Als je je doodschaamt voor 2 euro fooi, ben ik benieuwd wat je van degenen vindt die helemaal geen fooi geven. ik vind overigens dat iedereen daar helemaal vrij in is..als je het graag wil kan het altijd maar ze krijgen gewoon salaris. Werken in de zorg en kinderopvang en talloze beroepen is geen vet pot maar daar krijg je ook geen fooi.
Dat vind ik ook belachelijk. Deel het gewoon door de aantal personen, dat acherlijke gedoe tot op de cent uitrekenen wie wat eet of drinkt vind ik wel genant.
Hier hangt het gewoon af van met wie we uit eten gaan. Met mijn ouders delen we gewoon de rekening. Omdat ik weet dat ze even graag eten en drinken als wij. Met een vriendin die nauwelijks iets eet en drinkt vind ik het idioot dat zij moet opdraaien voor 't feit dat wij bijvoorbeeld wel een voorgerecht nemen of een flesje wijn. Da's onze keuze en dus wordt er wel gekeken wat het ongeveer kost. Ik of man betalen dan de gezamenlijke boel en zij betaalt haar deel(tje) terug aan ons. Ik kijk het meestal ook niet tot op de cent na - zeker de drank niet - maar meestal is het net zij die persé haar stuk wil betalen (waar wij soms al meer iets hebben van "ach, laat zitten, wij betalen wel alles"). Maar we vallen dus nooit een serveerster of garcon ermee lastig. 1 iemand betaalt altijd de gezamenlijke rekening.
Nu gaan wij nooit uit eten, maar als we dat wel zouden doen, betaal ik apart. Ik drink geen alcohol en ik eet ook geen vlees, dus als anderen dan wel helemaal uitpakken (en dat gebeurt wel behoorlijk in onze verdere familie) ga ik daar ook niet voor betalen. Iemand uitnodigen om mee uit eten te gaan is wel een ander verhaal natuurlijk.. Maar goed, offtopic
Oh, dus als jij alleen je werk doet, zet je me maar ergens neer, geef je de drankjes en kletter je de borden eten op tafel.?! Sow.... en wat vind jouw baas hiervan? De zaken die je daarna omschrijft horen gewoon bij goede bediening en goede gastvrouw/gastheer zijn. Als je dit doet, dan krijg je in elk geval tevreden klanten die nog vaker terug komen en goede reclame voor je maken. En dat genereert omzet. En daar gaat het om toch? Of alleen om jouw fooi?
In de VS gaven we echt 10-20% omdat het 'systeem' daar gewoon anders is. Ze kunnen echt niet rondkomen van het basissalaris. En je merkt daar dat mensen ook echt hun best doen voor die fooi. Hier in NL halen we die 10% maar zelden. Meestal zo rond de 5% als de ober / serveerster gewoon normaal vriendelijk en een beetje vlot was. Doe je echt iets extra's wat betreft service, loopt het bij ons wel snel op naar 10%. Maar omgekeerd: als je er maar wat ongeïnteresseerd bij loopt en / of ons lang laat wachten, krijg je geen fooi. Erg wisselend dus, afhankelijk van de gebruiken (salariëring) in het land en de kwaliteit van de persoon zelf.
Dit dus. Wij gingen vroeger toen ik klein was al regelmatig uit eten dus zo ben ik opgevoed. Mijn man laat het eigenlijk altijd aan mij over.
Vaak wordt alle fooi verzameld en dmv een verdeelsleutel ook verdeeld over de koks, de afwassers de schoonmakers etc. Het gaat dus niet allemaal in de zak van de serveerster.
Ehm tsja....ik ben hier ook weleens tegen aan gelopen, en eerlijk is eerlijk: Ik geef ruim fooi! Waarom? Omdat die meiden (soms gasten) zich de poten uit hun lijf lopen, en zo hoog zijn die salarissen echt niet hoor, en dan ook nog vriendelijk, lachend en aangenaam met jouw bord warme eten aan komen huppelen. Tussen al die tafels weten ze dan ook nog de truffelsoep bij de 1 neer te zetten, en de carpaccio bij de ander, ik vind het dikke mik als dat gebeurt, want je kan roepen dat je de bediening niet nodig hebt om een leuke avond te hebben, maar dat is denk niet helemaal realistisch bekeken. Dus ja ik heb 7/9% gezegd, maar het ligt sowieso aan de bediening, chagrijnig zuchtend personeel krijgt niets, ja een klacht bij de kassa, en vriendelijk personeel wat zijn of haar best doet krijgt rond de 7/9%. Is het 81 krijgen ze 90, is het 83 krijgen ze 90, dus heel precies ga ik niet aan de gang, maar weglopen en een euro (of niets) achterlaten terwijl ze je toch meerdere uren goed geholpen hebben vind ik, persoonlijk, not done.
vraag jij eerst of je fooi krijgt dan? zo nee, lulverhaal wat je neertypt. dan zou je werkgever je nl wel ontslaan omdat je absoluut geen idee hebt van wat je aan het doen bent!
Overigens moet ik wel zeggen dat ik "verwend" ben op dat vlak hoor, restaurants waar ze komen vragen hoe het smaakt (en dan niet in het langs komen smaakt het roepen, maar echt aan de tafel geïnteresseerd vragen hoe het eten is, en de service) als er iemand jarig is krijgt diegene vaak een lekker toetje van de zaak (mijn dochter vind het geweldig als er 2 serveersters met sterretjes aan komen lopen, al zingend, ik vind het geweldig dat dat toetje dan cadeau is gegeven voor de jarige) Even vertellen wat de specialiteiten zijn, vragen of je nog wat wilt drinken (ja we hebben ook weleens in een restaurant gezeten waar dat niet gevraagd werd en iedereen heen en weer rende...eind resultaat: iedereen had 1 drankje op, zonde van hun omzet, maar ook voor ons een beetje magertjes) Voor mijn verjaardag ging ik met een groepje vriendinnen naar een Italiaan, en deze zei kom na de film terug, krijgen jullie nog een drankje, en ja dat drankje kregen we dus ook echt, samen met een paar serveersters die mij stevig te kakken hebben gezet door luidkeels happy birthday te zingen, met een super lief in elkaar gezet toetje. Het klinkt wellicht stom, maar als ik een avondje uit ben, wat uit eten ook is, dan waardeer ik die dingen zeker.
Oei, jij zou van mij geen rooie cent fooi krijgen. En als ik je baas/werkgever was zou ik je binnen een dag eruit knikkeren, met zo'n instelling hoeft iemand bij mij niet te werken......
Als bedienend personeel speciaal uitpakt voor je met een verjaardag bijvoorbeeld en ze maken er wat leuks van wat eigenlijk niet had gehoeven, dan vind ik fooi wel terecht. Als het gaat om klantvriendelijkheid, en of ze vragen of het gesmaakt heeft , dat vind ik niet meer dan normaal. Hoort bij het vak en hoort bijna bij ieder vak. In de zorg vraag je ook vriendelijk aan de patient of de patient zich goed voelt, of maak je een vriendelijk praatje en zorg je er ook voor dat alles zo comfortabel mogelijk verloopt met een ingreep bijvoorbeeld. Dan geef je toch ook geen fooi. Dat hoort gewoon bij je werk. De kapster moet ook blijven lachen en gespreksstof aanknopen tijdens het haar knippen. Ook maar extra fooi geven dan.