Nee het gebruikelijk loon voor mijn beroepsgroep ligt een stuk hoger dan dat. Ik hoop dat we een niet te hoog salaris hard kunnen maken obv de tredes van de salarisschaal die ik in loondienst zou hebben. Mijn salaris nu komt redelijk overeen met het loondienstsalaris voor mijn ervaringsjaren en de parttime factor, als je niet meeneemt dat ik in loondienst een inconvenientietoeslag (zeg maar ORT maar dan een soort gemiddelde ipv uren schrijven) en vakantiegeld zou krijgen, en geen AOV nodig zou hebben.
Mijn antwoord staat er niet tussen: ik heb meer financiële middelen tov vorig jaar, maar ook aanzienlijk meer kosten, waardoor we andere/bewustere keuzes moeten maken. Sinds januari dit jaar heb ik een nieuwe functie. Mijn functiegroep is vrij hoog ingeschaald (na mijn functiegroep zijn er nog 3 functiegroepen + een aparte voor specialisten). De vooruitzichten zijn positief (op de korte termijn de komende 12 maanden alles bij elkaar 10% loonstijging en op de lange termijn het vooruitzicht van nog 10 tredes kunnen groeien in de functieschaal). Ik werk bewust parttime en mijn man fulltime. Hij verdient bruto mijn brutosalaris ruim x 1,5. Hij heeft om meerdere redenen afgelopen jaar gekozen voor een hogere functie die iets minder goed betaald dan de baan ervoor, maar met betere vooruitzichten op de lange termijn. Ik ben van het eerst zien, dan geloven, en man is het met mij eens dat er op enig moment (binnen nu en een jaar) de gemaakte beloften iets meer moeten worden geconcretiseerd. Wij merken (ook) dat alles duurder is geworden (inflatie, energie, boodschappen, luiers, flesvoeding) en de kosten van kinderopvang hakken er flink in. Ik doe bewuster boodschappen, we gaan minder vaak uit eten, geven minder uit aan kleding voor onszelf en ben blij dat ik in juni nog een vast contact bij Essent heb kunnen afsluiten. Wij sparen momenteel bij lange na niet wat we ooit deden en vakantie naar het buitenland zit er voorlopig ook niet in, maar dat is voor nu prima. We zijn blij met ons nieuwbouw huis (en zonnepanelen!), tuin en met zo’n kleintje vinden het prima om in en om huis te zijn (en in de zomer een paar dagen Zeeland bij familie). Als de kinderopvang wegvalt komt er weer meer ruimte (dat duurt nog 3,5 jaar, maar dat is te overzien). Er komen dan natuurlijk weer andere kosten voor in de plaats (bso, sport en zwemmen, maar weet van die laatste twee dat die lang niet zo prijzig zijn als onze kosten voor de opvang).
Onze situatie is "anders dan anders" dus ik verhalen van anderen zijn voor mij vaak niet herkenbaar. Sinds 1,5 jaar ben ik aan het ondernemen. Mijn salaris uit parttime loondienst was niet hoog, maar wel prettig én stabiel. Nu werk ik in een heel andere sector, voor mezelf, en moet het echt van de koude markt hebben. Lastig om clientèle op te bouwen, maar gelukkig stijgen de cijfers wel steeds een beetje. Maar mijn oude salaris verdien ik nog niet. Mijn dienst wordt door de meeste mensen gezien als een luxe, dus die inflatie en energiecrisis mogen mij dubbel gestolen worden. En door het salaris van mijn man krijgen we vrij weinig aan toeslagen (kgb bijvoorbeeld 0) en kortingen en dergelijke. Zou je denken, nou dan verdienen jullie samen toch genoeg.. Maar het houdt niet over en we snoepen nog elke maand een beetje spaargeld. Hadden we wel verwacht voor de start als ondernemer, maar de huidige economie baart mij wel zorgen. Hoe lang zal het nu gaan duren voor ik op mijn oude salaris zit? Wel tegelijkertijd meer kosten. In loondienst alleen 1x kdv, ik begon voor mezelf na het zwangerschapsverlof van de 2e en straks hebben we 1x bso en 2x kdv. Plus inflatie en alle andere oplopende kosten. Maar dan hebben we wel weer stadsverwarming (veel duurder dan eerst, maar alleen verwarming en warm water) en een dak vol zonnepanelen. Dus voor stroom betalen we weer niets en daarop hoeven we weer niet te besparen. We redden ons dus wel. Maar ik maak mij af en toe wel zorgen.