Hoe begonnen jullie met brood en op welke leeftijd? Jayden zou al een korst mogen van een broodje, maar ik vind het doodeng. Ik heb 1x een stukje gegeven en hij begon te kokhalzen en zag allemaal stukjes korst op zn tong. Ik ben zo bang dat ie er in stikt.. Wanneer mag je het binnenste van een broodje geven? En met of zonder boter/beleg? Kortom, hoe hebben jullie dit gedaan en op welke leeftijden?
ik lees even mee, ik zit met hetzelfde. Ik heb hem al wel een korstje gegeven, dat ging opzich wel prima, hij vond het wel lekker om erop te sabbelen. Maar echt iets binnen krijgen doet ie natuurlijk niet op die manier.
Ik vond het ook doodeng toen ik met brood mocht beginnen.. Echter dat kokhalzen doen ze automatisch (wurg reflex ofzo heet dat) ze zijn nog niet gewend aan stukjes.. Met 6 maand begon ik met kortjes geven.. op een gegeven moment vanzelf kleine stukjes in zn mondje gegeven. Aaron lust t wel maar niet van harte en al helemaal niet als er iets op zit.. geef het dus gewoon droog.
Hier gewoon eerst een korst gegeven om op te knagen/sabbelen. Ze kreeg er weinig van binnen, maar dat is in het begin echt niet erg. Later gewoon een stuk brood gegeven (kwart boterham) en dat at ze gewoon op. Nu geef ik een halve boterham, ze heeft nog geen tanden, dus de korstjes blijven meestal afgesabbelt liggen
Hier gewoon het binneste gegeven met boter.. Toen ik mneen korst gaf stopte ie nl dt hele ding in zn mond en dat doet ie met alles...
Hi Angela, Het motorische gedeelte van eten moet je kleintje nog helemaal leren. Dus mond open doen, sabbelen, doorslikken. Dat kost tijd en moeite voor je kleintje. Verslikken hoort daar bij. Vooral als eten samen gaat met huilen of lachen, dan is het ineens heel ingewikkeld voor die kleine... Mijn hart staat ook steeds bijna stil hoor als mijn dochter zich verslikt... vooral als ze ook nog paars aanloopt. Ik zorg altijd dat ze rechtop zit met eten en dat er geen speelgoed in de buurt is. Zo wordt ze minder afgeleid en kan ze zich beter concentreren op haar eten. Andere dingen die je kunt geven zijn soepstengels en kleine rijstcrackers. Die zijn hier echt een hit. Veel plezier!
Met 6 en halve maand begonnen gewoon met kleine stukjes brood met beetje boter. Ging er hier meteen in. nu 7 en halve maand eet ze al best grote stukjes. Ik haal de korsten er niet af. Kokhalsreflex van een baby zit schijnbaar halverwege de mond volgens cb en als ze er dus moeite mee krijgen kun je het zelf gemakkelijk uit de mond halen. Ik geloof dat ze zei dat dat na een jaar ofzo pas is zoals bij volwassenen.
Ik roosterde het brood en sneed het in repen die ze vasthielden. Dat plakte veel minder. Beleg deden we er de eerste maanden niet op, brood zo is ook al lekker. Grappige is dat mijn dochtertje nog steeds haar brood het liefst zonder boter of beleg eet.
Zorg om te beginnen dat de korst niet te klein is, hij moet het goed vast kunnen houden en er zo aan kunnen sabbelen en knabbelen. Wat ook belangrijk is dat hij goed rechtop zit, zodat áls hij zich verslikt hij het ook gemakkelijk weer naar buiten kan werken. Ben hier begonnen met 7 maanden met het geven van brood. Ook in de vorm van korstjes en tussen de middag een boterham met boter. De eerste dag at ze 4 stukjes en de dag erna al meteen een hele boterham! Ik sneed stukjes tgv een postzegel ongeveer en die stopte ik dan in haar wangzak. Dan ging ze automatisch kauwen met die tandeloze kaakjes! Ze zat dan wel altijd in de kinderstoel om bovenstaande reden... Maak ook hierbij de stukjes niet te klein, dat geeft meer kans op verslikken. Probeer niet in paniek te raken als je kindje kolhalst, dan kan hij alleen maar schrikken en dit gaan koppelen aan (brood) eten... Door hem te laten oefenen met stukken leert hij er mee om gaan en neemt die kokhalsreflex af. Deze ligt bij kleine kindjes inderdaad nog redelijk vooraan op de tong... Toen ze iets ouder was hier en zelf de stukjes brood in haar mond stak dan moest ze ook nog soms kokhalzen, het stukje kwam dan weer uit haar mond, werd even goed bekeken en ging er gewoon weer in... haha! Succes in ieder geval!
Ik ben met 6 maanden begonnen en smeer er wel (room)boter op, omdat mijn dochtertje soms nogal harde ontlasting heeft sinds de bijvoeding. Door het vet gaat het een stuk beter. De korstjes eet ze zelf op voor zover ze niet op de grond belanden en het middelste gedeelte stop ik in stukjes in haar mond. Ze is nog niet zo ver dat ze al zelf de stukjes op kan pakken van het bord, als ze dat gaat doen, mag ze alles zelf eten.
Ik doop ze in warm water. Begon eerst met hele kleine stukjes, en steeds groter. Ze verslikt zich nog regelmatig in droog brood, dus zo gaat het goed.
Vaak geeft het dopen in water of melk meer risico op verslikken, omdat het vaak een kleffe bal brood wordt in het mondje... Daarom hier nooit gedaan en zou het persoonlijk ook niet aanraden.
Korstje gegeven met 6 maanden. Soms was het even schrikken ja, maar ons zoontje begreep al snel genoeg wat hij precies ermee moest doen. Met 8 maanden begonnen met bruin brood, zonder korstje. Dat ging eigenlijk meteen heel goed. Had eerst geprobeerd gedoopt in opvolgmelk maar dat ging niet op. Met boter wel.
Als je wacht tot het mondje leeg is niks aan de hand hoor. Maar als je meerdere stukjes achter elkaar geeft, dan kan het wel een bal worden ja. maar dat heb je ook met gewoon brood zonder het te dopen. Mijn dochtertje heeft nog geen tandjes, en zo gaat het prima. Heb zelf een stukje geprobeerd, en na een paar keer zuigen is het zo weg. Het cb adviseerde mij een broodkorst, of te roosteren, dat heb ik geprobeerd.. maar dan stak ze zo'n hard stuk in 1 keer in dr mond, en toen bleef het achter in dr keel hangen. Dus liever zo