@pinguin: dat deden ze bij ons op kdv altijd met de oudste peuters als voorbereiding op het lezen. Vond dochterlief altijd erg leuk
Zoals al meer gevraagd is, weet hij de letters al? Anders eerst beginnen met de letters, maar wel de letters waar hij zelf om vraagt. Hiet wordt vaak gevraahd "wrlke letter is dit?" En "wat staat daar?", dus ga ik op deze vragen in. Als hij echt de letters al weet zou ik de eenvoudigste boekjes halen en oefenblafen. Met rekenen net zo, straks met pepernoten, nu met spulletjes laten pakken in de winkel of aantal hapjes eten. Maar waardoor merk je dat hij dit wil, vraagt hij het lettetlijk of is het gedrag?
Mef rekenen de tafel laten dekken voor idereen? Bordje voor papa,mama en je zoon zelf. Hoeveel bordjes zijn dat? En als papa er niet is,hoeveel zijn het er dan? Bestek tellen,hieveel vorken,messen en lepels en wat als we geen yoghurt efen, hoeveel bestek hebben we dan nodig? En gewoon simpele dingen in huis laten tellen? Appels,bananen enz enz?
Wij gaan er gewoon in mee maar wel alleen als zoon er zelf mee begint. Dus we oefenen nummerborden, tellen de druiven, schrijven namen en hebben HEMA oefenboekjes (5-6 jr). Soms pakt hij de krant en gaat hij spellen. Prima dan doen we even mee als hij erom vraagt. Verder stimuleren we dit niet actief. In de dingen waar je al 'goed' in bent heb je meestal niet veel stimulans nodig.. de dingen die je minder goed kan / minder leuk vindt wil stimulans wel eens werken. Zo ga ik met mijn zoon bouwen met de lego of de blokken.. hij speelt niet graag met zijn speelgoed maar samen vindt hij het wel leuk. Ik heb overleg gehad met zijn juf en zij heeft me tips gegeven hoe het beste dingen aan te leren. Harstikke handig en zij vond het verder ook prima. Verschillende kinderen zijn op verschillende momenten aan verschillende dingen toe. Zij zei 'het is aan de school om het juiste aanbod aan te bieden op het juiste moment'.. prachtig.
Taal-oefenen: Online taal voor groep 2 t/m 8 ik heb deze ontdekt. mijn jongen vindt het heel erg leuk.je kunt bijna eindeloos oefenen. per keer max 15 mn doen we.en 3-4 keer per dag. (we hebben het sinds afgelopen vrijdag) maar er zijn 2 nadelen: 1) je moet betalen, voor 6 maanden taal-rekenen betaal je 35 euro. meerdere kinderen kunnen wel inloggen. nadeel 2: als je comp met muis gebruikt dan moet jij dus alle vinkjes zetten, klikken om de vragen te laten voorlezen, hij wijst dus met zijn hand t antwoord aan.maar jij klikt het met de muis. het kan geen kwaad, want het is adaptief. als het kind fouten maakt gaat het 1 stap terug in de moeilijkheid.
ik heb weet eigenlijk of 'groep2' hier, ook inhoudelijk groep 2 van school betekent. ik heb geen idee wat ze op school leren, op groep2 of 1 etc. geen idee.
Mja op zich staan de kerndoelen voor alle jaren gewoon op internet. Ik was niet heel erg onder de indruk van die van groep 2 maar begreep van juf dat er toch best dingen bijzitten die een stuk lastiger zijn dan het lijkt
Als hij er zelf om blijft vragen hem inderdaad wel steunen hierin. En hem helpen de letters te herkennen. Onze zoon had in groep 2 ook dat hij wilde leren lezen. Gevraagd aan zijn juf wat we ermee moesten en die gaf aan hem zijn gang laten gaan en verbeteren waarnodig. Uiteindelijk heeft hij zichzelf leren lezen/ rekenen.
Werkboekjes van de HEMA hebben we al. Vindt ie ook leuk. Maar hiaten in de opleiding? Het is een peuter... Ik leer hoe ik leesonderwijs moet geven aan kinderen van gemiddeld een jaar ouder...dat scheelt zo in ontwikkeling. Uiteraard weet ik dat je begint met hakken en plakken en het aanbieden van losse letters... Alleen hoe doe je dat bij een peuter...bijna 5 jaar is anders dan net 3...
@Belize...die site is leuk! Alleen denk ik dat het voor hem n u nog wat te lastig is. Kan het wel meenemen voor mijn stage!
@ts: is dat echt zo anders dan? Blijkbaar is zijn ontwikkeling nu op het punt dat het kan/wil lezen... De een heeft dat vroeger dan de ander. Wat ze willen leren is hetzelfde, ze hebben hooguit minder geduld Maar voordat ik heel zuur ga klinken, onze basisschool kan dus weinig met kleuters die willen lezen. De klassen zijn zo ingericht dat er gewoon geen/weinig tijd is om structureel tijd in te plannen met een "voorlijke" kleuter. Ze gaan bij ons nu pas beginnen met het schrijven van voornamen zegmaar. (En dochterlief dacht dat ze met Klokslag 4 jaar zou leren lezen en heeft dat ook diverse keren gevraagd... Maar dan krijgt ze hooguit een veel te lastig boekje mee naar huis.) En dat vind ik dan jammer.. Ik ga altijd uit van het idee dat een kind zelf laat weten wanneer het toe is aan het leren van iets. En dat dat niet perse de eerste dag van groep 3 hoeft te zijn. (Of willekeurig wanneer anders welk onderwerp)
ik heb het puur toeval ontdekt. het was gewoon in zo een promotie email van een amerikaanse website. hier werkt het echt goed. hij is binnen 4 dagen totaal anders geworden qua gedrag; van een vervelende, zich vervelende peuterpuber tot een gedeeltelijk gehoorzame lieverd!!!! het is waarschijnlijk bedoeld voor oudere kindjes die extra oefeningen nodig hebben voor hun school prestaties. je hebt dus ook: rekenen-oefenen.nl ; topo-oefenen.nl
Waarom zorgen maken om hoe het 'moet'? Gewoon doen! Ik doe alles op gevoel hoor. Jij doet notabene pabo, dus ik denk dat jij het niet 'verkeerd' zal doen! En wat dan nog: die kleine hersentjes zijn flexibel genoeg om dingen ook op een andere manier te leren. Het is niet zus of zo, maar zus én zo wat mij betreft. Zo leerde zoon hier eerst hoofdletters en sprak die ook zo uit. Nu is hij bezig met kleine letters en de bijbehorende klank. Tellen doen we met alles als zoon zit heeft: kastanjes, appelpartjes en ook wat weg is: 5 sperzieboontjes, 1 hap, dus zijn er nog 4 etc. Scheiden op het bord: 3 aan de ene kant, 2 aan de andere kant maakt samen 5. Heel veel heeft hij geleerd van educatieve spelletjes op de i-Pad. Loco is ook leuk.
Als juf van groep 1 t/m 4 zou ik zeggen; als ze er interesse in hebben en het graag willen doen, waarom niet? Als je gaat zeggen: dat leer je pas op school dan heb je ook nog de kans dat ze het in de tussentijd toch vanzelf leren en dan wordt school alsnog een teleurstelling. Wel een dringend advies: leer alsjeblieft het schrijven van letters en cijfers meteen goed aan.... als kinderen 1x een bepaalde manier van letters schrijven aangeleerd hebben leer je het heeeeel moeilijk weer af. Dus zowel cijfers als letters van boven naar beneden en bij de stokletters eerst de stok en dan een eventueel buikje! oh ja en kijk uit met zogenaamde schrijfoefeningen in de oefenboekjes van de action enzo... daar staan soms de echte schrijfletters in maar die zijn vaak net anders dan dat ze op school gaan leren... En het is al eerder genoemd, maar letters inderdaad uitspreken zoals je dat in een woord ook doet. Dus niet de 'es' maar de ssss en niet de 'tee' maar de ttttt en maak onderscheid tussen bijv. de è (kort) en de ee (lang). Aan de andere kant; doe niet te moeilijk als een kind het niet meteen goed doet, schrijven in spiegelbeeld bijvoorbeeld komt veel voor bij jonge kinderen, komt vanzelf weer goed!
Ik vind het persoonlijk vooral belangrijk om haar interesses te volgen. Ze heeft weken dat ze niets leest, en dan opeens wil ze in de bieb alleen maar meeleesboekjes (zijn trouwens erg leuke boekjes voor als je peuter woordjes kan lezen! Kleutermeeleesboekjes heet het). Een andere keer wil ze lekker prentenboeken meenemen om voor te lezen. De volgende keer wil ze helemaal niet naar de bieb, veel liever buiten spelen of puzzelen. Ik ben er ook niet zo van overtuigd dat school hen altijd dingen aanbiedt op het juiste moment. Je kunt ook het moment voorbij schieten ('nee je mag dit nog niet leren') als hij bijvoorbeeld wil leren lezen, en dan opeens een of twee jaar later moeten ze leren lezen en dan willen ze niet meer of is de motivatie errug ver te zoeken. Mijn meisje wilde het nu, en dat vind ik prima. Ze leest nu woordjes en soms ie en ui klanken, meestal woordjes van 3 of 4 letters. Ik vraag me af of ze volgend jaar bijvoorbeeld boekjes zou kunnen lezen, soms gaat het in van die spurten. Nu denk ik, zal wel wel meevallen, het gaat niet zo hard. Maar het lezen had ze ook opeens door! In de meeste gevallen zoekt ze het zelf lekker uit, en laat ik haar zelf bepalen wat ze wil leren. Tot nu toe werkt dat heel goed!
Ik heb dr in eerste instantie ook de letters 'verkeerd' geleerd, de hoofdletters dus, plus foute uitspraak. Het alfabet zingen vond en vindt ze nog steeds erg leuk. Maar ik ben daar nu ook wel voorzichtiger in. Gelukkig kent ze ondertussen ook wel vrijwel alle 'goede' uitspraken. Maar nu begint ze dus met schrijven en ze doet het idd 'verkeerd'. De e begint ze onderaan. De a kan ze alleen als hoofdletter maken.. Tja, aan de ene kant denk ik dan, ze vindt het zo hartstikke leuk, doet het als spel en is supertrots als het lukt. Moet ik dan als een schooljuf gaan corrigeren? Ja heel goed, maar je kunt het beter zo doen. En dan lukt het niet en wordt het misschien wél frustrerend?! Ze kan ook pas net poppetjes tekenen, dus die motoriek is nog niet super goed met schrijven. Eerder tekende ze alleen maar strepen en maakte daar dus wel eens (hoofd)letters en cijfers van. @Belize, leuk die oefeningetjes. Heb ze vanmorgen even met dochter gedaan en dat lukte wel. Alleen woorden lezen kan ze nog niet. Met de muis (laptopmuis) kan ze trouwens prima omgaan. Ik laat haar af en toe spelen met Paint, vindt ze superleuk. Ik vind t trouwens wel duur, ben niet van plan om zo'n abonnement af te sluiten voor een (nu nog) spelletje. Volgende week krijg ik een tablet voor mn verjaardag, is de bedoeling dat zij daar ook lekker op kan gaan spelen. Zullen ook wel genoeg van dat soort 'spellen' voor te krijgen zijn. @ikkie, maar bij bv de d of a doe je toch eerst de buik en dan het stokje (ik iig wel)? Wat maakt dat trouwens uit? Heb je ook nog tips mbt rekenen, waar je op kunt letten evt?
@arivenol: nou ik vond laatst dat een app die Anne graag gebruikt om te oefenen de D zo raar schreef. Eerst het bolletje dan de steel... E ik doe dat altijd andersom. Maar besefte ineens waarom... Als je aan elkaar schrijft (zoals ze dat in groep 3 leren...) kun je niet beginnen bij het steeltje... Dan staat er heel wat anders namelijk
Waarom?? Mijn zoontje kan nu HOOFDLETTERS, dus HA OO OO EF EL Hij is 3,5 en leert er nu naast: kleine letters, dus kuh luh èh ih nn Dus het ene hoort bij het ene en het andere hoort bij het andere. Juist kleine kinderen zijn heel flexibel. Fout aanleren klinkt een beetje vreemd vind ik. Dat zou zijn als je hoofdletters als kleine letters uitspreekt en vice versa. Mijn zoontje leert trouwens op woordbeeld lezen en niet door letters te spellen of te hakken en plakken. Iets waar ik op moet letten?
Maar herkende jouw zoontje dan ook alleen de hoofdletters (lijkt me niet toch)? Dochter heeft best lang de kleine letters ook als E A en O uitgesproken. Ze heeft het nu idd beide geleerd (doordat ik het meer ben gaan zeggen en door haar laptopje). Maar ik kan me voorstellen dat het wel vervelend is als ze dat op school dan weer moeten 'afleren' (of bijleren), want heeft best een tijd geduurd eer ze het ook helemaal fonetisch deed. Terwijl ze het hoofdletter-alfabet in eerste instantie redelijk snel door had.