Over 2 maanden zal onze oudste naar de basisschool gaan. We hebben gekozen voor de christelijke basisschool hier omdat we een heel fijn en warm gevoel kregen bij het gesprek en rondleiding, omdat ze een goed pest protocol hebben en hier bekend om staan, omdat mijn man christelijk is en het fijn vindt dat ze naar deze school gaan en omdat het de enige school is met een continurooster. Nu ben ik gebeld voor een intake binnenkort en kreeg ik digitaal de nieuwsbrief. Ga nu enorm twijfelen. De nieuwsbrief stond helemaal in het teken van God. Overal werd het erbij gehaald, zelfs bij sport en tekenlessen. Ik dacht dus dat het wel meeviel... Ik vind dit nu toch lastig. We zijn allemaal gedoopt en christelijk maar ik heb en hou mijn twijfels. Wil dat de kids meerdere verhalen kennen. Ik weet dat ze daar bidden bij het eten,iets wat wij al niet doen. Man noemt zichzelf christelijk maar niet echt prakiserend. Nou ja ook stond er nog in dat de 2 kleutergroepen ieder 30 kinderen hebben... heel erg veel lijkt me dat... wegens veel aanmeldingen wordt er een nieuwe gestart en in de vacature stond ook dat je christen bent en ook zo leeft... De openbare school heeft bewust kleinere kleuter groepen bijv. Kortom ik heb er misschien toch wat moeite mee.. wil wel dat mn meisje vriendinnetjes ed maakt maar dan moeten we er wel bij "horen" en dat voelt nu dus niet zo. Het handjevol (vriendelijke) mensen dat ik ervan ken gaat ook echt elke zondag naar de kerk. Ik zou niet willen dat we er buiten vallen omdat we niet christelijk genoeg zijn zeg maar. Of zie ik spoken? Benieuwd naar jullie keuzes en waarom.
Heb je toen bij het gesprek niet gevraagd, wat ze aan en met het geloof doen? Ik zat ook te twijfelen tussen openbare en katholieke en eventueel ook christelijke school.... Het liefst had ik ook voor een openbare gekozen met kleine groepen, maar de samenstelling van de groepen was dusdanig scheef (denk toch zeker 80 % allochtonen) dat dat voor ons een reden was om toch voor een ander school te kiezen. Nu vind ik het goed gemengd, gewoon uitgewogen. En daar kon de openbare school toen misschien nog niet eens veel aan doen, omdat gewoon bepaalde ouders hun kinderen daar aanmeldden. Uiteindelijk is het een katholieke school geworden en ik zag erg tegenop het geloofgedeelde, want toen wij daar een rondleiding hadden, waren ze er net een kaarsje aan het branden... Eerlijk gezegd hoor ik mijn zoon er nooit over, ik zou niet weten wat ze eraan doen. Voor de lunch moeten ze even stil zijn, maar hoeven niet te bidden, en verder? Ik hoor hem er nooit over...Misschien met kerst dat ze daar het bijbelverhaal hebben behandeld en met Pasen en andere feestdagen...maar het ligt er zeker niet bovenop. In de nieuwsbrief staat wel af en toe een stukje van de kerk, een aankondiging van een dienst, maar verder.... Bij een christelijke school kan het natuurlijk heel anders zijn, er zijn zeker verschillende gradaties en ik kan mij goed voorstellen dat als je niet bij de juiste kerk hoort, dat het dan wat moeilijker is om tussen te komen. Als het je erg tegenstaat en je niet ermee kunt leven, zou ik er niet voor dit soort school kiezen. Het is natuurlijk een afweging, die je moet maken, soms kunnen ook praktische dingen meespelen, bijvoorbeeld dat de school dichtbij is. Praat nog eens met school of wat ouders/ kinderen. En kleutergroepen van 30 kinderen zijn helaas blijkbaar bijna gewoonte in Nederland. Ik snap dat ook niet zo goed, op de peuterspeelzaal mochten maximaal 16 kinderen op 2 leidsters, en zijn ze dan 4 jaar dan moeten ze opeens met zo veel kinderen en vaak ook maar 1 juf. En in mijn ogen is het utopisch om te geloven dat die het allemaal aankan en ook aan elk kind voldoende aandacht kan besteden. Ja, de kinderen zijn dan wat zelfstandiger, maar echt...ik heb al moeite met één...en er moeten maar een paar bijzitten die wat lastiger zijn, bijvoorbeeld wat zindelijkheid betreft of een of ander aandoening hebben of wat lastiger zijn in de omgang, dan gaat natuurlijk de meeste aandacht naar deze kinderen en blijft minder tijd voor de" gewone" kinderen. Soms zijn natuurlijk ook klassenassistenten of stagiaires die ondersteuning geven.
Katholiek schijnt over het algemeen wel wat minder prakiserend te zijn geloof ik. Maar ben t met je eens dat er verschillende gradaties zijn. Ik heb niet bewust gevraagd naar wat ze dan allemaal met het geloof doen. Ze vertelde toen dat ze de christelijke identiteit uitdragen en bidden voor het eten en met feestdagen speciale dingen doen voor de armen/hulpbehoevenden enz. Het leek me dus mee te vallen. En miss doet het dat alsnog uiteindelijk wel. We zitten wel bij dezelfde kerk als die ouders/leerlingen. Vandaar dat ik er al een paar ken. Vind het wel lastig om dingen over het geloof te bespreken omdat ik zelf niet echt gelovig ben en niet elke week in de kerk kom terwijl ik weet dat zij dat wel belangrijk vinden. Overigens is het een grote school met 250 leerlingen maar zijn er in de kerk meestal maar 15 kinderen. Dus kerkbezoek valt dan denk ik wel mee. We hebben hier nog een zwaardere school, gereformeerd, en daar kom je idd niet tussen als je niet bij die kerk hoort. Maar die school willen we ook zkr niet
In welk dorp van zeeland woon je? Manlief komt uit de Bible belt dus dan kunnen we meedenken in wat voor soort school je terecht komt. Wij dromen van terug naar zeeland te komen, ik besprak toen al met m'n man dat ik niet naar een school wil waarbij ik m'n kinderen niet met een broek aan mag ophalen zeg maar. Hier zitten we op een christelijke basisschool, bewust, we gaan ook naar kerk, maar de niet christelijke klasgenootjes worden hier absoluut niet weggekeken oid. Genoeg niet getrouwde, ook lesbische ouders op school. Even ter weerspiegeling want op een hoop christelijke scholen in zeeland zou dat beiden een no-go zijn. Van welke stichting is de school? Echt iets Reformatorisch zou je denk ik als niet praktiserend christen niet willen aarden.
onze dochter zit ook op een christelijke school. Ik ben christelijk opgevoed, ging ook naar een christelijke basisschool en wij gingen vroeger met mijn ouders naar de kerk en de zondagsschool. Mijn man is zoals hij zelf zegt heiden heeft niets met het geloof. Ik ga nooit meer naar de kerk en thuis doen wij niets met het geloof. Bij mijn dochter op school zingen ze bijbelse liedjes en hebben ze en methode voor de godsdienst lessen. Onze dochter is dol op de verhalen en vooral in groep 1 en 2 kwam ze er geregeld mee thuis, omdat het voor mij allemaal nogal lang geleden was heb ik een prentenbijbel gekocht en zijn we samen de verhalen van school terug gaan zoeken en voor gaan lezen. Dit om voor haar duidelijk te maken dat ze er mee thuis mag komen ook al leven we er verder niet naar, zo zochten we ook de liedjes op die ze geleerd had en liep ze heerlijk ,hard mee te zingen. Er zijn ook geregeld vragen gekomen over wel en niet geloven. En ik heb nooit gemerkt dat er onderscheid is gemaakt tussenmensen die wel of niet naar de kerk gaan. We leren haar ook dat er veel verschillende geloven zijn en dat iedereen hier zijn/haar keus in mag maken en dat dat goed is. Inmiddels zit ze in groep 5 en komt ze bijna nooit meer met verhalen thuis, ik denk dat het voor haar een prima balans is zo. Wij zijn erg tevreden over de school, ze hebben haar heel goed begeleidt toen mijn man ziek was en ze daardoor behoorlijk van de kaart was, en zijn voor ons een hele grote steun geweest, en daarbij is het geloof niet aan bod geweest. Ze hebben 1 keer aangegeven dat ze voor ons zouden bidden en dat voelde eigenlijk heel fijn.
Ik zou ook even een bezoekje brengen aan de openbare school, al was het alleen maar om een vergelijk te hebben. Op een openbare school wordt ook vaak GVO gegeven vanaf een bepaalde groep dus ook dan krijgen ze er wat van mee. Wij zijn zelf absoluut voor openbaar onderwijs. Hier in het dorp zit een christelijke school en een openbare. Wij zijn niet bij de christelijke geweest, als de openbare ons niks had geleken hadden we een dorp verder gekeken maar gelukkig was dat niet nodig. De christelijke school hier is redelijk christelijk, bepaalde vieringen met psalmen en gebeden ed, nee daar staan wij echt niet achter. De helft van de kinderen wordt ook niet eens christelijk opgevoed, maar ja 'al onze vrienden hebben de kinderen daar'. En de andere helft vind het belangrijk dat de kinderen het meekrijgen. Waarom doe je dat thuis dan niet denk ik dan. Als het zo belangrijk is waarom laat je het dan aan school over? Als er hier in de wijde omtrek maar een school,was geweest en dat was een christelijke dan waren onze kinderen daar waarschijnlijk ook wel heen gegaan, maar gelukkig is er een keuze.
Ik heb zelf, als ongelovige, op een christelijke basischool gezeten. Er werd een verhaal verteld op cristelijke feestdagen, dan was er geen of minder gewone les en met pasen kregen we ook nog eens een cadeautje. Een groot deel van de klas deed communie en kreeg daarvoor vrij van school of tijd om aan werkstukken (oid) te werken. Meer heb ik er niet van gemerkt. Maar het was een hele moderne, 'vrije' school.
Haha, omdat geloven meer is als bidden voor het eten en op zondag naar de kerk. Je wilt graag dat dit een leidraad is in je leven en ik vind het zelf dus ook belangrijk dat school daarop aansluit. Openbaar onderwijs zou voor ons heel moeilijk te accepteren zijn zeg maar. Kindjes bij ons leren ook genoeg over andere culturen en geloven, maar spelen bijv op zondag ook niet bij vriendinnetjes/buurmeisjes. Zondag is de dag voor ons als gezin, kerk, en lekker thuis keuvelen, wandelen enz.
Hoezo? Omdat je kinderen dan in aanraking komen met kinderen die iets anders geloven of helemaal niet? Of omdat er verteld wordt dat er verschillende opties zijn en alle opties goed?
Wij hebben bewust voor een protetants christelijke basisschool gekozen, wij zijn niet christelijk. Ik vind de normen en waarden, de omgangsvormen die ze daar meekrijgen prettiger. (Ook de afstand en de kleinere klassen selen een rol natuurlijk) De openbare basisschool bij ons in het dorp heeft een hoger "tokkie-gehalte" ook. Wij gaan alleen naar de speciale kinderdiensten die ze vanuit school organiseren, eens per 6 weken + alle feestdag-diensten. We bidden nu ook regelmatig voor het eten en lezen uit de kinderbijbel. Mijn dochter mag later zelf beslissen of ze een gelovig leven wil of niet.
We hebben er voor gestudeerd hè dus aankunnen daar gaan mijn oren van klapperen. Kinderen moeten zindelijk zijn als ze op school komen. Medisch is een uitzondering.
Wij hebben bewust voor een openbare (Jenaplan) school gekozen. Bij ons om de hoek zit een christelijke school, maar die school past qua levensovertuiging helemaal niet bij ons. Ik zou er heel veel moeite mee hebben als het verhaal uit de bijbel als de waarheid zou worden verteld tegen onze kinderen, omdat dat voor ons dus niet de waarheid is. Ik zou ook problemen hebben met het verplicht bidden voor het eten en meer dingen die op een christelijke school gebeuren.
waarschijnlijk ishet een katholieke school geweest. Bij protestant christelijk heb je geen communitie. En protestant of katholiek zit hoop verschil in
klopt dat daar best wat verschil in zit, maar katholiek is natuurlijk net zo goed christelijk TS: bij de keuze van een school is voor mij belangrijk dat het bij ons past, bij de normen en waarden van ons gezin, dat het aansluit bij onze manier van opvoeden. Nu is het voor ons makkelijk: wij zijn belijdend katholiek, dus onze kinderen zitten op een katholieke school.
Ik heb zelf als ongelovige op protestantse scholen gezeten die vrij fanatiek waren: dinosaurussen en Harry Potter waren van de duivel... Het hoofdstuk over evolutie leer werd overgeslagen uit het biologieboek en de bijlage over homoseksualiteit ook... Kinderen en ouders die naar dezelfde kerk gingen kliekten samen en ik hoorde nergens bij. Nu ben ik voor mijn kinderen wel op de protestantse school gaan kijken, omdat ik dacht dat er vast veel veranderd zou zijn en de ene school de andere niet is. Maar bij de protestantse school in onze wijk leek het alsof de tijd had stilgestaan. Dus zijn wij ook voor de katholieke school gegaan. Wel geloof maar veel meer op de achtergrond, niet dagelijks bidden en bijbellezen. Het bevalt goed!
Onze dochter zit op een pc basisschool, maar daar wordt naast het scheppingsverhaal net zo vrolijk de theorie van de oerknal verteld. Sterker nog, ik moet soms echt even bedenken dat er op onze school best veel mensen zitten die belijdend christen zijn, vooral docenten, maar ook ouders van kinderen. Met spelen op zondag bijvoorbeeld. Kortom, het is echt heel afhankelijk van de school hoe de invulling is.
Als zeer praktiserend katholiek met de keuze tussen twee scholen dachten wij te kiezen voor de katholieke school in plaats van de openbare basisschool. Totdat we er kwamen en bleek dat ze in de praktijk helemaal niets deden aan het geloof en ze dat op de openbare school wel deden (maar vanzelfsprekend ook aan andere geloven, waar ik alleen maar heel erg blij mee was...). Het is dus echt niet overal gelijk. Als ik jou was zou ik eens gaan kijken op de openbare school en je gevoel volgen. Je gevoel was op de christelijke school in eerste instantie wel goed. Ben je alleen op een open dag geweest, of ook gewoon een keer op een 'gewone' schooldag? Dat hebben wij toen gedaan. Voor mij gaf dat toch een wat 'eerlijker' beeld.
Uhm nee? in nederland niet tenminste. Maria hemelvaart is er 1 van (15 aug) maar dat is geen vrije dag.
Cowgirl80: ik vraag me af hoe dinosaurussen nu van de duivel kunnen zijn? Er zijn immers botten gevonden? Bij films als Harry Potter kan ik me op zich nog wel voorstellen waarom dat gedacht/gezegd wordt.