hoe is Enschede; verhuizen naar andere kant vh land; werken in duitsland

Discussie in 'De lounge' gestart door Yukl, 10 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  Oke, 3 vragen in 1 topic :D Ik had ook 3 verschillende topics kunnen openen, maar dat vond ik een beetje aso :p

  1: Wie woont er in Enschede? Hoe bevalt dat? Hoe is de stad? Is het er mooi (heeft het een oud centrum?)? Is het kindvriendelijk? Hoe staat het daar met de werkgelegenheid voor hoogopgeleiden? En vooral: wat zijn de goede wijken?

  2: Wie is er eens verhuisd naar de andere kant van het land? Hoe is dit bevallen?

  3: wie woont er in Nederland, maar werkt in Duitsland? Hoe zit het met belastingen etc.? Hou je van het brutosalaris nette ongeveer net zoveel over? Ik heb al wat rare regelingen gelezen (belasting betalen in duitsland, dat wat over blijft afdragen in NL, ed.), maar ik zou het graag van ervaringsdeskundigen willen horen.

  Alvast bedankt :D
   
 2. Fransa

  Fransa Niet meer actief

  #2 Fransa, 10 mrt 2011
  Laatst bewerkt door een moderator: 10 mrt 2011
  Kan je alleen helpen bij punt 1, toen wij bij het onderwerp werken uitkwamen zijn wij naar het buitenland vertrokken...

  Anyway, heb dus in Enschede gewoond (voornamelijk als student en nog 1,5 jaar als werkende).
  Enschede beschouw ik meer als een groot dorp. Maar dan wel lekker met alle faciliteiten van een stad.
  Ik vind het winkelcentrum altijd erg leuk, ga er nog graag winkelen als we in NL zijn. Een echte oude stad is er niet, de Oude Markt is altijd wel erg gezellig, vooral in de zomer, met al z'n terrasjes.

  Een woning kopen zal in Enschede niet zo'n probleem zijn; er staat veel te koop en je zult verbaasd staan van de prijzen. Die liggen namelijk een stuk lager dan in een groot deel van het land.

  Bedenk idd wel waar je wilt wonen. Ikzelf zou als wijken Zuid in z'n geheel (Stroinkslanden, Helmerhoek, Wesselerbrink) afraden, maar bijv. ook Pathmos in West. Die laatste heeft mooie nieuwe huizen (2005) maar ik vond het geen gezellige buurt (wij woonden daar in 2008/2009). Hoop dat ik nu niemand voor zijn/haar hoofd stoot maar die wijken vind ik persoonlijk gewoon niets. Ben dan ook geen echte Enschedese natuurlijk...
  Goede wijken (lees; wijken waar ik wel zou willen wonen) zijn: Roombeek (opnieuw opgebouwd na de vuurwerkramp, daar staan echt mooie huizen!), Ruwenbos, Stadsveld ('nieuwe' gedeelte), de hele noordkant van de stad eigenlijk ook wel. Is ook wel een beetje persoonlijke voorkeur denk ik.

  Qua kindvriendelijkheid heb ik eerlijk gezegd geen idee, ben er vertrokken tijdens m'n eerste zwangerschap.

  Weet niet hoeveel werk er te vinden is voor hoogopgeleiden, maar ik weet wel dat heel regio Twente er wel hard aan werkt om de hoogopgeleiden van bijv. de universiteit in het oosten te houden. Dus daarmee zou ik denken dat je wel kansen zou moeten hebben. Ligt er natuurlijk ook wel weer aan wat je doet he.

  Als je meer specifieke vragen hebt moet je het maar zeggen, wellicht dat ik je nog wat verder kan helpen...
   
 3. nikster

  nikster Fanatiek lid

  26 sep 2006
  1.434
  0
  0
  Studente, bijnbaan: caissiere
  Enschede
  Haaiii... ik kan alleen reageren op je eerste vraag.....

  Ik vindt persoonlijk enschede een leuke stad!(geboren en getogen)... Het centrum is erg groot en uitgebreid om te winkelen! Alle grote winkels zijn er en binnekort ook een Zara... haha
  Je hebt de oude markt met in het midden de grote kerk en aan de rand allemaal gezellige cafe's.

  Enschede is een vrij grote stad met veel wijken en plekken waar je kunt wonen 131.500 inwoners, er zitten wel wat mindere wijken tussen maar als dat wilt weten doe ik dat liever via pb (wil niemand voor het hoofd stoten)

  Werkgelegenheid is hier wel minder dan in het westen van het land, maar opzich goede kansen voor de hoogopgeleide. Ligt een beetje aan de sector waarin je werk zoekt...

  Als je nog meer wilt weten roept u maar!
   
 4. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad al gezien dat de huizenprijzen enorm laag liggen. De prijscategorie waar ik aanvankelijk zocht bood zelfs minder leuke huizen aan dan de lagere prijsklasse. Maar goed, ik ben ook enorm hoge prijzen gewend hier, dus we gaan er al snel op vooruit.

  Ik vind het lastig om een stad die ik helemaal niet ken te beoordelen op woonplezier. Weet jij wat de buurten zijn die wel leuk zijn voor kinderen, veilig zijn en wellicht in de iets duurdere prijsklasse vallen?

  Mijn angst mbt verhuizen naar de andere kant van het land is natuurlijk dat ik geen nieuwe leuke contacten opdoe, maar ook dat ik er moeilijk werk op niveau kan vinden. Hier in de stad is zo ontzettend veel... Mijn studie richt zich oa op HRM, P&O en verandermanagement, dus ik wil ook die richting op (HR adviseur, beleidsadviseur, verandermanagement, ed).

  Poeh, moeilijk hoor! Mijn man kan mogelijk een goede baan krijgen in Duitsland, maar omdat ik in NL wil blijven wonen, is Enschede de dichtstbijzijnde optie. Vandaar...
   
 5. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  @ nikster: jij ook bedankt voor je reactie! Ik pb je wel even voor de wijken :)
   
 6. deepfreeze

  deepfreeze VIP lid

  29 nov 2007
  11.895
  42
  48
  Ik woon er ook..
  Ben op mijn 18e verhuisd van de andere kant van het land voor mijn studie. Alleen dat was vanuit friesland. Dus voor mij is Enschede best een grote stad.
  Maar inmiddels vind ik het ook eerder een erorm groot dorp, als je het vergelijkt met het westen.

  Ik woon hier nu bijna 10 jaar, waarvan een deel bij de universiteit, een deel in de stad, en nu alweer 5 jaar in Oost.

  Wat versta je onder oude stad? In principe heeft het centrum nog wel redelijk zijn oude straatjes, op de oude markt staat een oude kerk en er zijn ook andere oude gebouwen. Op de andere "markt", het GJ van Heekplein, vind je di+zaterdag de markt, de bijenkorf, v&d, WE, H&M, dat soort winkels. Daartussen in slenter je door de oude straten waar ook winkels zijn, soms echt leuke zoals LIEF.

  Mijn jochie vermaakt zich hier prima. Het verschilt wel erg per wijk. Er zijn een aantal wijken (zie hierboven), die wat minder aangeschreven staan. Veel wijken hebben meedere speelplekjes voor kinderen, genoeg basisscholen en een aantal speciale scholen zoals vrijeschool, montessori of jenaplan. Kinderopvang had ik met spoed in 2 weken geregeld. Meestal is de wachttijd niet veel langer dan 2a3 maand. Verder heb je nog ontmoetingsgroepen (van Alifa) door de hele stad heen. Daar kun je met je kindje van 0-4 een ochtend koffiedrinken. Altijd erg gezellig, je pikt er leuke dingen over kids&enschede op, en misschien nog wel vriendinnen.
  Verder door de hele stad een aantal parken, waar je je kind lekker uit kunt laten en een paar kinderboerderijen met speeltuintjes.

  In onze buurt hebben mensen niet veel onderling contact. Hier en daar wat kliekjes, maar het zijn ook geen kwaaie mensen. Als je wat wil, staan ze echt wel voor je klaar.

  Verder..
  Banen. Ze zijn er wel, zeker met de universiteit en zijn spin-off bedrijven. Maar het hangt wel erg van de sector af. Dus als je iets meer kunt vertellen over de achtergrond kan ik het beter inschatten.
   
 7. Nynke

  Nynke VIP lid

  30 sep 2006
  8.087
  0
  0
  Frankrijk
  Ik heb dan wel niet gewoont in Enschede maar er wel gewerkt. Ik vind het een mooie stad en het centrum is zeer gezellig.

  Stadsveld en roombeek zijn zeker mooie wijken om te wonen.

  Ik ben verhuisd van Alphen aan den Rijn naar Borne. Is dus van het westen naar het oosten.
  Het was een omschakeling maar wel een positieve. Veel minder stress, vriendelijke mensen en een mooie omgeving. Het dialect gaf soms wat verwarring maar dat was eigenlijk alleen maar leuk. Ik had het idee dat ik er hier sneller tussen kwam dan in het westen.

  Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.
   
 8. 0611inge

  0611inge Actief lid

  9 feb 2011
  188
  0
  0
  Ik ben net zelf weggegaan uit Enschede waar ik 34 jaar geleden geboren ben. Ben in Oktober verhuisd naar Alkmaar ivm de kids van mijn vriend. Ik moet wel zeggen dat ik toch blij ben dat mijn familie er woont zodat ik nog met regelmaat terug ga (komende weekenden bv :D), al bevalt het me hier ook prima. Mijn grote geluk is wel geweest dat ik hier al 7 jaar lang met regelmaat kwam, dus had hier ook al de nodige vrienden en bekenden.
  Enschede heeft helaas niet echt een oude binnenstad aangezien er lang geleden een zeer grote brand is geweest wat bijna de geheel stad heeft verwoest.
  Qua wijken vind ik het tegenwoordig heel lastig, het zijn vaak meer bepaalde straten waar je wel graag of juist niet wilt wonen. Zelf heb ik op 3 jaar stadsveld altijd op stroinkslanden gewoond en dat was dan meer omdat ik het een mooie groene wijk vind. Dus verder qua wijken is het alleen van horen zeggen van familie en vrienden.
  Qua belasting in duitsland weet ik niet precies van hoe of wat, wel dat je eventueel de mogelijkheid hebt om daar ook te gaan wonen want dat is nog weer voordeliger dan Enschede, maar zal je goed uit moeten zoeken dan ook hoe het zit met belastingen, want als je ook in Dl werkt dan kan je geen gebruik maken van het belastingvoordeel in nederland.
  mocht je vragen hebben mag je me altijd mailen.
   
 9. Fransa

  Fransa Niet meer actief

  Het nieuwe Roombeek is voor Enschedse begrippen een relatief dure wijk (volgens mij). Mooi opgezet met allerlei mogelijkheden, ook voor kinderen volgens mij.

  Wij hadden al gezegd dat wanneer we wel in het oosten zouden blijven we het liefst in die wijk een huis zouden willen kopen.

  Je kunt trouwens aan het soort/type huizen vaak ook wel een beetje zien wat voor soort wijk het is. Alleen vind ik dus dat de koophuizen op/in Pathmos te duur zijn voor het woongenot dat je er voor terug krijgt. Ik vond dat er ook best veel leegstand was voor zo'n jonge wijk. Wij hebben daar gehuurd omdat we wisten dat we er toch niet lang zouden blijven en dus minder kritisch waren wat betreft lokatie. Hoe dichter bij de stad, hoe beter was ons motto toen...

  In het oosten gaat het er over het algemeen idd wat relaxter aan toe dan in het westen. Je kunt tegen een taalbarrière aanlopen, maar het dialect went gauw hoor :)
   
 10. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  @ deepfreeze: met oud doel ik eigenlijk met name op sfeer. Amsterdam is een erg sfeervolle stad (als je verder kijkt dan de toeristische plekjes ;)) en ik woon nu in een wijk met veel jaren 30 woningen. Ontzettend mooi, ik vind het prachtig. In een nieuwbouwwijk zou ik ook wel kunnen wonen (ik woon in een nieuwbouwcomplex), maar dan blijf ik wel van sfeer houden (en geen standaard rijtjeswoningen zonder uitstraling). Lastig uit te leggen :) Sommige steden raken me gewoon niet :)
  Ik studeer arbeids & organisatiepsychologie en wil straks werken richting de HRM, P&O, beleid en verandermanagement. En dan wil ik binnen een groot bedrijf werken (= interessanter) of via een adviesbureau (maar dat trekt me vooralsnog minder).
  Leuk dat er ontmoetingsgroepen zijn! En het winkelcentrum van Enschede klinkt in ieder geval leuk. De kalverstraat in Amsterdam vind ik dan weer waardeloos (veel te druk en toeristisch) dus dat is dan weer een vooruitgang ;)

  @ nynke: hoe was het om je vrienden en eventueel familie achter te laten? Dat lijkt me zo eng namelijk... En ben je met je kinderen verhuisd? Hoe vonden zij het?
   
 11. Juud

  Juud VIP lid

  21 nov 2006
  9.608
  0
  0
  Enschede is TOP, dus daar zou ik niet over inzitten. Maar dat is mijn mening natuurlijk.

  Mijn man woont in Nederland en werkt in Duitsland. Hij heeft daarvoor een Duitse bankrekening geopend en laat zijn salaris dus in DL storten. Hij betaalt belasting in DL en een klein percentage daarvan wordt dubbel belast. Maar hij houdt er normaal netto aan over. Hij pint ook geld in DL en NL door elkaar en dat kost niks extra's. Alleen overboekingen van NL naar DL en andersom zijn wat prijzig, dus dat moet je minimaliseren. Bedenk ook dat je verzekerd gaat zijn in DL. Dat is duurder, maar je krijgt weer andere regelingen van vergoedingen en zo. Voordeel: je kunt gemakkelijk naar specialisten in DL en die zijn o.h.a. sneller en beter!

  Ik ben zelf regelmatig naar een andere kant van NL verhuisd en ik ben daar heel makkelijk in. Het ligt denk ik aan je eigen instelling hoe je dit bevalt. Ik kom uit N-H, ben in Nijmegen gaan studeren en wonen, heb in Den Haag gewoont, in Enschede en nu woon ik in Limburg.

  Succes met alles!
   
 12. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  @ 0611inge: oh ja, de brand :) Dat weet ik inderdaad wel (al had ik geen idee waar dat precies was). Alkmaar is ook leuk weet ik van vriendinnen die daar zijn opgegroeid :)
  Als ons verhuisplan door gaat, moeten we misschien maar een makelaar in de arm nemen om ons te vertellen welke straten leuk zijn ;) Het klinkt nogal ingewikkeld namelijk :D

  @ fransa: haha mijn man zat al te grappen dat onze kinderen dan straks een dialect krijgen. Help ;) Ik ben alleen ABN gewend haha. Ik zal eens naar het nieuwe roombeek kijken.
   
 13. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  @ juud: ah fijn om ook van iemand te horen hoe het met werken zit! Hoeveel duurder is de zorgverzekering? En met de andere regelingen die je ervoor terug krijgt, compenseert dat dan weer? Of is het toch ietsje duurder om in Duitsland te werken terwijl je in Nederland woont? Hebben we eigenlijk wel recht op bijv. kinderopvangtoeslag in Nederland?
   
 14. Juud

  Juud VIP lid

  21 nov 2006
  9.608
  0
  0
  PS: gaan jullie allebei in DL werken? Het is namelijk voordeliger om 1 salaris in NL te hebben, want dan kun je gebruik blijven maken van regelingen en subsidies die daarop van toepassinge zijn (hypotheekrenteaftrek e.d.)

  Wij hebben dus recht op hypotheekrenteaftrek omdat ik in NL werk. Anders was dat recht vervallen....
   
 15. Juud

  Juud VIP lid

  21 nov 2006
  9.608
  0
  0
  Kinderopvangtoeslag is volgens mij ook op basis van een NL salaris. Onze belastingaangifte en het recht op dat soort dingen is altijd volledig op mijn gegevens gestoeld en Juudmans dingen worden daarbij opgeteld. Maar mijn gegevens vormen de basis.

  Als je je kids in DL op de kinderopvang doet, dan gelden weer de regels voor daar natuurlijk. Wij hebben daar niet voor gekozen.
   
 16. Popkoorn

  Popkoorn Niet meer actief


  Winterswijk ligt ook tegen duitsland aan, over duitsland is van winterswijk naar enschede een klein half uurtje rijden.

  ik vind zelf winterswijk erg fijn, qua rijden etc, enschede vind ik vanwege de ring wat lastiger, je komt er soms zo moeilijk doorheen.

  ( ben regelmatig in enschede omdat manlief daar werkt en mijn vader een echte tukker is ;))

  maar enschede is verder een enorm leuke stad om te winkelen. maar om te wonen zou mij te druk zijn.
   
 17. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  Ah oke! Ik blijf sowieso in NL werken omdat ik geen Duits spreek ;) En het ook niet wil gaan spreken ;) (of naja, ik zie het absoluut niet zitten om Duits binnen mijn baan te moeten spreken)
  Maar de KDV toeslag is gebaseerd op beide inkomens toch? Krijgen we dan wel het "werkgeversdeel" van mijn man (via de belastingdienst)?
   
 18. Yukl

  Yukl Niet meer actief

  @ mejojo: bedankt voor je suggestie! Daar ga ik dan zeker naar kijken. Enschede voelt voor mij juist veiliger omdat het groter is, en ik daardoor (hoop ik) sneller mensen leer kennen. Bovendien is de kans groot dat ik zelf in een stad ga werken en dan is het wel prettig als 1 van ons weinig reistijd heeft. Maar ik sta absoluut open voor andere leuke opties!
   
 19. Juud

  Juud VIP lid

  21 nov 2006
  9.608
  0
  0
  Ik weet niet precies hoeveel duurder. Maar het scheelt echt wel wat hoor. Maar bepaalde regelingen die de werkgever hier maar deels betaalt, betaalt in DL de werkgever weer veel meer. Per saldo zal het wellicht uiteindelijk gelijk liggen. Ik heb hierop niet zo'n kijk maar kan het voor je navragen.

  Voor ons is het helemaal niet duurder om hier te wonen en daar te werken. Maar dat ligt er denk ik dus wel aan hoe je alles laat vastleggen en wegzetten. Wij hebben ook een specialistische financieel adviseur. Die kun je ook raadplegen bij de vereniging van grensgangers.

  Als jij helemaal niet werkt, en je man gaat in DL werken, dan komt je man in Box 1 en dan betaalt hij veeeeeeeeeeeeeeeel minder belasting. Echt, financieel is dat de overweging waard. Ik heb echter voor mijn eigen ontwikkeling gekozen dat ik toch blijf werken.
   
 20. Juud

  Juud VIP lid

  21 nov 2006
  9.608
  0
  0
  Jij wordt gezien als eerste inkomen. Hoe het precies zit met werkgeversdeel van je man weet ik niet. Ik weet dat wij uiteindelijk ongeveer hetzelfde krijgen als twee in Nederland werkende ouders. Maar zonder jouw inkomen dus geen toeslag. Het is namelijk een regeling voor mensen die in Nederland werken en belasting betalen. Maar volgens mij wordt wel gekeken naar wat je man verdient om te bepalen hoeveel je krijgt.

  Mijn man is compagnon/mede-directeur van een Duist bedrijf, dus is zijn eigen werkgever. Voor hem gelden dus ook wel weer wat andere dingen. Pensioen is bijvoorbeeld voor hem ook een heel andere regeling en ik heb een beter nabestaandepensioen (voor hem) dan hij voor mij. Sterker nog, ik had niets gekregen als we niet zouden hebben bijverzekerd.

  Kortom, laat je goed voorlichten over de verschillen tussen DL en NL. Maar uiteindelijk is het denk ik niet per sé duurder of goedkoper hoor.
   

Deel Deze Pagina