dank je wel. Het laatste wat je zegt is idd zo. Het is soms lastig omdat je ook klantvriendelijk wil zijn. Maar sommigen hier begrijpen dat niet blijkbaar. Als je een kindje 2/3 dagen in je gezin hebt kun je op die dagen niet alles aanpassen.
Wat betreft suiker of het slecht is of niet, het heeft niet alleen maar met overgewicht te maken maar het kan ook andere ziektes veroorzaken. Dus ik snap heel goed dat tuc dat niet wil voor haar kinderen. Ik vind het ook echt raar hoe die ouders het aangepakt hebben, het Is toch ook wel belangrijk wat je kind eet en niet dat het iets eet. Ik heb er nog eens over nagedacht en ik zou aangeven dat je geen ontbijtkoek meer wil gaan geven als ontbijt maar iets van brood of pap of crackers. Waarschijnlijk gaat dat kindje dan heus wel eten. Kan zijn dat er iets anders speelt (bv autisme wat wordt vermoed) maar ik vermoed gewoon verwend gedrag , maar dat zal jij tuc en de ouders het beste weten.
En voor alle leden die het weer nodig vinden om hierop aan te vallen puur omdat ik.het ben... 1. Get a life 2. Besef dat ik al heel klantvriendelijk ben, dat ik al heel erg ver mee ga in de wensen van de ouders. De simpelste oplossing is nl wat veel go doen: zeggen dat er geen eigen eten meer meegenomen kan worden en dat ik alles verzorg. Ten eerste gaat het hen veel meer kosten en ten tweede heeft het kind dan simpelweg geen ontbijt meer. En geen tussendoortjes, want ik heb geen liga en knijpfruit...dat is een vriendelijke oplossing toch Ik probeer op alle manieren iets te bedenken zodat het voor.iedereen leuk blijft. En nee zij kan geen ontbijtkoek eten als mijn kinderen aan een boterham of cracker zitten. Net zo goed als dat ik geen croissantjes met mijn kinderen ga zitten eten terwijl de andere kinderen aan een boterham zitten. Rekening met elkaar houden heet dat.
Dan lijkt mij dat je dat aan de ouders moet melden. En dan is het aan hun of ze zich aan jou willen aanpassen of dat ze andere gastouder zoeken. Ik zie niet een andere oplossing. Dit is hoe jij erover denkt en dat is jouw goed recht. Als gastouder mag je jouw regels toch bepalen en ook hoe flexibel je daar in bent. Als je op dit punt niet flexibel wil zijn dan hebben de ouders dat te accepteren en anders zoeken ze een andere vorm van opvang.
Als je het vervelend vindt om tegen de ouders te zeggen, zou ik toch overwegen om het zo te laten en het aan jouw kindjes uit te leggen en maar zo te laten. Ontbijtkoek met chocopasta is natuurlijk geen normaal ontbijt, maar goed... Mijn dochter heeft één vriendinnetje dat vaak op woensdagmiddag komt spelen en dat heel erg slecht eet. Zij is gewend aan zoete broodjes (van die croissantjes met chocopasta erin) snoep en koek en wij hebben dat thuis meestal niet. Om die reden heeft ze standaard een pakketje "rotzooi" in haar schooltasje zitten dat ze mag opeten, terwijl mijn dochter haar bruine boterhammen, haar appeltje of haar cashewnootjes zit op te eten. Of mn dochter het altijd leuk vindt, vast niet, maar c'est la vie. Mijn dochter weet heel goed waarom zij niet zo vaak ongezonde dingen krijgt (ze krijgt heus wel eens een koekje of een ijsje) en ik heb haar uitegeld dat iedereen de dingen op zijn of haar manier doet, omdat iedereen een ander idee heeft van wat goed is. Hier moet ze het wat mij betreft maar mee doen. Ze heeft een mooi leven en heeft verder niets te klagen. Je hoeft niet iedere hobbel uit het leven van je kinderen weg te strijken wat mij betreft. Een klein beetje een realistic life preview is volgens mij wel goed en maakt alleen maar leukere en weerbaardere volwassenen.
Helemaal eens met dat laatste, maar in dat kader zou dat vriendinnetje zich bij mij thuis ook mooi mogen aanpassen. Als ik ergens op visite ga neem ik toch ook niet mijn eigen koekje mee? Wij leren onze kinderen dat wanneer je ergens anders bent je maar moet afwachten of je wat krijgt en vervolgens wat. Lust je het niet, dan mag je bedanken maar je vraagt niet zelf om iets anders. Thuis kun je wel weer eten. Ik zou van andere kinderen ook niet accepteren dat ze hier komen spelen en hun eigen tasje met etenswaar hier gaan nuttigen. (Uitgezonderd vanwege allergieen uiteraard) In het geval van een gastouder ligt het iets anders denk ik omdat je afspraken hebt over wie het eten verzorgt. Of de gastouder doet dat, of kindjes nemen zelf eten mee. In dat laatste geval kan de gastouder daar regels over opstellen of het geheel aan de ouders zelf overlaten.
Ik zou mijn kinderen ook leren zich aan te passen in een andere omgeving in hoeverre zich dat natuurlijk toe laat. Maar niet iedere ouder gaat daar zo mee om. Iedereen heeft een andere opvoeding en andere denkwijzen, en dat is ook iets wat ik mijn kinderen meegeef. Ik ga niet bepalen wat een kind moet eten als hij of zij hier bij mij thuis zou zijn, dat vind ik de taak van de opvoeders. Dus als een kind met een rugzakje eten aankomt, prima, ik denk er wel het mijne van, maar prima ik ga me daar echt niet mee bemoeien. Bij een gastouder of opvang ligt het natuurlijk wel iets anders omdat kinderen daar vaak komen en daar dan ook een stukje opvoeding bij komt kijken. Ik persoonlijk zou mezelf er niet zo druk om maken en zou dat meisje gewoon haar ontbijtkoek geven, maar als Tuc dit niet wil hebben en het komt niet overeen met haar principes en instelling mbt de opvang, dan moet ze dit gewoon bespreken met de ouders.
Je hebt daar gelijk in hoor en wat dat betreft leren mijn kinderen dat vaak genoeg. Maar nu in de opvang ligt het anders...de kindjes zijn de paar dagen per week dat ze komen onderdeel van ons gezin. Maar vaak genoeg zien mijn kinderen wat anderen krijgen en zij niet. En andersom ook natuurlijk.
En als je dat wat netter verpakt, geef je zelf al je antwoord. Ik snap wel dat je het vervelend vindt als je kinderen steeds in de verleiding worden gebrachten en steeds moet zeggen 'nee, jullie mogen dat niet, maar een andere mama vindt dat prima'. In de ogen van een kind ben je dan gewoon even een rotmoeder. Jonge kinderen zien niet dat er op de verpakking staat dat het een heel slecht alternatief is. Maak het daarom bespreekbaar. Geef aan dat je wilt voorkomen dat er ruzies ontstaan tussen de kinderen en biedt de ouders een aantal alternatieven die je het oppaskindje wilt aanbieden. Ik eet zelf ook niet graag brood, maar wel cruesli, crackers (liefst volkoren) of toast (ideaal als je oud brood hebt liggen ). Bespreek met de ouders wat je wel en niet aan kunt bieden en geef aan dat je koek (dus ook ontbijtkoek) niet ziet als een volwaardig alternatief. De truc is: hoor eerst de ouders aan, laat ze ook uitpraten en geef vooral goede argumenten. Ga geen gevecht aan en respecteer hun mening, dan kunnen mensen veel (positief verpakte) kritiek hebben hoor. Succes!
Waarom pak je dit niet breder aan? Je runt een bedrijf, dus dan kan je toch je voorwaarden voor de opvang aanpassen? Hoe je het ook went of keert, het gaat om een botsing van principes en je wil voorkomen dat je persoonlijk ouders moet aanspreken op hun principes.
Tuc ik snap helemaal waarom je niet wil dat een kindje ontbijtkoek met chocopasta krijgt als ontbijt! Ik zou het dan ook echt niet geven, hier is de regel dat je krijgt wat iedereen krijgt. Geen voorkeursbehandeling, heb je geen zin in wat er voor je neus staat, dan eet je niet. Ligt er misschien nog aan hoe oud de kindjes zijn, maar hier snappen die van 1 en 2 jaar echt niet dat zij 's morgens havermoutpap krijgen en een ander koek met chocola ... Logisch toch? Ik weet niet hoe duidelijk je bent naar ouders rondom eten, maar hier komen kinderen juist omdat ouders graag willen dat ze gezond eten. Dat houdt dus in dat ze weinig toegevoegde suikers krijgen en veel verse groente en fruit. Dus de tip van Nacho vind ik wel een goede: soort nieuwsbriefje sturen naar alle ouders met 'nieuwe voorwaarden' als in met betrekking tot eten willen we graag in grote lijnen alle kinderen hetzelfde geven, dus geen ... maar wel ... Dan is het gewoon een algemene nieuwe regel binnen je opvang en niet iets voor specifieke ouders. En trouwens, shocking hoeveel mensen hier liever ontbijtkoek met chocopasta geven dan een paar keer niet eten!! (want kinderen gaan echt wel gewoon eten als ze honger hebben hoor ... ze verhongeren niet zomaar!) Het grootste bestanddeel van ontbijtkoek is glucosefructose oftewel suiker! En daar zit nou echt geen enkele waardevolle voedingsstof in. Is meer een kwestie van vullen ipv voeden, dus waarom zou je het dan überhaupt geven??
Dat geldt andersom natuurlijk ook. Leren rekening houden met elkaar in de zin van andere eetpatronen van sommige mensen, of het nu vanwege allergie, dieet of wat dan ook is respecteren. Vanuit jouw perspectief zou ik gewoon aangeven dat samen ontbijten in plaats van een gezellig gebeuren de laatste meer een moment van onrust is doordat het betreffende kindje wat anders te eten krijgt dan de andere kinderen. Vervolgens dat je graag een oplossing zou vinden waar iedereen zich prettig bij voelt, en of zij (de ouders) misschien een idee hebben? Dat gezegd, als de wensen/ideeën van de ouders van het kindje niet (meer) verenigbaar zijn met die van jou en het dusdanig routine zaken binnen je gezinsleven verstoord (wat ik overigens best kan begrijpen) dan zou het denk ik wenselijker zijn dat de ouders een andere go zoeken. Als ik voor mezelf spreek ben ik het eens met een aantal andere leden die gereageerd hebben: kinderen kun je best leren dat ze niet alles hoeven te hebben wat andere kinderen hebben. Mijn zoontje van ruim 2 snapt inmiddels al prima dat hij niet alles krijgt dat zijn neefje krijgt (mijn zoontje krijgt bijvoorbeeld wat fruit terwijl zijn neefje op dat moment een liga krijgt).
Ik ben het meestal wel met je eens...maar hier denk ik toch wel anders over. Onze dochter eet bijvoorbeeld niet graag brood in de ochtend...dus die krijgt een cracker of fruit. Onze zoon krijgt wel graag een boterham en krijgt dus ook wat hij graag eet. Ook meestal fruit erbij omdat hij graag veel eet in de ochtend. Maar wat ik me afvraag is waarom iedereen hetzelfde moet eten...ik eet zelf kwark..dus ook iets heel anders...mijn man eet yoghurt met iets erin ... Ik vind het juist normaal als er gegeten wordt wat je op dat moment graag wil eten. Mij doe je ook geen plezier met een boterham bijvoorbeeld. Maar goed...het maakt ook eigenlijk niet uit wat ik vind.. Ik zou het kindje dus gewoon geven wat de ouders willen...gewoon omdat jij diegene bent die geld krijgt voor het werk...gewoon net als anders werk doen wat er van je gevraagd wordt... Zelf zou ik ook geen ontbijtkoek geven aan mijn kinderen...maar dat is omdat ik dat spul ook gewoon niet koop en niet aanbied. Dus ik snap je weerstand wel. Maar goed...iedereen is nu eenmaal anders en als zij dat willen...
Hoewel ik je op zich wel snap, wil ik ook een evt andere kant belichten. Als je kind echt alles weigert, dan ben je als ouder blij met die ontbijtkoek. En ja, ik heb ervaring met mijn zwaar autistische zoon. En volgens de kinderdietiste was zijn dieet van nestle pyamapap en zagazoe koekjes nog niet eens zo slecht. Maar goed, wij waren blij met de koekjes aangezien hij ruim een week alleen de pap wilde eten en de hele dag vreselijke honger had (en nee, niet elk kind eet dan dus wat ze aangeboden krijgen). Inmiddels eet hij gelukkig weer een stuk beter en gelukkig ook gezonder. Mijn advies zou dus zijn om met de ouders in gesprek te gaan, maar daar wat open in te stappen. Misschien zijn er inmiddels andere alternatieven die het kindje wel wil eten. En misschien zijn het inderdaad gewoon ouders die het niet erg vinden dat hun kind niet gezond eet. Of misschien heeft dat kindje echt een serieus probleem net als mijn zoon. Misschien lust dat kindje wel gezonde pannekoekjes oid en dat vinden jouw kinderen vast ook niet erg om te krijgen . Zolang je het probleem in eerste instantie bij jezelf neerlegt (jij bent degene die het lastig vindt omdat je liever niet hebt dat jouw kinderen die koek willen), is er toch geen reden voor die ouders om zich aangevallen te voelen. Hopelijk kun je een oplossing vinden, want nogmaals, ik snap je probleem ook wel hoor, ik vind ontbijtkoek met chocopasta ook niet direct het meest geschikte ontbijt...
Ik zou er eerlijk over zijn. Je kunt het bijvoorbeeld zo zeggen: Sinds een poosje eet X ontbijtkoek in plaats van brood. Ik vind het gezellig als de kindjes samen kunnen ontbijten, maar mijn eigen kinderen beginnen nu ook met zeuren over ontbijtkoek, en wij doen dat niet. Misschien is het een idee om mij te laten proberen X weer brood te laten eten. We zijn alweer een paar maanden/weken? verder, dus wie weet. Eet het kind dan niks: pech. Dan wennen de ouders en het kind er aan dat het bij jou zo gaat en niet anders. Ik ben zelf ook gastouder en ik zou dat ook niet oké vinden. De maaltijden die samen worden gegeten, wordt er gewoon gegeten wat de anderen ook eten. Met fruit ook. Wil je niks? Best, dan niet. Tussendoortjes wil ik nog wel flexibel in zijn. Lust je geen rozijntjes? Krijg je een soepstengel, of andersom.
Tja, bij de overblijf hoeven ze ook niet te gaan zitten snoepen in hun eentje, omdat ze niets gezonds lusten, dan wordt daar ook wat over gezegd. Ik vind het heel normaal dat je hier niet in mee wilt gaan, je hebt nog andere kindjes, die willen dat ook. Straks op school of op een kdv wordt daar ook geen rekening mee gehouden. Logisch, een speciaal dieet is wat anders dan alleen maar zoetigheid/vettigheid lusten. Van die flexibiliteit die jij kunt bieden als gastouder hoeven anderen geen last van te hebben, zoals bepaalde werktijden, de mogelijkheid om te ontbijten etc. Snoeperig ontbijt vind ik daar niet bij passen.
Mee eens. Het zou hetzelfde zijn dat 1 kindje weigert normaal te eten's avonds en daarvoor in de plaats elke dag pannenkoeken mag eten terwijl de anderen boontjes voorgeschoteld krijgen. Of in plaats van yoghurt of wat fruit, roomijs als toetje geven omdat ze dan in ieder geval zuivel binnenkrijgt. Gewoon omgekeerde wereld en ik zou dat ook niet willen thuis. Het blijft wel moeilijk omdat ze jou betalen om op te passen maar je kunt het best zeggen zonder wijzende vinger. Dan eet ze voor 7 uur maar de ontbijtkoek en bij jou thuis een stuk fruit als ontbijt.
ja vandaag Ik heb het eigenlijk vrij "zakelijk" gehouden. Daarmee bedoel ik zonder te vermelden wat ik van ontbijtkoek als ontbijt vind. Maar puur benoemd dat ik het qua eten allemaal gelijk wil houden wat de opvang betreft. En dat alle kindjes bij ontbijt of lunch de keuze hebben uit brood of crackers, evt muesli met melk. Dat ik wil voorkomen dat er scheve gezichten komen. Ik merkte wel dat ze het lastig vonden omdat het kind thuis dus echt alles weigert, maar ze snapten de gedachte erachter wel. Ze kwamen er zelf mee dat ze dan ws een plak ontbijtkoek in de auto zou eten en dat ze alsnog brood meegeven zodat ik dat kan aanbieden.
Bereid je voor op een lange "strijd" . Onze zoon is autistisch en het duurt gemiddeld een jaar van proberen en voorzetten voordat die iets ook echt gaat eten. Wel jammer om te lezen dat de ouders haar dan dus eerst ontbijtkoek thuis/auto te gaan geven ipv het b.v een maand aan te kijken of ze dan ook mee gaat eten.