Hoi hoi, Ik werk in het onderwijs en wil graag minder gaan werken. Het liefst de woensdag plus een andere willekeurige dag. Woensdag hebben wij een fijne g.o. voor ons dochtertje. Verder kan mijn man een andere dag van de week vrij nemen dus in principe is iedere andere dag nog mogelijk. Natuurlijk moet ik dit op school nog aankaarten, maar wat zijn jullie ervaringen hierin. Ik sta er trouwens ook voor open om bijvoorbeeld 1 dag voor de klas te staan en de andere dag ambulant... Ohja nav de eerste reactie. Ik kan mijn ouderschapsverlof nog opnemen. Mag ik dat vanaf begin volgend schooljaar opnemen en aansluitend die dag (die bij verlof wegviel) laten afvallen? Of moet je dan weer drie dagen gaan werken? En moet er dan een bepaalde tijd tussen zitten dat je een dag minder gaat werken.
Bij ons op school kun je in het voorjaar eventuele wensen voor het nieuwe schooljaar aangeven. Het MT doet vervolgens echt zijn stinkende best om iets passends bij de wensen van iedere leerkracht te vinden. Het ene jaar lukt dit, het andere jaar niet of niet helemaal. Wil je per direct minder werken of met ingang van het nieuwe schooljaar? Heb je al ouderschapsverlof opgenomen? Dat zou je eventueel ook nog kunnen inzetten.
Heb mijn beginpost even aangepast. Jouw reactie herinnerde mij aan het ouderschapsverlof... Wil het vanaf komend schooljaar...
Als ik het goed heb is het zo dat als je betaald ouderschapsverlof opneemt, je na de laatste dag nog een halfjaar met je oude aanstelling moet werken. Bij ons geven we de wensen in maart aan en ook bij ons kijkt het MT naar wat het meest geschikt is. Dit is lastig, want er werken eigenlijk alleen parttimers en iedereen heeft weer specifieke mensen, maar het grootste gedeelte is tevreden.
je kan je ouderschapsverlof opnemen om de dag dat je normaal ontslag zou nemen op te vullen. Hou er wel rekening mee dat je verlof berekend moet worden op het aantal dagen dat je ná je verlof wil gaan werken. Doe je dat niet (dus op basis van je fte nu = meer uren verlof) dan moet je wat je teveel aan verlof hebt gekregen terugbetalen. Ze gaan namelijk van de uren na je verlof uit, daar heb je recht op.
Over ouderschapsverlof doen ze bij ons ook erg moeilijk hoor. Ook al is dat iets waar jij recht op hebt. Dus ook dat kan nog eens. Wij moeten dit al heel vroeg doorgeven als we verandering van onze wtf willen. Half januari moet het bekend zijn.
Bij mij op school is het zo dat je je wensen opgeeft voor het nieuwe jaar. We doen ons best om hier aan tegemoet te komen, maar het is geen garantie. Het kan best zijn dat meer mensen de vrijdag (bijvoorbeeld) vrij willen en dit niet in te passen is. Daarnaast kan het ook het ene jaar wel lukken en het andere jaar niet. Hebben jullie ook zo'n wensenformulier? Hoe wordt de formatie anders bij jullie geregeld?
Ik heb mijn belangstellingsformulier toevallig vandaag ingeleverd. Vind het toch altijd weer spannend. Vooral als je weet dat er dingen staan te gebeuren. Bij ons worden er meestal een paar opties gemaakt door de directie van de diverse locaties. Dit wordt in de teams besproken en uiteindelijk wordt er dus 1 gekozen waar de meeste mensen zich in kunnen vinden. Er wordt wel gekeken naar wie welke dagen wil werken, maar komt dit niet zo uit kan het zomaar zijn dat er gevraagd wordt of je dagen wilt ruilen. Dit wel altijd in overleg natuurlijk. Soms denk ik weleens, wat heb je het in andere beroepsgroepen toch makkelijk. Dan hoef je niet ieder jaar te strijden voor je positie het jaar erop.
Of juist denken "Wat heb je het in het onderwijs toch fijn, je weet voor een heel jaar waar je aan toe bent qua werkdagen en tijden." In de zorg bijvoorbeeld heb je elke maand een ander rooster tenzij je zoveel geluk hebt dat je vaste werkdagen werkt.
Ik ben op woensdag & een andere dag vrij. Houd er rekeningen dat woensdag tegenwoordig als hele dag gerekend wordt. Anders moet je de middagen terugkomen. Verder is het met OV zo, dat je het aantal uren waarop je recht het moet baseren op de aanstelling ná je ouderschapsverlof. Anders moet je geloof ik nog een half jaar (of 3 maanden?) werken volgens je ouders WTF. Of je moet het teveel aan uren terug betalen, maar dat wil je waarschijnlijk niet. Je kunt eventueel ook betaald en onbetaald verlof achter elkaar plakken. Ma het onbetaalde verlof heb je dan eventueel nog de keus om toch weer mee te gaan werken. Is je WTF eenmaal kleiner, kun je vaak niet meer terug. Plus heeft onbetaald verlof als voordeel (boven gelijk je aanstelling aanpassen) dat als er in die periode iets gebeurd waardoor je beroep moet doen op een uitkering, de uitkering bepaald wordt op basis van je volledige aanstelling en dus over een hoger loon wordt berekend. Bij ons is minder werken trouwens nooit een probleem eigenlijk. Meer werken is een ander verhaal.
Ik snap dat je het zo opvat. Maar als je voor de zorg kiest weet je toch dat onregelmatig werken erbij hoort? Laten we het erop houden dat mijn stichting niet zo goed is in het rustig bekend maken van de formatie. Dit is ieder jaar een grote heisa en brengt voor mij persoonlijk onrust met zich mee. En laten we daar nu net middenin zitten.
Nou ik werd gewoon voor het blok gezet bij een grote multinational toen mijn ouderschapsverlof op was. Fulltime of niets. Dankzij rechtsbijstand met opgeheven hoofd en een vertrekregeling gegaan, maar ondanks dat ik volgens de Cao parttime mocht werken heb ik geleerd dat er een verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.
Ik bedoelde het als een kwestie van omdenken. In plaats van negatief denken over de onzekerheid die dus blijkbaar 1x per jaar op de werkvloer heerst, positief denken "Straks weet ik voor een jaar waar ik aan toe ben"