal mn werkgeheugen zwak- verbaal bovengemiddeld) Hier valt ie mn uit op sociale ‘onverwachte’ situaties en wederkerigheid.
  En gevoelig voor harde geluiden en prikkels.

  Vooral het bovengemiddelde verbale was voor ons een verrassing, omdat het alles behalve een taalwonder is. Maar hij kan bijv wel heel goed presentaties geven in de klas over een willekeurig onderwerp. Als ie het maar niet op hoeft te lezen;)
  Maar als de juf bijv zegt: ok pak je rekenboek en je kladblok maar uit je tas, bladzijde 12 en we kijken naar som 4, dan hoort hij bijv ‘12’ en ‘som’ en pakt ie het boek (vergeet het kladblok) en gaat som 12 zitten lezen..
  En planning pff, dat lukt echt niet. Een stappenplan volgen is te moeilijk. Of hij ziet het nut er niet van, dus dan gebruikt ie het niet. :confused:

  Dat zijn een beetje onze issues. Oh ja en zijn liefde voor gamen :rolleyes::confused:
   
 15. Maan14

  Maan14 Fanatiek lid

  29 sep 2016
  4.706
  2.123
  113
  Onze zoon van 5 heeft kenmerken van ASS maar de kinder neuroloog vind het nog geen goed idei te testen.

  Hij scoort veel punten Boven gemiddeld tegen hoogbegaafd aan.

  Maar heeft hier bij een TOS taal ontwikkeling stoornis die zich uit door fonologische spraak problemen. Zijn taal begrip en woordkennis etc is dus allemaal goed.

  Kinderen met een tos hebben vaak kenmerken van ASS wat dus de reden is dat hij nog niet getest word.
   
 16. IkbenTess

  IkbenTess Fanatiek lid

  14 dec 2016
  1.691
  718
  113
  Vrouw
  Nederland
  Mijn oudste is 10, heeft ass en is hoogbegaafd. We wisten dit al, ivm vervolgonderwijs is hij onlangs getest en kwam het er ook uit. Disharmonisch iq natuurlijk wel. Alles scores boven de 115 met cognitief als uitschieter.
  Gaan nu eten, kom later nog wel even terug hier.
   
 17. IkbenTess

  IkbenTess Fanatiek lid

  14 dec 2016
  1.691
  718
  113
  Vrouw
  Nederland
  Dubbel
   
 18. 1981Mama

  1981Mama Fanatiek lid

  8 apr 2015
  4.819
  803
  113
  Ik wil graag meelezen hier. Mijn 4 jarige wordt momenteel onderzocht.

  Cognitief is er niets mis met een IQ van rond de 120, maar sociaal emotioneel komt hij niet mee (gemeten op ik dacht 94). De juffen weten niet wat ze met hem aanmoeten en wij eigenlijk ook niet altijd.

  Ik roep al een jaar dat hij ASS heeft, maar ik zie de laatste tijd toch ook meer ADHD (wat niet al zijn gedrag kan verklaren), omdat ik daar nu wat meer van weet dan daarvoor. Maar er zijn zeker ASS trekken.
  Over een tijdje weten we het ;)

  Hij heeft genoeg te erven van alle kanten dus het is nog even afwachten...
   
 19. Zwierezwaai

  Zwierezwaai Bekend lid

  27 mei 2019
  716
  837
  93
  Vrouw
  Onze oudste zoon is precies zo! Ook ass met disharmonisch IQ.

  Onze oudste dochter heeft ook net de diagnose ass gekregen IQ van 119 dus zeker hoogfunctionerend, maar waarschijnlijk ernstige dislectie en discalculie (wordt binnenkort getest) dus van leren komt weinig.

  Andere dochter is superslim, heeft nog geen diagnose maar overduidelijk ass. Loopt (nog) niet vast op school (gr 2) dus laten we even zo. Juf is zich wel bewust van haar ass, dus biedt veel structuur via de geef me de 5 methode.

  Man en ik zijn waarschijnlijk ook autistisch. Geen diagnose, maar sinds de kinderen zien we beiden waar we zelf tegen aanlopen. En tja, hoe krijg je anders zo’n gezin vol autisten :p
   
 20. Kache

  Kache VIP lid

  11 jan 2012
  5.364
  467
  83
  Cijferreeksen en alfabet, sorteren van kleuren volgens de regenboog... dat zijn allemaal 'rijtjes' waar mensen met autisme vaak heel goed in zijn. Het is vooral blijk van goed geheugen. In mijn ervaring wil dat niet direct zeggen dat een kind ook bovengemiddeld intelligent is.

  Niet om je een vervelend gevoel te geven, ik zou zeker geen uitspraak willen doen over intelligentie, maar ik weet wel dat mijn zoon ook redelijk vroeg was met dit soort 'rijtjes' (kende alle kleuren met 2,5 jaar), en hij kon ook heel goed puzzelen, maar op andere fronten zag ik duidelijk dat hij achterliep. Het waren echt 'splintervaardigheden'. Toen mijn zoon 3 jaar was kende hij alle emblemen van alle automerken uit zijn hoofd, kon feilloos iedere auto die hij tegen kwam benoemen (mercedes, volkswagen etc), omdat dit zijn interesse had en hij er helemaal in op ging. Tegenwoordig heeft het zijn interesse niet meer en hij weet er ook vrijwel niets meer van, hij is die 'vaardigheid' weer kwijt.
  Mijn zoon heeft ook een tijd alle tafeltjes feilloos kunnen opdreunen (nu niet meer), maar hij kon ze niet toepassen in echte rekensommen. Hij kende de rijtjes, maar begreep het niet echt.

  Ik zou aansluiten bij zijn interesses, er valt toch niets af te remmen en tegen de tijd dat school in beeld komt er voor zorgen dat je ontwikkelingsniveau goed in kaart laat brengen, zodat er op juiste niveau aan gesloten kan worden.

  Maar ik herken ook zeker je zorgen, je onzekerheden en je worsteling als alles zo anders loopt dan normaal... het is een pittige diagnose! Daarvoor dikke knuffel.
   
  Maslov, KleineLai en NafNaf vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina