Hoi, Ik ben nu inmiddels bijna 36 weken zwanger en ik en mijn man zitten al een hele poos met een dilemma. We hebben een uitvaartverzekering geregeld mocht er wat met de kleine gebeuren, maar daarnaast kan er met ons ook wat gebeuren, stel dat wij beiden komen te overlijden wat gebeurt er dan met ons kindje. Mijn zus heeft een dochtertje van 9 maanden, en daarover ben ik voogd. Zij is alleen staand en de vader van m'n nichtje is niet aanwezig (lang verhaal, hij is er tijdens de zwangerschap vandoor gegaan en doet nu net alsof ze niet bestaat) Mocht er dus iets met mijn zus gebeuren komt mijn nichtje bij mij en mijn man in te wonen. Nu ga ik zelf natuurlijk ook nadenken over: Wie word de voogd van mijn dochter? De ouders van mij en manlief vind ik niet direct de keuze, omdat die ook ouder worden (mijn ouders zijn 50 en 51, en die van manlief 50 en 53 maar niet meer bij elkaar) Manlief heeft 2 zusjes, 1 van 22 jaar, 1 van 17, die van 17 is sowieso geen optie omdat zij dus minderjarig is. Die andere heeft ons nooit gefeliciteerd met de zwangerschap, en de afgelopen 30 weken dus ook geen interesse in ons en ons kind getoond. Daarom vind ik haar ook geen optie. daarnaast woont ze niet bij ons in de provincie en ik vind het geen fijn idee dat als Man en ik komen te overlijden mijn kind ook nog eens bij al haar vrienden en familie weggehaald word. Ik heb dus een oudere zus van 24, en een jonger broertje van 17. Broertje dus ook minder jarig en dus geen optie, en mijn zus is alleen staand, daarnaast heeft ze een verleden met flinke schulden, en kan ze niet met financiën om gaan, de band met haar is niet optimaal en hoe zij opvoed sta ik niet achter, daarom heb ik bij haar ook geen goed gevoel. Verdere familie woont niet bij ons in de buurt, en heb ik ook niet echt een band mee.. De gene waar ik en mijn man het beste gevoel bij hebben zijn zijn jongste zusje of mijn broertje, maar dan kan dus nog niet omdat hun minderjarig zijn. Ik hoop niet dat het nodig is, maar ik wil het wel geregeld hebben mocht er toch iets gebeuren. Ik wil ook dat ze gewoon bij ons in de familie blijft trouwens
Ik en mijn vriend hebben het hier al vaak over gehad.. Hij wilt zijn ouders (al praat ik daar niet meer mee) ik mijn zus.. Los van het feit dat ik zijn ouders totaal niet meer kan uitstaan vind ik ze te oud. Ze zijn zelf al 50 jaar. Mijn zus 40.. (ik ben een nakomertje).. ze heeft al kinderen en ookal ben ik nog maar 26, als ze ooit iets aan de hand heeft (en haar man) ik zal er zijn om de kindjes zo goed mogelijk op te vangen.. ik weet dat zij het beste voor mijn meisje zou zorgen.. Als je denkt dat het zusje of broertje de beste optie is maar dit nog niet gaat omdat ze nog geen 18 zijn..je kan dit volgend jaar toch laten vastleggen dan? Je weet nooit of er nu al snel iets gebeurd maar zo mag je niet denken..
Je moet het sowieso laten vastleggen. Je kunt 2 dingen doen: - wachten totdat een van de broers/zussen meerderjarig is En dan naar de notaris gaan om het te laten vastleggen. En in de tussentijd er vanuit gaan dat er niets gebeurd. Zou er wel iets gebeuren dan krijgen jullie ouders de verantwoordelijkheid. - Of eens bij de notaris navragen of nu al kan worden vastgelegd dat jullie broers/zussen de verantwoordelijkheid krijgen zodra ze meerderjarig zijn maar tot die tijd jullie ouders verantwoordelijk zijn mocht er iets gebeuren. (Dan heb je het wel al vast liggen mocht er onverhoopt eerder iets gebeuren en kan er achteraf niet worden gezegd: "daar hebben ze nooit iets over gezegd")
Ik zit met ongeveer hetzelfde probleem. Alleen is het broertje van mijn partner wel meerderjarig maar er op dit moment nog niet aan toe. Wel komt hij voor ons als beste optie naar boven. Dus wat wij hebben besloten is dat de voogdij dan wel bij broertje van partner komt te liggen, maar zolang hij er nog niet aan toe is (en dus nog thuis woont) de opvoeding bij mijn schoonouders komt te liggen. Mijn schoonouders vind ik zeker geschikt, maar ik vind ze te oud om de voogdij te krijgen, vooral aangezien de meeste mensen in hun familie niet zo oud worden. Dus op deze manier hebben wij het opgelost. Is in jou geval misschien wat lastiger, maar misschien kun je laten vastleggen dat de voogdij bij broertje/zusje komt te liggen, tenzij die nog minderjarig zijn op dat moment (iets in de trant van wat ashleyp hierboven zegt).
Ja denk dat ik vast ga laten leggen dat de verantwoordelijkheid bij mijn ouders komt te liggen, en zodra mijn broertje er aan toe is hij de voogdij over ons meisje krijgt. Mijn schoonzusje (die van 17) gaat na deze zomer naar de toneel/musical accedemie dus die gaat het heel druk krijgen.. mijn broertje wil ook nog e.e.a. gaan studeren maar zijn minder intensieve opleidingen als die van schoonzusje (die daarnaast ook naar, dans, toneel en zangles gaat) Mijn ouders en schoonouders kunnen ook echt niet met elkaar overweg, en het laatste wat ik wil is dat er een ruzie ontstaat over wie er mag beslissen waar ons meisje heen gaat
Wat je dan het beste kan doen is het volgende: Naar de notaris en laten vastleggen dat totdat broertje/zusje meerderjarig zijn bijvoorbeeld jullie ouders voogd zijn en dat broertje/zusje voogd worden zodra zij meerderjarig zijn. Zijn broertje/zusje als jullie beiden overlijden meerderjarig dan worden zij meteen voogd. Ze zijn 17 dus jullie ouders zijn slechts voor korte tijd voogd. Iets om over na te denken: 17 is best jong om ineens voor een kindje te moeten zorgen misschien is het handiger om bijvoorbeeld pas als broertje/zusje 24 zijn het voogdijschap naar hen te laten gaan. Ook een tip: zorg dat broertje en zusje op de hoogte zijn dat het wordt vastgelegd dan weet je zeker dat ze het ook willen. Voogd zijn is ook hun keuze, ze mogen dus ook nee zeggen. Het is zonde van het geld om het vast te laten leggen als ze niet willen.
Ja dat snap ik maar we moeten zelf eerst een keuze maken voor we het vragen aan iemand of ze wel willen
Eerst een veel voorkomend misverstand uit de weg helpen: De voogd is niet automatisch degene bij wie het kind komt te wonen nadat de ouders zijn overleden. De voogd is wel de persoon die na het overlijden van de ouders als eerste verantwoordelijk is voor het kind. In de praktijk is de voogd in veel gevallen degene die het kind dus in huis neemt en voor dit kind ook de financiën (erfenis) beheert. Maar dit hoeft niet!! De voogd kan ook iemand anders aanwijzen om de zorg voor het kind op je te nemen. Je kunt zelfs één persoon 'aanwijzen' om voor de kinderen te zorgen en een ander voor het geld. Let er wel op dat deze persoon of personen na jullie overlijden deze rol ook nog moeten accepteren. Wijs dus alleen iemand aan waarvan je zeker weet dat deze het ook wil. Je geeft aan dat je jullie ouders vooral vanwege de leeftijd minder geschikt vindt om voor jullie kind te zorgen. Prima, dat gevoel heb ik bij onze ouders ook. Nu zou het nog prima gaan, maar hoe is dat over 10 jaar? Dat neemt niet weg dat je hun wel als voogd kunt aanwijzen, als je verder wel vertrouwen hebt in de beslissingen die ze zouden nemen voor jullie kind. Je kunt dan met de persoon die jullie aanwijzen als voogd, af en toe bespreken hoe jullie op dat moment het liefst zouden zien dat er gehandeld wordt. Dat kan namelijk steeds veranderen. (Wie weet gebeurt er wel iets waardoor jij de minderjarige ooms en tantes over een aantal jaren ook niet meer geschikt vindt. Stel dat ze emigreren, een gruwelijke partner krijgen, alsnog aan de drug raken enzovoorts enzovoorts.) Het is niet handig om dan elke keer je testament aan te passen. Maar als je een voogd hebt die je echt vertrouwd, kun je die persoon wel regelmatig vertellen welke beslissing jij het beste zou vinden als er op dat moment iets met jullie gebeurd. Als het dan inderdaad zo is dat jullie iets overkomt (afkloppen) weet de voogd welke persoon of personen hij op dat moment zou kunnen benaderen. Als je steeds duidelijk uitlegt waarom je bepaalde personen wel of niet wilt, kan de voogd denk ik ook heel goed in jullie plaats voor je kind beslissen. Ook als de persoon van jullie voorkeur onverhoopt weigert, kan de voogd dan mede op basis van jullie voorkeuren beslissen wie dan de beste keuze zou zijn. Je zou eventueel kunnen laten vastleggen dat de voogd (of juist iemand anders dan de voogd, als dat veiliger voelt) de financiële kant van de erfenis voor je kind beheert. Ook als de verzorging door een ander wordt gedaan. Als je bijvoorbeeld denkt dat iemand een hele lieve pleegouder zou zijn, maar ook weet dat die persoon absoluut niet met geld om kan gaan, kun je het op die manier splitsen. (Zorg dan wel dat het mensen zijn die met elkaar door één deur kunnen. Anders creëer je alsnog een hele vervelende situatie als de verzorger van je kind steeds om geld moet vragen aan iemand die hij kan schieten.)
Mijn ouders zijn voogd van mijn zoontje. Manlief en ik vinden dit de beste keuze. We hebben met een aantal dingen rekening gehouden: - voogd moet dicht bij ons wonen. Inmiddels school van de kids ( wij willen niet dat hij ook nog naar een ander dorp of stad moet verhuizen) - financiële situatie - gezondheid. ( bijv. Mijn schoonmoeder heeft reuma en schoonvader is hartpatiënt dit is dus geen optie) - en natuurlijk bij wie wij ons het prettigst voelen.
Bij ons zijn mijn schoonouders voogd.. Sch.moeder hoeft niet te werken voor financien.. Qua opvoeding op 1 lijn.. Kids zijn gek op ze! En nog zo fit als een hoentje.. Tuurlijk kan dat altijd veranderen.. Maar ook niks is zo veranderlijk als de gedachtegang van een 18 jarige.. Wij hopen gewoon zelf heel oud te mogen worden.. Het komt uiteindelijk vast allemaal wel goed!
@Tupp: dat is niet altijd het geval, als je bijvoorbeeld als stel zijnde voogd bent, (bijv. mijn man en ik) dan ben je verplicht een kind in huis te nemen. Dat is ook de reden dat ik alleen voogd ben over mijn nichtje, zodat wij de keuze nog hebben. Mijn wensen/eisen wat betreft voogd zijn: - Moet hier in de stad zijn, zodat meisje niet ook nog eens ergens anders heen moet. - Binnen familie blijven - Financiën - Gezondheid en leeftijd Nu is mijn broertje natuurlijk nog erg jong om die verantwoordelijkheid te geven.. Als ik de verantwoording bij mijn schoonzus (die van 22) leg ben ik bang dat meisje alsnog in een pleeggezin terecht komt.. Dus wat dat betreft denk ik, dat ik het beste op papier mijn moeder kan laten zetten (bij mijn vader worden ze in de familie wegens ongezonde leefstijl niet erg oud (alcohol en vet eten, hij drinkt zelf ook veel, en heeft een te hoog cholesterol waar hij niks aan doet) En dat zij dan bekijkt welke situatie mijn broertje of mijn zus zitten..
Dat klopt niet hoor natalja! Vraag maar na bij je notaris! Wij zijn er ook geweest voor het vastleggen van een voogd. Je kunt kiezen voor een voogd en een bewindvoerder, of beide een en dezelfde persoon laten zijn, maar de rechter bepaald waar het kind uiteindelijk gaat wonen. Voogd kan ook zelf aangeven dat hij/zij het beter vind dat het kind ergens anders gaat wonen, maar dat de voogd wel de beslissingen blijft nemen. Voogd hoeft ook niet te tekenen bij het aanwijzen/opmaken van het testament, dus géén enkele verplichting! Het is een jullie wens die je officieel kenbaar maakt, niets meer, niets minder! Overigens mbt je keuze, je zou ook voor een goede vriendin kunnen kiezen, dat hebben wij ook overwogen...
Dit staat op de site van rijksoverheid Rechten en plichten als u alleen de voogdij heeft De rechten en plichten van 1 voogd en van gezamenlijke voogden verschillen. Heeft u alleen de voogdij, dan bent u verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. U bent niet verplicht dit zelf te doen. Het kind kan bijvoorbeeld ook in een tehuis of pleeggezin verblijven. U bent als voogd de wettelijke vertegenwoordiger van het kind en u beheert het vermogen van het kind. De kantonrechter houdt toezicht op de manier waarop u het vermogen van het kind beheert. Voor sommige handelingen moet u vooraf toestemming vragen aan de kantonrechter. Indien nodig en met toestemming van de kantonrechter kunt u het vermogen van het kind ook gebruiken om het levensonderhoud van het kind te betalen. Rechten en plichten als u gezamenlijk de voogdij heeft Heeft u gezamenlijk de voogdij over een kind, dan moet u het kind zelf verzorgen en opvoeden. Ook bent u dan onderhoudsplichtig. U moet samen de kosten betalen voor het levensonderhoud van het kind. Ook bent u samen wettelijk vertegenwoordiger van het kind en beheert u samen het vermogen van het kind. Als gezamenlijke voogden ontvangt u in de regel kinderbijslag. Dus als je gezamenlijk de voogd ben moet je zelf het kind verzorgen en opvoeden (dus in huis nemen) Vrienden doen we niet, ik heb sowieso geen vriendinnen meer, die hebben me sinds ik zwanger ben laten vallen (gemengde interesses etc) We hebben verder een stel waar we bevriend mee zijn maar daar hebben we niet gek veel contact mee.. Ik wil niet dat ik een voogd aanwijs en dat zo'n vriendschap verwaterd. Ik heb trouwens voor mijn nichtje toch echt moeten tekenen dat ik voogd wil zijn, en daarbij ook akkoord ga met de rechten en plichten als voogd
Wij hebben toch mijn moeder, ook al is ze 60. Mijn zusje en het broertje van mijn vriend zijn in de toekomst goede kandidaten, maar nu nog te jong, geen eigen huis, studeren nog... Mijn moeder weet dat het over 5 jaar anders kan zijn en wij dan misschien iemand anders kiezen. Het is niet de meest ideale oplossing, maar voor nu wel de beste. Mijn moeder past wekelijks op, dus kent de kleine heel goed, ze woont dichtbij dus hij hoeft niet uit zijn vertrouwde omgeving, ze heeft ( meestal) dezelfde opvoedingsideeen als wij.
Waarom kiezen jullie niet voor vrienden? Wij hebben als 1ste keus mijn zus (en dus ook haar man) En als 2de keus onze beste vrienden.... Ouders willen we niet omdat: - worden dan te oud - we willen dat onze kinderen hun opa en oma's ook echt als opa's en omas houden, waar ze gezellig een weekendje kunnen logeren als het zo uit komt, als de voogd een weekendje weg wilt o.i.d. En die kunnen oppassen waar nodig....
Wij hebben weinig vrienden waar een kind in het leven zou passen of waar we beiden achterstaan (vriendin van mij is geen vriendin van mijn vriend bijvoorbeeld). Of alleen vrienden die ver weg wonen en ik wil echt niet dat mijn kindje helemaal uit zijn eigen omgeving wordt gehaald. Wbt tekenen voor voogdij: heel raar, want officieel hoeft dat niet. Je bent zelfs niets verplicht als je als voogd bent aangewezen in een testament en kunt het voogdijschap altijd weigeren.
@Natalja, dat gaat over het geval dat de rechter al voogdij heeft toegewezen na overlijden (of anderszins niet meer capabel zijn) van de ouders. Pas wanneer de rechter die beslissing heeft genomen ben je ook daadwerkelijk voogd, daar vóór, dus bij levende ouders die hun wensen op papier zetten ben je wettelijk nog niets van het kind in kwestie. Als je nu al voogd zou zijn, zou jij ook al degene zijn die nú (met levende ouders) de beslissingen zou nemen, en dat is natuurlijk niet zo. Ga eens langs bij de notaris en laat je eens voorlichten, bij de meeste kantoren zijn die eerste gesprekken gratis en vrijblijvend.
@firsttimemom: Wat ik op diverse sites heb gelezen, houdt ook im dat voogdij door twee personen automatisch inhoudt dat je het kind ook echt zelf opvangt en opvoedt. Sterker nog: als de ouders twee voogden (stel) aanwijzen, moeten deze de voogdij beiden accepteren als het zo ver zou komen. Als één van de twee niet accepteert, kan het zelfs zo zijn dat de rechter een heel andere voogd kiest dan die ene die wel accepteerde. Want de (dan overleden) ouders hebben niet voor niks dat stel samen als voogd gekozen. Uiteindelijk zal een notaris het inderdaad het beste uit kunnen leggen. Maar het is natuurlijk wel handig om hierover alvast na te denken, dat scheelt toch weer ide kosten van een eventueel extra adviesgesprek.