Wij zo'n 2x per week. Soep met een omelet bijvoorbeeld, en Ekoplaza heeft lekkere vegetarische dingen (met spinazie/kaas of champignonvulling etc). Verder eten we wat kleinere porties vlees/vis (zo'n 100 gram pp is genoeg, al vind ik dat wel moeilijk soms - ben wel een vleesliefhebber)
Nou goed, van jouw vader (er even van uitgaan dat dat dezelfde generatie is als mijn ouders) dan vind ik dat nog niet zo vreemd, al zou die hier dus ook pech hebben Maar mannen van onze generatie, die iets geen eten vinden als er geen vlees in zit of 2 of meerdere stukken verwachten vind ik echt bizar.
Wij eten alleen in het weekend vlees of vis. Mijn man heeft een hele theorie over dat de bio-industrie de opwarming van de aarde veroorzaakt en dat de opwarming van de aarde volksverhuizingen en oorlogen zal veroorzaken. Ik had volledig vegetarisch ook prima gevonden trouwens. Ben jaren vegetariër geweest. Zie de noodzaak niet van vlees eten en wel het leed dat er achter schuil gaat.
Wij eten meestal vegetarisch maar wel minimaal 1x per week vis. Vanwege het klimaat en dierenwelzijn. En er zijn zo veel alternatieven! Linzen <3
Natuurlijk ken ik die voedsel piramide, maar wie zegt mij dat klopt? Er word zó veel geschreven en getekend om de agrarische sector in een kwaad daglicht te zetten, maar de helft of nog meer klopt niet. Maar de burger gelooft liever de clubjes van pvdd en wakker dier en co. Hoeveel filmpjes doen wel de omloop alsof ze in Nederland gemaakt zouden zijn, maar die duidelijk niet Nederland zijn? Zelfs de overheid verzint vanachter hun bureau de regeltjes terwijl ze zelden of nooit in een stal komen of geweest zijn. Maar als je je er als boer niet aan houdt heb je een groot probleem. De Nederlandse agrarische sector is wereldwijd het MINST vervuilend, is nu gebleken. Veel goede landbouwgrond wordt tegenwoordig weer 'teruggegeven' aan de natuur, waar vroeger onze voorouders zich kapot op gewerkt hebben om te ontginnen. En dan nu zeuren over een stuk maisland waarop graan had kunnen staan? ?? En wb melk die de kalveren krijgen: hier krijgen ze gewoon biest en koeien melk hoor een bij vele andere boeren ook. Maar dat hoor je niet in de media,want dat klinkt niet goed genoeg in de anti boeren lobby. Nee, vegetarische slager, die doet het zo goed! De partner van Marianne thieme, die dus de eigenaar is van de vegetarische slager exporteert er op los en krijgt subsidie op subsidie. En wat zegt madame t??? B boeren hoeven niet te exporteren want andere landen kunnen prima voor zichzelf zorgen en subsidies voor boeren os helemaal uit de boze, want ze moeten zichzelf kunnen bedruipen. Terwijl de agrarische sector de subsidies krijgt om de kosten voor de burger laag te houden! En dan hebben ze in antoinette hertzenberg en haar man nog hele goede compagnons in de lobby, in de media en de eerste kamer... (maar dat laatste is niet in topic misschien maar wel verhelderend).
Als ik zelf zou moeten slachten, dan aat ik waarschijnlijk ook geen vlees. Maar ik miss echt wat als ik de hele week geen vlees zou eten of geen hartig broodbeleg zou hebben. Er zijn vele vleesvervangers die echt wel lekker zijn, maar per kilo gezien vaak nog duurder dan "gewoon" vlees. Wat mij verbaasd is dat veel mensen hier graag vlees "zonder structuur" eten, zoals knakworsten (die dan weer net niet fijn genoeg gemalen zijn en waar je vaak ongedefinieerde harde stukjes proeft), of plakjes leverworst op een verjaardag, gehakt of frikadellen. Ook kopen mensen bijvoorbeeld speklapjes waar bijna geen vlees aanzit, maar alleen veel vet, of kipkluifjes, die vooral uit vel en bot bestaan. Ja, een dier bestaat niet alleen uit edele stukken, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar ham als beleg of stukken, waar ik nog kan zien wat het is. Ik heb ook eerlijk gezegd niet zo veel inspiratie wat ik dan wel zou kunnen koken, ik eet niet zo graag bonen. Er zijn een paar vleesloze gerechten die ik geregeld maak, en misschien om de week één dag iets met vis, maar verder ben ik best inspiratielos.
Wij eten 2 of 3 x per week vlees. Dan nog is het niet veel vlees wat er bij zit. Ik ben lang vegetariër geweest. Mijn man moest ook wennen toen we samen gingen wonen, maar ondertussen is hij er aan gewend.
Hoewel het inderdaad soms lastig is om te achterhalen wat klopt en wat niet, spreken de cijfers toch ook vaak voor zich. Zo is de veldleeuwerik in een aantal decennia met 95% achteruit gegaan. 95%! Dat is gewoon geteld, harde cijfers. Het leefgebied van dit soort weidevogels is door o.a. de intensieve landbouw enorm verkleind, dus het is juist hartstikke goed dat er 'goede landbouwgrond' weer geschikt wordt gemaakt voor bijvoorbeeld weidevogels. De vraag is denk ik: wat is belangrijker, een rijke biodiversiteit en veel vogels, of het voortbestaan van boerderijbedrijven? Ik denk dat we daar elk een ander antwoord op geven. https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=231
De oorzaken daarvan worden inderdaad Door de bovengenoemde groepen oa op conto van de boeren geschreven maar dat de populatie roofvogels, vossen, kraaien, zwijnen en dergelijke ook steeds groter worden, dat hoor je ze er niet bij zeggen. Wij zien dat wel, telkens weer. Ik heb in t begin van ons huwelijk wat genoten van de kievieten in ons land. We zijn in die tijd biologisch geworden en steeds meer rekening met weidevogels gaan houden maar helaas, elk nest wat er lag werd bezocht Door kraaien, eksters of vossen. De omgeving hier is steeds armer aan weidevogels, terwijl de Zo verguisde bio-industrie (nieuw woord, ook bedacht Door de anti boeren lobby) hier niet of nauwelijks gegroeid is. We moeten aan zulke extreme regels voldoen, zodat nu, na jaren blijkt dat de binnenwateren te schoon zijn voor veel vissen en dieren. Heb je dat ook ooit in t nieuws gezien?
mijn man is al jaren overtuigd dat vlees eten niet gezond kan zijn, omdat er zoveel met die dieren gebeurd. Daarnaast vind hij het vlees eten moord en hij eet helemaal geen vlees maar wel vis (een vis lijdt minder omdat hij eerst gewoon vrij leeft en hij krijgt geen injecties of speciaal voer, en is minder slim dan een varkens of koe). Daarom eten wij meerdere keren per week vegetarisch in de zin van Geen vlees, wel vis of vegavlees. Ik ben daar tevreden mee. We eten veel groenten. Af en toe haal ik vleeswaren voor de kinderen. Veel vleeswaren koop ik niet, zoals oorgaanvlees (leverworst bijvoorbeeld) Onze kinderen groeien als kool en zijn gezond. Ik vind vlees ook vaak niet fijn om te eten, vooral na het zien van de documentaire die onlangs verscheen van het slachthuis met varkens eet ik steeds minder vaak vlees.
Alsof dieren niet moorden om te eten... moet hier altijd een beetje om lachen sorry. Dieren kunnen soms tegen elkaar ook wreed zijn. Er zijn dieren die al beginnen te eten zonder dat de prooi al dood is. Over dat vissen minder zouden lijden is men het niet over eens. Daar zijn ze nog mee aan het stoeien binnen de wetenschap. Je man zou prima vlees kunnen kopen van dieren die wel op een goede manier zijn grootgebracht en daarna in de voedselketen komen. Er zijn veel boerderijen die dit doen. Wij kopen al een hele tijd bij de scharrelslager die alleen van goede boeren koopt (zegt ie, je weet het natuurlijk nooit zeker)
Zegt de vrouw met 3 kinderen tegen de kinderloze. Nou, zolang ik nog geen kinderen heb ben ik dus goed bezig, halleluja. Dus ik verbeter blijkbaar de wereld al. Fijn dat het je goedkeuring kan verdragen. Nu jij nog met het vergroten van de wereldpopulatie door meer dan 2 kinderen voort te brengen, Misschien moet je even nadenken voor je wat zegt op een pagina als deze. Maar ja, het niet krijgen van kinderen is inderdaad nog milieuvriendelijker als geen vlees eten en geen auto hebben. Maar de wereld is niet zwart wit. Je kan ook prima grijs gebied pakken. En minder vlees eten is nog altijd beter als je kop in het zand steken. Wat ik al zei: je hoeft niet meteen geen auto te hebben, je kan ook wat vaker de fiets pakken. Dat is hetzelfde voor andere dingen rondom duurzaamheid. "Omdat ik niet alles kan doen aan duurzaamheid, doe ik maar niks." Ik hoop dat je die instelling niet op andere fronten hebt. Heel vreemd. En newsflash: een groot deel van ons vlees komt niet in Nederland. Oh, en een vega(n) maaltijd kan ook prima uit eigen omgeving komen. Maar ik ben het WEL met je eens dat het duurzamer is om wat vlees te eten van NL bodem als wanneer je je vol stopt met vegan voedsel dat je van over de hele wereld laat aanvliegen. Maar het is niet het een of het andere. Je kan ook lokaal vega(n) eten. @Marihi de voedselpiramide is biologie, geen propaganda van welke politiek dan ook. En het is ook gewoon logisch redeneren. Natuurlijk is overmatig vlees eten belastender dan geen vlees. Je kan zelf ook bedenken dat een koe meer eet dan hij oplevert. En dat veeteelt niet de meest effectieve manier is om land te benutten. Een koe levert 50kg vlees op ofzo en eet zeker meer als dat. Ook een beetje blijven nadenken. Met het zwart maken ben ik het verder eens, zie ook het fipronildrama nu waarbij de boeren in de kou gezet worden. Zoals je in mijn posts kan lezen ben ik er voorstander van dat boeren fors inkrimpen, op het oppervlak minder dieren houden (dus minder landbouw nodig voor mais ed, dus ook minder belastend). De boeren krijgen wat mij betreft dan zodanig meer geld voor hun spullen dat ze daar ook financieel niet op achteruit gaan. Lijkt me dat we wel klaar mogen zijn met boeren voor een hongerloon laten werken, maar niemand die een cent meer wil betalen (maar wel op de boeren lopen vitten en van hen verwachten dat ze voor hetzelfde geld meer diervriendelijk produceren). Als de milieubelasting lager is zijn er ook een stuk minder regels nodig en kunnen boeren weer gaan boeren ipv zich aan alle regels van grote organisaties moeten houden. Dan hebben we meer diervriendelijkheid, minder regels, betere voorwaardes voor de boeren. Win win win voor iedereen. Dan wordt het alleen tijd dat men voor hetzelfde geld minder vlees gaat kopen en bij voorkeur niet via de supermarkt maar ZONDER tussenpersonen dus al het geld naar de boer. Ik snap werkelijk niet hoe je daar als boer op tegen kan zijn. En ik ken de wereld van boeren. Ik weet dat melk niet aan de bomen groeit. En ik ben het echt voor een deel met je eens. Maar zoals we nu gaan houden we niet vol als wereld. Onze volgende generatie komt al in de problemen. Wordt wakker, er moet iets veranderen. En die verandering kan door alle regelgeving en de huilende opbrengsten voor boeren niet van de boer komen. De consument zal moeten beginnen. De nederlandse boer is het minst vervuilend. Dat betekend biet dat hij niet vervuilend is. Intensieve veeteelt is niet goed voor het milieu. Terug naar kleinschalige veeteelt met goede voorwaarden voor de boer levert iedereen voordelen op. Dat lukt niet in een dag en ook niet in een week. Maar het is wel noodzakelijk.
Wij eten bijna dagelijks vlees of vis. Maar wel steeds kleinere porties en hebben nu vlees besteld van schotsehooglanders.nl ontzettend lekker vlees en mooie filosofie van de eigenaren. Daar ook kip gekocht, heerlijk. Ik vind het belangrijk om te weten waar m'n vlees vandaan komt. Het is duur maar als ik de prijs niet betaal doen de dieren dat en dat vind ik geen fijne gedachte.
[ @Marihi de voedselpiramide is biologie, geen propaganda van welke politiek dan ook. En het is ook gewoon logisch redeneren. Natuurlijk is overmatig vlees eten belastender dan geen vlees. Je kan zelf ook bedenken dat een koe meer eet dan hij oplevert. En dat veeteelt niet de meest effectieve manier is om land te benutten. Een koe levert 50kg vlees op ofzo en eet zeker meer als dat. Ook een beetje blijven nadenken. Terug naar kleinschalige veeteelt met goede voorwaarden voor de boer levert iedereen voordelen op. Dat lukt niet in een dag en ook niet in een week. Maar het is wel noodzakelijk.[/QUOTE]
@Marihi de voedselpiramide is biologie, geen propaganda van welke politiek dan ook. En het is ook gewoon logisch redeneren. Natuurlijk is overmatig vlees eten belastender dan geen vlees. Je kan zelf ook bedenken dat een koe meer eet dan hij oplevert. En dat veeteelt niet de meest effectieve manier is om land te benutten. Een koe levert 50kg vlees op ofzo en eet zeker meer als dat. Ook een beetje blijven nadenken. Terug naar kleinschalige veeteelt met goede voorwaarden voor de boer levert iedereen voordelen op. Dat lukt niet in een dag en ook niet in een week. Maar het is wel noodzakelijk.[/QUOTE][/QUOTE] Is dat biologie of een 'wetenschappelijke aanname '? Sorry, maar er zijn uit naam van de wetenschap al zoveel drastische maatregelen genomen en regels bij gekomen voor de agrarische sector, die later en zelfs nu nog totaal verkeerd of onjuist zijn geweest, dat ik niet zoveel waarde meer hecht aan de wetenschap. Kijk naar de fosfaat regels :ivm een fosfaat overschot in Nederland hebben wij en met ons vele andere boeren afgelopen half jaar duizenden koeien moeten verkopen voor de slacht. Duizenden gezonde en goede koeien. Zelfs drachtige, wat normaal gesproken nooit mag. Maar alles ivm het fosfaat overschot.... tegelijkertijd worden bij festivals en grote feesten de urine van de urinoirketen (Hoe noem je die dingen ook al weer? ) opgevangen ivm een groot fosfaat TEKORT! Wie snapt dat nou? De regelgeving veranderd elke week, zelfs de adviseurs van de agrarische sector weten regelmatig niet meer hoe het precies zit. En wat betreft terug naar de kleinschalige w veeteelt : prima, maar dan allemaal terug naar de kleinschaligheid! Dus auto's weg en paard en wagen aanschaffen, Electrische fietsen weer weg en de hele Electronica uitbannen. Want dat is allemaal slecht voor het milieu! De grote fabrieken en andere bedrijven ook weer terug naar de kleinschaligheid en ga zelf je kleding maar naaien en regelmatig repareren want ook dát is veel milieu vriendelijker dan telkens maar weer kopen. En vooral geen soja meer gebruiken, want dat moet van heinde en ver komen. Zeer slecht voor het milieu. En ook in Nederland op vakantie gaan, uiteraard op fiets afstand, niet met auto of vliegtuig, zeer slecht voor het milieu! Je ziet: wat weet iedereen goed hoe het moet. Als het maar voor de ander geldt en niet voor jezelf. De regelgeving voor de agrarische sector is onwerkbaar groot geworden, terwijl de andere industrie in verhouding veel minder regeldruk hebben.
1 lees zin sarcasme 2 ik kijk niet naar handtekeningen. Ik geef in het algemeen aan dat we allemaal zogenaamd bezig zijn met dierenwelzijn en het milieu maar uiteindelijk zelf het meest vervuilende zijn.
@Marihi jammer dat je je als boer zo persoonlijk aangevallen voelt, terwijl het ook voor de boeren een prettigere werkomgrving zou opleveren. Daardoor heb ik het idee dat je niet leest wat ik zeg of me iig verkeerd interpreteert. Blijkbaar moet het voor jou alles of niets zijn en kan een tussenweg zoeken niet. Bovendien gaat dit topic over vlees eten en niet over kleding naaien of autogebruik. Niet iedereen is tegen de boer als ze voor minder vlees zijn, in tegendeel. M.i. Geldt het JUIST voor mezelf als consument om iets te veranderen. De consument zal als eerste moeten veranderen zeg ik al, niet de boer. Als de consument op de juiste manier veranderd (namelijk: minder vlees eten maar tegelijkertijd verantwoorder vlees eten waarbij de boer meer geld krijgt voor zijn waren en dus niet meer voor een paar cent de liter de melk hoeft te verkopen) kan de boer zonder pijn daarin mee en kan hij weer doen waar hij goed in is, namelijk boer zijn ipv regeltjesmanager. Als de boer nu 1500euro in de maand verdiend met 10.000koeien zou hij dan 1500euro moeten verdienen met 1000koeien, om maar iets te noemen. En dan hebben die 1000koeien automatisch meer ruimte op stal en is er ruimte voor een minder intensieve veeteelt. Zolang consumenten voor een duppie kiloknallers kopen en klagen als de melk een euro duurder is kun je als boer niet veranderen. Voor mij is dat iig de reden om alle petities om boeren verplicht biologisch of diervriendelijker te maken te weren, je kan niet verwachten dat de boer nog minder gaat verdienen omdat hij aan nog meer eisen moet voldoen. De verandering moet onderaan de keten beginnen, bij de consument. @Lieke1989 en ik zeg dat je daar gelijk in hebt. Verminderen van de populatie mensen zou de beste manier zijn om de aarde te redden. Helaas heb ik daar geen invloed op, behalve zelf niet meer als 2kinderen nemen. Die problemen zitten in ontwikkelingslanden en kan ik nauwelijks beïnvloeden. Dat betekend alleen niet dat ik achterover hoef te leunen en dus niks meer hoef te doen rondom duurzaamheid in mijn ogen.
Ik voel me niet direct aangevallen en ben ook blij met je begrip en meedenken, maar ik mag wel reageren hoop ik, op sommige punten die je aanhaalde en die ik dus wat wilde uitwerken. Dat het niet over kleding ging in dit topic snap ik ook wel, maar ik noemde ze alleen maar als voorbeeld ivm het terug -naar -toen- idylle die wel vaker worden aangehaald. We leven nu, niet toen. En wij zijn kleinschalig, én biologisch, maar nog steeds horen de kinderen hier dagelijks, sorry, dat is te duur, sorry, deze keer niet, sorry, dit jaar niet op vakantie. En dan hebben we niet alleen een melkveehouderij, maar ook nog een andere tak én loonwerk erbij. Maar wat er bij de ene taak binnenkomt is om de gaten te vullen in de financiën voor de melkveehouderij. Elke regel die bedacht wordt kost de boer linksom of rechtsom geld. Is dat erg? Op zich niet, als je naar het idee zou hebben dat de regel terecht was of wat zou toevoegen.
En dat ben ik absoluut met eens, dus op dat punt liggen we op 1vlak. Daarom zeg ik ook: die kleinschaligheid zou alleen maar werken als de consument ook minder vlees gaat eten maar wel meer uit gaat geven aan het vlees dat ze kopen. Zodat jij als boer ook uiteindelijk meer over houdt aan dat stukje vlees en financieel dus niet achteruit hoeft te gaan. Want voor de boeren is het nu niet uit te houden om kleinschalig volledig hun geld te verdienen, zoals jij ook noemt. Wat ook de reden is dat de meeste boeren zijn opgeschaald naar mega-stallen, simpelweg omdat ze anders hun boterham niet kunnen verdienen. Boeren verplichten kleinschaliger te worden werkt niet, boeren meer geld geven voor hun producten waardóór ze zonder geldverlies kleinschaliger kunnen worden wel. Daar is de consument verantwoordelijk voor. Door minder, maar duurder vlees te kopen in mijn ogen. De boer verplichten kleinschaliger te worden zonder daarvoor financieel te compenseren is geen optie.