Pffff, daar komt de eerste grote bezuinigingsklap in ons gezin, vrees ik. Mijn zoon zit op speciaal onderwijs en heeft de afgelopen 2 jaar gebruik kunnen maken van aangepast vervoer in een taxibusje (thuis halen en afzetten). Officieel heeft hij daar geen recht op, want zegt de gemeente autisme is geen reden, maar tot op heden waren ze 'genegen' om hem mee te laten rijden omdat dit voor hen makkelijker/goedkoper was. Dit jaar zijn de regels erg aangescherpt en mogen echt alleen nog maar kinderen in taxi die aantoonbaar echt niet (met begeleiding) in een normale bus (openbaar vervoer) kunnen (bij voorbeeld vanwege rolstoel ed). Dus nu moet ik hem zelf gaan halen en brengen, maar dat krijg ik alleen voor elkaar als ik 's ochtends een stuk later op mijn werk kom (ik werk onder schooltijd) en dus minder uren ga werken (er vanuit gaande dat mijn werkgever uberhaupt bereid is om mee te werken). Verlies van inkomsten , terwijl ik de afgelopen jaren al meerdere keren (vanwege hem en zijn problematiek) een stapje terug heb moeten doen. Oh, ik zit even zo te balen hier!! Het hebben van een speciaal kind is al lastig zat, zonder al deze praktische problemen!!!! :x
Nou ja, wat achterlijk zeg! Zoon (15) van mijn nichtje heeft Asperger en die mag gewoon met het leerlingenvervoer mee. Onze gemeente is van mening dat zelfstandig met het OV reizen veel te veel van autistische kinderen vergt en dat dat niet wenselijk is. Ik vind het echt zo kl*te voor je. Alsof het allemaal al niet gedoe'tje genoeg is. Krijg je dit er ook nog bij :x.
Te idioot voor woorden, ik kan mij daar plaatsvervangend kwaad om maken! Laten ze fijn op andere dingen bezuinigen, geldverslindende onzin projecten en zo. :x Maar goed, even praktisch. Is dit besluit er al officieel door, heb je daar bericht van ontvangen? Is er een mogelijkheid om in hoger beroep te gaan o.i.d.? Er moet toch iets mogelijk zijn? Hoe moeten alleenstaande moeders dat anders doen bvb met meerdere kinderen als er één moet reizen naar special onderwijs?
Misschien eens rechtstreeks met zijn school contact opnemen? Of zij geen oplossing zien? Of er toevallig niemand uit de buurt is die ook zelf moet rijden zodanig dat je kan afwisselen? Hier in BE helaas "doodnormaal". Mijn neefje met ASS is tot zijn 12 met de schoolbus kunnen / moeten gaan naar een school 30 km verder. 1.5 à 2 uur enkel onderweg omdat hij het verste woont en dus het langste op de bus zat. Helaas ... Vanaf zijn 12de (middelbaar) zit de school waar ie nu naartoe moet ... 70 km verder! Hij vertrekt elke ochtend om half 7 met een busje van De Lijn - de openbare vervoerdienst - naar 't station, neemt daar trein 1, stapt 1 groot station verder over, neemt daar weer trein 2 en stapt dan over op 't schoolbusje. En 's avonds de omgekeerde weg. Hij is zo'n slordige 2 uur enkel onderweg. Hoe vaak dit al is misgegaan (aansluiting gemist, trein vertraging, ...) wil je echt niet weten (gemiddeld ... 2 keer per week). En dan mogen zijn ouders op de gekste momenten maar inspringen. Neef is intussen 15, maar heeft bovendien het gedrag van een 10-jarige. Daarnaast doet De Lijn moeilijk. Als hij drie keer 's avonds niet op tijd in 't station is, nemen ze hem een half jaar niet mee en kunnen zijn ouders telkens naar 't station rijden (de tweede keer is de "sanctie" een maand overigens). Dat dat komt door de trein en dat de jongen nauwelijks zelf kan bellen om te verwittigen dat hij het niet haalt ... da's kennelijk bijzaak en gewoon "standaard policy". Dichterbij is er helaas geen school, tenzij je hem totaal onder zijn niveau laat studeren. En daar zijn bovendien immense wachtlijsten. Aparte taxi's rijden hier in BE gewoon niet rond. Het zijn hier of schoolbusjes (die een bepaalde route hebben - woon je te ver af heb je gewoon pech), ofwel brengen de ouders - of iemand uit de familie of omgeving - het kind naar school. Mijn nicht en haar man hebben overigens nog 2 andere kinderen. Gelukkig redden die zich intussen redelijk goed zelf en is haar man zijn baan flexibel. Maar als ze jonger waren geweest en ze allebei vaste uren hadden ... was dat wel een probleem geweest. Ik hoop voor jou dat je baas mee wil.
Nou, dit verschilt dus duidelijk per gemeente. Wat slecht zeg. Is er niemand van een instantie die voor jou zwart op wit kan zetten dat het echt nodig is en echt niet anders kan?
Bij ons is dat ook zo. Ik krijg wel een vergoeding om haar zelf te brengen. Dat is nu nog geen probleem maar als de jongste straks ook naar school gaat wel. Het ligt aan de situatie tegen die tijd hoe ik het ga oplossen. Een optie is voorschoolse opvang. Ik weet niet of dat een mogelijkheid is voor jouw zoon?
We hebben een plan uitgedacht waarbij er geen gevolgen voor ons werk zullen zijn, maar dit houdt wel in: 2e auto aanschaffen (+ maandelijkse kostenpost) en goodwill van de scholen dat ze accepteren dat hij structureel te laat wordt opgehaald. (mijn dochter is uit om 15:00 uur, mijn zoon om 15:15 uur, maar dat haal ik nooit vanwege de afstand) Pffff... Het is overigens een officiele beschikking en ik heb er al over 'geklaagd' en kan eventueel wel een bezwaarschrift indienen, maar een vriendin van me (advocaat) heeft al aangegeven dat >99% kans heb dat het niets wordt. Heb geen poot om op te staan. Ik kan niet aantonen dat zijn beperkingen zodanig zijn dat hij niet een gewone bus (openbaar vervoer) met begeleider zou kunnen zitten. Het komt mij alleen heel slecht uit om dat ik ook nog andere kinderen en een baan heb... Maar daar heeft gemeente geen boodschap aan. Ik krijg overigens wel een vergoeding omdat de school 8 km van huis staat. Hiermee zal ik volgens mijn berekeningen de benzinekosten net wel/net niet kunnen bekostigen. (geen idee hoe een alleenstaande ouder dit zou moeten doen??)
Ik ben een alleenstaande ouder inderdaad en ik moet twee kinderen naar twee verschillende locaties brengen op dezelfde tijd. (30 minuten reistijd) Nu breng ik de oudste een kwartier te vroeg en de jongste een kwartier te laat. Omdat het nog peuterspeelzaal is kan dat nog. Als ze straks naar de basisschool gaat kan ze niet meer te laat komen dus dan moet ik het anders gaan regelen. Misschien dat ik haar naar de (reguliere) kleuterklas op dezelfde school doe. Maar dat kan ik tegen die tijd pas beslissen.
Hier ook zo'n leuke ervaring met leerlingenvervoer. Onze zoon heeft ook autisme en heeft de afgelopen 2 jaar busjesvervoer gehad omdat hij op een kdc zat. Vanaf september gaat hij naar speciaal onderwijs. Ook leerlingenvervoer aangevraagd, maar omdat we 300 meter te dicht bij de school wonen is het afgewezen :x. En dat terwijl we nog 3 kinderen hebben... Heel gedoe dus met halen en brengen, omdat er 1 op een andere school zit en 2 nog een middagslaapje hebben... Gelukkig hebben we nu mogelijk een oplossing door te carpoolen met een ander kindje uit ons dorp dat ook op die school zit. Wij brengen en de ouders van dat andere kindje halen. Ik hoop zo dat dat gaat werken!
Wat een gedoe zeg.... Balen voor jullie. Hier ook een gemeente die lastig doet, maar wij moeten maar de GGD arts die aangeeft of vervoer met het openbaar vervoer mogelijk is. Wij hebben gelukkig wel weer vervoer gekregen voor aankomend jaar.