Dat hangt enorm af van een aantal zaken, zoals; - wat is de klacht - hoe ernstig is het - is het een opzichzelfstaande klacht of secundair aan iers anders - hoe is de leerbaarheid van de patiënt - hoe vaak wordt er geoefend - wat is de frequentie van de behandelingen enz enz
het gaat bij mijn dochter vooral om uitspraak. slijbaan ipv glijbaan en ze struikeld over lange woorden.. ze kan het wel maar ze moet heel bewust op haar uitspraak letten
Dat hangt erg af van het kind en het probleem. Mijn oudste verving veel klinkers door andere. Hij kon die klinkers ook gewoon niet uitspreken. Dat was bij 3 jaar. We hebben haar zo'n 9 maand wekelijks bezocht met ergens 2 maand pauze. Maar mijn jochie was nogal rustig en alert voor zijn leeftijd volgens de logopedist, daardoor konden ze goed opschieten. Nu hebben we nog even een bijspijkermoment, dus lopen nu om de 2 weken. Denk dat het 2a3 maandjes om de 2 weken wordt. Dus 6-7 keer.
Mijn dochter is begonnen met bijna 3 jaar. ( 2 dus) en is nu 5 en zit er nog op. 1e jaar 2x per week 30 minuutjes en nu 1x per week sinds ze op school zit. Verloopt heeft ze het nog wel Nodig dus schat nog minimaal tot eind groep 3 ( ze zal dan ruim 6,5 jaar zijn) ze zal al met al een jaar of 4 Logepedie nodig hebben . Ze heeft een zeer goede taalontwikkeling maar een vreemde spraakontwikkeling. Logepedist heeft de nodige overleg gehad met collega's en de boeken er op na geslaan maar kende niet van dat soort gevallen als dochter. Ze wissels onlogische klanken. ( nu niet meer gelukkig ) iedereen verstaat der nu maar we merken dat ze zo der Logepedie weer terug valt. Ze heeft geheugen steuntje dus nog nodig. Zoontje is begonnen met 3 jaar en gaat zo goed vooruit dat ik denk dat hij in de 1e kleuterklas wel kan stoppen. Jaartje of 1,5 dus. Hij heeft een meer gangbare klankwisseling en makkelijker op te lossen Zoontje gaat nu 2x per week 30 minuutjes tot dat hij naar school gaat. Dan ook 1x Ik rijdt nu dus 3x per week naar Logepedie
Mijn dochter heeft een klein half jaar logopedie gehad. met 2 jaar en 9 maanden sprak ze nog zo onverstaanbaar. Een paar weken terug is de logopedie afgesloten met als afspraak dat we vlak voor haar 4e verjaardag terugkomen om te zien hoe het dan gaat. De R hadden we tot dan toe links laten liggen maar die heeft ze inmiddels feilloos in haar taal toegepast. Hier heeft het heel veel geholpen, ik merk zelfs dat ze veel weerbaarder geworden is nu andere mensen haar ook verstaan!
Maar wat bedoelen jullie met klankverwisseling? Mijn dochters praten goed, maar kunnen R en L niet uitspreken, en gooien meerdere klanken vaak door elkaar. Volgens onze ka moet je je daarover (zolang taalobtwikkeling en zinsbouw goed gaat) tot een jaar of 5 niet druk te maken. onze zoon zit net op logopedie, volgende week test nr 3 en dan horen we hoe lang hij moet. Hij heeft enige taalbegrip- achterstand, en maakt te vaak onlogische zinnen.
De R hoeft pas bij 6 jaar, de L bij 5. Dat zijn de laatste 2 klanken die ze hoeven te leren. Als ze de klanken wel kunnen, maar nog verkeerd toepassen valt dat ook wel mee. Dat leren ze nog wel, al is het wel fijn als ze het aardig goed kunnen voor ze naar de basisschool gaan. Het scheelt ze gewoon in de communicatie met andere kinderen en juf. Mijn zoontje kende een aantal klanken niet, en gebruikte daardoor andere klanken (k werd een t, g een s, f/v een s etc) Hij moest die klanken dus eerst goed aanleren. De k moet bijv bij 3 jaar wel lukken.
Mijn zoontje heeft 4 maanden logopedie gehad. Ik ben daar (op eigen verzoek) mee gestart omdat hij de letter 'k' niet uitsprak. Hij maakte daar een 't' van. Hij was toendertijd 3,5.
Mijn zoontje heeft nu een jaar lang logopedie 30 min per week. (Begonnen toen hij twee werd) en hier zal hij jarenlang logopedie krijgen/nodig hebben
En de L en de R hoeven ze inderdaad nog niet, jouw kindjes zijn net zo oud als mijn oudste(ok, ietsjes ouder) de logopediste wilde dit met 4 jaar nog eens testen maar voor die tijd hoeven ze ze sowieso nog niet te kennen.
Mag ik jullie wat vragen? Mijn dochtertje wordt over 2 weken 3 jaar en ik merk dat ze na een redelijk snelle taalontwikkeling, nu wat 'stil' lijkt te staan. Ze praat honderduit en ik versta het omdat ik precies weet welke letters ze nog niet uitspreekt en welke ze er voor in de plaats zet. Ik let er al wat langer op, maar de laatste dagen valt mij op dat ze haar tong volgens mij niet goed gebruikt met praten. Lastig uitleggen... Vis= Tik Huis=Huik Plassen=Plakken Fiets=Tiek Kom=Pom, hoe dubbel ook, want ze kan de K juist goed. Als zij Pom zegt, zeg ik altijd: "is het Pom of is het Kom?", waarop zij duidelijk Kom zegt. Werk= derk (of zoiets) Ik herhaal eigenlijk altijd wat zij zegt, om haar de juiste klanken te laten horen, maar dat helpt niet echt. Haar erop wijzen vind ik niet altijd kunnen, ze moet succeservaringen hebben,niet denken dat ze niet kan praten. Maar ik denk echt dat ze logopedie nodig heeft. Kan ik een logopediste bellen om er naar te laten kijken, of is er een verwijzing voor nodig?
@ Mexicang, je kan altijd eens bellen met een logopedist. Een verwijzing heb je wel nodig. Althans wij moesten dat wel. Wij hadden een brief van de logopdiste die op het kdv komt observeren. Deze brief heb ik ingeleverd bij de ha en van de ha de verwijzing gekregen. Mijn zoontje heeft een achterstand in de taalexpressie en articuleert niet goed. Vanaf september met het behandelplan bezig, wekelijks half uur en hij heeft al verbetering in de articulatie. Haar erop wijzen moet je idd niet doen. Wat je wel kan doen is haar zin / woord herhalen, bijv: wij hebt brood gekocht en dan zeg jij: ja wij hebben brood gekocht. Of als ze zegt: kijk tik, dan zeg jij: ja mooie vis.
Dank je wel! Ik zal morgen eens wat gaan bellen. Ik dacht eerst om de logopediste van mijn werk te vragen (speciaal onderwijs), maar doe het toch niet, dat staat te dicht bij. Ik herhaal inderdaad wat zij zegt, dat is nu het enige wat ik zelf kan doen. Wel zie ik haar denken als ik het doe en merk nu ook al een paar keer dat als ze iets wil, dat ze dan begint te wijzen ipv praten. En dat wil ik ook niet, dus ik leg er maar niet teveel nadruk op en ga morgen bellen. Een logopediste is de aangewezen persoon. Ben benieuwd! Leuk? Nee, maar wel beter!
Ik zou ook niet de logopediste van het werk vragen. Een logopediste kan ook naar de mondmotoriek kijken, of deze wel goed is. Het is idd niet leuk, maar het helpt wel.
Je kunt bij de logo zo een afspraak maken. Alleen voor de vergoeding wil de verzekeraar vaak wel een verwijzing. Mijn verzekering wil eentje van de huisarts of van een JGZ-logopedist.