Hoi, ik zou graag jullie input willen hebben. Ik vermoed verborgen reflux bij onze dochter van bijna 3 weken. Ze vertoont de volgende klachten: - Veel willen drinken. We dachten dat ze gewoon hongerig was dus over op forte voeding. Dit leek te helpen maar ook nu geldt, of we nu 90 of 100cc geven, vaak lijkt ze daarna nog niet tevreden tot je haar nog 35cc extra geeft of komt ze na 2 uur weer voor een voeding. Komt er op neer dat ze vaak al tegen 700cc voeding per dag zit. En dat met 3 weken lijkt me te veel. - ze spuugt niet veel, maar als ze spuugt zijn het vaak heel kleine beetjes en gaat steevast gepaard met huilen. Vaak leg ik haar slapend weg en als ze wakker wordt en ik naar haar toe ga zie ik elke keer weer dat ze gespuugd heeft. Ik heb haar een paar keer geobserveerd en weet dat ze dus wakker wordt en gaat huilen van het spugen. - na het drinken heeft ze zeer regelmatig de hik en ook hierbij moet ze altijd huilen. -het ene moment ligt ze heerlijk bij me te slapen, het andere moment draait ze druk met haar hoofden steekt ze haar tong uit alsof haar iets dwars zit en begint daarna te huilen. Soms geeft ze wat terug maar vaak ook niet. Wat denken jullie, is dit verborgen reflux?
Het zou kunnen. Ik weet niet hoe snel de voeding gaat, maar bij te snel en dus te kort drinken wordt de zuigebehoefte nieg voldaan waardoor je meer kans hebt op overvoeren. Dat kan ook de oorzaak zijn. Ken je de leefregels? Die kan je sowieso opvolgen.
Wij hebben met onze dochter eigenlijk precies hetzelfde. Zij is 6 weken. Ik heb vrijdag een afspraak bij de kinderarts en dan ga ik het even overleggen..
Het veel drinken en eventuele andere zuigbehoefte (onze uk zoog Mega snel op speen)kan komen door pijn. Door te zuigen komt speeksel vrij en dat verminderd de pijn. Eerst alle leefregels naleven maar ook tussendoor extra boeren.wij hadden dr brown flessen en dat zorgde ervoor dat er minder lucht mee kwam. Hik en die tongbeweging past wel bij verborgen reflux. Trekt ze zich ook krom en huilt ze veel? Hier trok hij zich bijna krom als een hoepel, gooide zich zelf naar achteren, gaf bijna niks over, vaak de hik, veel tong naar buiten duwen, en heel veel krijssen. Mocht ze na de leefregels nog veel last hebben en je hebt het idee dat ze pijn heeft zou ik naar de huisarts gaan. Maar misschien zijn de leefregels al voldoende.
We passen al de volgende leefregels toe: - Box en wieg staan schuin - halverwege fles boertje laten - na fles 30 min rechtop houden lukt slechts af en toe, omdat ze na de fles last van krampjes heeft en ze dan niet rechtop gehouden wil worden. - ze doet 10 tot 15 min over een fles (dr Brown) We zijn nog zoekende over welke fles/speen combinatie het beste voor haar werkt zodat ze 20 min over een fles gaat doen. Sinds gisteren pure jbpm aan fles toegevoegd maar heeft geen effect. - speen heeft/krijgt ze maar wil ze niet altijd
Welke speen gebruik je nu bij de dr browns fles? Als je de smalle fles hebt en je gebruikt level 1, koop dan eens de prematuur speen. Deze gaat langzamer dan level 1 en is ook voor andere babys dan premature babys geschikt.
Leefregels zijn; - zorg voor rust en regelmaat (niet per definitie op de klok, maar een vast ritme zoals: verschonen-fles-boeren-knuffelen-'spelen'-naar bed bij eerste vermoeidheids signalen-slapen-verschonen etc). - zorg voor niet te veel prikkels. - geef je kindje vaker kleine porties per dag. - maak de flesvoeding op de juiste manier klaar, koud water opwarmen, poeder erbij en roeren. (Warm kraanwater wordt voor elk kindje afgeraden, schudden zorgt voor extra lucht en extra lucht zorgt voor druk op de maag waardoor er meer voeding in de slokdarm komt). - zorg dat de voeding minimaal 20 minuten duurt. - houd je kindje zo rechtop mogelijk, waarbij de fles zo horizontaal mogelijk is zonder (!) dat er lucht in de speen komt. - zorg dat je kindje goed boert. - houd je kindje na elke voeding een half uur rechtop. - zorg dat alles waar je kindje in ligt schuin staat. - til bij het verschonen niet de beentjes te hoog op, maar draai je kindje. - een ergonomische draagzak/doek kan wonderen verrichten. - sommige kindjes slapen liever op hun buik.