Ik zit Oei ik groei op tv te kijken en er was een stukje op over speelgoed testen. Dan testen een paar kinderen het speelgoed en leggen ze uit hoe de kinderen spelen met een bepaalde leeftijd. Nu was er een kindje dat ipv aapje, aapie zei. Dus met de ei. Emma doet dat ook altijd. Verkleinwoorden met je zijn bij Emma altijd ie. Vroeg me af of kinderen altijd 'ie' gebruiken op deze leeftijd (Emma is 27 maanden).
Lenn is wel een stuk jonger, maar die doet dat ook.. Vissie, kippie, geitie etc.. i.p.v. VisJE, KipJE, GeitJE... Had er nog niet eens over nagedacht of dat bij de leeftijd hoort.. Denk het haast wel, want wij gebruiken gewoon JE achter het woord..
Wij zeggen zelf altijd heel consequent "je" op het eind, maar Milan heeft echt heel lang alles(!!) met "ie" verkleint. En als het op "tje" eindigde, maakte hij er "tie" van. Ik denk zeker tot hij 2,5 was! Klonk wel heel grappig .
Nee, ik gebruik eigenlijk zo min mogelijk verkleinwoorden, misschien komt het daardoor? dus gewoon bord, eend, hond, hand, voet enz
Hier is ook alles 'ie', terwijl wij dat zelf niet doen (oké, alleen bij kippie dan, omdat ik dat ook als koosnaampje voor hem gebruik). Ik vind het nu niet erg, maar ik hoop niet dat hij dat op zijn 18e nog doet... huissie en meissie etc. vind ik nogal aso klinken
De jongste doet dat ook. Net bij de bakker, KOEKIE. De oudste kwam net om een snoepie vragen, maar daar zeg ik gelijk iets van. Hoe ze er aan komt, geen flauw idee.
Lucas maakt er ook altijd standaard -ie van! Ik zeg dat nooit, altijd -je, maar hij dus wel. Grappig dat andere kinderen dat dus ook doen!
Het is inderdaad denk ik ook wat het kind aangeleerd wordt. Ik verklein geen woorden, bij mij is een schaap gewoon schaap etc., dus ze zeggen zelf ook schaap. Sinds ze naar school gaan, hoor ik ze meer verkleinwoorden gebruiken.
ik weet niet waar ze het gehoord heeft, maar m'n dochter is ruim 3 en weet echt wel dat het 'je' moet zijn, maar vind het leuk om 'ie' er achter te plakken. Ook bij niet verkleinwoorden eigenlijk... Ze doet het hier dus af en toe ook expres bij woorden als 'grote' - 'grotie' .... maar ach. Ik moet er gewoon geen aandacht aan besteden aangezien ze dondersgoed weet hoe het hoort
we leren het haar niet zo. als iets klein is is het bij ons je. dus poesje en geen poesie. Geen idee hoe ze erbij komt. Net ook vraag ik zeg eens hondje dan zegt ze gewoon hondje. Ik begon over de apen in de apenheul (heeft veel indruk gemaakt) . dan zegt ze zelf apie en geen aapje. Maak me er trouwens verder ook geen zorgen over, ze zegt het vanzelf wel goed ga ik vanuit. vind het ook wel schattig klinken haha! Maar zeg het zelf wel goed voor.
Ik corrigeer mijn echtgenoot vooral (Amsterdammer...) omdat ik wil dat mijn kinderen het juist aanleren. Als ik het hoor, dan corrigeer ik het dus ook bij mijn kinderen. Zoonlief heeft eigenlijk altijd een beetje van beide gebruikt.. hij weet hoe het hoort en weet dus ook wanneer hij het 'verkeerd' zegt.
Alleen bij een koe omdat de vriend van m'n moeder Frans is en in het Frans zijn koeien je ballen. Dus tja, niet echt handig. Dus bij ons zijn koeien, koetjes. Verder leren we ze aan alles gewoon bij naam te noemen, dus voet, teen, enz. Geen je of tje erachter.
Gebruiken sommigen van jullie dan nooit verder verkleinwoorden? je hebt van veel dingen toch ook kleine dingen? Emma heeft een zusje en geen zus bijvoorbeeld. Mijn moeder heeft 2 kleine honden dat is dan ook een hondje geen hond (een vriendin van me had een herder dat was idd een hond. Ook heeft ze bijv. Little people poppetjes die zijn klein en noem ik dan poppetje. Vraag het me gewoon af hoor, verder geen aanval ofzo