Ik spreek mijn moeder en haar vriend, mijn vader en stiefmoeder en mijn schoonouders aan met je/jij. Mijn moeder = mam of voornaam moeders vriend = voornaam mijn vader = pap of voornaam (meestal voornaam) stiefmoeder = voornaam schoonouders = voornaam Mijn vader noem ik meestal bij de voornaam. Komt eigenlijk ook omdat ik mijn stiefmoeder altijd bij haar voornaam heb genoemd en ik vond/vind het zelf zo raar klinken als ik zeg "pap(a) & Marie". (mijn stiefmoeder heeft geen Marie hoor, maar even als voorbeeld).
mijn ouders.. papa mama, jij je tegen mijn oma gewoon oma en je mijn schoonouders met de voornaam, jij je en de oma van mijn vriend (weet niet eens haar voornaam)... maar ik zeg wel altijd U tegen haar
pap / pa mam/ma... Kirsten mag ons gewoon papa of mama noemen. voornamen vind ik niets.. alsof je een vreemde bent ofzo... en tantes en ooms of ze niet perse met tante of oom aan te spreken en opa en oma gewoon opa en oma.. maar om het haar niet ingewikkeld te maken spreken wij van opa die en oma die zodat ze weet welke opa en oma we bedoelen.
mijn moeder-- mama jij/je mijn schoonouders bij voornaam jij/je En oma's en opa's spreek ik wel met u aan, vroeger niet maar nu wel. En manolito en lorenza moeten ook gewoon papa en mama zeggen. En las het net hier ook al, maar idd als we niet luisteren naar mano dan roept hij ook joyce !! En dan reageer ik helemaal niet.
Dit dus en dan wel 'je/jij'. Schoonouders zeg ik 'u', net als mijn man. Wat we onze zoon willen leren, daar zijn we nog niet over uit. Mijn man wil graag dat hij 'u' tegen ons gaat zeggen, maar dat vind ik, net als voornamen, te afstandelijk voor ouders. Ik wil graag 'je/jij', maar mijn man is er nog niet uit of hij dat respectloos vindt ?) Opa's en oma's worden sowieso 'u'
We zeggen allebei gewoon pap/mam tegen ons eigen ouders, de schoonouders noemen we bij de voornaam. En het is altijd je of jij. Mijn zoontje mag tegen ons gewoon pap/mam zeggen en je/jij gebruiken. Ik heb er nog niet echt over nagedacht maar ik ga er vanuit dat hij tegen opa en oma ook je/jij zal gaan zeggen, ik denk dat ze het absoluut niet op prijs stellen als hij ze formeel met u gaat aanspreken. Ik vind overigens dat de aanspeekvorm "u" niet direct te maken heeft met het wel of niet hebben van respect voor een ander, het geeft voor mij meer aan of je iemand goed kent of niet.
hoi Ik zeg altijd Pa of Ma en gewoon jij en me dochtertje leer ik dat ook gewoon ma of pa en jij ik hou niet van u en ik hou er niet van als ze bij me voornaam roept ik ben de moeder en niet de vriendin liefs Citta
Mijn moeder noem ik mam + jij/je Schoonmoeder bij haar voornaam en schoonvader noem ik ouwe + jij/je Moet heel eerlijk zeggen dat ik het raar vind als je je ouders bij hun voornaam noemt! Mag ik vragen waarom ... ben er wel benieuwd naar?
Helemaal mee eens, eventueel leeftijd speelt ook mee. Ik zeg tegen mijn ouders altijd pap/mam en je/jij, tegen mijn opa zeg ik ook je/jij. Mijn schoonouders noem ik bij de voornaam. Tegen mijn 'schoon-oma' zeg ik wel 'u' omdat mijn vriend dat ook doet.. Ik zelf vind 'u' heel erg afstandelijk, en ik zou dus nooit willen dat onze dochter 'u' tegen ons zal zeggen. He bah, nee, dat lijkt me echt niks. Ook niet tegen haar opa en oma, ik weet dat ze daar niet van gecharmeerd zouden zijn. Ik weet alleen nog niet of we haar leren opa/oma + voornaam of opa/oma + achternaam. Ik zal ook niet snel de voornaam van mijn ouders zeggen. Maar dat vind ik dan nog altijd beter dan 'u' zeggen tegen je ouders..
Pap en mam of pa en ma (ja Brabant he) en jij/je....papa & mama om te zeggen vind ik meer iets voor kinderen....het klinkt ook zo kinderlijk en zeg ik dus al heeeeeel lang niet meer. Vind het trouwens ook zo raar als je je ouders bij de voornaam noemt.
Gewoon mama (heb geen vader meer) en gewoon jij/je! Onze dochter spreekt ons ook gewoon aan met papa en mama en jij en je. Wel heeft ze mij een paar weken bij me voornaam genoemt omdat ze dat op het KDV hoort waar ik zelf ook werk(andere groep wel)! Vond het echt niet leuk dat ze me zo noemde maar gelukkig is het alweer over