Mijn zoontje is over twee weken, vier maanden. Dan mogen we dus beginnen met vast voedsel. Nu heb ik hierover vragen gesteld aan het CB, maar ik vond hun uitleg niet duidelijk. Ik weet namelijk totaal niet hoe je het aanbieden van vast voedsel aanpakt. Dus graag jullie ervaringen, hoe hebben jullie dit gedaan? En dan nog de volgende vragen: - Gaven jullie voeding uit een potje of pureerden jullie zelf de groente/ het fruit? Zo ja, heeft iemand een aanrader voor een pureermachine (ik weet de goede naam even niet ). - Wat is goede groente om mee te beginnen? - Blijf je de flessen gewoon doorgeven? - Op welke tijdstippen gaven jullie de voeding? - Wanneer zijn jullie begonnen met een papfles/ rijstebloem?
Ik het begin vervangt het geen fles, dus die kun je net als altijd blijven geven. Misschien is het boek opperdepop van AH wat voor je; staan veel leuke ideeen in. Maar in het begin gewoon alleen pure smaken en zo saai mogelijk. Dus bijvoorbeeld 3 dagen wortelpuree (lekker zoet), als dat goed gaat 3 dagen bloemkool... Gewoon zoveel als hij wil, zal maar een paar lepeltjes zijn waarschijnlijk. Kijk eens op de site van het voedingscentrum. Ik hoor hier ook veel over de site borstvoeding.com, dus misschien is dat ook wat. Heb ik geen ervaring mee. Ik ben begonnen met vers en potjes. Maar de dames zijn niet zo gecharmeerd van potjes; net te dun floept er zo weer uit Dus nu maak ik alles zelf met de stomer/blender van avent. Geweldig ding, kan alleen niet heel veel in. Ik maak meestal in het weekend wat porties en heb ik de vriezer bakjes staan met alleen ijsblokjes groente en fruit. Je hoeft niet perse een machine te hebben hoor, je kan ook gewoon even koken in een pannetje en fijnprakken of met de normale staafmixer erdoor. Een papfles hebben wij even gedaan in de ochtend met rijstebloem, maar had geen effect op ze behalve dat ze eerder volzaten. Dus we zijn er mee gestopt; ik heb liever dat ze gewoon hun melk opdrinken. Rijstebloem heeft in principe ook niet echt een functie; sommige kinderen slapen er beter op, maar ja onze kinderen slapen gewoon door. Echte pap is geloof ik pas vanaf 6 maanden.... Onze tijden zijn nu: 07u 165cc 09-0930; fruithap, zo'n 30-50gram 11-12u; fles 165-200cc 14-15u; fles 165cc 17.50; fles 120-165cc 18.30; groentehap, zo'n 30-50gram 21.00; fles 190cc Een beetje geprop, maar ze redden het nog net niet om hun melk in 4 flessen of een korter tijdsbestek te drinken. Dus momenteel rommelen we wat aan en zien we wel wanneer ze komen en wat ze drinken. Over een maandje kijken we wel of ze het op 4 flessen redden en eerder naar bed kunnen; hebben we een weekje vrij, dus makkelijker op in te spelen Ik zou zeggen, doe het lekker rustig aan, dan zie je vanzelf wat je zoontje aankan. Sommige kinderen moeten er nog niks van hebben en beginnen met 6 maanden (pas) behoefte te krijgen aan bijvoeding, sommige happen gelijk halve potjes leeg. Niks hoeft, behalve een leuke foto maken
Ook wij zijn gestart met 4 maanden. Hier de antwoorden op je vragen zoals wij het doen.. - wij geven potjes.. hebben ook een staafmixer in huis maar hebben we tot nu toe nog niet gebruikt. - Wij begonnen met wortel en erwtjes.. daarna ook broccoli en bloemkool enzo.. -De flessen geven we gewoon nog. Zoals al is gezegd vervangt het nu nog geen voeding. -Wij zijn gestart met groente rond een uurtje of 6.. na 2 weken hebben we fruit geïntroduceerd.. dit geven we rond een uurtje of 10.. - Papfles zijn wij mee begonnen na een week alleen groente te hebben gegeven. Wij doen rijstebloem in de laatste fles. We hebben dus de eerste week alleen groente gegeven, 2e week papfles erbij en 3e week fruit.. dit werkte bij ons erg goed!
- Hier vers gegeven (gestart bij 6 maanden), in potjes zitten meer toevoegingen en is niet puur die groenten die je wil geven - Inderdaad beginnen met milde groenten (wortel, bloemkool, broccoli, courgette, pompoen, zoete aardappel, gewone aardappel etc) Allemaal los van elkaar geven in het begin. - Drie dagen na elkaar hetzelfde geven (begin gewoon met een theelepel om te proberen), dit ivm mogelijke (allergische) reactie.. Als er geen reactie komt kun je steeds meer geven. - Vaste tijd van geven is nu nog niet nodig. Het beste is om te kijken wanneer je kindje goed wakker en alert is, maar vooral ook niet teveel honger heeft. Hier bij voorkeur in de ochtend of begin van de middag gegeven, anders zit je 's nachts met de evt buikkrampen. - Als je 4 of 5 soorten groenten hebt geïntroduceerd kun voorzichtig starten met fruit op dezelfde manier (peer, mango, banaan, meloen etc) - Als je kindje vóór de 6 maanden ineens flessen laat staan omdat ie te veel bijvoeding op heeft, dan weer even minderen. Het mag nog geen flessen vervangen, al mag je richting de 6 maanden wel op 4 flessen van 180/6 uitkomen om over te stappen op nr2 opvolgmelk Succes!
Wij gaven vers, niet gepureerd, maar gewoon zachtgestoomd of -gekookt. Meestal stukjes om zelfte pakken, soms geprakt. We begonnen met zes maanden. Eerst groente, drie dagen lang hetzelfde, dag rust, dan iets nieuws. Toen vier groentes er met smaak in gingen begonnen we met fruit, was zo rond 7,5 maand.
Wij zijn ook begonnen met vers. Gestoomd en dan gepureerd. Op aanwijzing van het cb om twee uur, half drie met groente begonnen. Van alles eerst drie dagen proberen en met een paar lepeltjes per keer begonnen. Volgens mij heb ik het eerst worteltjes gegeven. Toen de groenten goed gingen, ook met fruit begonnen. Dat krijgt zoonlief rond 10 uur en op dezelfde wijze geïntroduceerd als groente. Inmiddels zijn de hoeveelheden verhoogd, maar zoonlief krijgt nog steeds vier flessen (2 x 190 en 2 x 210). Over anderhalve week moet ik weer naar het cb, ben benieuwd wat ze dan adviseren!
Wij zijn begonnen met 5,5 maanden, met groente. Eerst gepureerd, een week later overgestapt op geprakt, en vrij snel op stukken en met de pot mee-eten. Ik heb volgens mij de volgende volgorde aangehouden: - wortel, bloemkool, broccoli, pompoen, boontjes; - banaan, peer, perzik Tot 6 maanden hebben we 1 liter kv gegeven per dag, van 6 tot 9 maanden ong. 800cc kv. Tot 9 maanden ging hier de melk altijd vóór de bijvoeding, omdat ze de voedingsstoffen dan nog uit melk halen.