Ik denk dat @citroenrasp gelijk heeft. Als je maar niet kleiner gaat dan wat je nu gewend bent, dan red je het meestal prima. Ik zou wel echt rekening houden met kinderen die mee gaan koken en bakken. Sowieso vind ik het belangrijk dat ze het leren, maar daarnaast vinden veel kinderen het leuk en dan is een veilige ruimte wat verder van het vuur vaak wel fijn.
Ik heb aan een kant 1.60 m en aan de andere kant 1.20 m. En kom soms nog ruimte tekort... Maar ik bak dan ook graag en veel en kook ook graag uitgebreid (veel Aziatisch met veel verschillende gerechtjes)
Haha wat grappig om te lezen hoeveel mensen tekort zouden hebben aan 1 meter! In mn vorige keuken had ik hooguit 50cm. Was wat krap maar redde het prima. Nu heb ik een hoekkeuken met in de hoek 2x40cm om te snijden. Voelt als zeeën van ruimte!
De 2.5 meter bar is wel aan 1 stuk, die andere 2.5 meter is opgesplitst in twee delen. En die ruimte is soms gewoon vol! Als je lekker aan het kokkerellen bent of hapjes aan het maken bent voor of tijdens feestjes is het zo vol!
Ik ga er vanuit dat je dan een klein sociale woningbouwvereniging keukentje dan had. Helaas heb je in die gevallen vaak weinig keuze. Maar als je we keuze hebt dan zou je graag meer ruimte willen hebben, lijkt mij Als ik hier feestjes geef en een paar verschillende taarten heb staan dan is de bar van 2.5 meter snel vol. Stapeltje schoteltjes erbij en die ruimte is al vol
Ik zou gaan voor zoveel mogelijk. Thuis heb ik vaak plek te kort. Op ons schip meer dan genoeg plek en toch staat het vaak vol
Tja als mijn ene aanrecht helemaal leeg zou zijn dan zou ik een zee van ruimte hebben. Maar mijn airfryer, microgolf en keukenmachine staan er. Misschien hou ik zo'n krappe 70 cm over? Daar ligt standaard altijd een snijplank en achter die snijplank staat ook nog wat. Maar eigenlijk red ik het prima. Het meeste snijwerk doe ik voor het koken en dan zet ik het bord of bakje waar de gesneden dingen inmoeten op het fornuis indien nodig. Als het maar kleine bakjes zijn past het nog prima achter de snijplank. Tussen het fornuis en wasbak zit een hoek maar daar staat ook redelijk wat zoals koffiemachine, brooodrooster en slowcooker en mijn pot met spatels en roerlepels. Daar ligt dan meestal hetgene ik nog moet snijden. Aan de andere kant van de spoelbak staat helemaal aan het uiteinde een klein vuilbakje, Doosje hondenvoer en de hamstermuesli (zak was wat groter dan verwacht) Ook mijn bijvuldoosje voor het waspoeder staat daar. Maar daar kan ook nog iemand staan om te snijden, voor te bereiden. Misschien niet het meest praktisch maar ik ben het zo gewoon nu na ongeveer 7 jaar. Het is ook een council huis dus geen keuze hoe de keuken is ingericht. Ik had wel kunnen kiezen voor een kast in de ene open hoek zoals de meeste mensen hier maar ik heb gekozen voor een amerikaanse koelkast daar. In de andere hoek hebben we een koelkast-vriezer toren. En uiteindelijk wint de koel- en vriesruimte die ik heb het met grote voorsprong op beschikbaar werkoppervlak.
Ik gebruik meestal maar 1 kant van mijn keuken. Daar is mijn gaspit, ca 80 cm werkblad en mijn spoelbak. Ik doe alles aan die kant. Als er maar een snijplank kan liggen en wat naast kan staan is het genoeg. Ik heb nog een kant met 2,5 meter aan werkblad waar ik alleen maar wat op zet als ik echt uitgebreid kook.
Hier is de keuken anders ingedeeld dan gebruikelijk, namelijk in 3 delen: gasfornuis, gedeelte met spoelbak met 3 keukenkastjes en dan nog een gedeelte met enkel werkruimte plus 6 grote lades. en moet bekennen.. het deel met de lades is z’n 2/2,5 lang denk ik.. maar daar werk ik eigenlijk nooit aan met koken, wel handig om spullen neer te zetten als ik uitgebreid kook. mijn favoriete plek is de snijplank van de Ikea, daar doe ik alles op. https://www.ikea.com/nl/nl/p/lamplig-snijplank-bamboe-00309829/ Dus feitelijk gezien red ik mij met die ruimte.
Ik zou bekijken hoeveel snij ruimte te nodig hebt om met 2 personen te kunnen werken. De overige ruimte is geen snij ruimte maar “opslagruimte” voor hetgeen je al gesneden hebt. Hiervoor kun je ook kiezen niet de breedte maar de diepte in te gaan. Even uit mijn hoofd is een aanrechtblad 60 cm diep. Wanneer je het aanrecht 70 of 75 cm diep maakt kun je prima je bakjes achter je snij ruimte kwijt en heb je minder ruimte in de breedte nodig.
Hier ruim 4 meter aan beschikbaar werkblad. We hebben net een nieuwe keuken. De oude had zo'n 2,5m aan werkruimte, dat vond ik zelf wel weinig. Nu we voor een nieuwe gingen, wilde ik graag een wat grotere keuken. Sowieso omdat de ruimte er is (75 m2), maar ook omdat ik graag alles mag uitstallen als ik aan het koken ben
Ja met een keuken van 75m2 zou ik dat ook doen ! We maken nu een open keuken en totale ruimte wordt 97m2 waarvan ik vind dan al een groot deel keuken bestemming. Bijzonder dat zoveel mensen hier zo enorm veel keukenruimte hebben. Denk dat we voor 1.20m snijruimte gaan, 1m diep (naast de overige aanrechtruimtes).
Ik denk dat wij in totaal ongeveer 4,5 meter aan snij ruimte hebben. Daar staat ook niks op het aanrecht, we hebben nog een hoek extra van ongeveer een meter maar daar staat de fruitmand, mensenblok ed, dus niet echt vrije ruimte. En eerlijk, als mijn man aan het bakken gaat hebben we nog ruimte tekort en word de eettafel erbij gebruikt. Dus Ik zou zeggen, hoe meer ruimte, hoe beter
Daarin zitten ook nog wel verschillen. Mijn keuken was echt Mini (met hoofdletter M ) maar mijn moeder heeft ook een sociale huurwoning met minstens een dubbel zo groot aanrecht als de mijne destijds.
Oke nog een vraagje, ik besef nu pas dat de architect links fornuis en rechts wasbak heeft getekend... dat is best onlogisch en vraag me af of je als rechtshandige daar goed aan kunt wennen (gewend om met de klok mee te werken)? Weet nog niet wat zijn beweegreden hiervoor was.
Bij ons is ook het fornuis links en de wasbak rechts. Voor mij is dat niet onhandig en nu ik erover nadenk eigenlijk wel logisch als rechtshandige: als ik aan het koken ben en iets bij de wasbak wil doen, zal ik nooit mijn rechterarm kunnen verbranden bij die handeling. Ik reik dan nooit over hete pannen heen zeg maar.
Als je daar de mogelijkheid voor hebt, zou ik een diepere aanrechtblad nemen. Ipv de standard 60cm hebben wij 70cm en dat maakt een groot verschil! (Iemand schreef 1m diep, dat zou voor mij niet werken want dan kan ik er niet bij, maar ik ben klein ) Ik heb 120cm die echt als enkel werkruimte gebruikt wordt, en ik vind minder niet prettig werken (als ik elders ben). Daar staat geen apparatuur, dat staat op andere stukken aanrecht.