Hoe ver moet de zorgstaat gaan?

Discussie in 'De lounge' gestart door Kache, 28 mei 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38
    Als wij de zorg voor onze jongste niet vergoed hadden gekregen ruim €45.000 aan ziekenhuiskosten tgv vroeggeboorte en mijn 7 welen ziekenhuis inclusief keizersnede dan hadden we toch een groot probleem.......
     
  2. Bloem178

    Bloem178 Lid

    9 jul 2015
    66
    0
    6
    NULL
    NULL
    Wat is precies het verschil tussen jouw 'pech', dus het feit dat jij IVF nodig hebt om zwanger te raken en daarmee de maatschappij opzadelt met deze kosten, en de 'pech' die TS heeft?
     
  3. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.465
    582
    113
    Ik ben moeten stoppen ivm de chronische ziekte van mijn zoontje. Ik heb daardoor mijn studie niet af kunnen maken. Ik heb daar nu zelf nog dagelijks last van. Altijd banen onder mijn niveau, wat veel stress en spanningen geeft.
    Ik kreeg toen overigens wel een uitkering. Maar extra bijdrage voor een oppas was niet mogelijk..

    On topic. Ik vind dat gezinnen in iedere geval recht hebben op een redelijk normaal gezinsleven.
     
  4. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    23 jun 2014
    7.299
    6
    38
    Ik heb een medische aandoening, waardoor ik IVF nodig heb. Zoals iemand bijvoorbeeld een bril nodig kan hebben. En daar is een verzekering voor, waar ik gebruik van maak. Een verzekering is iets anders dan 'de staat'.
     
  5. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    23 jun 2014
    7.299
    6
    38
    Ik zadel de maatschappij niet op met kosten. Ik ben verzekerd. En bovendien reageerde ik niet op de situatie van TS, maar op de principiele vraag die zij opwierp.
     
  6. Bloem178

    Bloem178 Lid

    9 jul 2015
    66
    0
    6
    NULL
    NULL
    Ah ok maar jouw medische afwijking valt dus blijkbaar niet onder pech maar iemand die met een handicap geboren wordt wel? De bril vergelijking die je maakt is mooi. iemand met een handicap heeft blijkbaar ook meer hulpmiddelen nodig. Evenals jij hebben de ouders van een gehandicapt kindje ook een ziektekostenverzekering en zullen daar wat meer gebruik van maken. Net zoals jij meer een beroep doet op jouw verzekeraar dan een ander of dacht je dat die €1500,- die jij betaalt per jaar de kosten van jouw IVF traject volledig dekt?
     
  7. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    23 jun 2014
    7.299
    6
    38
    Het hele idee van een verzekering is het solidariteitsbeginsel dat de kosten voor elke deelnemer omlaag kunnen, doordat je allemaal betaalt en niet iedereen hetzelfde claimt.

    Ik begrijp niet dat begrijpend lezen zo moeilijk is? We hebben het over de verzorgingsstaat en ik word aangesproken op iets waar ik voor verzekerd ben. En waarvan ik zelfs al gezegd heb dat je best kunt discussieren over wat er in de basiszorg thuishoort en wat niet.

    Maar bovenal zei ik: niet alle pech en onrecht. Dus: sommige pech en onrecht wel.

    Heb je mijn latere bijdrages gelezen? Over bijv. bijsrand en flatscreens? Die 'pech' dus niet. Om een voorbeeld te noemen.
     
  8. Rietje88

    Rietje88 Niet meer actief

    En jij denkt dat er behalve de premie geen belastinggeld naar de zorg gaat?

    Verder wat de verzorgingsstaat betreft. Ik heb het idee dat het niet heel veel jaar gaat duren voordat deze verdwenen is. En nee ik denk niet dat ze daarmee minder belasting zullen gaan innen.
     
  9. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    Dat stukje zwemles snapte ik ook niet. Dat is luxe. Mijn zoon zal er wat langer over doen. Zit er nu 2 jaar op maar heb 14 zwemlessen af moeten bellen ivm hypo. Die ben ik gewoon kwijt. Verwacht nog minimaal halfjaar tot jaar. Gezonde kinderen doen er laat zeggen 1,5 jaar over. Toch vind "ik" zwemles belangrijk en is het geen must. Het moet dan ook door mijn betaald worden minimum kunnen trouwens gratis zwemmen via potje van gemeente . Stichtin leergeld etc. Dus ergens wordt het wel gezien als basis behoefte. Ik bespaar geld door mijn kinderen pas te laten sporten zodra ze klaar zijn met hun zwemles. Opgelost dus. Zodra zoon klaar is gaAt hij een sport kiezen ( net als dochter deed) ( ook weer duurder ivm medische sport maar dat is prima, neem ik voor lief). Sport betalen we allemaal zelf en de een wat meer dan de ander.

    Maar indd vind ik wat hulp geen luxe maar nodig om gezin te ondersteunen en te helpen. Mijn dochter wil ook gewoon kind zijn maar wordt mede beperkt. Ik heb een indicatie voor minimaal 2 uur hulp per week maar gebruik deze niet. Denk het zelf allemaal wel aan te kunnen maar ga er ook onderdoor. Echter zou niet weten hoe ik deze hulp moet inplannen of regelen. Zelf dus ook herstellende, gronisch zenuwpijn, rugpijn en aan de morfine etc. Dan de extra zorg voor onze zoon en onze lieve meid die onbewust ook veel helpt. Bedoel als ik door me been zak omdat deze wegvalt ( ivm rugklachten met uitstallen pijn vallen ze nog wel is uit) is mijn dochter de geen die me helpt als man er niet is. Dat is al extra zorg. Dan komt zoontje er nog bij waar ze gelukkig erg lief en zorgzaam voor is. Een fiets zou voor ons een basis behoefte zijn en vind het jammer dat ik me moet verdedigen voor sommige. Elke Nederlander kan fietsen en heeft een fiets. Kun je niet fietsen krijg je vervangend vervoer. Dit is een eerste stapje om deel te kunnen nemen aan het verkeer zodat hij later wellicht wel met driewieler en ervaring op de weg zelfstandig naar de middelbare kan. zowel dochter als zoon kunnen dan weer lekker fietsen naar school, therapie etc. Alles moet nu met de auto wat niet fijn is met warm weer. Gewone fiets proberen we al jaren met fysio maar lukt gewoon niet. Hij kon met 5 jaar eindelijk met zijwieltjes maar ivm lage spierspanning komt hij niet ver. Duwen deed ik eerst maar sinds operatie lukt dat niet meer.
     
  10. Tesske

    Tesske VIP lid

    24 mrt 2009
    6.799
    0
    0
    Je hoeft je niet te verantwoorden over de fiets, ik gaf alleen aan dat fietsen ook weer niet zo enorm belangrijk is... Althans voor mij/mijn dochter.
    Ik heb wellicht enorm veel geluk dat wij alle extra kosten voor onze dochter zelf kunnen en willen dragen en heb daardoor misschien minder inlevingsvermogen waardoor ik me terug trek uit dit topic. Ik hoop van harte voor jou dat je alle vergoedingen die je nodig hebt gaat krijgen.
     
  11. Islah

    Islah Niet meer actief

    Natuurlijk heb je het niet nodig. Dat jij kinderen krijgt is toch geen noodzaak. Er zijn ook genoeg mensen die, bij vruchtbaarheidsproblemen, bewust níet kiezen voor behandelen. Dus ja dan kan je dus ook kiezen voor de 'pech'.

    En zo heeft iedereen wel iets anders nodig...
     
  12. MamaR

    MamaR Fanatiek lid

    4 jul 2010
    3.420
    17
    38
    De opa en oma van mijn man wonen bij ons in huis. Zij hebben wel een eigen deel, maar er is een open verbinding naar ons huis. Als opa en oma tzt overlijden gaat mijn moeder daar wonen. Ja, we hebben er werk mee maar ik vind oprecht dat je verplicht bent die hulp te bieden voor je (groot)ouders. Toeslagen ed. krijgen we toch al niet en ik vind dat ook geen reden om zoiets niet te doen.

    Oma krijgt thuiszorg voor het wassen ed. omdat ze het niet prettig vind als iemand dat doet die ze goed kent. Anders had ik dat ook nog voor haar gedaan.

    Mijn moeder heeft darmkanker gehad en een tijdelijk stoma. Om die te vervangen kreeg ze geen thuiszorg omdat ze kinderen heeft.. Ze schaamde zich enorm, maar ik heb dat ding iedere keer vervangen en verschoond. Vond ik dat leuk? Nee, maar het hoort er wel bij..

    Ik ben echt voorstander van zorg voor je eigen ouders of anderen naasten die hulpbehoevend zijn.
     
  13. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    En daar sla je de spijker op de kop. Bijna iedereen gaat uit van zijn eigen situatie: ja maar fietsen is niet nodig, ja maar ik vraag opa en oma gewoon etc. etc. Je moet het groter trekken en bepalen hoe je de samenleving wilt indelen. En ik vind het heel erg jammer dat we naar een zeer individuele samenleving gaan, waarin iedereen alleen voor zijn eigen gezin wil zorgen (en daartoe ook steeds meer gedwongen wordt door de overheid). De solidariteit lijkt ver te zoeken en veel mensen bepalen voor anderen hoe ze hun leven dan maar moeten inrichten. Ook vind ik dat geld niet wordt gewaardeerd: stel dat je helemaal geen zin hebt om de billen van je buurvrouw te wassen (waar het op een gegeven moment in de politiek écht over ging), maar je wilt wel boodschappen voor haar bestellen en de bezorgkosten daarvan betalen, dan wordt dat gezien als makkelijk en afkopen. Tja, als jij liever wat meer werkt zodatje dingen kunt betalen (ook voor anderen), dan is dat toch ook solidariteit?
     
  14. Islah

    Islah Niet meer actief

    Respect voor jou en je man, dat jullie dat allemaal doen.
     
  15. Exact dit! En zo zijn er zoveel dingen die niet hoognodig zijn, maar die wél vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dat betekent toch niet dat het maar vanzelfsprekend is dat je daar recht op hebt en dat een ander, die baad zou hebben bij iets dat helaas níét vanuit de basisverzekering (of welke aanvullende verzekering dan ook) vergoed wordt, daar helemaal geen recht op heeft, want diegene heeft gewoon pech?

    Helemaal bij vruchtbaarheidsbehandelingen mag je in Nederland dolblij en dankbaar zijn dat we een overheid hebben die ervoor kiest om deze behandelingen vanuit de basisverzekering te vergoeden. Als wij een paar kilometer verderop hadden gewoond, waren wij degenen geweest die 'gewoon pech' hadden gehad, omdat al die behandelingen daar niet vergoed worden.

    Echt puur egoïsme om iets wat voor jou belangrijk is, boven hetgeen te stellen wat voor een ander belangrijk is. Ik had nooit gedacht dat ik iets als dit ooit zou zeggen, maar die kinderwens is in dit geval echt precies hetzelfde als die aangepaste fiets ;)
     
  16. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.178
    10.719
    113
    Wat betreft welke "pech" voorgaat in het solidariteitsprincipe, waarmee maatschappij verantwoordelijkheid voor draagt, vind ik dat een kindje (met beperking) dat er al is, en dat voorzieningen nodig heeft om hem en zijn familie zo normaal mogelijk te laten leven, voorrang heeft op een gewenst kindje dat nog niet verwekt is. Wat toevallig wel en niet in de verzekering zit, dat zijn ook alleen maar politieke keuzes. Dus nee Hilly, ik vind dat je ernaast zit.

    Overigens hoeft ook niet alles vergoed te worden, vooral voor financieel draagkrachtige ouders. Maar ik denk dat er al genoeg voorbeelden gegeven zijn van noodzakelijke voorzieningen die een normaal gezinsbudget te boven gaan. ook de gewone dingen zijn duurder als ze aangepast moeten zijn, of specialistisch dus per definitie ver weg...
     
  17. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    Ik heb helaas geen ouders die kunnen inspringen. Moeder heeft copd etc. Is er kwa gezondheid ook niet goed aan toe ondanks dat ze net 50 is en past soms 2/3 uurtjes op in de vakantie omdat ze dat graag wil. Vader van mijn werkt nog fulltime en is net 58 dus moet nog ff.
    Er komt een tijd dat we voor hun moeten zorgen, en met liefde. Met 5 dochters moet Dat ook prima gaan lukken om te verdelen. Echter vaak willen ze het niet. Daar wordt niet altijd rekening mee gehouden. Je bent dan toch weer afhankelijk van bijv thuiszorg ondanks mantelzorgers en hulpmiddelen of je dit nu wilt of niet. Mijn moeder is echt niet te tillen hoor ;).
     
  18. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    En een eigen bijdrage vind ik prima. Er zijn er indd die profiteren en alles pakken waar ze recht op hebben ipv pakken wat ze nodig hebben. Als ik bijv 150 moet bijbetalen is dat zo. Dat zou ik normaal ook kwijt zijn aan een fiets en hoef het echt niet voor niks. Beter nog zou een leenfiets zijn die de gemeente ook heeft. Worden er meerdere gezinnen mee geholpen
     
  19. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.228
    7.276
    113
    Vrouw
    Brabant
    Hilly zegt helemaal niet dat IVF allemaal vergoed zou moeten worden en die fiets niet ;). Ze zegt dat niet alle pech vergoed hoeft te worden. Daar heeft ze wel een punt en is iedereen het wel mee eens denk ik. Niemand zal klagen over een eigen bijdrage voor een speciale fiets en niemand zal klagen over een eigen bijdrage voor IVF.

    Oh en ik snap dat mensen gaan steigeren bij de reacties van Hilly, want ze komen nogal ongenuanceerd over. Maar als je goed leest is dat het niet ;). En de IVF haalt ze er zelf niet bij, dat doen anderen.
     
  20. Loesje86

    Loesje86 Niet meer actief

    Hilly is een beetje egoistisch. Zelf lekker gebruik maken van de zorgstaat, om het bij anderen 'pech' te noemen. Serieus... Dat je dat kan en durft te zeggen na megadure behandelingen, puur uit egoisme, want tjah... Je hebt gewoon pech. Toch? ;)
     

Deel Deze Pagina