Kan iemand me vertellen hoe en waarmee ik dat heerlijke malse draadjesvlees kan maken? Rib of sukadelappen? Andere do's en dont's? Heb het al eens geprobeerd en toen zaten we schoenzolen te eten...
Ik gebruik riblappen. Verder basic houden. Op kamertemperatuur laten komen, roomboter in de pan, even aan bakken.. ui, knoflook, water of bouillon toevoegen. Soms voeg ik nog plakje brood ingesmeerd met mosterd toe. Laagste stand uurtje of 4/5 laten staan.
Riblappen en sucade kan allebei. Belangrijk is: - iets zuurs, ik gebruik een scheut azijn. - en nog belangrijker: als je water toevoegt, dan altijd gekookt water. GEEN koud water, dat maakt je vlees taai. Ik smeer het vlees nog in met een dun laagje mosterd voor het de pan in gaat.
Aha. Dan is dat ws toen de fout geweest. Had er volgens mij koud water bij gedaan. En ik had magere lappen. Ook niet lekker denk (ivm te weinig vet?)
Wat helpt bij zo’n beetje elk recept met stoofvlees: Laat het vlees op kamertemperatuur komen voordat je het aanbraadt. Voeg warme vloeistoffen toe of schenk ze heel langzaam via de rand van de pan, zodat het vlees niet schrikt. Een zuurtje helpt ook en het kunnen er diverse zijn (rode wijn, azijn, tomatenpuree, e.d.) En op zo laag mogelijke temperatuur heel lang garen. En magere runderlappen hebben dan weer meer tijd nodig, dan de vettere riblappen. Ik gebruik altijd magere runderlappen bij elk soort rundvlees stoofgerecht (ook andere recepten dan Hollands draadjesvlees) en ze kunnen echt heerlijk mals blijven ook al zijn ze minder vet dan riblappen. Edit: voordat ik een slowcooker had, zette ik mijn braadpan in de oven op een lage temperatuur (ik geloof zo’n 5 uur op 140/150 graden) zodat de warmte gelijkmatiger verdeeld werd en gelijk bleef. Nu gaat het 8 uur in een slowcooker en dat werkt nog beter.
Als ze te hard koken dan wordt het ook taai. Dus of op een sudderplaatje of in de oven en dan echt zacht stoven. Zelf vind ik sucade lappen altijd wel lekker omdat het iets vetter is maar die hebben we langer nodig. Wij snijden het vlees meestal in blokjes en bestuiven het met bloem (dit zorgt voor wat binding van de jus), aanbraden in boter met wat uien, dan voorzichtig afblussen met water (niet te koud idd), wijn of bier, evt scheutje azijn erbij, laurier blad, jeneverbes en wat kruidnagel en lekker lang laten sudderen. Je kan de jus ook binden met bruin brood of ontbijtkoek ipv bloem op het vlees.
Mag ik even inbreken? Hoe krijg je dan dat zuurvlees (dacht dat het zo heette) dat ik een paar maanden geleden zo heerlijk in Maastricht heb gegeten? Dat is toch ook een soortement draadjesvlees? Wat voeg je toe dat het zo lekker zuur maakt dan? Is dat azijn? Nee toch?
Ja, dat is met azijn, appelstroop en ontbijtkoek. Zoooo gruwelijk lekker Ik ben er mee opgegroeid met mijn Limburgse oma. Blijft 1 van mijn favorieten. Edit: recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R665982/limburgs-zuurvlees Bij de wat oudere recepten moet je het vlees eerst 24 uur marineren in een azijnmengsel. Maar dit recept is wat minder werk en smaak echt heel goed.
Hier bak ik stoof lappen of braad lappen aan in croma. Als het om en om lekker bruin is bak ik er wat gesneden ui en gesneden tomaten bij en als dat even heeft meegebakken dan een scheut water erbij en lekker wat uurtjes laten sudderen. Mnom mnom. Heerlijk met gekookte aardappels en iets van bloemkool of erwtjes en worteltjes bijvoorbeeld.
Hier ook braadlappen met een randje vet er aan, zoals eerder gezegd gekookt water toevoegen (wat net van de kook is). Ik doe er altijd 1 of 2 uien bij (door de midden gesneden) en iets van een scheut rode wijn. Of wat stengels bleekselderij. En lang genoeg op laten staan op een zo'n klein mogelijk pitje.
Ik had gister Vlaamse stoverij. Echt heerlijk! Denk dat het belangrijkste is de tijd dat je het laat stoven. Liefst zo lang mogelijk zodat het vlees heerlijk mals wordt en uit elkaar valt en de smaak er goed in kan trekken. Vroeger thuis had ik echt een hekel aan draadjesvlees, zo droog gadver. Maar dan is het gewoon op de verkeerde manier klaargemaakt.
Hier heel basic. Sucade of braadstuk. Peper en zout erop aanbraden in Croma. Heet water en 2 Laurierblaadjes erbij en 3-4 uur laten sudderen. Tussendoor een paar keer keren en de jus erover scheppen. Hij is altijd zo mals dat ie uit elkaar valt.
Zorgen dat de pan niet te heet is, zodat het vlees niet te krom trekt. Rustig de tijd voor nemen. Vlees insmeren met rundvleeskruiden. Dan flink boter in de pan en de inductie kookplaat op standje 4. Vlees heel langzaam aanbraden. Als het gekarameliseerd is, de pan nog iets verder naar beneden (3). Wij doen er altijd een potje Amsterdamse uitjes (van die gele) met vocht er bij. Wel belangrijk om het er niet koud bij te gooien, anders schrikt je vlees en wordt het taai. Verder grote lepel appelstroop, wat mosterd en een dikke plak ontbijtkoek. Dan bind de jus wat meer en wordt het lekker smeuïg. Moet wel een uur of 6 opstaan.
Je hoeft helemaal niets zuurs te gebruiken! Het gaat erom dat je de sukadelappen (die zijn echt het lekkerste) op hoog vuur aanbakt en daarna gaat het om de temperatuur. Voordat ik een slowcooker had zette ik de braadpan op 85 graden in de oven voor ongeveer 8 uur. Zorg dat het vlees helemaal onder water staat en ALS je er water bij doet mag het absoluut geen koud water zijn. Verder deed ik er 2 bouillon blokjes bij. Ik maak ze ongeveer 1 a 2 keer per week en ze zijn altijd boterzacht.