Hoe ben je aan je volwassen hond gekomen?

Discussie in 'De lounge' gestart door Luppy, 6 nov 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Wij zijn sinds een paar maanden op zoek naar een hond. We zoeken een volwassen hond omdat we geen ervaring hebben. Een puppy lijkt ons heel ingewikkeld en met een volwassen hond kun je het karakter wat beter inschatten zodat we zeker weten dat hij bij ons past.
    We staan ingeschreven op diverse zoeksites en ik kijk vrijwel elke dag die sites door om te kijken of er wat bij zit voor ons.
    We hebben best wat wensen en eisen, dus ik had niet verwacht binnen een week een hond in huis te hebben. Die wensen zijn niet gericht op ras of uiterlijk, maar op karakter, opvoeding, socialisatie etc.
    Maar we hebben nu op een stuk of 15 honden gereageerd in twee maanden tijd en steeds worden we afgewezen. Dat zijn dan honden die aan al onze wensen voldoen waarvan wij echt denken dat het wel een match zou kunnen zijn. Ik vertel altijd bij het voorstellen dat we geen ervaring hebben en mijn man zei dat we daar maar eens mee moeten stoppen. Maar ik vind het best essentiële informatie voor de huidige eigenaren. Het voelt een beetje als solliciteren op een te hoge positie langzamerhand ;)

    Zijn hier nog meer mensen die een volwassen hond hebben geadopteerd en hoe zijn jullie eraan gekomen?
     
  2. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.288
    2.085
    113
    Vrouw
    Wij hebben een volwassen hond uit het asiel. Daar werd goed gevraagd naar onze woonsituatie, hoeveel tijd we zouden hebben voor de hond en wat onze wensen waren. Zij kwamen toen met een paar voorstellen en we hebben met die honden een stukje kunnen wandelen om ze te 'testen'.
     
  3. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.662
    1.830
    113
    Ik heb betere ervaringen met een pup dan volwassen honden. Dat terzijde.

    Ik zou gaan voor een herplaatser via een rasvereniging. Ik heb ooit een volwassen hond via een asiel gehad; geen match, verhaal klopte niet en ik kwam erachter dat het beestje veel had meegemaakt wat anderen dus ook niet wisten. Ik had fus een onvoorspelbare hond.

    Pups kun je van tevoren inlezen in het ras, praten met fokkers en samen leren vanaf nul tijdens de cursussen die je doet. Dr kans dat je een fijne stabiele hond krijgt is dan groot.
     
    Zeebra vindt dit leuk.
  4. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Via een herplaatsersfacebookpagina van kooikerhondjes.
    Mijn schoonmoeder heeft daar een lieve reu van daar.
    Wij werden benaderd ivm een baas die zich liet euteniseren.
    We hebben nu twee teefjes in huis die zo ontzettend lief zijn!!!!
    We hebben ze nu twee weken en de baas is gisteren heengegaan.
     
  5. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Mijn persoonlijke mening?
    Zonder honden ervaring en met kinderen zou ik gaan voor een pup. Die maak je vanaf kleins af aan mee, je gaat er mee op puppy cursus enz dus je leert er op den duur mee om gaan en krijgt langzaam aan ervaring. Een pup is net een kind, slapen, piesen en poepen, spelen, eten, slapen enz.
    Wanneer je een pup koopt bij een goede fokker dan komt het bijna altijd wel goed met match karakter/gezin.
    Een fokker kent de ouders van de pups en hun karakter en maakt se pups 9 weken lang mee dus die kunnen prima beoordelen welke pup wat afwachtend is en welke pup waarschijnlijk een uitdaging gaat worden. Je leert bij een pup helemaal aan wat je wel en niet mag doen. Bijv op een bepaalde manier naar de hond kijken, hoe je dingen af moet pakken die ze hebben gestolen, hoe je op bepaalde dingen moet reageren en hoe je hun gedrag moet "lezen".

    Dat kan je van een oudere hond moeilijk zeggen. Je hebt geen ervaring en zou dan een volwassen hond nemen. Ook al zouden de vorige eigenaren of het asiel zeggen dat hij helemaal aan jullie wensen voldoet, dan nog kunnen zich problemen voor doen.. Bijv dat ze uitvallen naar andere honden of de rangorde in huis willen gaan uittesten. Vaak klopt het verhaal wat erbij zit niet. Veel dingen worden verzwegen enz.
    Hond kan bij de vorige eigenaar met kinderen hebben gezeten en ze bij jou niet leuk vinden.
    En nee, dat zal je niet meteen zien. Een hond heeft een paar nodig om te acclimatiseren en na een paar weken schijnen ze pas echt hun eigen gedrag en karakter te tonen.

    ik heb een volwassen hond via een collega gekregen. Hondje was 2 en kwam uit roemenie. Harstikke leuk en braaf ding maar niet iets waar je als totale beginner aan begint.

    Mn ouders hebben jaren geleden een vowlassen hond in huis gehaald. Was heel kalm en rustig. Na een paar weken kwam het ware gedrag naae boven. Over beschermend, uitvallen enz.
    Mijn ouders hadden gelukkig al iets ervaring maar bij een beginner was het zeker mis gegaan. Mijn andere honden heb ik vanaf pup en die vertrouw ik meer met bijv kinderen dan een volwassen hond die later in m'n leven komt. (Ja je moet altijd uitkijken met kinderen en ze zijn nooit 100% te vertrouwen.)
    Maar van een pup weet ik de achtergrond. Van een volwassen hond niet.
    De fokker van mijn hond heeft af en toe honden die terug komen omdat de eigenaren zich er toch op hebben verkeken , vanwege ziekte enz.
    Deze honden gaan alleen naar mensen die al ervaring hebben met honden. Er zijn Weinig honden die herplaatst worden en totaal geen issues hebben. Daa moet je wél mee om weten te gaan.
     
    Kanarie, evaleana, Peppabig en 4 anderen vinden dit leuk.
  6. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.456
    3.806
    113
    Ik ben het met Damay eens. Ik als fokker raad je ook aan om toch te gaan kijken naar een pup. Hoewel er genoeg succesverhalen zijn met een volwassen herplaatser blijft het voor een beginner lastig inschatten. Een pup "vorm" je grotendeels naar je hand. Qua opvoeding en socialisatie. De fokker kan je inderdaad meer vertellen over de ouders, maakt zo'n pup 9 - 12 weken mee en kan je voldoende advies geven. Net als bij een baby leer je je pup de eerste weken/maanden steeds beter kennen en de pup jullie. Die zal helemaal meegaan in jullie routines en raakt daar ook aan gewend.
    Op een training zal je veel meer leren over het gedrag en de opvoeding.

    Ik zou dus allereerst kijken naar wat jullie zoeken in een hond qua karakter, maar ook uiterlijk. Wil je geen hond die elke dag geborsteld moet worden of vind je dat juist niet erg. Neem je een hond die regelmatig naar een trimsalon moet of wil je dat juist niet. Neem je een hond die elke dag zoveel uur MOET bewegen of wil je een hond die ook genoegen neemt met een keer een wat kleiner blokje om. Je hebt kinderen dus wil je sowieso een ras wat daarbij past.
    Allemaal zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf en het kijken.
     
  7. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.063
    10.330
    113
    Wij hebben een hond uit het asiel. Maar ik zou dat nooit aanraden als je geen ervaring hebt. Bijna geen enkele hond in het asiel is onbeschadigd. Hetzelfde geldt voor herplaatsers. De enige volwassen honden die je als gezin over kunt nemen zijn honden uit een gezin die bijvoorbeeld een kind hebben die steeds allergischer reageert of die gaan emigreren of ouderen die het niet meer aankunnen, maar wel regelmatig genoeg bezoek (ook van kinderen) kregen zodat de hond gewend is. In onze zoektocht ben ik 1 keer zo'n hond tegengekomen en daar waren we reactie 600 ongeveer. Onze huidige hond is in beslag genomen en een ongelooflijke uitzondering omdat ze ondanks haar ervaringen heel lief en makkelijk is. Maar, ze is doodsbang voor andere honden, dus je moet heel alert wandelen om haar stress te beperken, ze is doodsbang voor vuurwerk en ze is redelijk angstig voor mannelijk bezoek. Waarbij ze dus al anders reageert op de pubervrienden van maxi dan de jongens die van mini's leeftijd zijn. En wij hebben echt een uitzonderlijk goede hond uit het asiel en dan heb je toch heel veel extra zaken om rekening mee te houden.

    Een pup van een erkende fokker zal ook veel werk zijn, maar echt beter te doen dan de onvoorspelbaarheid van een herplaatser. Mensen zonder ervaring kunnen prima een hond nemen, maar ik zou zeker aanraden om dan een pup te nemen van een fokker of vereniging waar je altijd terecht kunt voor vragen en tips. Zoek een goede hondenschool en vraag daar rond naar goede ervaringen. Dat is de makkelijkste weg als je nog geen zich hebt op het veld.
     
  8. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Bedankt voor jullie uitgebreide reacties. Dat is een invalshoek waarbij nog niet zo aan gedacht had. Ik zie alleen enorm op tegen het werk dat een pup meebrengt. Ik kan niet wekenlang vrij nemen om hem niet alleen thuis te laten, zindelijk te maken, ‘s nachts uit te laten enzo. Hoe doen anderen dat dan?
     
  9. nanni1996

    nanni1996 Fanatiek lid

    23 jul 2008
    3.631
    320
    83
    Toen wij een pup haalde hadden wij om de beurt vrij genomen en daarna ben ik in mijn lunch pauze naar huis gegaan om uit te laten.

    Volwassen honden die ik, of mensen in mijn omgeving hebben gehad, zijn vaak via via gegaan. Zo heb ik zelf de broer van mijn hond toen uit jet asiel gehaald (hond was 7 jaar oud)
    Hond die mijn zusje toen had ook via een fokker die weer een andere fokker kende die een hondje ter herplaatsing had zitten.
    Mijn tante heeft haar hond via mijn zusje die nu een eigen uitlaat service heeft en het baasje was helaas ernstig ziek.
     
  10. Wij hebben sinds de zomer een pup, en ik moet eerlijk zeggen.. het valt mij tot nu toe alles mee. Ik was 1 week vrij. Ze is nu zo goed als zindelijk. Ze sliep na een week ook door, dat zal niet overal zo zijn natuurlijk..
     
  11. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    hoe deed je dat na die week dan? Hoe lang moest ze toen alleen thuis zijn en hoe ging dat met plassen of verlatingsangst etc?
     
  12. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.466
    1.650
    113
    Brabant
    Marktplaats. Was echt een schot in de roos, een lot uit de loterij.

    Ik wilde per se geen pup, met de kennis van nu was een pup ook wel leuk geweest, maar niet in deze fase van ons gezin.

    Wij kwamen in een strenge selectie terecht van de eigenaars en mochten steeds een ronde verder. Uiteindelijk kennis gemaakt en op mijn verzoek mochten we haar 2 weken "op proef". Dat vonden de eigenaren ook weer erg voor ons spreken, want dan zou het voor niemand een teleurstelling worden.

    Na 15 minuten was ik al verkocht
    Ze heeft zeker een paar weken moeten wennen en sliep niet door.
    Als in, ze had onze nabijheid nodig.
    En kon in het begin ook niet alleen thuis zijn.
    Dus vergis je niet!
     
  13. Peppabig

    Peppabig Bekend lid

    29 jun 2016
    518
    261
    63
    Hoeveel zou een hond alleen zijn dan? Want of het nu een pup is of een volwassen hond, geen 1 hond kan hele dagen alleen zijn.

    Verder helemaal eens met Damay.

    Zeker met kinderen zou ik voor een pup gaan.
     
    Zeebra vindt dit leuk.
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Wij nemen om deze redenen juist een pup. Precies wat Damay77 beschrijft.

    We hebben overigens aangegeven voor wat voor karakter we een voorkeur hebben (ipv welke kleur, dat maakt ons namelijk niet zoveel uit) en bij de fokker die wij gekozen hebben komt ook een gedragsexpert voordat de pups gekoppeld worden. Het biedt geen garantie, maar ik denk meer dan bij een volwassen hond en de rest moet je natuurlijk zelf doen in de opvoeding. Het is een investering, maar ik denk dat die zich ‘terugbetaald’.
     
  15. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    onze hond zou 1 of 2 dagen per week van half 9 tot ca 15.00 uur alleen zijn. Dat zijn dagen waarop wij allemaal tegelijk op school en werk zijn. Ik kan wel tijdelijk even wat meer thuiswerken, maar op termijn moet ik ook gewoon op mijn kantoor of bij klanten zijn. Dat is dus wel essentieel. Nou hebben wij zelf nooit een hond gehad, maar de mensen die ik ken met een hond werken ook allemaal, dus ik dacht dat dat wel haalbaar zou moeten zijn.
     
  16. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.063
    10.330
    113
    Dat vind ik ook wel haalbaar. Niet ideaal, maar haalbaar. Onze hond moet soms ook wel zo lang alleen zijn en dat gaat prima. We zorgen op die dagen dat we inderdaad direct voor we weggaan nog even uitlaten en direct als we thuiskomen. Dus jas aanhouden en meteen doorlopen.
    Houd er wel rekening mee dat ook voor een oudere hond dat niet reëel is na 1 of 2 weken. Onze hond kan prima alleen thuis blijven, maar we hebben dat ook echt opgebouwd. Eerst 15 minuten, dan een half uur, en zo verder naar een paar uur. We hebben haar nu ruim een half jaar en inmiddels laten we haar makkelijk zo lang alleen, maar we proberen dat wel te beperken. Ze is laatst trouwens met mijn man naar zijn werk gegaan. Dat kan natuurlijk meestal niet, maar was wel ideaal voor zowel ons als haar omdat het ook een nieuwe ervaring voor haar is.
     
    Bleumke1980 vindt dit leuk.
  17. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.466
    1.650
    113
    Brabant
    Nee dit idd.. onze volwassen kan inmiddels zolang alleen blijven, maar is geen regel bij ons .
    Maar de eerste weken/maanden niet hoor.

    En in een vakantiehuisje ook niet. Hier baalde ik van, maar goed, is niet anders
     
    femkes vindt dit leuk.
  18. dreames

    dreames VIP lid

    9 dec 2007
    7.457
    3.708
    113
    Wij hadden zelf een advertentie op marktplaats gezet dat we op zoek waren. Toen zijn we benaderd door mensen die een goed huisje zochten. Was onze vorige hond. Een enorme schat waar wij nog 6 jaar plezier van hebben gehad.
     
  19. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.662
    1.830
    113
    Onze hond kwam als pup tijdens coronatijd. Een voordeel en een nadeel, wa t hoewel veel thuis,moest ik ook bewust van huis om te oefenen. We stonden op de wachtlijst,we hebben dus geen corona- pup. In het begin had ik een camera neergezet, met praatfunctie, zo kon ik wat controle uitoefenen. Ik heb altijd een oppas achter de hand voor opvang en uitlaten. Hij kan van 9 tot 3 prima alleen zijn, maar dat gebeurd zelden. Meestal ga ik in de lunchpauze met hem lopen of mijn dochter is op tijd thuis. Lukt beide niet, dan is er de oppas. Zij laat hem uit en neemt hem dan vaak ook nog mee.

    Zindelijk maken en alleen leren zijn kost tijd en geduld. Onze hond heeft een bench, zijn veilige haven. En ja, de eerste twee weken stond ik 's nachts ook op. Steeds wat later en soms kwam hij eerder. Maar dat ging hier vrij vlot.
     
  20. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Hoe zou je dit met een volwassen hond dam gaan doen?
    Die kan je ook niet de hele dag thuis laten. En zeker wanneer je hem net hebt zou het wel slim/nodig zijn dat je de eerste week of 2 weken veel thuis bent. Je kan niet zomaar een hond in huis nemen en de volgende dag alleen thuis laten om te gaan werken. Beestje moet wennen en met verkeerde opbouw kan je ook bii een volwassen hond verlatingsangst opbouwen. Beestje is uit z'n vertrouwde omgeving gehaald. En ondanks dat hij bij de eigenaren geen verlatingsangst had en bijv niet blafte, kan hij dat bij jou wel gaan doen.
    Ook bij een volwassen hond moet je het thuis blijven opbouwen om zo evt verlatingsangst te voorkomen en hem te laten wennen.
     
    Peppabig vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina