Ik ben benieuwd hoevaak en hoeveel jullie je kindjes vlees, vis en/of ei geven. Mijn zoontje van ruim 9 maanden krijgt nu 2 of 3 keer in de week wat bij het avondeten maar ik lees op internet dat het iedere dag moet. Hoe doen jullie dat?
Volgens mij is tot 1 jaar wat jij nu doet, 2/3 keer per week, ruim voldoende hoor. Ik heb het niet vaker gegeven, als wij 'geschikt' vlees of vis aten gaf ik mijn dochtertje ook, anders niet. Ei lust ze niet, dus dat maak ik eigenlijk nooit speciaal voor haar. En ook al is ze inmiddels anderhalf, ze eet nog niet elke avond vlees of vis; ze houdt ook niet van alle varianten. Ik bied aan wat wij eten en als ze het niet wil, dan maar niet.
Het hoeft echt niet elke dag. Ook voor volwassenen niet. 2a3 keer per week is prima tot een jaar. Dus dat was hier meestal als het goed uitkwam (gehaktballen, vis, ei). Kip/varkenfilet is vaak toch droger en dan sloeg hij een dagje over. In de BV/KV zit ook nog voedingsstoffen..
Ten eerste; niks móet! Ik voed mijn kinderen vegetarisch op, dus hier helemaal gen vlees/vis, al kijk ik natuurlijk goed dat ze via een andere weg de voedingstoffen die in vlees zitten binnenkrijgen. Met 9 maanden is de hoofdvoeding nog steeds BV/KV en daar halen ze ook de meeste voedingstoffen uit. Voordat ze een jaar zijn zou ik me dus ook niet zo druk maken om de hoeveelheid vlees, of met welke frequentie het gegeten word.
Mijn zoontje houdt niet van vlees, hij eet sporadsich een paar happen gehakt of kip. In witvlees zit natuurlijk heel weinig ijzer. Als je vlees wilt geven om het ijzer, moet je rood vlees geven. Met alles volkoren, groene groentes (spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten), peulvruchten, appelstroop en een handje rozijnen kom je ver genoeg. Ei eten wij helemaal niet.
Bij de bloedbank geven ze, wanneer je HB aan de lage kant is, ook een papiertje mee waarop staat hoe je je ijzerwaarde kan opkrikken: volgens mij staat daar niet eens vlees op. Wel, wat ZG al zei, bruinbrood, peulvruchten en gedroogde abrikozen en vijgen. Dus als je zoontje daar ook regelmatig wat van binnen krijgt, krijgt ie echt geen ijzertekort. No worries
Wij geven als we zelf gepaneerd vlees of ongeschikt vlees eten, een plakje magere vleeswaren bij het avondeten. Bijvoorbeeld kip of kalkoenfilet.