In BE zitten huisartsen er niet mee om langs te komen, ze verdienen er meer op dan wanneer jij langskomt. Ook hebben ze vaak spreekuur in de ochtend en late namiddag. Tussendoor is voor huisbezoeken (wat ze graag doen) en rondjes langs lokale ziekenhuizen waar patienten zijn opgenomen.
Ja dat kan. Herinner me wel dat de huisarts soms kwam toen ik als kind eens ziek was. Je moet ook onmiddellijk betalen. 20-25 euro per keer ongeveer. Laatst moest ik naar de weekendpost met mijn keelontsteking en moest ik rond de 40 euro betalen. Meeste krijg je wel terug. Maar per jaar kost alles je misschien 200 euro als je geen gekke dingen aan de hand hebt. Verzekering en huisartsbezoeken samen. Hospitalisatie krijg ik vanuit m'n werk. Ziekenhuisbezoek of serieuze zaken kosten mij en mijn gezin niks. Maar denk niet dat elke werkgever dit doet.
Wat. Een verschil hè ik betaal ruim 170,- per maand voor alleen mezelf en dan worden lang niet alle mediccijnen vergoed en heb ik zoals iedere Nederlander 385,- per jaar eigen risico.
Als je bepaalde medicatie moet hebben is anders hè. Dan kan het wel oplopen. Echt veel weet ik er niet van. Tot nu toe heb ik nooit echt iets aan de hand gehad. En heb nu geluk dat mijn werk de meeste kosten voor mij of iemand uit mijn gezin zal betalen. Allee die verzekering vanuit het werk. Wel in Nederland wat serieuze zaken met geboorte zoontje gehad maar toen woonde en werkte ik in Nederland.
Ik denk eerlijk gezegd dat uiteindelijk het NL’se systeem goedkoper is. Hier kun je je gewoon ziek melden, maar ben je langer dan week ziek dan wordt de bedrijfsarts ingeschakeld. Hij neemt dan contact met je op om na te gaan wat er is. Is er meer aan de hand dan griep, dan ga je kort gezegd in de ziektewet en betaalt dus de overheid je salaris door. Als je gewoon griep hebt etc, dan blijft de werkgever je salaris betalen en blijf je gewoon thuis totdat je je beter meldt. Zo ligt het risico v ziek zijn financieel gewoon met name bij de werkgever en veroorzaken simpele griepjes al geen kosten bij de overheid (huisarts voor attesten etc). Lijkt me zo wel goedkoper!
Dat is ook niet meer waar hoor. De huisartsen hier in de regio toch niet. Huisbezoeken worden alleen in extreme gevallen nog gedaan.
Het klopt niet helemaal zoals @sydneys het uitlegde. Ziek zijn is hier ook voor de werkgever. Alleen, zodra je een maand aaneengesloten ziek bent, word je niet meer betaald door de werkgever maar door de mutualiteit.
Maar wat is de meerwaarde om precies te weten welke bacterie/virus het is als je het toch geen serieuze infectie was? Dat soort onderzoeken kosten allemaal geld en als je daar verder niks mee gaat doen is dat zonde van het geld in mijn ogen.
@Blaadje klopt wat je zegt. Maar deze huisarts heeft er van een halve meter afstand naar gekeken en zn conclusie getrokken. Het was echt even 2 tellen een blik erop en conclusie getrokken. Daarbij dat ik iedere dag met vreemde dieren omga, waarbij er eentje zeker was met schimmel.
Normaal idd wel maar hiervoor wel een verwijzing nodig ondat het op het medisch kdv word gegeven. Daar zit hij met een gemeente indicatie dus zit het wat anders in elkaar
Laatste keer was 2 jaar geleden toen ik een amandelontsteking had! Verder wel elk jaar voor een uitstrijkje!
Voor mijzelf 1 keer gebeld maar kon ik telefonisch overleggen. Voor mijn oudste 2 of 3 keer ivm steeds terugkerende dikke amandelen en nauwelijks eten.
Pfff het idee om met koorts en voortdurend overgeven op de fiets te moeten stappen om je naar de dokter te slepen, lijkt me echt vreselijk. Ik stuur gewoon een mailtje naar mijn leidinggevende, dat is dan toch wel wat gemakkelijker! Ben overigens over het algemeen nooit ziek, wel vaak verkouden, maar sinds ik moeder ben me al 2x ziek gemeld. Daarvoor nooit. Ga ook niet vaak naar de dokter.
Onze dochter wordt over een paar maanden 3 en we zijn totaal 2 keer met haar bij de huisarts geweest op verdenking van oorontsteking. De eerste keer was het iets anders en de tweede keer kreeg ze in de wachtkamer een loopoor Voor mezelf: toen ik met bevallen was een paar keer geweest wegens hoge bloeddruk en een borstontsteking. Vorig jaar voor verwijderen spiraal en moest nu eigenlijk voor uitstrijkje. Mijn man gaat echt nooit. Toevallig vorig jaar 1 keer geweest met een huidontsteking die maar niet weg ging (kostte drie ab-kuren)
Trouwens ook wel even een kanttekening: ik lees hier vaak 'telefonisch overleggen'. Dat wordt in België niet gedaan. Voorschriften mogen ook niet gegeven worden zonder consultatie. Dus ik vind telefonisch overleg eigenlijk ook gewoon een consultatie
Wat ik heb begrepen is dat zo'n beleid juist zorgkosten verlaagt. Zij richten zich meer op meteen de juiste diagnose (dus juiste medicatie) en eerder behandelen om erger te voorkomen. Ik heb bijv tig keer meegemaakt dat ik allerlei medicijnen kreeg 'om te proberen', welke niet bleken te werken. Om verschillende redenen: - botbreuk als kneuzing 'gegokt' door ha, dagen later was de situatie veel erger dan dag 1, arts in zkh boos dat we niet eerder kwamen (als er meteen foto was gemaakt konden de complicaties worden voorkomen); - dachten aan bacterie, bleek een virus of schimmel -> voor niks ab voorgeschreven; - verkeerde ab, werkt niet voor betreffende bacterie; - tig verkeerde hormoon/ab zalven terwijl een schimmelinfectie bleek te zijn; - bij mijn moeder hebben ze 1,5mnd allerlei medicijnen uitgeprobeerd zonder enig onderzoek totdat ze met een autoimune longontsteking in zkh terecht kwam en daar 10dg bleef. Kosten: 4 verschillende soorten antibiotica, 4x HA bezoek, HAP op zondag, 10 dagen verblijf zkh + daar duurdere medicijnen. Wat echt hielp: een foto + prednison. Wat zou meer kosten?