Hallo, Ik heb een tijdje geleden hier een topic geopend met de vraag of ik reuma zou kunnen hebben. Nu is het zo dat blijkt dat het geen reuma is maar wel hypermobiliteit. Zijn er nog meer vrouwen die dit hebben? En wat kun je mij hierover vertellen? Verder; heeft er iemand ervaring met het krijgen van een woonurgentie op medische indicatie? Alvast bedankt. Groetjes
Hoi, mijn zusje is hypermobiel en ik weet dat zij daardoor tijdens een zwangerschap extra kans zou lopen op BI. Het is dus wel belangrijk om onder controle van je specialist te blijven enzo... Over die woonindicatie: mijn zus is dan ook ergotherapeut, en regelt dus vaak dit soort dingen. Je zou dus een ergotherapeut op kunnen zoeken: die kunnen je en begeleiden bij je hypermobiliteit (zoek er eentje die er ervaring mee heeft) en die kunnen je helpen bij die aanvraag van die indicatie... Succes!
Zou je ff je verzekering over moeten bellen, kan goed zijn dat je idd een verwijzing nodig hebt. Die zou ik dan aan je specialist of je huisarts vragen!
Ik heb hypermobiliteit, en belangrijk is om je spieren strak te houden of strak te trainen, blijf dus zoveel mogelijk in beweging. Woonurgentie omdat je hypermobiliteit hebt krijg je niet lijkt mij.
@Kahrin: ik weet van mijn zusje dat dat in bepaalde gevallen wel kan, bijvoorbeeld als je echt niet mag traplopen als je ernstige vormen van hypermobiliteit hebt: dan krijg je urgentie voor flats met een lift bijvoorbeeld... Zoals dat geldt voor andere aandoeningen waarbij traplopen niet meer mag, geldt dat dat bij hypermobiliteit ook...
Dat zal moeilijk worden; ze zullen wsl eerst zeggen; als u met een dikke buik rond kunt lopen kunt u ook traplopen, wat is belastender voor uw aandoening?
@Rozemarijke -> Ik zelf heb nooit een geval van van hypermobiliteit gezien waarbij het zo ernstig is dat je geen trap kan lopen. Ik zelf moet ook zo min mogelijk traplopen nu met mijn zwangerschap, en ja, hebt sneller last van lichamelijke klachten... maar om hiervoor een woonurgentie te krijgen, ik kan me niet voorstellen dat je dat krijgt. (of het moet zo ernstig zijn dat je niet op je benen kan staan en overal gelijk doorheen zakt..... maar weet niet of het dan alleen nog hypermobiliteit heet)
nee, 't is idd niet dat je ineens rondom een zwangerschap urgentie krijgt als je dat eerder vanwege je hypermobiliteit niet kreeg... Maar: na zwangerschap volgt wel de periode van sjouwen met een kindje, een tweede erbij, enz, dus al met al kan daar vaak wel een urgentie uit komen...
Iemand in mijn omgeving met reuma heeft ook geprobeerd om tijdens de zwangerschap andere woonruimte te krijgen, want die kon haast geen pas meer zetten, maar het was geen urgentie. Dat sjouwen met een kind in combinatie met hypermobiliteit is wel iets waar je zelf voor hebt gekozen. Dat is niet mijn redenatie hoor, maar dat zal het van de verzekeraars, woningbouwverenigingen etc. wel zijn. Zwangerschap is geen ziekte, al kan je er lichamelijke problemen door krijgen.
Ik ben hypermobiel en ik heb hypertonie (verhoogde spierspanning), dus klaar ben ik. Ik mag dus niet echt mijn spieren trainen, wel in beweging houden natuurlijk. Ook een zeer uitzonderlijke zwangerschap gehad mag ik wel zeggen. Woonurgentie, dat hangt denk ik af in welke mate je beperkt bent. Ik word in mijn leven wel beperkt in een aantal dingen, maar niet zover dat ik een aangepaste woning oid nodig heb. Ik loop alleen de deur plat bij de fysio.
ik heb ook hypermobiliteit,is 4 jaar geleden ontdekt na de bevalling van me zoontje.in beweging blijven is belangrijk,maar ook niet te veel want dan raakt de boel overbelast.ik ben ziekenverzorgende dus moet ik goed uitkijken met tillen e,d.aangezien ik het ook in me handen heb,kan ik niet meer injecteren op me werk omdat er dan een soort van kramp in me handen ontstaat,dus me collegas doen dit.ik ben hypermobiel in me handen ellebogen ,knieen en heupen.heb weleens medicijnen geslikt maar de bijwerkingen waren erger dan de pijn van de hypermobiliteit. er mee leren leven is me herhaaldelijk verteld.bij het omslaan van het weer van warm naar koud of andersom is de pijn het ergst,vooral snachts. ik wil je niet bang maken maar er is gewoon mee televen.hypermobiliteit is een soort reuma.reuma is maar een verzamelnaam. in me zwangerschap nu ,heb ik er weinig last van dit komt door de hormonen.waar die hormonen al dan niet goed voor zijn hahahha.nou meid sucses.
@zogelukkig: dat zou betekenen dat je als vrouw met hypermobiliteit geen kinderen meer zou mogen krijgen. Die redenatie mogen zorgverzekeraars en woningbouwverenigingen dus niet op je loslaten! Nogmaals, mijn zus is ergotherapeut en regelt af en toe dit soort zaken voor mensen. Zij krijgt de gekste dingen voor elkaar als zij als medicus dat nodig vindt voor mensen....
Hypermobiliteit een vorm van reuma? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Hypermobilieteit is geen reuma, sterker nog de diagnose fibromyalgie wordt vaak ten onrechte gegeven aan mensen met hypermobiliteit. Hypermobiliteit is gewoon te weinig kracht in je banden om je gewrichten bij elkaar te houden, een afwijking in je bindweefsel en reuma is een ontstekingsziekte, dat zijn toch twee heel verschillende dingen. Wel gaat hypermobiliteit vaak gepaard met gewrichtsonstekingen doordat je sneller overbelast bent, maar dat is geen reuma. Ik heb wel momenten dat ik meer last heb van mijn gestel, maar dat is dan altijd te herleiden tot iets. Meestal stress, daar reageren mijn spieren op door nog verder samen te trekken en daar kunnen mijn pezen dan weer niet tegen. Ontspannen is dan het beste dat ik doen kan.
Zeker wel! "Hypermobiliteit Hypermobiliteit wil zeggen dat uw gewrichten beweeglijker zijn dan bij andere mensen. Dit komt doordat de gewrichtsbanden erg elastisch en rekbaar zijn. Vooral de gewrichten van de vingers, knieën en wervelkolom kunnen te soepel zijn. Hypermobiliteit komt vrij veel voor: naar schatting heeft ongeveer 4 tot 7% van de bevolking er last van. Bij extreme hypermobiliteit zal de arts onderzoeken of er een onderliggende ziekte is die de hypermobiliteit veroorzaakt. Extreme hypermobiliteit is echter zeldzaam. Behandeling Sommige spieren kunnen een deel van het werk van de gewrichtsbanden opvangen. Een fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen die bepaalde spiergroepen extra verstevigen. Bij ernstige klachten zijn orthesen soms geschikt. Dit zijn ondersteunende hulpmiddelen, bijvoorbeeld een polscorset, een SI-band of een halskraag. Brochure online Meer over hypermobiliteit leest u op www.reuma-online.nl (selecteer 'hypermobiliteit' onder 'aandoening')"
Ik ben ook hypermobiel en dat valt echt niet onder reuma hoor . Reuma kan je ook aantonen in het bloed, hypermobiel niet.
Je kunt wel hypermobiliteit krijgen als gevolg van bijvoorbeeld fibromyalgie, maar het is niet zo dat je ook reuma hebt als je hypermobiel bent. Het is een beetje de kip en het ei verhaal. Bij vaststelling van het Hypermobiliteits Syndroom (niet iedereen die hypermobiel is heeft ook het HS) kan fibromyalgie wel een van de indicatoren zijn. Maar ook zonder reuma kun je het HS hebben. Ook kom je met hypermobiliteit vaak bij een reumatoloog uit, gewoon omdat dat iemand is die veel verstand heeft van gewrichts problemen, maar dat betekend nog niet dat je ook daadwerkelijk reuma hebt. Daarom worden fibromialgie en hypermobiliteit ook vaak met elkaar verward denk ik. Ik ben onderzocht op EDS, ik ben niet bij de reumatoloog geweest, alleen een erfelijkheidsonderzoek gehad en daar kwam uit dat ik wel hypermobiel ben, maar gelukkig geen EDS heb.
Maar dit geldt voor iemand die wist wat ie had voor ie zwanger was. Maar ik weet het pas sinds maandag. Dus na mijn zwangerschap. Wat ook zo is dat je na de bevalling te maken hebt met hypermobiliteit, een 2e kind, maar hoogstwaarschijnlijk ook met postpartum bekkenpijn. Maar ik had het eigenlijk ook niet over woonruimte ivm trappen, maar eerder omd e dingen die je in huis moet doen en die niet meer kunnen gebeuren, zoals verzorging van kinderen en huishouden. Als ik mijn kind verzorg kan ik huishouden niet doen. Een optie is droger en vaatwasser, maar die kan ik nergens in huis kwijt, zeker straks met een 2e niet, zit met een 2 kamerwoning en de keuken, douche en hal zijn veels te klein. Volgens mij heb ik ook geen recht op thuiszorg en ik heb geen familie of vrienden in de stad wonen die kunnen helpen. Die wonen allemaal buiten de stad. En om huishoudelijk hulp aan te schaffen is ook niet mogelijk, dat is veels te duur en niet te betalen met ons inkomen.
Wat betreft hypermobiliteit en reuma, het is denk ik geen vorm van reuma, maar wel een reumatische aandoening en behoort dan niet onder reuma maar onder bindweefselaandoeningen. Als ik dat goed begrepen heb uit de info van het internet. Dit bedoel ik: Reumatische aandoeningen is een verzamelnaam voor ontstekingsachtige aandoeningen van het bewegingsapparaat en de omliggende weefsels en structuren.