Ik braad nooit vlees, heb er geen zin in of tijd voor en heb dus ook nooit echte jus. Manlief vind het erg lekker, dus voor hem is er van die doseerjus van maggi. Voor de kleine meid vind ik dat echt te ongezond. De jus is echt om het wat minder droog te maken, eerst gebruikte ik melk maar aan jus zit natuurlijk ook een lekker kruidig smaakje. Mijn vraag is dus eigenlijk: heeft iemand een recept om zelf een jus te maken zonder dat je vlees braadt??? Kan dat bv met heet water en bepaalde kruiden?? Ik ben niet zo'n keukenprinses dus ik sta open voor alles.
Voor jus heb je vetten nodig en die zijn toch echt het lekkerst van vlees... anders inderdaad braadboter, kruiden, knoflook en een beetje water
Ik gebruik soms justabletten van maggi, maar dan erg verdund. Beetje boter smelten, grote kop water erbij en dan halve justablet erin. dat smaakt wel lekker maar is niet zo zout. Dit doe ik vaak als we bijv. vis eten met gekookte aardappelen.
ik gebruik altijd van die zakjes poeder bijv van de lidl dat zijn er een paar bij mekaar en hoef je alleen water bij te doen dus helemaal niet vet en voor extra smaak kan je er natuurlijk altijd een klein klontje boter bij doen en ik doe er altijd gedroogde bieslook doorheen en een beetje knoflook als je dat wilt
gewoon bakboter smelten in de pan champignonnetje erbij uitje paprika tomaat...whatever je in de kast heb liggen.. dan verdunnen met water en klaar is klara meestal doe ik er ook wat knoflookpasta mosterd of zo iets bij
weet je welke jus lekker is, die van maggi, zit in potjes of zakjes en is rundvleesjus.Probeer maar eens
Je kunt door de aardappels & groente ook wat aardappelpurree doen (heb je ook zonder zout en kost beina niets). Dit maakt het wat smeuiger. Lekker met b.v. boontjes. Ik zit er zelf verder ook mee (weinig vlees) dus ik lees even mee naar moeders die heel goed kunnen koken.
Waarover doe je die jus bij de kleine? Over (gebraden) vlees of over groente? Bij groente kun je een beetje boter smelten, daar een scheutje slagroom doorheen roeren, even laten inkoken en verschillende kruiden of een beetje gebakken champignons en klaar is kees. Voor vlees kan deze ook, maar als je verse vleesjus wil geven is deze toch het lekkerst als die van bakvet van vlees wordt gemaakt Die kant en klare (maggi)jus e.d. zou ik de kleine niet geven, dat bestaat voor 80% uit zout.
Juspoeder, bouillonblokjes e.d. is idd veel te zout! Je kan ook gewoon een bechamelsausje maken van boter, bloem en melk., idd met een champignonnetje ofzo. Hier nooit jus of sausjes, dat vinden wij heel vies!
ja dat vond ik dus ook, vandaar mijn vraag. Ik vind sausjes ook heel vies hoor, maar manlief vind het heerlijk en de kleine ook. Bedankt voor de tip. adi, het is voor over vlees en groenten eigenlijk, zo maar een beetje hoor, ik wil niet dat het de smaak van het vlees en groenten verpest, ik wil wel dat ze pure smaken eet.
gehaktbal (niet zelf gemaakt), speklapje, kipschnitzel, varkensfiletlapjes, kipfilet, slavink, gehakt.
Nee, daar trek je geen jus van, haha! Straks in de winter lekker 3 uur vlees braden op de zondagmiddag, gezellig!
haha, ik stuur je zo mn adres wel. Nee, wat dat betreft ben ik geen echte huisvrouw hoor. Oma doet het wel en dan krijgen we af en toe wat jus.
Van een slavinkje of varkensfiletlapje kun je nog wel een aardig jusje maken hoor Zelfs van een kipfiletje lukt het nog wel als je je best doet. Zorgen dat je braadvet goed heet is als je je vlees in de pan doet en daarna vuur omlaag en rustig je vlees gaar braden. Als je vlees klaar is, uit de pan en vuur weer omhoog. Als het goed heet is, rustig aan lauw water toevoegen (afblussen). Eerst even goed laten uitbruisen en dan naar behoefte nog wat water toevoegen, eventueel nog even met een vork het braadsel van de bodem afroeren...Ikzelf gebruik voor te braden vloeibare Croma, daar is zo goed als àltijd wel een jusje van te maken..
Maar dan maak je dus jus van de boter en niet van de vleessappen. Ik bak de kipfilet in een anti-aanbakpan met een heel klein beetje boter en van die kip komt echt niks af hoor! Nee, neem dan doorregen runderlappen, ruim een pond voor 2 personen. Vlees inwrijven met peper, flinke klodder boter in de pan, even aanbraden en onder zetten in een klein laagje runderbouillon. Lauriertje, kruidnageltjes en pijpje kaneel (ev. wat rode wijnazijn of rode wijn) erbij en braden maar. 3 uur ofzo, dan is het helemaal mals. Sappen afblussen met een beetje water of bouillon en snel inkoken, och heremetiet dan heb je echte jus!!!
Ja tuurlijk is dat het lekkerste, maar ze wil jus zonder 3 uur braden (zie topictitel).... En hier gaat het meeste vlees ook in de grillpan met een beetje olie, maar als ik jus nodig heb, dan bak ik het met een flinke scheut croma in de koekepan. Op die manier kun je een lekkere jus maken mèt de smaak van het gebraden/gebakken vlees en dat smaakt toch vele malen beter dan die pakjes, zakjes of kuipjes kant en klaar spul....En gemaakte jus kun je best een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren, zo heb je er langer wat aan...
Nou, daar kun je toch zonder zakje of pakje gewoon jus bij maken? Je bakt het vlees in wat olie (nou ja dat speklapje geeft vanzichzelf al zat vet). Voor je het vlees bakt kruidt je het (geen zout), bijvoorbeeld met wat zout, paprikapoeder, beetje mosterd, kerriepoeder, gemberpoeder o.i.d. Als het gebakken is haal je het uit de pan, en dan doe je wat water bij het vet in de pan. Je laat het even koken, roert het goed door en dan proef je even. Dan maak je het op smaak met peper, zout, maggi, ketjap, ketchup, mosterd, wat er maar voor handen is. Eventueel bind je het met een beetje allesbinder of maizena. Is gewoon een kwestie van oefenen, uitproberen en veel proeven.