ik merk dat ik best onzeker ben wat betreft borstvoeding en bijvoeding. mijn zoontje eet erg weinig andere voeding. Hij is snel afgeleid, en savonds met het avondeten is hij eigenlijk te moe. Wrijft constant in zn oogjes en is dus helemaal niet met eten bezig. Heb het ook al eerder geprobeerd, 16.00 uur, maar ook dat hielp niet. Brood eet hij nog niet, want hij kokhalst steeds dus daar wacht ik liever nog even mee. is dat erg? Hij krijgt dus nog erg weinig bijvoeding binnen. Ik weet dat tot 1 jaar borstvoeding de belangrijkste voeding is. maar toch zit er niet genoeg in toch? Hij moet toch ook bouwstoffen en vitaminen uit de bijvoeding halen. of is het nog steeds alleen om eraan te wennen. en zo ja, wanneer verandert dat dan? die info kan ik nergens vinden. en van het cb word ik nog onzekerder. die hamert erop hoe belangrijk de bijvoeding is. ik "mocht" zelfs na tussen de middag tot aan de avond geen bv meer geven omdat hij anders minder groente eet wie kan mij helpen? op bv.com vind ik trouwens ook geen info hierover.
Eén ding: elke baby volgt zijn eigen pad en jij als mama doet je uiterste best en meer kan je niet doen. Borstvoeding is hartstikke goed en prima dus dat dat lekker loopt. Het is de bedoeling dat kindjes zo tussen 6 en ongeveer 12 maanden leren 'gewoon' eten. Je hebt daar dus echt even de tijd voor. Sommige kindjes zijn van nature een beetje 'lui' en die drinken liever de (vrij zoete) melk dan dat ze moeizaam van een lepeltje of stukjes moeten eten. Deze kinderen moet je vaak een beetje stimuleren. Na 6 maanden neemt de ijzervoorraad die bij de geboorte aanwezig is, sterk af. Als je volledige bv geeft dan krijgt je kindje nog aardig wat via jou binnen maar het is wel handig om dan ook andere voedingsmiddelen binnen te krijgen. Soms is het een goed idee om 's middags groenten te geven. Bijvoorbeeld eerst een beetje bv, daarna groenten en dan weer bv. Probeer zowel een lepeltje als stukjes. Daarmee maak je gebruik van een natuurlijk hongermoment. Geen bv geven vind ik niet zo'n strak advies. Kokhalzen is niet zo raar. Je kindje is het niet gewend om brood te eten en moet dat leren. Geef af en toe eens een kortjes of heel kleine stukjes met een beetje boter (maakt het makkelijker). Blijf goed bij maar ontspan. De kans dat een kindje stikt in z'n eten is echt nihiel, JUIST omdat ze een heel goede reflex hebben.
Hoihoi, het is niet zozeer dat BV tot aan het jaar de belangrijkste voeding is, maar je hebt tot die tijd echt wel om rustig aan de overstap te maken van BV als hoofdvoeding naar BV als bijvoeding. Maar relax hoor . Hier krijgt Thirza nog aardig wat BV en ze eet niet supergeweldig van vast voedsel, (als ik het vergelijk met andere kids van haar leeftijd iig: Thirza eet vrijwel geen brood (alleen op de dagen dat ze bij de gastouder is, dan ziet ze andere kids eten en dan doet ze het wel) dus krijgt hier pap, fruit eet ze sinds een paar dagen een grammetje of 50 en warme hap eet ze zo'n 100-150 gram per dag. Ze krijgt op dit moment nog 4-5 keer BV op een dag en pakt nog nachtvoedingen, (de laatste dagen gelukkig maar 1 keer). Desondanks groeit ze goed, (tijdje geleden niet, maar toen dronk ze door pijn van doorkomende tanden alleen maar BV eigenlijk en vrijwel niets erbij). Nou hebben wij wel te maken met een bijzondere situatie vanwege Thirza's klachten (o.a. koemelkallergie), dus je moet dit niet als richtlijn nemen van: och, zo kan het dus wel. Maar ik wilde maar even illustreren dat ook als het niet zo 1-2-3 volgens het boekje lukt om de overstap naar vast voedsel vlot te laten verlopen, je kindje heus wel zal groeien enzo Gewoon niet te gestresst over doen, (hoe meer stress, hoe slechter je kindje over het algemeen eet) en eten zo leuk mogelijk maken. Beetje zoeken wat werkt: hier werkte het niet om eerst een paar slokjes BV te doen en dan na wat hapjes weer afsluiten met BV, maar was het juist handiger om tussen twee BV-momenten in te doen, (dus als ze 13 en 16 BV kreeg, dan 14.30 bijv. hapje). Probeer gewoon eens wat uit, misschien ook met groente beginnen 's morgens al, (zijn ze nog lekker fit en wil het eten van onbekende dingen beter doordat ze meer energie hebben). Dat je de ene dag eens fruit doet en de andere dag groente, zoiets. Als het dan na een tijdje bekend is, kun je de groente wel naar later op de dag schuiven. Succes!
Oke, dan ga ik je even wat peptalk geven! Herkenbaar. Mijn zoontje wou rond 7 maanden ook weer wat vroeger naar bed, maar omdat bijvoeding BIJ-voeding is, maakten we daar geen halszaak van. Krijgt hij gewoon weer de borst als hij 's nachts honger krijgt en eet hij de volgende dag wat meer; het komt zoals het komt! Mijn zoontje is 9 maanden en eet soms de ene dag heel veel en dan de andere dag weer minder, ik heb me er nog nooit zorgen over gemaakt; het ventje zit nog steeds bovenin de curve en doet het fantastisch. Brood eten hoeft niet, maar graantjes zijn wel belangrijk, maar die kan je ook geven in de vorm van pap (als je kolft tenminste). Ik weet dat kokhalzen eng is, maar wees gerust; het is iets goeds, die kokhalsreflex zorgt er juist voor dat ze zich niet verslikken. Hier was het na twee korstjes brood over, nooit meer gedaan! En zorg ervoor dat je kindje goed rechtop kan zitten in de kinderstoel, geef nooit eten in de wipper! Jouw borstvoeding is nog van uitstekende kwaliteit! Over ijzer gesproken: je baby heeft het eerste half jaar voldoende aan de ijzervoorraad die hij uit de baarmoeder mee kreeg, daarna neemt dat wel af. Maar zolang jij geen tekorten hebt en je nog regelmatig voedt, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over tekorten voor je baby! Jouw borstvoeding bevat goed opneembare en goede kwaliteit ijzer. Zorg dat je zelf voldoende ijzerrijk eet en geef je kindje wat fruit, groente en granen, dan ontstaat er zeker geen ijzertekort. Dat hoeven overigens geen grote porties te zijn hoor; laat hem maar rustig op zijn eigen tempo wennen aan de bijvoeding. Wij noemen borstvoeding eten en bijvoeding proeverijtjes. Hij vindt het proeven van vanalles helemaal leuk en lust alles! Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Fabeltjes - Fabeltjes over borstvoeding Laat je niet op stang jagen door adviezen van het cb. Met adviezen mag je doen wat je wilt, je hoeft ze niet op te volgen. Gerustgesteld?
meiden, ontzettend bedankt voor deze reacties. hier kan ik wat mee! ik heb nog wat vragen die voortkomen uit jullie berichten. hoeveel brood is voldoende om aan de graantjes te komen? is dat al met een halve boterham in stukjes zonder korst? wil best pap geven, kan dat dan beter sochtends of savonds. ik zal er wel voor moeten kolven maar dat heb ik er wel voor over hoor. ik heb laatst een pak bambix gekocht, en 1 x geprobeerd maar het wordt maar niet dikker! ook heb ik nog een proefpakje biobim, ik hoorde dat dat wel beter mengde. welke hebben jullie? en is rijstebloem niet iets anders als granen? vinden jullie het belangrijk dat het eten (bijvoeding) op vaste tijden gebeurd? want dat is hier nog al lastig omdat hij steeds op andere tijden slaapt. Hoe vaak geven jullie vlees? is 2x per week goed?
Hai! Ik geef nog geen vlees. Ik meng met biobim als ik pap geef uit een bordje. Dat gaat heel goed. Ik heb de biobim benjamin, maar er zijn ook andere soorten. Rijstebloem is anders dan granenpap. Rijstebloem wordt m.i. vaak door flessenmama's gebruikt om kindjes te laten doorslapen. Veel waardevols bevat het niet. Hoeveel brood ze moeten eten weet ik niet, wij zijn met 6 maanden met korstjes begonnen en nu eet ie bijna een boterham (kleine boterham overigens). Volgens mij hoef je niet zo op te letten hoeveel hij eet. Heeft ie genoeg of is ie het zat, prima! Lekker slokje borst na. Hij wordt vanzelf handiger met eten en gaat vanzelf meer eten. Het is heerlijk dat je niets van hem hoeft te verwachten, laat hem maar lekker aanklooien dan komt het vanzelf goed. Ik geef geen bijvoeding op vaste tijden, maar wel in een vast ritme. Ik doe het zo (onze kindjes zijn even oud (dat betekent niet dat ze evenveel eten )): Ik kolf alle voeding, dus het gaat hier iets anders, omdat ik geen 10 x een flesje ga maken. Normaal zou ik dus vaker aanleggen, bijvoorbeeld 1 borst voor het eten en 1 borst na (of zoiets). - 's morgens een boterhammetje met boter, in stukjes, mag ie zelf pakken, een flesje moedermelk - Na het 1e slaapje stukjes fruit. Soms eet ie een hele appel en halve peer, soms 1/8 peer en geen appel Valt geen peil op te trekken. Dan daarna even spelen en een half uurtje later een flesje moedermelk. - Na het tweede slaapje de rest van het fruit gepureerd. Dit gaat niet altijd op (ik geef veel fruit ivm moeizame ontlasting, hij eet in totaal 1,5-2 stuks per dag maar volgens mij is dat wel veel). Daarna een klein flesje moedermelk (wil anders geen warm eten inderdaad). Dit is meestal om een uur of vier 's middags. - 's Avonds om 18:00 een klein gekookt aardappeltje en groenten, in stukken. Soms geef ik geprakt na, als hij weinig gegeten heeft en nog trek hierin heeft. - 19:30 flesje moedermelk -22:30 flesje moedermelk. Dit zijn eigenlijk de enige twee tijden die echt vast zijn. De andere zijn variabel. Soms doet hij opeens 3 slaapjes en dan gaat het weer anders. Zo doe ik het dus. Er zijn regelmatig dagen dat hij haast niets binnenkrijgt en regelmatig dagen dat het niet aan te slepen is. Ik zou het gewoon op gevoel doen, het zou toch raar zijn dat een baby van 7 maanden bepaalde hoeveelheden MOET eten. Oja Jens kokhalst ook, dan haalt ie het brood weer naar voor in zijn mond om het nog wat zachter/kleiner te maken en slikt het dan door, gaat altijd goed!
Ja hoor, bij 7 maanden kan je best beginnen met een halve boterham en als hij die goed eet geef je wat meer. Wij zijn juist begonnen met een korst. Nu nog steeds en korst of en geroosterde boterham of een volkorenbeschuit favoriet, de hardere dingen dus. Er hoeft nog geen beleg op; gewoon een beetje roomboter volstaat. Later kan je er dan wat appelstroop op doen (goede ijzerleverancier) of wat notenpasta (goede vetten). Wat het beste uitkomt voor jou en je kindje! Het maakt echt niet uit wanneer je welke bijvoeding geeft; al geef je om 11 uur broccoli en om 15 uur pap. Rijst is ook een graansoort, een heel gezond en voedzaam graan overigens. Het verschil tussen bloem en meel is dat voor bloem het vliesje eraf is afgehaald. Je kan het vergelijken met wit brood en volkorenbrood. Meel is dus veel voedzamer dan bloem. Omdat rijst glutenvrij is, wordt vaak begonnen met rijstebloem, maar het is dus ook minder voedzaam dan rijstmeel. Ik ken Bambix niet. Volgens mij voegt Bambix wel vitamines toe en hoe zit het met suiker en zitten er nog kunstmatige smaakstoffen (bijv. vanille) in? Kijk maar eens op de verpakking. Biobim babymelen zijn dus volgraanmelen. Bijv. de Babyplus bevat zilvervliesrijstmeel en boekweitmeel, beiden zijn glutenvrij. Als je kindje tot nu toe geen last heeft gehad van allergieen kan je ook meteen met glutenhoudend graan beginnen, maar de meeste ouders kiezen voor de introductie van het eerste graan een glutenvrije variant. Hier kan je precies zien wat de ingredienten zijn en wat de voedingswaarde is: Biobim biologische papvoeding. Natuurlijke volkoren pappen gezond baby's, peuters Bij de biologische winkels kan je ook gewoon rijstmeel (2,19 per 500 gr.) of boekweitmeel (1,89 per 500 gr.) kopen. Daar betaal je dus veel minder voor, want een pak Biobim Babyplus kost 2,69 per 200 gram. Moet je alleen even zelf mengen, maar dat lijkt me geen probleem. Nee, hier gebeurt niks op vaste tijden en dus ook de bijvoeding niet. Vlees is met 7 maanden absoluut nog niet nodig! Vlees is zwaar verteerbaar en kindjes kunnen dus (weer) last van hun darmen krijgen. Vlees is een eiwitbron, maar dat is moedermelk ook en een bakje volle yoghurt ook en een plakje jonge kaas ook en een eitje ook en vanaf 9 maanden kan je je kindje peulvruchten voorzetten, dat is ook een goede eiwitbron. Er is niks mis met het geven van mager vlees (kip, kalkoen, rundertartaar) maar het is onder de 9e maand niet nodig, zeker niet als je kindje nog volop borstvoeding krijgt. Ik hop dat eea je weer wat duidelijker is, als je nog meer vragen hebt, hoor ik het wel!
wat weten jullie toch veel!!! echt handig ja ik heb toch nog wel wat vraagjes die rijstemeel die je los kan kopen, hoef je dat dan alleen nog maar te mengen met bv? gebruik jij dat ook? of toch biobim, of is dat eigenlijk hetzelfde (maar dan duurder haha) als vlees nog niet nodig is, waarom zit het dan in bijna alle potjes van 6+? Ireen, misschien een stomme vraag maar geef je alleen appel en peer? is het trouwens erg als hij elke dag een banaan zou eten? (vindt het zo lekker) gister trouwens 3kwart boterham met boter in de kinderstoel gegeten, en maar een keer gekokhalst. ik duik dat meteen met mn vinger erin, of kan ik dat beter niet doen en hem zelf eruit laten werken? moet ik eigenlijk de dobbelsteentjes brood nog in zijn wangzak stoppen (zo vertelde het cb mij) maar is zo'n gedoe.. of volstaat voorin de mond?
Ikgeef appel en peer omdat hij last heeft van verstopping, daarom geef ik geen banaan. Ik geef geen andere vruchten omdat hij verdacht wordt van een allergie en de 'veilige' vruchten nu niet zoveel te koop zijn. Mango wel maar dat lust hij niet, en met druiven wil ik nog even wachten. Vind het ook wel prima zo, hij is er happy mee. Ik zou wel proberen te variëren als ik jou was en niet elke dag alleen maar banaan geven, maar je kunt ook halve banaan, halve appel ofzoiets geven. Wij gaven de eerste twee weken alleen banaan (voor de verstopping) om hem te laten wennen/leren eten/proeven, maar we zijn ook iets te jong begonnen (ruim 5,5 maand) omdat hij echt graag iets wilde eten. Tja waarom zit het in potjes? Zou me daar niet druk om maken, want waarom zijn er potjes voor kindjes van 4 maanden? Das ook nogal raar. Ik stophet nooit in zijn wangzak, ik laat hem altijd zelf pakken of hij hapt het uit mijn vingers, dus dan hapt hij zelf en weet dat er iets in zijn mond komt. Volgens mij is de wangzakmethode voor kindjes die alles in hun mond gestopt krijgen. Als hij niet meer hapt, dan stop ik met voeden, want dat deed ik aan de borst ook en toen had hij altijd genoeg.
Kan je zelf mengen, maar misschien is het handig als je eerst Biobim Babyplus koopt, ik weet de verhouding rijstemeel/boekweitmeel daar niet van, bovendien staat er op hoe je het moet bereiden. Ik kolf niet en geef dus geen pap, maar ik bak wel pannenkoeken met rijstemeel, boekweitmeel en speltmeel, is m'n ventje gek op! Omdat de potjes-industrie wil dat je hun potjes koopt en moeders denken dat dat goed is; aardappelen, groenten, vlees. Ze willen namelijk dat hun baby net zo eet als papa en mama maar het is nog lang niet nodig dat ze met de pot mee-eten! Mijn ventje krijgt bijna iedere dag een banaan. Een banaan is heel gezond hoor en mijn ventje krijgt er geen verstopping van. Verder eet hij nog peer en sinaasappel op een dag, dus het is niet alleen banaan. Niet met je vinger in de mond gaan bij kokhalzen! De kokhalsreflex zorgt ervoor dat ze zich juist niet verslikken, met je vinger erin loop je de kans dat je het weer terug duwt. Je kan hem eventueel wel zachtjes op zijn rug kloppen. Ik stop helemaal niks in de mond van mijn kind, dat mag hij allemaal zelf doen, dan hebben en houden ze zelf de controle over waar het eten heen gaat en gebeurt er niks tegen hun zin. Geef hem maar eens een korstje brood en kijk maar eens wat hij ermee doet!