Sinds ik de boodschappen online bestel veel minder (of zelfs bijna niks). Voorheen ging ik even snel naar de winkel tussendoor en dan wist ik eigenlijk niet precies wat er nog was. Gelukkig was het wel meestal fruit - want bijna al het andere is in te vriezen (groente, vlees, brood) - en fruit kan naar de kipjes!
Heel veel omdat we onze ASS’er vanalles aan eten aanbieden maar hij veel nooit opeet. Dus borden vol boterhammen enz gaan vuilnisbak in
De laatste tijd gooien we weer veel te veel weg. Moeten we toch echt weer wat beter op gaan letten. Restjes groenten gaan 's avonds in de soep voor manlief na zijn late dienst. Broodkorstjes maken we broodpudding van. Vlees vriezen we normaal gelijk in dat het net genoeg is om 1 of max 2x van te eten. Aardappelen worden opgebakken of omgetoverd tot aardappelsalade net zoals restjes rijst, pasta of couscous. Er is wel een verschil wanneer mijn man kookt of ik. Als mijn man kookt blijft er meer over dan wanneer ik kook.
Ik streef ernaar niks weg te gooien, meestal lukt me dat ook wel. Ik let amper op data, het meeste wat we kopen is los zonder verpakking dus dan met je er automatisch al niet echt op. 1 plank in de koelkast is speciaal gereserveerd voor restjes, dan zie ik in 1 oogopslag wat er op moet. Regelmatig (zoals vandaag toevallig) houden we qua avondeten een kliekjesdag. Ook in de groentenla en heb ik een systeem, links ligt alles wat eerder op moet en rechts kan langer wachten. Fruit in de zomer in de koelkast ipv fruitschaal, anders is het zo verrot (vooral met dingen als perzik en abrikoos). Enige wat ik lastig vind is dat schoonmoeder soms eten geeft dat ze over had, soms ruikt het dan al zuur dus dat gaat gelijk weg (neem het haar niet kwalijk hoor, ze is heel oud en heeft het echt niet meer in de gaten).
Brood; laat ik in de vriezer liggen. Een half uur van te voren haal ik de sneetjes die ik nodig heb er uit (en doe die in een plastic zakje tegen uitdrogen) en laat de rest in de vriezer. Verkeerd ingeschat en toch nog een sneetje nodig? Dan even 10sec in de magnetron.
Brood overschot kan broodpudding, wentelteefjes, croque (tosti denk ik dat jullie zeggen), broodkruim, croûtons, broodpizza.
KletsjesDag! Dan ruk ik de diepvries leeg en is het een totale verrassing wat er allemaal op tafel komt Als ik wat moet weggooien door omstandigheden, dan ben ik oprecht sjaggo en sta dan nog te overwegen of ik het onze mini teckel op zou voeren XD
Wij maken van 'oud' brood wentelteefjes. Fruit gaat in een smoothie en groente kan vaak makkelijk in een soepje.
Ik gooi weinig weg. Voordat ik boodschappen ga doen controleer ik eerst wat er allemaal nog is. Ik koop enkel dat wat echt nodig is aan bederfelijk eten. Koken doe ik ook doorgaans dusdanig dat er weinig overblijft. Pasta, macaroni vries ik wanneer het de moeite is in.
Sinds ik online bestel doe ik dat ook. Werkt super. Zo had ik pas bijv. 7 pakken pannenkoekenmix, 4 pakken spaghetti, 3 pakken rijst en nog wat andere pakken pasta op voorraad. Puur omdat ik dan in de winkel denk had ik dat nou nog? En dan voor de zekerheid maar mee neem.
Weinig. Soms brood. Ik ben al helemaal geen broodeter. Eigenlijk alleen zoon. Dus hij is de enige die ervoor zorgt dat het opgeraakt. En soms plantaardige melk. Dan maak ik iets en vergeet ik dat er nog over is.
Herkenbaar. Gelukkig blijft dat lang goed. Als ik niet oplet heb ik heel mijn kast vol met tomatenpuree.
Wat hier altijd veel weg ging was melk. De ene week dronken man en zoon een liter per dag (lust het zelf niet) en de andere week ineens een halve liter samen per dag. Tegenwoordig haal ik alleen nog houdbare melk. Voor hun minder lekker maar ik hoef niets meer weg te gooien.
Hier ook, maar dan met Optimel oid. De ene week drinkt man een pak per dag bij wijze van en de andere keer moet ik hem er echt op attenderen of moet ik het weggooien.