Gaat jou kind naar een 2talige school zo ja kun je mij misschien vertellen of het je goed bevalt of niet. Waar ik bang voor ben is dat ze meer moeten leren, je moet tenslotte ook de gewone lesstof beheersen. Ook vraag ik mij af hoeverre het echt belangrijk is. Ik zelf heb pas in groep 8 en op de middelbare engels gehad maar kan het aardig al zeg ik het zelf ( spreken en horen en lezen, schrijven minder)
Okay, laat ik beginnen met dat ik een groot voorstander ben van meertalig opgroeien cq meertalig onderwijs Onze kinderen groeien meertalig op (Fries thuis/familie, Nederlands met bepaalde vriendjes/kennissen, school Duits & Plattduutsk, + sinds vorig schooljaar voor de oudste ook 2 uur Engels erbij op school) Vanaf hun hun derde (bij de jongste vanaf 2 jaar en 4 maanden al) gingen ze naar KinderGarten in onze Duitse woonplaats. In het begin merk je een soort van stagnatie in hun woordenschat... lijkt het! Dat is niet zo, omdat je kind op dat moment voor 1 voorwerp 2 woorden leert! Ze leren al heel vroeg schakelen tussen de verschillende talen. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat kinderen die meertalig opgroeien oa beter kunnen schakelen in opdrachten, hebben een groter probleemoplossend vermogen, zijn vaak creatiever, hun cognitief vermogen is groter en ze kunnen makkelijker een moeilijke beslissing nemen. Verder is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met taalontwikkeling, ook wat betreft vreemde talen. Kinderhersenen zijn net sponzen... ze hebben veel minder moeite met de verschillende talen dan wanneer je op latere leeftijd begint met een nieuwe vreemde taal. Ook in de hersenen schijnt het "anders" te werken wanneer ze jong beginnen... liefst voor het 7e jaar al, tov hoe wij vroeger met vreemde talen zijn geconfronteerd (meestal pas vanaf 12 jaar) Onze oudste is een "Sprachbegabt" kind, of te wel een kind met een talenknobbel Ze werd in december 2e bij een voorleeswedstrijd in het Plattduutsk, wat wij thuis überhaupt niet spreken. Ze mag volgende maand mee doen aan de regionale voorleesstrijd. Hoe de jongste zich gaat ontwikkelen op taalgebied weten we nog niet helemaal, ze is net begonnen met de eerste klas (groep 3), maar vooralsnog ziet het er goed uit.
Ik zou het zeker doen. Absoluut een meerwaarde voor het kind! Juist door op tijd te beginnen leren ze het zoveel beter. Ik zou dit overigens alleen aanraden bij kinderen die het aankunnen. Het vraagt wel extra inzet en intelligentie. En kan ten koste gaan van de lesstof als ze dat niet goed beheersen. Ik zou alleen meerwaarde zien in beheersing van talen waar je echt wat aan hebt en niet of minder in dialecten of streektalen.
Het lastige is natuurlijk de inschatting of je kind het wel of niet aankan. Zeker bij een relatief jong kind. Anderzijds juist omdat ze jong beginnen en het zelfs vaak spelenderwijs gaat, kunnen ook de minder "vlotte" kinderen goed meekomen. Mbt de meerwaarde van dialecten/streektalen: dat is meestal ook inherent aan de regio waar je woont en hoe de school hier in staat. In Friesland is het gebruikelijk dat de kinderen op de lager school 1 a 2 uren in de week les in de Friese taal krijgen. Wij wonen in een regio waar het Plattduutsk (heeft dezelfde status als het Fries.... dus een Europees erkende TAAL, sorry... moest het ff kwijt ) echt wordt gepromoot cq projectmatig wordt onderwezen. En zelfs het feit dat je meertalig opgroeit met een dialect/streektaal naast bijv Nederlands zorgt al voor extra "ontwikkeling".
Nog aanvullend op je vraag: de huidige derde klas op de plaatselijke basisschool (vergelijkbaar met groep 5 in NL) is projectmatig bezig met het Plattduutsk (vergelijkbaar met status van het Fries) Deze kinderen krijgen vanaf groep 3/klas1 een aantal vakken in het Plattduutsk (oa rekenen, godsdienst en zaakvakken) en een aantal vakken in het Hochdeutsch (uiteraard taal, maar ook muziek en deels rekenen) Je merkt bij deze klas geen verschil in de vakinhoudelijke kennis tov bijv de huidige vierde klas... die alleen Godsdienst in het Platt onderwezen krijgen.
Wat een duidelijk en compleet antwoord. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben juf op een tweetalige school en ik vind dat het veel toevoegt. Niet alleen qua taal leren, maar ook het activeren van bepaalde gebieden in de hersenen worden gestimuleerd waardoor het leren van andere zaken ook makkelijker kan gaan.
Ik weet niet of het is wat je bedoelt, maar mijn jongste dochter zit op een TPO-school (tweetalig primair onderwijs). Daarbij krijgen ze 30-50% van het onderwijs in het Engels aangeboden. De oudste zat al op deze school toen het nog geen TPO-school was, ze hadden wel vanaf groep 1 Engels van een native speaker en ook de groepsleerkracht sprak regelmatig Engels, maar het was minder dan nu. Ik was sceptisch toen ze het gingen wijzigen, ik weet niet of ik er voor gekozen had als de oudste niet al op die school zat, zeg maar. Inmiddels vind ik het wel best, de jongste weet niet beter en groeit zo op met ‘Engels als tweede taal’. Het Engels wordt heel spelenderwijs aangeboden, met liedjes, spelletjes en voorlezen ed, maar ook op andere momenten wordt er Engels gesproken (bv. tijdens de eetpauze, tijdens creatieve vakken of projecten, zo leren ze behalve de lesstof direct Engels, zeg maar). Voor zo ver ik kan beoordelen is in ieder geval haar passieve woordenschat vrij groot. Hopelijk gaat ze het tzt ook echt gebruiken. Qua andere lesstof heb ik niet het idee dat ze dat minder krijgt of minder onthoudt/begrijpt ofzo.
Jullie kinderen groeien helemaal meertalig op haha. En wat goed van je dochter! ze vind het echt leuk dus. Het vroeg beginnen is ook iets wat ons wel positief lijkt. Net wat je zegt ze kunnen talen veel makkelijker op jonge leeftijd leren. Ik zelf heb nooit frans kunnen leren, het lukte mij gewoon niet. Enige wat ik ook eng vind is kan ze het aan? ze spreekt nu al wat woordjes engels. Puur van wat ze ziet op youtube enzo en wat wij haar leren. Ze vind het wel erg interessant. De voordelen zie ik er van in maar vraag mij wel af hoe het in het '' gewone school'' progamma word ingepland. Maar dat is iets voor op de rondleiding. Nadeel is dat deze school wel verder weg zit, een woonwijk verder op. Lopend ongeveer 25 minuten tegen over 3 of 9 minuten ( 2 andere scholen). Niet dat dit negatief kan zijn maar ik ben nog enorm zoekende. @NiekeKris het is een Early Bird-school zoals ze dat noemen, geen idee of het precies het zelfde is. Maar ervaren jou kinderen meer werk? En is het moeilijker voor je dochter dan toen het nog een '' gewone'' school was?
Maar hoe moet ik het normale lesprogramma dan zien naast het engels talige progamma? het lijkt mij namelijk dat het extra werk op gaat leveren?
Het engels wordt verweven in allerlei activiteiten, zoals het pauze houden, de gymles, kringgesprekken, voorlezen, de knutsellessen, wereld orientatie etc. Het gaat niet ten koste van andere vakken en levert voor de leerlingen geen extra werk op, omdat het niet meer dan normaal als les wordt aangeboden, maar geïntegreerd in andere vakken en activiteiten. Rekenen en taal worden wel gewoon in het Nederlands gegeven. Ongeveer 40% van de schooldag is Engels.
De school hier was een Early Bird school voordat het een TPO-school werd (toen deden ze 15-30% in het Engels). Het gaat een beetje zoals floppie888 beschrijft, het grootste deel is geïntegreerd in andere vakken/activiteiten. Daarnaast hebben ze hier wel een paar keer per week Engels, t/m groep 4 of 5 van een native speaker en daarna van de groepsleerkracht. Omdat het vanaf dag 1 zo is, pikken ze het zo op. De oudste had er meer moeite mee, die zat er al op school toen het ‘meer’ werd. Maar kan ook te maken hebben met persoonlijke voorkeur, dat weet ik niet. Zij wil na de basisschool bv. ook per se niet naar een TTO school. Ze vindt Engels leren prima, maar dan ‘gewoon’ dmv woordjes leren ed.
De school van mijn dochter valt niet echt onder 2 talig onderwijs. Toch wil ik ook reageren. In groep 1 en 2 kreeg ze Engels op de volgende manier. Op donderdag kreeg ze de les van woensdag nog een keer, maar dan in het Engels. Nu in groep 3 is het Engels wat ze krijgen een stuk minder, helaas. Engels bestaat nu uit wat engelse filmpjes en het werken met wat thema's. Beide kinderen kijken van jongs af aan veel engelse filmpjes. Mijn dochter is daardoor enorm goed in Engels. Mijn zoontje is nog maar 2, maar ook hij spreekt met regelmaat in het Engels. Op dit moment bijna meer dan Nederlands, waar ik me af en toe lichtelijk zorgen over maak(aangezien hij sowieso weinig "goed" praat).
Geen ervaring met een Engelse school, wel dat een school in de buurt heel handig is. Wij wonen 5 minuten fietsen van school en het is altijd haasten, maar dat kan aan ons liggen... Klinkt wel heel interessant hoe de aanpak is, ik snap wel dat je hier geïnteresseerd in bent.
Vaak zijn juist kinderen die dichtbij school wonen regelmatig net op tijd/te laat en de kinderen die verder weg wonen prima op tijd. Een school dichtbij is fijn, maar een school die bij je kind past is nog veel fijner. Mijn kinderen zitten inmiddels op verschillende scholen; de jongste op de school in onze straat, de oudste op een school twee wijken verder op. Ik moet 's ochtends dus twee scholen langs, maar ze zijn altijd allebei ruim op tijd op school.
Ja het moet zeker een school zijn die bij haar past. We hebben het geluk heel veel scholen in de omgeving te hebben dus dat scheelt. Maar dat maakt het ook enorm moeilijk haha.
Je hebt helemaal gelijk hoor. Maar zou toch niet willen dat mn kind Duits spreekt.. oef wat een vreselijke taal vind ik dat. Alles klinkt hard en onaardig. Engels is super om al jong te leren. En ook nog nuttig omdat het een wereld taal is.