Mijn dochter wordt verdacht van verbale dyspraxie. Een officiële diagnose is nog niet gesteld, hier is ze nog wat jong voor. Maar er is een heel sterk vermoeden en ik kan mij wel vinden in dat vermoeden. Ik ben op zoek naar ervaringen van anderen en heb verschillende vragen. Mijn dochter kan nu nog geen enkel woord. Ze kan alleen klanken. Ze kan papa en mama wel zeggen maar niet functioneel; ze kan de link niet leggen dat als ze mama zegt, ik reageer. Haar taalbegrip is wel oké, dit is getest door de logopedist. - Wanneer kon jouw kind zijn eerste woord en wanneer kon jouw kind dit ook functioneel gebruiken? - Hoe ziet het onderwijs van je kind eruit, een reguliere basisschool of speciaal onderwijs? Mijn dochter gaat momenteel naar een mkd. Dit is een observatietraject vanwege verschillende dingen die spelen/speelden dus niet specifiek gericht op haar spraakachterstand al werken ze er wel heel hard aan. - Helpen ondersteunende gebaren je kind? Wij zijn een tijdje terug met gebaren begonnen maar ze lijkt het niet op te pakken. Ze ontwikkelt haar eigen gebaren en gebruikt deze. Toch vraag ik me af of we het aanleren van gebaren moeten doorzetten ook al lijkt ze het niet op te pakken. - Wordt je kind door de verbale dyspraxie belemmert met leren fietsen, zwemmen, schrijven, noem maar op? Andere ervaringen/tips/wat dan ook zijn welkom. Ik weet dat als mijn dochter dit daadwerkelijk heeft, wij nog een lange weg te gaan hebben.
Mijn dochtertje heeft een verbale ontwikkelingsdyspraxie. Ze gebruikte bepaalde klanken voor een woord. Rond het jaar kwamen er enkele woordjes uit. Rond de 2,5 jaar nog maar weinig praten en heel slecht verstaanbaar. We zijn toen gestart met logopedie. Ze snapte prima wat er bedoelt werd. Na een half jaar nog niet genoeg vooruitgang. Het audiologisch centrum heeft toen vastgesteld dat ze een verbale ontwikkelingsdyspraxie heeft. Het tutteren op haar vingertjes moest worden afgeleerd. en logopedie verhoogd naar 2x per week. En er werd geadviseerd om haar naar een speciale peuterspeelzaal te doen. Dit bleek echter niet mogelijk te zijn vanwege een ander probleem. (ze draagt contactlenzen en die haalt ze er te vaak uit). Ik mocht er niet bij blijven om haar in de gaten te houden. Toen werd ze bijna 4 jaar en heb ik gevraagd of ze welkom was op een basisschool hier in de buurt, met mij in de nabije aanwezigheid voor haar lenzen. Daar mocht ze naar toe. En sinds kort is er een cluster 2 arrangement aangevraagd. Haar taalachterstand is toch ingehaald ondanks dat ze niet naar zo'n speciale peuterspeelzaal kon. Ze heeft nu alleen nog een spraakachterstand maar die is ook allang niet meer zo heel erg. Ze draait voornamelijk zinnen om. En als ze woord zegt kan ze een bepaalde letter bijvoorbeeld wel achteraan in een woord maar niet vooraan. Mijn dochtertje is nu 4 jaar en 3 maanden. Het belemmert haar niet met fietsen op een driewieler of loopfiets. Ze kan ''zwemmen'' met vleugeltjes aan. Ze kan bijna alle letters van het alfabet fonetisch en vlot oplezen. En ze schrijft diverse woorden/namen die ze kent. Wat betreft de gebaren zou ik haar wel de officiële gebaren gaan leren. Die gebruiken ze bij een speciale peuterspeelzaal ook. Anders moet je kindje straks weer andere gebaren gaan leren. Je kan zelf ook zo'n cursus volgen. Mijn dochtertje had enkele gebaren geleerd van de logopediste en dat hielp haar wel een beetje. Maar ik moet daarbij wel zeggen dat ik mijn dochtertje altijd heel goed heb begrepen en ik als een soort tolk voor haar werk. Het is voor een kind heel erg belangrijk dat hij/zij begrepen wordt. Hoe oud is je kindje? Hebben ze eventueel ook een IQ test gedaan? Of is ze daar ook nog te jong voor?
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik moet zeggen dat dit minder erg klinkt als verwacht. Je dochter heeft zo te lezen veel bereikt, dat vind ik erg knap! Is er een cluster -2 arrangement aangevraagd vanwege haar spraakachterstand? Mijn dochter snapt ook precies wat je bedoelt, dat maakt het niet kunnen praten ook frustrerend voor haar. Ze Is nu 2 jaar en 4 maanden. Een IQ test gaat nog afgenomen worden, of in ieder geval een poging daartoe. Eind juni heb ik een evaluatiegesprek op het mkd en dan zal ik daar de uitslag van krijgen. Niemand verwacht daar eigenlijk bijzonderheden in omdat ze ondanks het niet praten toch behoorlijk slim over komt. Ik heb wat gebaren gekregen van de logopedist uit een speciaal gebarenboek. Dan ga ik daar toch maar weer mee bezig. Ik hoop dat ze het van mij ook gaat oppakken. Dat tolk zijn herken ik wel, zo voel ik me ook. Wel lastig voor haar want als ik er niet ben en mensen begrijpen haar niet en staan niet open voor haar gebaren dan gaat het dus niet goed. Hier liep zij ook erg tegen aan op het reguliere kdv. Door de verschillen leidsters steeds werd zij erg slecht begrepen. Ik had altijd gehoopt dat ze met 2,5 wel een keer zou gaan praten maar dat gaat gewoon echt niet gebeuren. Wat voor onderzoek(en) heeft je dochter bij het audiologisch centrum gehad voordat ze verbale ontwikkelingsdyspraxie konden vast stellen?
Zoon heeft verbale ontwikkelingsdyspraxie, vast gesteld toen hij 5 was in het academisch ziekenhuis, bij de logopediste. Zij heeft van allerlei taaltesten gedaan, geluidsopname van een verhaaltje vertalen. Mondmotoriek getest, gekeken hoe hij at en dronk. Tevens een gehoortest en besproken in een multidisciplinair team en neuroloog. Er is zelfs nog een 24 uurs EEG gemaakt. Zoon zei enkele woordjes rond zijn 1e jaar, zoals hoi, bah, nee, papa en mama. Met zinnen maken was hij later. Weet niet meer exact hoe of wat. Wat ons heel erg op viel was dat zijn articulatie erg slecht was. Kinderen van zijn leeftijd en zelfs nog jonger, spraken duidelijker. Ook zei hij de ene keer een woord goed en de andere keer fout. Rond 3 jaar gestart met logopedie. Woordenschat en taalbegrip was allemaal goed. In het begin zat er iets vooruit gang in, maar na een tijdje stagneerde dat. Logopediste kreeg steed meer het vermoeden van dyspraxie en heeft ons toen doorverwezen. Zoon had ook een erg zwakke mondmotoriek en tong kon hij niet goed bewegen. Tong naar boven krullen lukt hem niet, ook niet naar de mondhoeken brengen. Eerst werd gedacht dat een kort tongriempje dit veroorzaakte. Deze is doorgeknipt maar gaf geen verbetering in zijn mondmotoriek. Na vast stellen vd dyspraxie kreeg hij 2x per week logopdie en d.m.v. een dyspraxie programma. Daarnaast veel thuis oefenen. Herhalen, herhalen, herhalen. Hij heeft totaal 3 jaar logopedie gehad. Hij zit nu in groep 3 en is erg goed in taal en lezen. Leest meestal op uitmuntend en leest boekjes van groep 4. Soms zegt hij nog wel eens woordjes verkeerd. Ziekenhuis is bijvoorbeeld ziekenshuis. Qua grove motoriek als fietsen etc nooit problemen. Zelfs goed in gym. Fijne motoriek wel wat meer moeite, zoals broeksknopen. Zijn handschrift is zeer slordig. Zwemmen is ook geen belemmering. Hij heeft in 1.5 jaar zijn A en B diploma behaald.
Je bent er in ieder geval snel bij, dat is fijn. Bij mijn dochter is inderdaad een cluster 2 arrangement aangevraagd vanwege de spraakachterstand. Je zou kunnen vragen of je twee keer per week logopedie zou mogen volgen. Dit leek bij mijn dochtertje wel iets te helpen. Bij het audiologisch centrum hebben ze haar oren getest. Die waren goed. Ik had thuis al diverse vragenlijsten moeten invullen. Ze hebben mij en mijn dochtertje daar geobserveerd tijdens het spelen. De logopediste van daar heeft diverse toetsen afgenomen. En ik moest daar nog een lijst invullen van woorden die ze kon zeggen. En iemand anders van daar heeft een IQ test afgenomen. Dat ging spelenderwijs. Dit was niet allemaal op een dag hoor. De uitslagen van de toetsen en de IQ test hoorde ik meteen. Ook dat er was geadviseerd om het tutteren op de vingers af te leren en dat ze adviseerden om naar een speciale peuterspeelzaal te gaan. Dat mijn dochter een verbale ontwikkelingsdyspraxie heeft las ik later pas in het verslag wat ze hadden gemaakt. Dit kreeg ik per post. Maar ja achteraf gezien was dit gewoon de term waarvan mijn dochter last van had.
Antje, wat goed dat jouw zoon het nu zo goed doet! En dat het geen problemen heeft opgeleverd voor het zwemmen, fietsen en dat hij zelfs goed is in gym is wel heel fijn. Het heeft dus behoorlijk wat onderzoek gekost voordat ze dit vast konden stellen bij hem lees ik. Hier zijn bepaalde onderzoeken nog niet te doen omdat ze het gewoon echt nog niet kan. 27mama, ik denk dat 2x in de week logopedie momenteel nog niet haalbaar is voor mijn dochter. Ze gaat 4 ochtenden naar het mkd en heeft daarnaast wekelijks fysiotherapie en logopedie. Dit vergt veel energie van haar waardoor het geregeld voorkomt dat ze bij 1x logopedie al niet fatsoenlijk meedoet. Op termijn zou dit zeker wel een optie zijn. Fijn dat er toch een ander plekje is voor je dochter. Ik maak me daar ook aardig wat zorgen over; Hoe moet het straks als ze de basisschoolleeftijd bereikt. Ze is natuurlijk nog maar 2, maar voor je het weet is het al zo ver. Op de peutergroep van haar reguliere kdv lieten kinderen haar zelfs al links liggen omdat mijn dochter geen antwoord gaf en sommige kinderen daardoor niet wisten wat ze met haar moesten. Gelukkig zijn de kinderen op het mkd wel helemaal gek met haar. Als ik de onderzoeken bij jou zo lees krijgt/heeft mijn dochter dezelfde onderzoeken. Wat bedoel je met het tutteren op haar vingers? Ik ken het woord niet . Dat je er niet op in moest gaan als zij iets aanwees?
Ow das wel heel erg als haar klasgenootjes haar links laten liggen. Gelukkig gaat dat nu wel goed. Je kindje heeft het nu wel erg druk ja. Bij het audiologisch centrum hadden ze Kentalis geadviseerd bij mijn dochtertje. (die speciale peuterspeelzaal). Daar werd ook fysio en individueel logopedie gegeven. Misschien zou dat ook wel mogelijk zijn voor jouw dochtertje mits dat medisch ook wil lukken. Mag ik vragen waarom ze op een MKD zit? Tutteren op de vingertjes is hetzelfde als duimzuigen maar mijn dochtertje gebruikte twee vingertjes ipv een duim haha. Misschien een brabants woord haha.
Ooh duimzuigen nu snap ik het, haha. Ik ken een speen wel als tut maar had deze link niet gelegd Ja heel sneu.. sterker nog, op de leidsters daar maakte mijn dochter een depressieve en ongelukkige uitdrukking. Wij hebben integrale vroeghulp gehad, het reguliere kdv heeft toen ook een vragenlijst moeten invullen en hier kwam een sociaal-emotionele stoornis uit voort, op het mkd heeft ze nergens last van.. Ze gaat naar het mkd vanwege gedragsproblemen, zichzelf opzettelijk pijn doen, de spraakachterstand en de problemen op het andere kdv. Daar heb ik haar trouwens gelijk afgehaald toen ik erachter kwam hoe slecht het met haar ging daar. Ik wist dit namelijk niet omdat de leidsters altijd zeiden dat het goed ging. Van haar gedragsproblemen is niks te zien op het mkd en sinds ze daarheen gaat is dat thuis enorm vermindert. Ook pijnigt ze zichzelf bijna niet meer. Het enige probleem lijkt nu nog haar spraakachterstand en een stukje motoriek. Kentalis heeft het inderdaad over hun vroegbehandeling gehad voor wanneer mijn dochter "te goed" blijkt voor het mkd. Dat is hetzelfde als waar jij het over hebt denk ik.
Mijn dochter had geen verbale dyspraxie, maar wel een tos. Taalbegrip was goed (106 geloof ik), taaluiting was 56. Erg laag dus. Spelniveau was ook goed. Communiceren was ook t probleem niet, want ze gebaarde in haar eigen gebarentaal. Alleen viel t kwartje dus niet om te praten. Mbv logopedie en 5dagen psz pw is t een heel eind goed gekomen. Ze heeft geen enkele andere motorisxhe problemen. Maar goed t was dus geen dyspraxie Wat ze overigens hebben gedaan is letterklankgebaren. Letter voor letter hebben we zo aangeleerd en later in woordjes verwerkt.
Baillief, Fijn dat je dochter dan nu op een MKD zit en dat het in ieder geval een heel stuk beter gaat. De vroegbehandeling is inderdaad wat ik bedoel ja. Ze kunnen dat volgen tot een leeftijd van 5 jaar dacht ik. taliaa, Mijn dochtertje krijgt ook letterklankgebaren aangeboden op school en bij logopedie. Ik zie haar die zelf alleen nooit gebruiken maar dat komt denk ik omdat ze bijna alle letters los wel kan uitspreken.