Groenten verstoppen is zeker niet verkeerd. In de pastasaus die ik maak zit ook veel groenten. Niet verstopt, maar eigenlijk gewoon onherkenbaar. Net zoals in groentesoep. Daar zit ook veel meer in dan ze zien. Het gaat mij echt om hoe leer je je kind groenten eten die bij de avondmaal zitten en dan ook herkenbaar zijn als groenten. @ettol Jouw tip om ze te laten kiezen tussen 3 groentes vind ik een goede! Gek eigenlijk dat ik dat nog niet eerder heb geprobeerd. Met andere dingen geef ik ze wel 2 of 3 'keuzemogelijkheden'. Las ook dat sommige kindjes groenten als snackje nemen. Oh, dat zou ik ook wel willen bereiken. Maar dan moet ik zelf het goede voorbeeld gaan geven. Hebben jullie nog lekkere recepten/ gerechten voor groentevariatie? Wij hebben vanavond heerlijk witlof met ham en kaas gegeten. Helaas waren de kinderen iets minder enthousiast.
Ik heb nog nooit per sé onderscheid gemaakt tussen groente en ander eten. Er komt hier een maaltijd op tafel en ze beslissen zelf wat ze eten. De enige regel die we hebben, is dat ze pas bij mogen scheppen als hun hele bord leeg is. Dit voorkomt dat ze maar 1 onderdeel van de maaltijd eten. Verder hebben ze nooit specifiek over groente moeilijk gedaan. Ze lusten natuurlijk niet alles (verschilt per kind), maar dat is dan jammer. We maken hoe dan ook geen strijd van eten. We hebben ook nooit een link gelegd tussen bv gezond en wel of niet lekker. We leren ze wat gezonde voeding is en wat voeding is waarvan je met mate moet eten. En of dat lekker of niet lekker is, is een ander verhaal en staat daar los van. Dat heeft hier altijd goed gewerkt. En het is misschien ook mazzel. Rauwkost als snack zien ze bv als een echte traktatie. Grappig genoeg is mijn jongste nu een echte groente liefhebber, maar eet hij nauwelijks vlees. Terwijl we wel echte vlees liefhebbers zijn en (te) weinig vegetarisch eten.
Ik ben daar op zich niet zo onwijs mee bezig. De middelste en jongste eten werkelijk alles, de oudste is wel kieskeurig. Ik maak er nooit veel gedoe van maar haar keuze heeft wel gevolgen. Dan mag ze geen bekertje melk na en geen ipad spelletje (dat mag ze na het eten altijd 10 minuten mits ze goed eet). Ze mag best dingen niet lekker vinden, maar ze moet wel alles proeven. Meestal kiest ze er toch wel voor om (wat) groente te eten. Ik wring me niet in allerlei (creatieve) bochten in ieder geval om er groente in te krijgen. Tot op heden werkt deze redelijk nonchalante methode hier prima moet ik zeggen.
Hier eten ze goed groente (5 en 1,5 jaar). Voor het eten als ik kook een bakje rauwkost (tomaatjes, komkommer of wortel), en avondeten daarbij moet ik altijd wel een beetje onderhandelen met de oudste, maar gaat eigenlijk heel goed. Soms eet ze 1 stronk broccoli, soms 5. Gaat er mij om dat ze het proeft Oudste zat een lange tijd in een fase dat ze amper warm at, er nooit een punt van gemaakt.
Hier eigenlijk ook nooit problemen met groente eten bij de oudste. Ik heb vaak diepvriesgroenten en ze mag 's avonds vaak uit 2 soorten kiezen. De andere soort eten we dan de volgende dag. Het enige wat ze niet lust zijn spruitjes, maar die lusten mijn man en ik ook niet. Ze vraagt soms wel of mijn schoonmoeder spruitjes wil maken en dan proeft ze het wel Verder is ze dol op komkommer, tomaatjes en worteltjes. Dit neemt ze vaak mee naar school of snackt het '' middags uit school. Wat ik voorheen wel eens deed was smoothies maken. Vond / vind ze heerlijk.
Ik heb 2 kinderen, mijn zoon van 4 wil niks. Wat ik ook probeer, alles wat kleur heeft wilt hij niet. Ik probeer wel vaak iets te laten proeven. Het is ook nog zo dat dingen die hij altijd lekker vond opeens niet meer moet. Ik kan hem niet dwingen dingen te eten die hij niet wil. Ik laat het maar zo. Hij eet wel banaan en appel (enige fruit dat hij wil...) en volkoren crackers vind hij weer super lekker. Zoals ik al zei kan ik hem niet dwingen te eten maar ik hou ook geen rekening met wat ik kook want dan blijft er geen gerecht meer over. Al zit het me ook wel dwars dat hij niks wil. Mijn dochter van 2,5 eet wel graag groente zoals broccoli, sperzibonen en snijbonen. Tomaat en komkommer vind ze ook heel lekker. Vooral tomaat. En zij eet gelukkig wel alles waar ook andere groentes in zitten zoals paprika, prei en champignons etc. Ik ben er dus wel achter dat je als ouder niet altijd wat kan doen en er ook niet altijd invloed op hebt. Mijn zoon at als dreumes wel alles en opeens heeft hij afkeer gekregen. Ik hoop dat het met de tijd beter zal gaan, ik probeer het te blijven aanbieden. Meer valt er niet te doen denk ik.
Ik eet eigenlijk ook altijd een combinatie op mijn bord. Geen idee waarom een kind een losse spruit lekker moet vinden? Mijn kinderen eten alles. Dus ook spruiten. Maak er stamppot van bijvoorbeeld met spruiten, aardappel, mosterd, gerookte kip en frisse appel erdoor. Een beetje kookkunst doet wonderen om kleintjes aan het eten te krijgen. Ik blief zelf ook geen droge aardappel ofzo.
Ik wil dat ze genoeg groenten binnenkrijgt, dus elke dag een kopje verse groentensoep. Die smaakt gewoon naar groenten, en kruiden. Qua eetgedrag aanleren proberen we gewoon veel. Geraspte courgette onherkenbaar door de gehaktballetjes, daarna herkenbaarder door een omelet, daarna grillen etc. Wortels eet ze rauw, gekookt vind ze niet lekker, maar gegrild wel weer. En lekker koken met kruiden. Tijm is hier populair, dille, steranijs, kerrie.
Hier DE truc nog niet ontdekt. Meneer is inmiddels drie en eten is al zolang als ik me kan herinneren een probleem geweest. Wat ik ook doe, proeven wil hij niet, consequenties aan niet eten hangen zoals bijvoorbeeld geen toetje of met een lege maag naar bed heeft hij lak aan, uitleggen wat het is of samen koken, samen boodschappen doen, zelf dingen laten uitzoeken, vakjesbord, leuk presenteren en ga zo maar door. Hij eet het gewoon niet, probeert het niet en niks heeft tot nu toe geholpen.
Als we pasta eten dan stoppen we genoeg groente in de saus en wat los om er bij te eten. ( Ik klop af want eten is hier (nog) geen dingetje) hij is bijna 4 en mag helpen met koken. Erwtjes lust hij echt niet en champignons vind hij het mondgevoel niet fijn. Hij wil altijd alles proeven dus dat is super. Wanneer we groentes eten wat hij niet lekker vind proeft hij dit en heeft nog groente dat over was van de vorige dag.
Als wij aardappels groente vlees eten, dan moeten de kinderen van tevoren groenten eten. Ze hoeven het niet per se op te eten, maar gewoon zo veel als ze willen. Soms doe ik dan wel wat extra moeite, zoals sperziebonen in de vorm van een zonnetje leggen. Verder mogen ze van mij een klein beetje appelmoes erbij als zij iets echt niet zo lekker vinden. Daarom eten wij wel heel gevarieerd, bv rijst met Aziatische sauzen. Als ze iets exotisch niet zo lekker vinden, dan eten ze gewoon iets minder en met een beetje appelmoes erbij. En als we bijvoorbeeld bami of nasi eten, doe ik bij hen net iets minder groenten erbij mixen. Verder vinden ze een bakje groenten voor de televisie lekker als ik aan het koken bent. Rauwe paprika in alle kleuren, Wortel, tomaten, komkommer, tuinbonen uit blik koud. Verder als we eens iets nieuws hebben waar ze geen zin in hebben dan zeg ik dat ze een hapje moeten proberen en uit Mogen spugen als ze niet lekker vinden haha.
Hier ook een zeer kieskeurig mannetje met eten. Me druk maken om groentes ben al verleerd.. maak me drukker om dat hij iets binnen krijgt. Maar ook onder behandeling en met meerdere diagnoses en er zit er nog 1 aan te komen.. dus hier gaat het zoeken worden naar hoe we hem genoeg voedingswaarde kunnen laten binnen. Maliro: wou je er gewoon ook even sterkte mee wensen, herkenning laten lezen en zeggen je doet wat je kan.. soms is het anders als anders.
Hier hetzelfde. Bento mee naar school, scheelt al veel groente. En na school eerst wat lekkers (koekje of snoepje) en als ze daarna nog honger hebben (en dat is elke dag het geval) krijgen ze nog rauwkost. Bij het ontbijt soms een smoothie met groenten en fruit. En bij de lunch vaak ook iets van een salade of verse soep erbij. Gelukkig lusten ze alles, dat maakt het wel een stuk makkelijker.
Mag ik vragen hoe dit begon bij jullie? Hier ook een extreem slechte eter....word er zo moedeloos van.
Ik zorg nergens voor en maak me niet meer druk... Inmiddels heeft de ervaring geleerd dat een periode van slecht/minder goed eten wordt gevolgd door een periode van goed/beter eten. Ik doe dus niets meer extra om te zorgen dat de jongens voldoende binnen krijgen, ik vertrouw erop dat ze hun lijf zo goed kennen dat ze zelf weten (instinctief) wat ze nodig hebben. Mijn oudste is 8, heeft af en aan periodes gehad dat hij amper at, vaak komen alle bakjes/doosjes/bekers weer net zo gevuld mee terug van school als ik ze `s morgens in zijn tas stopte. Deels komt dat door zijn medicatie, deels door het feit dat hij zich geen tijd gunt om rustig te eten of te drinken. Nu is de regel dat hij dan thuis in elk geval zijn brooddoos leeg eet voor hij iets anders krijgt en dat doet hij zonder morren. Met avondeten gaat het nu weer goed, maar heeft hij ook tijden dat hij vrijwel niets eet. Hij is lang en erg mager, dus weinig reserves, maar ik laat het gaan. Hij eet graag yoghurt met muesli als toetje, dus dan eet hij daar wat meer van. Wat extra komkommer/paprika als ik aan het koken ben, vindt hij ook lekker en hij eet graag vlees, dat bevat ook veel belangrijke voedingsstoffen en meer calorieën dan groente. Mijn middelste (2) is lang en stevig maar krijgt hetzelfde patroon, van vuilnisbak naar kieskeurige eter. Ach, hij eet vrijwel alleen maar fruit overdag, dus daar maak ik me helemaal geen zorgen om. Die eet juist weer vrijwel geen vlees, ook prima want hij kan de calorieën dan weer best missen... Ik kook niets anders en niets extra en er komt geen appelmoes of saus op tafel als ik weet dat ze iets niet lusten. Dan schep ik alleen wat minder op en laten ze het staan, prima...
Nee hoor, ik maak kleine diepvriesbakjes van zo'n 100 ml (50 gr groente + 50 ml bouillon). Meestal paddenstoelensoep en preisoep. Ze vraagt daar zelf om, het is ook erg lekker met die verse bouillon.
Mijn jongste van bijna 6 is ook een hele slechte eter, vooral het avondeten is drama. Dan lust hij broccoli en dan opeens niet meer. Eerder kreeg hij geen genoeg van druiven en lust hij die niet meer. Ik kan het al niet meer tellen hoevaak hij zonder eten naar school en naar bed is gegaan. Hij lust wel graag fruit dus dat geven we hem dan maar genoeg. Mijn oudste was ook ook lastig met eten toen hij klein was maar dat is vanaf zijn 4e helemaal goed gekomen, hij is gek op vis, sushi en hij lust zelfs slakken, oesters en spruitjes. Ik had deze week buikgriep en kon dus niet eten en toen vond mijn jongste dat hij dan ook niet hoefde te eten, pfffffff.
Wij doen de kinder variant met een in ham/kaas gerold stuk prei. Voor onszelf witlof. Wel in apart schaaltje want dat sap van de witlof is dan toch weer bitter (en zo lekker over de aardappelpuree)
Dank je wel, jij ook heel veel sterkte. Bij mijn dochter is het nog zoeken naar de diagnose (naast de niet-gespecificeerde eetstoornis). Dat ze anders is dan gemiddeld is wel duidelijk maar ze kunnen er nog niet echt een labeltje aan hangen. Op zich niet erg maar daardoor is hulp krijgen ook lastiger.