Onze jongste is nu 7,5 maand en soms twijfel ik of we het wel goed aanpakken met eten. Met 6 maanden zijn we begonnen met het geven van oefenhapjes groente. Dit ging niet van harte (hij hield zijn mond dicht en ging steeds blazen). Ik ontdekte dat hij at alleen als hij zelf de lepel vast had of als hij stukken kreeg à la Rapley, maar het blijft weinig wat hij binnen krijgt. Met 7 maanden zijn we ook brood gaan geven en dit eet hij graag. Ook hebben we fruit gegeven en we zagen soms iets wat we nog niet gezien hadden: een baby die vol enthousiasme zijn mondje opendeed voor het volgende hapje, bijna alsof hij zichzelf niet meer kon houden, haha. Dit lust hij nu graag: brood, aardappel, peer, meloen en banaan (maar van banaan krijst hij het nadien uit van de kramp, dus dat geven we voorlopig niet). Van groente is het een hapje proberen en klaar. Zeker als het met een lepeltje komt, dan huilt hij snel. Kliederen wil hij wel, waarbij er misschien hooguit 1 lepeltje echt gegeten wordt. Ik maak altijd verse babyhapjes voor hem, die ik uiteindelijk zelf op kan eten...... Nu vraag ik me een paar dingen af met betrekking tot het leren eten: - Ik lees dat smaken vaak 10x geproefd moeten worden. Wordt hiermee bedoeld 10x achter elkaar? Dus bij elke maaltijd of elke dag bij het warme eten? Of verdeeld over een maand ofzo en afgewisseld met andere smaken? - Wij hadden geprobeerd een schema te maken: 's morgens fruit, 's middags brood, 's avonds groente. Maar dan eet hij voornamelijk brood en krijgt hij veel kramp en moeite met ontlasten. Kan ik dan beter brood overslaan en vaker groente aanbieden, ook al eet hij dan vrijwel niets meer op een dag? Hij krijgt borstvoeding en zorgt er 's nachts voor dat hij geen honger krijgt Edit: als jullie kindje zijn fruithap niet wil eten, geef je dit dan later op dezelfde dag nog eens of wacht je tot het fruitmoment van de volgende dag? - Als hij een smaak geproefd heeft, maar er verder nog niks van wil weten, kan ik dan het beste hem laten kliederen met wat hij gekregen heeft, of toch maar iets erbij maken waarvan ik zeker weet dat hij het wil eten? - Eten jullie baby's echt hele potjes leeg? Of is het vooral knoeiwerk? Als ik potjes zie voor baby's van 4 maanden, kan ik me niet voorstellen dat onze zoon deze helemaal leeg zou eten.. - Wat vond jullie baby het allerlekkerst? Sorry, het is nogal een verhaal geworden. Maar ik hoop dat iemand de moeite wil nemen te reageren.
Hoi Pregnantje, Wat ben je al goed aan het oefenen met je zoontje! Ik lees dat je je zoontje ook borstvoeding geeft. Tot een maand of 9 heeft een kind in principe genoeg aan de borstvoeding (uitzonderingen daar gelaten), dus de hapjes die je geeft zijn eigenlijk vooral om te oefenen. Dat maakt dat je er denk ik wat relaxter in mag gaan staan. Ik zou rustig aan doen. Niet teveel verwachten. Elke dag fruit, brood en groente is prima. Maar probeer uit te zoeken waar hij geen buikpijn van krijgt. Dat voedsel is dan veilig, daar voeg je hooguit 1 nieuw smaakje aan toe in een dag of 3. Dus niet op 1 dag appel wat hij niet eerder heeft gehad en ook nog courgette wat nieuw is bijvoorbeeld. Dan weet je namelijk niet waar hij op reageert. Zelf heb ik het eten met de rapley methode aangeboden. Laat hem maar lekker ontdekken. Af en toe een hapje aanbieden met de lepel is prima natuurlijk. Maar wil hij niet, dan is het klaar. 3 oefenmomentjes op de dag is genoeg. Qua brood schrijf he dat hij het heel lekker vindt maar ook dat hij er soms erg vol van zit. Hoeveel geef je hem dan? Maximaal een halve lijkt me voor nu al heel wat persoonlijk. Vaak geef je zulke jonge kindjes een dag of 3 achter elkaar dezelfde smaak, gaat het goed, dan geef je iets nieuws. Gaat het nog niet super, dan geef je ook na 3 dagen wat nieuws en laat je de eerste smaak later terug komen. Die 10 hoeft niet perse achter elkaar, maar er moet ook geen weken tussen zitten. Je schrijft dat je zoontje in de nacht nog komt. Wat je zou kunnen proberen is je ritme om te draaien. In de ochtend groente en in de avond fruit. Dat eet hij wel goed en vult zn buikje dan misschien wel wat langer met een bv erbij. Ons zoontje vond broccoli erg lekker! Dat hij nog geen potjes leeg eet geeft niets hoor! Komt wel! Succes ermee!
- 10 keer proeven. Tja... ik vond dat nog erg positief. Bij ons moest soms iets 20 keer geproefd worden en dan heb ik het echt over losse keren. Dus niet 20 hapjes in 1 maaltijd. Maar gewoon afgewisseld met andere maaltijden. Dus in 1 of meerdere maanden. Tot 9 maanden is melk nog het aller belangrijkste. Dus als jij een dag geen brood wilt geven, met goede reden, dan is dat geen probleem. En een keer minder eten aan bijvoeding is ook niet erg. Ik heb wel gewisseld kwa tijden om zo eens te kijken of een ander tijdstip beter uit kwam. Ik gaf altijd 1 soort groente of fruit. Ik ging niet iets anders geven omdat ze het niet aten. JIJ bepaalt wat er gegeten wordt en je kindje bepaalt hoeveel. Ik gaf nooit potjes, dus geen idee wat ze aten. Ik ben ook met 6 maanden begonnen en vaak zie je dan toch andere hoeveelheden dan iemand die met 4 maanden is begonnen. Maar dat geeft dus niets. Gewoon lekker blijven aanbieden.
Bedankt voor je lieve reactie! Rapley hebben we bij onze oudste ook gedaan, alleen kreeg hij niet gek veel binnen en toen hij ergens voor naar het ziekenhuis moest met 8,5 maand vond een arts op basis van wat wij zeiden over hoeveel hij at dat dat nogal weinig was. Vandaar dat mijn man nu voor prakjes is en ik nu ineens onzekerder ben dan bij de oudste. Mijn gevoel zei altijd dat het goed ging bij de oudste en jouw reactie doet me ook goed. Qua hoeveelheid brood: hij krijgt max. een halve boterham, waarvan we naderhand stukjes in zijn stoel terugvinden en waarvan we weten dat de hond ook wat binnen krijgt Hij eet het wel veel beter dan groente en ik ben dus bang dat de verhouding scheef wordt en hij daardoor verstopping heeft soms. Hij hoeft er overduidelijk niet meer aan te wennen, vandaar dat ik me afvraag of ik het eetmoment in de middag niet beter kan benutten als extra groentemoment. Maar ik geniet er ook van dat hij het zo lekker vindt. Ik heb vandaag de groente- en fruitmomenten omgewisseld en ben benieuwd wat het voor de nacht gaat betekenen! Hij at heel fanatiek van zijn meloen, zo grappig. Maar het komt er dan vooral op neer dat hij het sap eruit zuigt (heb stukken gegeven), dus hoe lang het vult, weet ik niet. Nogmaals dank voor de moeite!
Jij ook bedankt stelt wel gerust dat het niet gek is om dingen soms 20x aan te moeten bieden (en soms te denken: “dit lustte je gisteren toch wél?” Haha). Ik ben qua tijden ook echt zoekende. De drinktijden verschillen bij ons nog altijd en de hongermomenten dus ook. Je post bevestigt mijn gevoel en ook de info die ik zoal gelezen heb. Dat is wel fijn. We gaan lekker verder met proberen
Eens met dit. En jullie doen het al supergoed. Hier een meisje van tien maanden en eten is ook echt een drama ( geweest). Tot twee weken terug kregen we er amper wat in, nog veel minder dan jouw kindje. Maar inderdaad: jij bepaalt wanneer en wat je kindje eet, het kindje bepaalt hoeveel. Ik heb ook nooit wat anders gegeven als ze niet wilde eten. Succesmaaltijden gaf ik dan wel wat vaker.
Je geeft zo te lezen nog steeds bv op verzoek, wat mooi! Groente, fruit en brood kan ook zeker nog op verzoek. Sommige kindjes eten beter als ze bijv een half uur voor de normale (borst)voeding bijvoeding krijgen, andere juist beter na 1 uur na een voeding. Als je zoiets merkt kan je dat aanpassen. En dat tijden wisselen is niet zo gek. Doordeweeks ontbijt ik rond kwart over 7/half 8 en pak ik rond 9 uur een kopje koffie. In het weekend hoop ik wat langer te slapen en starten we langzamer op. Dan ontbijt ik rond kwart over 8/half 9 en ben ik om 9 uir nog niet toe aan koffie Hoe vaak ik bepaalde dingen niet heb aangeboden en dacht "nu moet je de smaak toch wel kennen?" En de kans is heel groot dat het straks ineens vanzelf lijkt te gaan en hij alles eet. Tot een bepaalde leeftijd en dan weigert hij alle groente althans dat heb ik 2x meegemaakt. Uiteindelijk 2 redelijke eters...
Ohja dat deed en doe ik nog steeds. Pasta gaat hier goed maar binnen, dus wij eten zeker wekelijks pasta. En toen ze baby waren deed ik dat ook. Dan maar elke week worteltjes eten
Dank voor je reactie fijn dat er voor jullie een omslagmoment is gekomen! Ik merkte vandaag ook weer dat als ik maar stukken geef, hij eten echt wel leuk vindt Wat ik trouwens zo typisch vind, is dat in bijv. ‘Opperdepop’ al met 7 maanden allerlei smaken worden gecombineerd, terwijl ik elders lees dat je het beste eerst losse smaken kunt aanbieden en het soms dus wel 10x duurt voor het gegeten wordt. Dan duurt het toch eeuwig voor je die combi’s kunt geven? Ik maak nu soms toch twee dingen klaar, die ik dan niet mix, maar die ik wel in één keer geef, zodat hij zelf af kan wisselen. Bijv. iets wat hij al kent en een nieuwe smaak.
Ik eet altijd 07.30, 12.00 en 17.30. Uitstellen kan ik niet; vanaf het moment dat ik opsta, kan ik enkel aan eten denken, hahaha. Maar ik begrijp je punt