Zo ben ik weer.. 500 gram varkensvlees (lekkere combi is varkenslapje met speklapjes) 1 eetlepel bruine suiker of gula jawa 4 eetlepels ketjap manis 1 theelepen ketoembar 1 eetlepel zonnebloemolie 2 tenen knoflook uit knijper alles door elkaar roeren tot de suiker opgelost is. Het gesneden vlees (niet te kleine dobbelstenen) er door heen roeren en minstens 2 uur marineren aan stokjes rijgen en rooster op bbq (of grill) tot ze gaar zijn. Oh zo lekker!
Lekker!!! Maar nu ook nog recepten voor lekker zelfgemaakte saté saus want die uit bakjes vind ik dus echt niet lekker!!
Satesaus: 1/2 pot pindakaas 2 tenen knofook geperst 1 theelepen sambal oelek 4 theelepels bruine suiker Sap van een halve citroen 2 kopjes water klein scheutje ketjap manis pindakaas met kopjes water in een pan al roerend tot bijna kookpunt brengen. Neem pan van het vuur en voeg knoflook, sambal, suiker en citroensaps toe. Voeg indien de saus te dik zou zijn nog een beetje water toe. Roer er de ketjap doorheen (naar smaak, dus met weinig beginnen) Nog even een paar minuten op laag vuur en roer goed door.
Oei pas op, straks vraag je ook nog recepten voor een echte lekkere nasi goreng of een zelfgebakken spekkoek.. Lekker!!
Macy, dat klinkt heerlijk! Kom maar op met de recepten van nasi en spekkoek! Ik ben benieuwd! Je mag me ook pb'en Jammie!
Ik heb zo'n potje bij de hoogvliet vandaan meng ik met melk en die is echt heeeeeerlijk! Maar goed dat vind natuurlijk niet iedereen
Bellerose, komt eraan, waarschijnlijk vanavond/morgen Sta nu in de keuken slagroomtruffels te maken! Like heaven..
Spekkoek (stond nog in mijn favorieten. Komt van kokkiebelanda.nl) ingrediënten: 450 gr boter 200 gr basterdsuiker 3 theel vanillesuiker 150 gr bloem 17 eierdooiers 9 eiwitten 4 gr kruidnagelpoeder 6 gr kaneelpoeder 5 gr nootmuskaatpoeder 5 gr foeliepoeder 4 gr kardemompoeder 1 gr zout, bereiding: Meng de boter met de suiker tot een glanzende massa. Roer dan de eierendooiers door de boter massa. Klop de eiwitten stijf en meng dit ook met de botermassa. Zeef de bloem en meng dit met het zout door de botermassa en verdeel dan het beslag in twee delen. Roer door het ene deel de specerijen. Vet een springvorm in met wat boter en bestuif dit met wat meel. Schep in de vorm een dun laagje gekleurd beslag en rooster deze onder de grill (hoogste stand) in 3 minuten gaar. Laat afkoelen en schep dan het ongekleurde beslag in een dun laagje erin. Ook onder de grill (wat lager) en bak het gaar. Herhaal deze handelingen tot het beslag op is. Tips: Gebruik twee gelijke scheplepels om de laagjes even dik te krijgen. Spekkoek kan ook worden gebakken in een oven met aparte boven en onderwarmte. Alleen de bovenwarmte gebruiken op een temperatuur van 125C.!! De bovenste laag van de spekkoek moet de donkere laag zijn.
Kip in blokjes. Marinade maken van ketjap manis en olijfolie. Waar je zin in hebt, kun je erbij doen: Knoflook (poeder of geperst) Sambal oelek of brandal (om pittiger te maken) Gesnipperd uitje Klein beetje kaneel of Klein beetje kerrie of Klein beetje djinten (gemalen komijnzaad) of Klein beetje ketoembar (gemalen koriander, vers mag natuurlijk ook Maar die moet je er dan uitvissen als de kip op het vuur gaat, anders verbranden de blaadjes) Alles in een kom doen, kip goed doorheen roeren. Minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast. Dan is het lekker door en door en worden de kippetjes ook niet taai, maar lekker mals! Daarna pas rijgen. Als je houten stokjes hebt en je gebruikt een vuurBBQ, die eerst even in het water leggen, anders worden ze zwart Succes en eet smakelijk!
@macy77 Kan ik dat kookboek van jou niet gewoon helemaal krijgen? Klinkt allemaal erg goed. Ga denk ik volgend weekend mijn gasten maar eens verwennen met sate, goede ideeen
om te beginnen doe je eerst de satestokjes in een bakje water. zo voorkom je dat ze aanbranden vervolgens doe je de kipfiletblokjes eventjes koken in een bouillion van 1 teentje knoflook, wat zw peper (vers) vers geraspte gember en een beetje zout ( 3 min koken is voldoende, ze moeten nog een beetje rauw zijn) daarna haal je kipfiletjes eruit en doe je ze in een bak om te marineren, ik gebruik altijd gemarineerde ketjap, shisado (kan je alleen bij een toko halen) knoflook, afhankelijk van hoeveel kip je gebruikt, aromat en een klein scheutje zonnebloem olie. dit alles laat je een poos staan om goed in te kunnen trekken. sommige mensen laten het zelfs een dag in de koelkast staan. daarna doe je ze aan de stokjes reigen en kan je ze bakken of in de oven doen. ik doe ze altijd in de oven want dan worden ze malser. bon apetit
ga naar een indo toko en koop pitjel saus dit moet je met heet water aanlengen en even laten staan. HEEEEERLIJK!!!
Ja klopt de kant en klare petjil saus is erg lekker, ook voor over gado gado. Oh die site heet trouwens kokkieblanda.nl typfoutje..
Jammie!!!! Krijg trek!!!!! Wat een heerlijke tips! Enne, Macy: ik ben heeeel benieuwd naar je nasi goreng!