Hi meiden Bij ons op het werk, in mijn functie wordt er gesproken over 'anders werken' en er is een sociaal plan opgesteld. Er zijn voorlichtings bijeenkomsten etc waarin wordt uitgelegd hoe het sociaal plan vorm heeft. Vergis ik mij nou of is dit niet gewoon een reorganisatie?! Nergens wordt dat woord in de mond genomen. (om niemand op de kast te jagen?) Maar goed. Bij de bijeenkomsten werd duidelijk dat er naar een passende functie wordt gezocht voor de boventallige. Het mag een functie boven en een functieonder de huidige zijn. Eerste 2 jaar, indien functie lager, met behoud van salaris en dan wordt nog verder gezocht in die tijd naar passende functie met bijbehorend schaal en indien je zelf in de lagere functie wil blijven wordt salaris afgebouwd in 3 jaar. Klinkt best redelijk vind ik. Maar nu kom ik bij de volgende vraag. Wat is een passende functie?? Ik heb nu een regelmatige baan in de zorg maar zonder lichamelijke zorg taken. Is een baan met lichamelijke zorgtaken ook een passende functie? (kan ik lichamelijk niet) Is een onregelmatige baan een passende functie? (mijn man werkt onregelmatig dus niet te doen) Is een baan ver weg een passende functie? En ik heb nu een vast contract maar ik heb helaas geen afgeronde opleiding voor de functie. Wel 11 jaar werkervaring en meerdere andere afgeronde opleidingen (niet in werkveld) Gaat dit mij nog in de weg zitten? Hopelijk weet iemand van jullie mij iets wijzer te maken! Alvast bedankt!
Hoi ik heb zelf in een sociaal plan gezeten. Ik weet niet wat je nu doet en in welke sector je zit? Je mag me altijd pb'en.
Ja naar mijn mening is dit gewoon een andere benaming voor reorganisatie. Bij de zorginstelling waar ik werk zijn ze er ook al een tijdje mee bezig Op je andere vragen weet ik het antwoord niet zeker, maar ik denk (ben bang) dat je ze allemaal met ja kunt beantwoorden. Overigens kan het ook een passende functie buiten de huidige organisatie zijn. Althans, dat is bij ons zo.
Hoi, In onze organisatie (overheid) wordt dit onder een passende functie verstaan: Een functie van gelijkwaardig werk- en denkniveau die de werkgever de medewerker redelijkerwijs kan opdragen. De persoonlijkheid, omstandigheden en het bestaande perspectief van de ambtenaar zijn hierbij van belang. Een passende functie is doorgaans van hetzelfde niveau, maar kan ook van een hoger of van maximaal één niveau lager zijn. Er kunnen verschillende woorden gebruikt worden, maar veelal worden dezelfde definities gebruikt en komt het wel neer op bovenstaande. Je zou evt naar het sociaal plan kunnen vragen, daar staat dan vast een begrippenlijst in (normaal gesproken dan) waaruit blijkt wat het inhoudt. Ik wil je heel veel succes wensen meid! Komt vast goed!
Hi meiden, dank jullie wel voor je reactie! Mammietammie, Ik hoop eerlijk gezegd niet dat mijn vragen allemaal met ja beantwoord kunnen worden... Dan moet ik het echt afwijzen want ik ben momenteel aan het revalideren van zware B.I dus lichamelijke verzorging en lange reistijd zijn voor mij echt geen doen. En onregelmatig is ook echt geen optie. Ik ken geen KDV'en die avonden en nachten draaien (en zowel die dan nog betaalbaar zijn) Ook bij ons kan het idd een baan buiten de organisatie zijn. Ben benieuwd! kiki, wat je schrijft: De persoonlijkheid, omstandigheden en het bestaande perspectief van de ambtenaar zijn hierbij van belang Zou in mijn geval dus positief zijn.. Ik ga kijken of ik het sociaal plan kan opvragen. Melisa, ben jij er goed uitgekomen?
Ik zou snel even lid worden van een vakbond. Zij kunnen je met raad en daad bijstaan, en hebben verstand van dit soort dingen. Je voelt je dan ook niet zo alleen. Daarbij komt ook nog dat zodra een werkgever merkt dat je bij de vakbond zit, ze wat minder met je sollen in dit soort situaties. Bij de fnv heb je een half jaars introductie tarief van EUR 25. Ik was destijds blij met hun hulp.
Tip van vakbond is een goeie. Misschien is het wel zo dat jullie sociaal plan is afgestemd met een werknemersvertegenwoordiging (ondernemingsraad/vakbond) die er wellicht mee ingestemd kunnen hebben. Misschien ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Zij helpen je ook als individu.
Ik heb wel een techtsbijstand verzekering. Eigenlijk vandaar dat ik niet lid ben van een vakbond. Is het niet zo dat je een wachtperiode hebt bij een vakbond? Ik ken het wel dat je eerst lid wordt en dan een wachttijd hebt van een paar maanden voordatje gebruik kan maken van hun diensten. Ik ga het morgen even navragen!
Hmm sociaal plan is inderdaad een vriendelijk woord voor een reorganisatie. Maar een passende baan is geen baan waarbij je ineens (zwaar) lichamelijk werk moet doen als je dat eerst niet deed. Zeker niet als het niet in jouw vermogen ligt. Het kan echter wel iets heel anders zijn dan je nu doet. En een sociaal plan hoeft echt niet negatief uit te pakken. Meestal wordt het opgesteld in overleg met de OR en soms ook met behulp van een externe partij. In het laatste geval is alles netjes afgedicht en duidelijk en weet je precies waar je aan toe bent. (Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen) Maar het ultieme doel van een sociaal plan is natuurlijk dat het bedrijf er beter van wordt terwijl men wel, waar mogelijk, rekening houdt met zo veel mogelijk werknemers. Rechtsbijstand heeft mij overigens ook ooit geholpen bij ontslag.. Maar ik had erg het gevoel dat het een standaard verhaaltje was... Meer met het idee het zsm af te handelen dan om mij er zo goed mogelijk uit te laten komen. uiteindelijk heb ik het dus verder op de spits gedreven dan volgens de rechtsbijstand slim was... En uiteindelijk toch "gewonnen". (Was nog steeds m'n baan kwijt.. Maar ipv een halve maand salaris.. Kreeg ik 3 maanden salaris mee. Scheelt toch maar een paar duizend euro )
Heb jij in je contract staan dat je alleen maar op regelmatige uren kunt werken? dan ben je op dat punt veilig, volgens mij, heb je daar niks over in het contract staan dan word het volgens mij anders... Bij ons kunnen ze je qua afstand ook overal plaatsen.... dat word ook bij de sollicitatie vermeld..... heb het alleen nog niet meegemaakt, maar ze houden wel een slag om de arm voor het geval dat...
in de zorg kan veel en dat bedoel ik niet positief.... heb de afgelopen jaren heel wat reorganisaties meegemaakt....mijn ervaringen zijn niet zo positief....
Eef, ik ben een functie doorgegroeid toen. Ze kwamen met een heel mooie functie. Dus het kan wel hoor.
Dank je wel voor jullie reacties! Saskia, bedankt voor je duidelijke uitleg. Het is mij wel helder nu. En wat fijn dat jij met meer dan een half maandsalaris bent weggestuurd. Is ook wel erg weinig om mee te settelen als ze je weg willen sturen! Rechtsbijstand heb ik nog niet gesproken maar ik zal het zeker onthouden de tip! Evelien, ik heb helaas niet in mijn contract staan dat ik regelmatig werk (heb het net even opgezocht) Dus ben bang dat ze wat da aan gaat misschien vrij spel hebben. En helaas ken ik ook de verhalen in de zorg en reorganisatie. Helaas ook echt smerige dingen langs zien komen. Ik ga er voor alsnog vanuit dat het bij mij wel netjes gaat verlopen! *draagt grote roze bril* Ik ga maar even afwachten en tot die tijd zo veel mogelijk informeren om niet voor verrassingen te komen. Heb mij ook bedacht dat ze mij misschien kunnen verplichten een opleiding te gaan doen voor een functie... zou ik ook niet blij van worden met 2 kinderen, een onregelmatig werkende man en ik zit nog in een revalidatie traject. Maar goed, afwachten en tot die tijd maar een beetje sparen