Ik kom net met mijn dochtertje van de logopedie af. Haar begrip is boven gemiddeld maar de drie woorden uit het boekje wat ze zou moeten zeggen voor gemiddelde score voor actieve taal doet ze dys niet. Ze zegt (thuis) wel Papa Mama (kan ze wel doet ze nooit) Bah Dag dag Dae (Limburgs voor die) Kaoke (Limburgs voor koken) Tataa Mmmmm als haar eten lekker is Huh? Kan hond, koe nadoen He, he zegt ze mij na als ik op de bank plof. Ze probeert koekje en klok te zeggen alleen verdee dan kkkkkkk komt ze niet. Nu dacht de logopedist heel even aan verbale dyspraxie. Heeft er hier iemand een kindje met verbale dyspraxie? Hoe uitte zich dat? Ik vind het lastig ze is nog maar zo klein...... Ik vind het lastig of ik af moet wachten of iets moet doen. Vond de logopedie wel heel snel hiermee..... Ben er beetje misselijk van eerlijk gezegd. Zou willen dat ze ineens ging praten. Ik ben altijd bij haar thuis, ze gaat niet naar een opvang, geen kleine kinderen in de familie verder. We gaan sinds de zomer naar peutergym samen. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet...... Is er iemand die iets herkenbaar leest?
Maar wat was dan nu het advies van de logopediste? Onze middelste praatte dus ook echt heel weinig (buitenshuis nauwelijks, thuis iets meer, maar vanaf 2 pas echt meer). Ik heb mezelf er nooit zorgen om gemaakt en heb dus ook het pad van logopedie etc niet bewandeld, maar aangezien jij je duidelijk wel zorgen maakt dan laat je haar toch onder begeleiding van een logopediste staan? Als ze in ene wel hele verhalen gaat vertellen kun je altijd zo weer stoppen toch?
Advies geen eigenlijk gewoon volgende week weer afspraak gemaakt Ze had haast ze moest naar huis..... Ze zei er achteraan ik heb in 5 jaar nog mooi iemand gehad met dyspraxie en dat was het
Hey Juffie! Nou zoals je weet: B.eau sprak ook niet/amper. Dit is vanaf z'n 2e verjaardag veranderd. Z'n woordenschat wordt met de dag groter. Hij zegt nog steeds geen zinnetjes (alleen 'slaap lekker') alleen woordjes. Maar begint nu echt te komen . Hij gaat nu alles ook nazeggen. Vaak in het Chinees . Komt dus ècht goed! Met I.sa ook, dat weet ik zeker!
Toen mijn zoon 2 werd, kon hij het alfabet.. De moeilijkste woorden en hele zinnen.. (Wrs zit er iets van begaafdheid in). Toen onze dochter 2 werd zei ze papa, mama, wattiettie?(wat doet die?) hoeha(hoera) omma oppa.. En wrs nog 2-3 woordjes maar dan was het dat ook.. Ik he me er nooit druk over gemaakt en nu gaat ze als een speer.. Moeilijke woorden verdraaid ze nog veel, maar elke dag komen er ineens heel veel woorden bij en worden het lngzaam korte zinnetjes. Ik denk eigenlijk niet, waarom ze al een logopediste had? Waren er al eerder zorgen? Ik kan me nog een jongetje herinneren die ik begeleidde voorheen, die had dyspraxie, maar was ook een paar jaar ouder. Ik weet niet waar ze het op baseert? En waarom ze zo'n diagnose op deze manier bij jullie neerlegt. Zonder te praten over het vervolgtraject of toekomstgericht kijken.. Dat vind ik onproffesioneel overkomen waardoor je dus deze onduidelijke situaties creeert.. Ik zou haar morgen even bellen en een aantal vragen op papier zetten.. Verder lijkt het mij niet heel zorgwekkend als een kind nog niet zoveel praat.. Maar goed, wat ik al zeg, ik ken julliie voorgeschiedenis niet..
De logopediste zei dit puur op basis dat ze nog te weinig woorden kent? Weet ze verder wel wat dyspraxie inhoudt? Een logopedist kijkt toch niet naar de motoriek etc? Is ze ook 'onhandig'? Ik werk in het zeer speciale onderwijs en ben het één keer tegengekomen, bij deze jongen kwamen ze er op zijn 16de achter, en nog is het een vage stoornis. Misschien heeft de logopediste een extra cursusje gehad en ook een nieuw woordje geleerd
Mijn zoon heeft verbale ontwikkelingsdyspraxie. Hij heeft als baby weinig gebrabbeld en sprak ook later. wat bij hem heel opvallend was en wat duidelijk bij dyspraxie voorkomt, is dat hij woorden soms goed zei en soms fout. Het zit hem in de articulatie. Hij heeft een zwakke mondmotoriek. Kan zijn tong ook niet goed alle kanten opbewegen. Zoon volgde een jaar logopedie. Zijn tongriempje was te kort, die hebben we laten doorknippen. Echter zat er niet echt voorruitgang in en kon hij zijn tong nog niet goed bewegen. Logopedie dacht toen aan dyspraxie. Deze diagnose stelt zij echter niet zelf. Dit is in het AZM vast gesteld door de logopedie in een speciaal praatteam. Daar zitten meerdere deskundigen in oa een neuroloog. Zoon is getest bij het audiologisch centrum en heeft een uitgebreid EEG gehad ( dit om uit te sluiten ivm een afwijking die op een mri te zien was) Hij is tevens uitgebreid getest door de logopedie. Daarna is pas de diagnose van dyspraxie vast gesteld. Ik vind dus dat de logopediste van jou kind dit wel snel roept. Dyspraxie is moeilijk vast te stellen, zelfs pas vanaf 5 jaar. Persoonlijk zou ik zeggen, ga naar een andere logopediste!!
Volgens mij is dyspraxie op zo'n jonge leeftijd nog niet vast te stellen. Thijs sprak op die leeftijd ook nog erg weinig. Nu praat hij genoeg maar mist hij nog een paar letters. Daar heeft hij pas sinds een maand logopedie voor. Ik zou me vooral niet te te druk maken.
Een reactie van een andere logopedist 😊 Ik behandel met regelmaat kinderen met mogelijk verbale ontwikkelingsdyspraxie, althans duidelijke kenmerken hier van. De diagnose hiervan is niet vast te stellen op deze leeftijd en ook niet zonder scan. Echter er zijn vele kenmerken waaruit je kan opmaken dat de mogelijkheid bestaat dat dit een eventuele oorzaak is van de spraak en taalprobroblemen De insteek van de behandeling is daarop gebaseerd Graag kom ik via PB met je in contact. Dan kan ik heel duidelijk in gaan op jouw specifieke vragen Gr
Verbale ontwikkelingsdyspraxie heeft als duidelijk kenmerk dat het probleem in de aansturing van het bewegingsapparaat ligt. Erbij zoekend mondgedrag aanwezig en erbij een duidelijk verschil tussen spreken op verzoek en spontaan.
Logopedie heb ik zelf gebeld. Il hoor kinderen op de gym ect al zoveel zeggen dat ik behon te twijfelen waarom zij dat nog niet doet. Daari logopedie gebeld en zij vertelde dat beter was afspraak te maken. Zo doende eigenlijk zijn door niemand doorverwezen en zorgen zijn er ook door niemand behalve bij mij dan omdat ik denk waarom praat zij nog niet......
De logopedist zei "dat gaat vanzelf wel over" nou dacht het niet. Onze dochter is totaal niet onhandig alles behalve.
Mijn dochter is 3,2 jaar en praat nog heel weinig, vertelt hele verhalen waar af en toe maar 1 verstaanbaar woordje in zit. Maar af en toe zegt ze 2 of 3 woord zinnetjes maar die komen maar heel weinig voor. Zit ook op logopedie, al ruim een jaar en maakt hele kleine stapjes vooruit.
Mijn zoon heeft verbale dyspraxie, bij hem is het een onderdeel van de diagnose Dcd. Hij kan ook zijn tong en mond spieren moeilijk aansturen. Het werd bij hem duidelijk toen hij 3 was, ik kon hem soms verstaan en merkte dat andere mensen dit niet konden. Waar merk je het aan bij hem, hij articuleert slecht, hij stottert en hij heeft een onder gemiddelde woordenschat. Nu ik moet ik zeggen dat hij tot 2 1/2 amper praatte. Ik kan niet zeggen wat het jouw geval is, maar als ik het zo lees zou mijn advies zijn, geef het de tijd. Jouw kindje is nog zo jong.
Verbale dyspraxie betekent niet gelijk dat er volledig sprake is van ontwikkelingsdyspraxie. Het kan dat het ook op andere gebieden voor komt, maar hoeft niet! Mijn zoon is verre van onhandig, is motorisch zeer goed. Bij hem is, tot nu toe, naast de verbalde dyspraxie minimaal iets te merken bij het ruimtelijk inzicht mbt dyspraxie.