Waarom perse trouwen om hem je man te noemen? Ik vind trouwen echt niet meer van deze tijd, met dat hoge percentage scheidingen. GP lijkt voor mij uitgevonden, haha. Want als je bijna 8 jaar samen bent en een kind krijgt samen, dan is "vriend" ook zo puberaal. Dus vanaf 17 november is hij gewoon mijn man (ook al hou ik mijn eigen achternaam ) En heb ik ook gewoon een ring om mijn vinger.
Ja ik vind het wel een beetje onzin dat je pas man kan zeggen als je een groot feest met toeters en bellen hebt gehad. Je kan ook trouwen om maandag ochtend in je spijkerbroek. Dus idd gp en huwelijk is zo goed als het zelfde alleen als je uit elkaar gaat is het makkelijker. Wij hebben overgens voor een gp gekozen omdat ik in de toekomst nog wel een huwelijksfeest wil. Tuurlijk kun je een gp met 1 handtekening omzetten in een huwelijk (ook zonder getuigen of feest oid) maar die optie willen we gewoon nog even over houden. We zijn overgens 2 jaar samen en hij is de niet bio maar wel vader van mijn dochtertje.
Om echt taalkundig te gaan muggenziften: Om hem je 'echtgenoot' te noemen zou je moeten gaan trouwen. Maar 'man' heeft een veel lossere betekenis en betekent niet alleen zuiver echtgenoot. Ik ga de vader van mijn twee kinderen van 42 jaar echt geen vriend noemen. We zijn geen 16 meer. Daarbij, wie zegt: "ik ga met mijn echtgenoot naar de stad?" Klinkt wel heel traditioneel. En daarbij is trouwen niet de enige manier van wettelijk samenleven. Lijkt mij dat man prima kan gebruikt worden, ook voor andere vormen van samenleven.
Nee ik zal ook echt niet zeggen goh ik ga straks even shoppen met mijn man/partner/vriend dan gewoon de naam. maar ook meer voor wat onbekendere of instanties ofzo. Om zo bijvoorbeeld in een ziekenhuis ofzo aan te kunnen duiden wat je van elkaar bent. Je vriend is wettelijk niet je familie, maar je man wel.
Erkennen hoeft niet meer met een geregistreerd partnerschap. 7 weken geleden nog voor piet snot langs de gemeente gegaan. Ik heb zijn achternaam, moest z'n hand pakken, 4 getuigen hebben getekend, klein feestje.. Ja hoor, gewoon mijn man.
Maar in principe en voor de wet ben je dan gewoon gehuwd, toch? Ik snap het verschil niet eerlijk gezegd.. Ook voor je gevoel niet.
Daar zit wat in Adi Maar ik zie het vooral als manier om aan te geven dat ik heus wel de intentie heb om bij elkaar te blijven, zonder het geblabla van tot de dood ons scheidt en dat soort dingen. Het is voor mij minder vrijblijvend dan vriend/vriendin, met een koophuis, kind op komst en al 8 jaar samen.
Maar dan heb je het over een kerkelijk huwelijk. Bij de trouwambtenaar ze je ook alleen maar 'ja' of 'ik wil' en wissel je ringen uit. Zo te lezen is de GP van tegenwoordig precies gelijk aan een huwelijk. Dus vroeg ik me oprecht af waar het gevoelsmatige verschil erin zit voor mensen. Waarom wil iemand de man waarmee ze kinderen heeft, een huis, hond enz niet als echtgenoot hebben, maar wel als geregistreerd partner. Vooral omdat er wettelijk geen verschil is?
Gewoon man. Je gaat in ondertrouw (word ook gewoon zo genoemd) Je geeft elkaar het ja woord je tekend met 2 getuigen erbij Je draagt zijn naam als je daarvoor kiest Als je uit elkaar gaat moet je scheiden en in geval van kinderen gelden er even strenge eisen aan een scheiding. Voor de wet en instanties ben je gewoon getrouwd. Bij de aangifte bd moet je ook gehuwd aan klikken dus zoveel verschillen zijn er niet meer. Erkennen hoeft niet meer dat gebeurd ook automatisch.
Hier hebben we er toen der tijd voor gekozen omdat we alles geregeld wilde hebben voor de kinderen. En trouwen als we het doen doen we het goed en willen we familie en vrienden een week mee nemen naar de trouwlokatie iets wat aardig in de papieren loopt (zeg maar gerust 750 per persoon a 40 personen) ooit komt de bruiloft er wel. En zoals het er nu uit ziet als we een symbolische tijd samen zijn.
Adi als het aan mij lag hadden we getrouwd hoor, maar er was iemand die dat nog niet wilde. Ook na uitleg dat het op hetzelfde neerkomt, ach ooit veranderen wij de gp naar een huwelijk!
Ik vind trouwen meer het symbolische. Een GP + een feestje = trouwen zeg maar. Dit willen en kunnen we nu nog niet, maar wil die optie wel open houden je kan ook wel trouwen en later een feestje doen of 2 3 4 5 10 x trouwen, maar ik wil dit liever gewoon 1 x doen. Ook zit ik met de schulden van mn ex, mn vriend en ik willen officieel samen gaan wonen maar het oet niet zo zijn dat hij dan verantwoordelijk ook is voor die schulden en ze zijn spullen kunnen afpakken (wat dus wel zo is) met een GP+voorwaarden hebben we dat netjes geregeld en kunnen we officieel samen zijn.
Hier ook eerst gp met een klein feestje om alles goed te regelen helaas ben ik nu ook medeverantwoordelijk voor zijn schulden met zijn ex maar die worden netjes per maand afbetaald en zijn nog maar heel even en omdat een bruiloft gewoon te duur is (en ik niet klein wil trouwen maar heel groots) wie weet in de toekomst nog eens
ja idd om over na te denken. Een huwelijk maakt je tot man en vrouw dit maakt je niet tot man en vrouw. Maar partners van elkaar. Ik snap dat je dan man en vrouw bent maar niet officieel. Mijn lat noem ik mijn lat terwijl hij officieel mijn ex-man is en wij geen man en vrouw zijn. Zou er denk toch je mannetje van maken en hij jou zijn vrouwtje. Man en vrouw dus
Voor ons hoefde zo'n dag niet.. Met jurk en alles er op en eraan.. En wij hadden een beetje t idee dat als je echt ging trouwen dat, dat een beetje erbij hoorde zeg maar.. Dat is voor ons de reden geweest dat we hiervoor zijn gegaan.. En ik weet t, het is wat je zelf wil, trouwen kun je doen zoals je zelf wil.. Maar dit was voor ons toch de voornaamste reden