Mijn dochter is 8 en krijgt 1,- zakgeld per week. Elke week is het voor mij weer een struggle om een euro te hebben. Wij hebben echt nooit contant geld, betalen alles met pin. Regelmatig stop ik dus een I. O. U. in haar spaarpot die ze komt innen als ze er 10 heeft, zodat ik een briefje van 10 kan geven.. Nu zit ik er over te denken om haar wellicht een eigen rekening te geven met pinpas. Maar is ze daar niet nog te jong voor? Het lijkt me dat contant geld op deze leeftijd handiger is, omdat het daarmee heel inzichtelijk is hoeveel geld je nog over hebt. En wellicht ook beter om zo de waarde van geld te leren. Maar het gewoon kunnen over maken elke week lijkt me zo veel handiger! Hebben jullie kinderen hun zakgeld op een eigen rekening? En hoe oud waren ze toen jullie er mee zijn begonnen?
Hier is het nog niet aan de orde. Tenminste, ik vind het bij 6 jaar nog niet nodig. Maar ik ben wel van het ouderwetse soort. Gewoon in de hand dus. Kan je niet een keer langs de bank met een briefje van 20 ? Kan je 20 weken vooruit . Of werkt dat zo niet ?
Zoon (nu 13) sinds hij 10 is. Ik wist geen Sint kadotje en heb toen een betaalrekening met pas aangevraagd en heb daar wat geld op gestort. Pinpas en pincode in zijn schoenen gedaan Sindsdien krijgt hij zijn zakgeld daarop. Ik merkte dat hij wat makkelijk werd met pinnen dus sinds een paar maanden is het 50% zakgeld op de pin (dat mag hij alleen in overleg met ons besteden) en 50% elke week cash dat mag hij vrij besteden.
Vanwege corona ben ik er eerder mee gestart. Vanaf groep 3 geef ik zakgeld. Dat maak ik automatisch over. Als ze willen weten hoeveel geld ze hebben dan open ik even de app (enkel van hun rekening) voor hun. Mijn oudste heeft een notificatie bij mij ingesteld wanneer hij genoeg heeft voor dat waar hij geduldig op wacht. Mijn middelste wil het bedrag enkel nog zien groeien. De drempel om wat uit te geven ligt denk ik wel hoger zo.
Hier krijgt de oudste helemaal geen zakgeld omdat ik zelden cash in huis heb... Hij wordt in het najaar 8, ik denk dat ik dan voor hem een pinpas aan ga vragen (hij heeft al een betaal- en spaarrekening).
Grappig dat de drempel juist hoger ligt, ik was juist bang dat ze nog makkelijker haar geld uitgeeft omdat het maar virtuele getalletjes zijn. @GossipGirlxoxo het geven van 50-50 bracht me op een idee. Ik zou het ook kunnen combineren. Haar zakgeld storten op haar rekening en daar 1 keer in de zoveel tijd er vanaf pinnen dat ze het geld echt in de hand heeft (als ze er voldoende op laat staan tenminste... )
Ik ging Googlen of je nog geld kan wisselen bij de bank, toen ik me ineens bedacht dat we bij zo'n speelhal in de buurt wonen met zo'n automaat waar je briefgeld kan omwisselen naar losse Euro's. Doh!
Oudste toen hij 10 was, dochter met 9. Veel handiger. Maar ze hebben hun pinpas niet in eigen beheer. Ze gaan toch nooit zonder mij naar de winkel. Dus ik regel alles via mijn rekening (zitten aan elkaar gekoppeld). Als ze iets willen kopen betaal ik en schrijf het daarna over naar mijn rekening vanaf die van hun. Maar zoon gaat nu naar de tweede, hij krijgt meer zakgeld en moet meer zelf gaan betalen. Daarnaast wil hij soms ook naar het winkelcentrum bij school voor wat lekkers enzo. Afgelopen jaar gaf ik dan extra geld mee, maar vanaf komend jaar mag hij het zelf betalen en krijgt hij dus zij pinpas mee.
Wij hebben bewust een periode losse euro's gespaard. Ook aan familie gevraagd of ze euromunten wilden sparen en die met ze gewisseld. Wij hebben nu zo'n yoghurt-emmertje dat voor 3/4 gevuld is met euro's. Onze kinderen hebben zo'n ouderwetse 'piekenbuis'. Dat vind ik vooral voor beginnende spaarders echt een fijne manier om zakgeld te krijgen en uit te geven. Ze zien het bedrag groeien. En als ze iets kopen, schieten wij het voor en krijgen we bij thuiskomst de euromunten terug. Is onze voorraad weer aangevuld. De jongste krijgt nu 1,50 euro. Dat heeft de oudste ook een keer gehad. Dat lossen we op met 1 wisselmuntje van 50 cent. De ene week krijgt hij € 1,50 en de andere week levert hij die 50 cent weer in en krijgt 2 euro. De oudste heeft sinds kort wel een rekening. Hij was toen 10. We hebben dat gedaan omdat we merkten dat bij hem het besef van hoeveelheid er wel was.
Hier vanaf 6 een rekening met pinpas voor het zakgeld. 1 keer per maand wordt het zakgeld automatisch gestort. Oudste heeft van de bank een apparaat gekregen (in de vorm van een nijlpaard). Die synchroniseerd met de rekening en daarop kan hij dan zien hoeveel geld er op zijn rekening staat. Er is nog niets uitgegeven, want de drempel om elektronisch geld uit te geven is erg hoog voor hem. Af en toe krijgt hij nog contant geld voor in de spaarpot (als hij wat verdient met klusjes of verjaardagsgeld) en ook daar wordt fanatiek in gespaard, maar het zakgeld gaat dus echt alleen op de spaarrekening. Wil geen reclame maken, maar SNS bank doet het met dat nijlpaard apparaat dus wel heel leuk voor de jonge kinderen. Ook regelmatig per post informatie over zijn eigen rekening en omgaan met geld en af en toe spullen (stickers) om het nijlpaard te versieren. Internet bankieren is automatisch uitgeschakeld en kan pas met goedkeuring van ouders vanaf 12 jaar. Dus geen angst dat er online geld besteed wordt.
We zijn eerst wel begonnen met euro’s. Maar dat was idd lastig want nooit contant geld in huis. Vlak na mijn zoon zijn 10e verjaardag heeft hij een rekening met pas gekregen, hij gebruikt hem alleen om computeronderdelen voor zijn gamepc mee te kopen Bij hem hoef ik echt niet bang te zijn dat hij ineens alles opmaakt aan snoep ofzo. Hij heeft een rekening bij de rabobank en die werkt met een app. Je kind moet dus wel zelf een device hebben waar die app op kan draaien, anders heeft het niet zoveel zin. Je kan ook instellen bij de Rabobank hoeveel geld ze zelf mogen uitgeven zonder jouw toestemming, ik vind het wel een fijne app.
Ik vind het nu nog wel fijn om contant te doen. Dochter is 6. Dat blijf ik nog wel een aantal jaar doen. Heb het idee dat dat veel inzichtelijker is dan zo'n virtueel getal op een rekening zien. Dat ze zich ook bewuster is van wat ze uitgeeft.
Toen m’n zoon wat van z’n geld uit z’n spaarpot had gekocht, heb ik dat in een apart potje gedaan. En daarmee kan ik z’n zakgeld weer betalen. Als hij weer meer heeft wissel ik het om met een briefje en doe ik de muntjes weer in m’n eigen potje.
Hier net een betaalrekening geopend voor beide kids (spaar hebben ze al maar dat weten ze niet). Wat een gezeik om elke week een paar losse euro’s te vinden. Krijgen het nu automatisch op hun rekening elke week. En als opa en oma bv geld voor de vakantie willen geven of voor hun rapport dan storten ze het ook daar op. Kids zijn 7 en 9 en het verbaasd me dat ze hun pincode zo goed kunnen onthouden.
Hier 13, omdat hij ging werken moesten we wel een rekening openen omdat het salaris gestort moest worden Hij heeft daarvoor overigens nooit zakgeld gehad, eigenlijk krijgen ze hier altijd alles zo in hun hand als ze er om vragen (uiteraard niet alles, maar denk aan geld voor schoolkantine, als ze naar de stad gaan met vrienden, bios, zwemmen etc. en als ze dan wat willen kopen) Nu stort ik ook hier en daar gewoon af en toe een bedragje op zijn rekening. niets vasts. Ik heb zijn ing ook aan mijn ing gekoppeld dus ik zie precies wat erin komt, maar belangrijkste wat eruit gaat. Vind ik wel prettig
Mijn dochter kreeg een bankrekening met pinpas voor haar 9e verjaardag. Precies om de reden die jij aangeeft, ik heb nooit contant geld in huis. De pinpas beheer ik. Ze heeft geen contant geld nodig omdat ze van mij toch niet naar het winkelcentrum mag om snoep te kopen.
Onze dochter krijgt zaterdags 1 euro in de hand.. Ze doet het in een tasje met omkeerbare pailletten die ze zelf gekocht heeft.. Vaak beland haar €1 daar in Ze heeft ook een pinnie maat in de kast staan met pin pasje
Ik werk bij een bank en neem eens in de zoveel tijd een zakje 50centjes mee naar huis kun je niet gewoon bij je bank eens in de zoveel tijd wat halen? Ze vinden t ook prachtig om te storten op de rekening. Ze hebben allen rekeningen. De oudste mag vanaf volgend jaar een pinpas om te oefenen.
Hier was dat voorheen ook zo, maar ik merk dat ze mijn geld heel makkelijk uitgeeft, maar nu ze haar eigen geld heeft veel bewuster nadenkt over of ze het echt echt echt wil hebben of nodig heeft. Voor het leren van de waarde van geld vind ik zakgeld wel een hele goede toevoeging. Ik ben er alleen nog niet helemaal over uit of "virtueel geld" net zo goed werkt als het hebben van de muntjes daadwerkelijk in je hand. Iedereen heel erg bedankt voor alle reacties en inzichten. Ik denk dat ik eerst maar eens 20 Euro omwissel naar muntjes en na die 20 weken eens ga kijken of wellicht een combi van fysiek geld en 'virtueel' geld ook goed werkt. Ik denk dat ze het hebben van een pinpas wel machtig interessant gaat vinden.
Krijgen ze bij jullie allemaal zakgeld? We zijn bij de oudste begonnen met 6 jaar. De jongste is 4 en krijgt officieel nog geen zakgeld. Ik vind het lastig als de oudste iets koopt van haar zakgeld en de jongste vervolgens niks krijgt. Het voelt ook niet eerlijk tegenover de oudste om dan zelf iets voor de jongste te kopen, want "waarom krijgt zij het van jullie en moet ik het van mijn eigen geld betalen?" Ik gaf de jongste nu 20 cent per week (in mijn hoofd dan, ik heb dus echt nooit cash geld in huis), zodat zij ook een beetje geld heeft om te besteden wanneer grote zus iets koopt. Maar ik merk altijd gelijk waarom we met 6 jaar zijn begonnen met zakgeld. De jongste heeft nog totaal geen benul van geld en de waarde er van.. Hoe doen andere ouders dat met jongere kinderen?