Mijn kinderen houden niet zo van groente. Avondeten gaat prima, behalve die 'vieze dingen'. Dit zorgde vaak voor onrust en gedoe aan tafel. Daar hadden we geen zin meer in vandaar dat we zijn gaan zoeken naar een oplossing. Het verstoppen van groenten wil ik niet. Ze leren dan de smaak niet goed kennen want die is vermengd met een ander product. Deze tips hebben mijn kind beter groenten doen eten: - ken je iemand met een moestuin? Ga er eens samen kijken. Dan zien ze waar groente vandaan komt en hoe het er uit ziet. Zelf oogsten is ook leuk! - samen koken Laat je kind de groente wassen. Dan leren ze de vorm en kleur kennen. - maak een gerecht dat er voor een peuter aantrekkelijk uit ziet. Peuters houden van kleur! Of maak er een gezichtje van. Hoe laat jij je kind voldoende groente eten?
Ik leg het op een vakjesbord zodat er niet te veel is van hetgeen ze niet lekker vinden. Nouja de oudste kan kieskeurig zijn, de jongste eet bijna alles. Normaal kweek ik groentes, maar ik heb niet echt een plek waar ik ze kan opkweken zonder dat de jongens erbij kunnen. Dus ik twijfel nog of ik dit jaar weer van start ga. Mijn vriend neemt voor een paar euro's wekelijks een grote krat groente en fruit mee. Zo komen ook groentes die ik zelf niet zo snel zou kopen aan bod.
Ja, hier worden ze wel vaak 'verstopt'. Vanavond rijst met saus waarin ui, prei en tomaat in zit. Dat weet mijn dochter overigens prima en eet ze ook goed op. Als we pasta eten dan zitten er tomaten, ui, courgette en paprika door de saus. Zelf lust ik die groenten ook niet los. Hier dus geen bakjes met rauwkost op tafel. En verder laat ik het gewoon los. Eet ze geen groente, dan niet. Maar dan krijgt ze meestal ook geen extra aardappels/pasta/rijst.
Oja, zo'n vakjesbord. Heb ik ook een tijdje gedaan. De groente mocht het andere eten niet aanraken. Volgens mij dachten ze dat het dan besmet werd ofzo! Inmiddels eten ze best gevarieerd. Bloemkool, broccoli, spinazie, worteltjes en boontjes vinden ze lekker, maar spruiten, witlof e.d. gaan niet zo goed. Jammer, want ik vind witlof erg lekker. Hoe kan ik witlof ook lekker maken voor de kinderen? Het bittere hart haal ik er natuurlijk uit en normaal doe ik er een plakje ham en kaas om. Dan even in de oven... Hmm,heb er nu al zin in. Maar ja, die kids he.
Hier lust mijn oudste heel graag witlof en spruiten en de twee dochters daarna niet, en onze jongste zoon van net twee schuift het ook zo naar binnen. Ik denk gewoon aan blijven bieden. Komt vanzelf wel een keer. Of niet. Ik haal het bittere hart er niet eens uit. Vind ik zelf lekker.
Ze zeggen dat ze minimaal 15 keer een groente moeten proeven voordat ze de smaak lekker kunnen gaan vinden. Ik vraag me soms af of er ook een maximum aan zit. Denk dat ik vanavond lekker voor de witlof ga.
Haha, nou ik vraag het mij af hoor. Ik kook ook waar ik zelf zin in heb. Ze mogen hier 1 ding kiezen dat ze echt niet lusten en niet hoeven te eten. Zo grappig hoe dat hier werkt. Ineens lusten ze dus ook echt maar 1 ding niet. En oudste lustte geen rode bieten, tot ik het haar laatst toch op zag scheppen. Ik zeg, wat doe je nou, dat lust jij helemaal niet. Ze schrok en vroeg of ze het toch mocht .
Mijn zoontje wil heel graag zn aardappeltjes eren en zijn vlees en groentje wat minder. Tenzij er geen aardappeltjes zijn Hij start dus regelmatig zonder aardappeltjes tot ik vind dat hij genoeg groente op heeft. Hij is nog maar 2.
Hier eet ze momenteel haar groenten ook erg minimaal, alles is bij voorbaat al vies. Ik probeer wel met haar afspraken te maken dat ze minimaal zoveel hapjes ervan moet eten maar ik mag blij zijn als ze ook maar iets ervan eet. Vlees eet ze wel goed. Ik maak dus ook regelmatig pasta met een flinke verscheidenheid aan groentes door de saus, dat eet ze dan met smaak op. Ik heb geen zin in elke keer strijd aan tafel, laten we het vooral gezellig houden. Gelukkig mag ze wel graag snoeptomaatjes en komkommer eten dus zo krijgt ze wel wat binnen. Komt vast vanzelf weer goed.
Hier eet hij sinds een paar maanden vrijwel alles met ons mee. Daarvoor heel wat fases gehad van niet willen eten, niks lusten, geen groente eten, alleen vlees eten en noem maar op. Nu is het soms nog even gezeur, maar hij moet altijd even proeven en dat doet hij vaak wel, meestal eet hij daarna gewoon alles op, hij moet van ons minimaal 3 hapjes eten. Sommige groentes eet hij liever los en soms maken we er een prakje van met de aardappels. Ovenschotels en andere gerechten eet hij ook allemaal mee. Hij eet niet super veel of zo, maar de dingen die hij echt niet 'lust' zijn op 1 hand te tellen en vaak ook fases, momenteel wil hij geen kip eten, pas had hij een keer moeite om het weg te krijgen en nu zegt hij dat 'ie 't niet meer lust, ik laat het lekker zo, hij gaat het vanzelf wel weer een keer eten. Hetzelfde momenteel met paprika, alle stukjes paprika door een gerecht worden eruit gevist. En tja, wat is voldoende. Hij eet het en dat vind ik het belangrijkste, of hij nou 3 happen, 50 of 100 gram groente eet.
Hier wisselt het eten van groenten heel erg. Zoon is nog jong (2,10) en hij zit nog erg in de fase dat hij iets de ene keer heerlijk vindt en het twee weken later echt niet meer weg krijgt. Op dit moment speelt dit rondom doperwten. De ene avond eet hij geweldig en ook heel veel groenten en de avond erop vindt hij één hap meer dan voldoende. Wat ik vaak doe is ‘s middags bij het tussendoortje al iets van snoeptomaatjes aanbieden zodat hij die alvast achter de kiezen heeft (al zijn snoeptomaatjes blijkbaar ook van die dingen die hij de ene dag lekker vindt en de volgende dag niet) en we eten tegenwoordig wat vaker verse soep met veel groenten. Soep eet hij altijd goed. Verder laten we hem altijd van alles minstens één hap proeven maar verder maken we er geen strijd van. Of ik maak een afspraakje met hem: dit eet je op, dan mag je de rest laten liggen. Dat werkt ook wel. Het gaat erom dat hij wat eet en alles proeft. De rest komt vanzelf wel.
@Gymgirl witlofstamppot bevalt hier goed. Aardappels koken. Ondertussen (rode) ui bakken met wat kerrie. Daarna witlof in reepjes erbij. Rode appel er bij. En dan dit bij de gestampte aardappelen met melk doen. Nog heel even opzetten en wat stukjes (oude) kaas er door roeren. Is een combi van bitter (witlof), zoet (appeltjes) en zout (kaas). Het is alleen een hoop snijwerk
Mijn dochter eet geen groente. Natuurlijk wel het verplichte hapje maar meer ook niet. Verstoppen heeft bij haar ook geen nut. Nu speelt er bij haar van alles mee (sensorische integratie) en staat ze onder controle van arts en psycholoog. En zelfs die krijgen haar niet aan de groenten/aardappels/rijst/etc. Enige wat ze eet is brood, banaan, appel, kaaspizza en gebakken ei. Van macaroni met gladde saus 1 eetlepel. Als we patat hebben neemt ze 4 patatjes. Kroket lust ze dan weer wel. En natuurlijk chips en koekjes. Qua beleg eet ze hagelslag, pindakaas, Chocopasta en cervelaat. Gisteren heb ik "loempia's" gemaakt in de airfryer (filotdeeg gevuld met geraspte wortel en courgette en tofu) en ze heeft zowaar 4 hapjes genomen. Maar nogmaals, mijn dochter is wat eten betreft moeilijk en er zit meer achter dan een koppige fase.
Hier eten ze prima groente. Maar eind van de dag krijgen ze standaard een bakje rauwkost, vaak met yoghurtdip en dat vinden ze erg lekker. En ik maak elke dag een smoothie voor mijzelf en daar krijgen ze ook een klein glaasje van. Die zit bomvol groente en fruit. Soep eten ze hier ook graag.
Ik vrees dat er geen oplossing is die altijd werkt...het is zo persoonlijk en daarnaast moment afhankelijk... Af en toe groente verstoppen lijkt me geen probleem, dan krijgen ze in ieder geval wat binnen en de smaak leren kennen doen ze dan op de momenten dat je het wel los aanbiedt? Dan heb je in ieder geval maar een deel van de keren strijd. Maar hier eten ze juist geen groenten die verstopt zitten; ze willen zien wat ze eten. De oudste begint langzaamaan iets makkelijker te worden, maar ook bij haar hoef ik echt niet aan te komen met soep of pastasaus oid. Ik bied dus juist alles bewust los aan. Moestuin hebben mijn ouders, vinden ze hartstikke leuk om in bezig te zijn, maar het zorgt er niet voor dat ze meer gaan eten. Dit ook voor helpen met koken. Wat hier het beste werkt is ze uitleggen hoe het werkt met voedingsstoffen en dingen leren eten ed. Mijn jongste dochter zegt nu ook wel eens tegen andere kinderen dat niet alles lekker hoeft te zijn, maar dat er wel belangrijke voedingsstoffen in zitten die je lijf nodig heeft en dat je het dus beter gewoon op kunt eten. Niet dat ze dat altijd doet, hoor. Maar ze proeft wel vaker ed. Ik laat haar dan ook kiezen hoe en wat. Dus bv. bij een aantal nieuwe dingen, dat ze minstens twee dingen moet proeven, maar dat zij mag bepalen welke twee. Scheelt een hoop gezeur.
Opzich eet ze goed groente. Als ze het ineens in der hoofd heeft dat iets vies is moet ze verplicht proeven. Vaak gaan er dan een paar happen achteraan want dan is het toch wel erg lekker.
Hier hoef ik daar geen moeite voor te doen. Ze zijn dol op rauwkost en eten ook goed gekookte groenten. Ze krijgen hier al van kleins af aan elke dag aan het einde van de middag een bak rauwkost. Ze vragen meestal of ik het nog een keer bij wil vullen en voor de grap heb ik dat eens afgewogen, daar zit al voor 150-200 gram groente in. En dan krijgen ze bij de warme maaltijd nog groente en bij hun tienuurtje en lunch nog rauwkost. Dus hier komen ze er ruimschoots aan.
Groente verstoppen vind ik helemaal niet zo slecht voor kinderen die echt heel weinig groente eten. Zo is een kindje van vrienden dol op pasta met rode saus. Alleen weet hij niet dat er door die saus een berg champignons,paprika, courgette enz zit. Lekker glad door de saus heen. Hij krijgt de groenten ook in stukken door de pasta heen aangeboden, maar daar eet hij maar een beetje van. Hij proeft het en weet hoe het eruit ziet en smaakt maar papa en mama hoeven zich niet druk te maken of hij voldoende groenten binnen krijgt. Dit kunstje doen ze ook met groentencurry's die ze zelf maken, rijst met saus vind hij heerlijk Ik vind het een win win situatie.
Wat bij ons werkt is 2 of 3 groentes aanbieden dan kiest ze meestal een soort uit due ze minder lekker vindr en de rest wordt gewoon gegeten. Het lijkt bij ons dus een soort controledrang van peuter en in mindere mate dat ze het echt niet lekker vindt.