Binnenkort wordt mijn kleine man 6 maanden en wordt het tijd om met hapjes te beginnen! Ik ben al goed aan het inlezen en zit nu het boek door te bladeren; 365 recepten voor baby's en peuters en kleuters. Nu lees ik dat je zelf gefabriceerde hapjes kunt verdunnen door flesvoeding of afgekolfde moedermelk toe te voegen. Nu ik volledig borstvoeding geef, vind ik het eigenlijk zonde om flesvoeding te gaan gebruiken om te verdunnen. Maar hoe doen jullie dit dan? Ik wil graag vooruit gaan koken en dus ook gaan invriezen. Kan je dus met afgekolfde moedermelk alle hapjes klaarmaken en het dan invriezen? Of moet je de moedermelk pas toevoegen als hij het ook gelijk opeet? Dit vroeg ik mij even af en het staat ook niet duidelijk in het boek, dus ik dacht hier weten jullie vast wel het antwoord Bedankt alvast!
Nee joh, geen melk toevoegen! Bedoeling van bijvoeding is dat de baby smaken en structuren leert kennen, dus niet verdunnen of zoet maken met melk. Probeer zo makkelijk mogelijk te denken: broccoli is broccoli, zo hoort ie te smaken. Je kunt het koken of stomen, zo geven of prakken en invriezen. Groente is meestal uit zichzelf vochtig genoeg. Vooral de eerste weken alleen pure smaken geven en geen ' recepten', als het kindje de meeste groenten, fruit, aardappel, rijst ed kent kun je hem gewoon geven wat jullie eten, zonder zout.
Ik heb nooit melk toegevoegd. Ik ben met 6 maanden begonnen en prakte alles door elkaar. (Wel eerst alles apart aanbieden) Was prima te doen. Als je nagaat dat je met 6 maanden ook met de rapley methode kunt starten lijkt het mij zonde om alles vloeibaar te maken. Mocht je het toch willen doen eventueel wat water erdoor? Nb. Je moet niks doen waar je niet achterstaat hoor!
Als je gaat prakken, is het inderdaad beter om het iets smeuïger te maken. Maar dat doe je net best met wat olie, bv zonnebloemolie, omdat baby's vetten nodig hebben om te groeien. Verder nog niet te druk maken in 'recepten'. De eerste weken geef je gewoon 1 groente.
De bedoeling is om het met melk smeuïger te maken, een klein theelepeltje kokosolie is veel gezonder. Zeker icm vet oplosbare vitamines zoals vitamine A.
Nergens voor nodig. Je stoomt of kookt indien het dik is voeg je stoom/kookvocht bij Invriezen deed ik in begin eerste maand omdat ze eten eerst paar lepels erna was niet nodig Ik gebruikte beaba babycook tot 1.5 jaar ongeveer. Lekker makkelijk ook voor onszelf
Bedankt voor jullie reacties daar heb ik wat aan! Als kersverse mama is alles nieuw en ik moet toch ergens beginnen. Vandaar een boek aangeschaft en als daarin staat alles met melk te verdunnen dan komen er alweer vraagtekens bij mij Ik wil wel graag eerst met lekkere smeuïge papjes beginnen inderdaad en daarnaast wat grotere stukjes wat hij in zijn mondje kan stoppen/ontdekken. Dat lijkt mij wel een mooie combi. Zeker die eerste weekjes, als het goed gaat dan prak ik alles lekker door elkaar, lijkt me ook makkelijker! Maar met olie kan het dus ook, ga ik zeker proberen. Ik zag mezelf alweer melk afkolven etc. Als het niet hoeft, dan niet! Ga er ook niet te moeilijk over denken, heb er wel zin in om hem al die smaken te laten ontdekken. Ben zelf ook gek op koken. Maar tot nu toe vond ik de borstvoeding alleen eigenlijk nog wel makkelijk Hij slaapt nog veel en zou de afgelopen tijd echt niet hebben geweten wanneer ik hem naast de borstvoeding, slaapjes en spelen hem nog had moeten bijvoeden haha. Bedankt allemaal voor jullie reacties!
Wij deden ook kookvocht, maar ook wel 's moedermelk. Op deze site vond ik ook wat leuke ideetjes: Recepten voor kinderen vanaf 6 maanden | Koken voor mijn dochter Al was onze dochter niet zo'n relaxte eter, de tip om knoflook door de bloemkool te doen was goud waard want daar is ze nu dol op. (Ik ben zelf niet zo'n keukenprinses, dus dit was voor mij een eyeopener haha)
De eerste tijd kun je elke keer 1 soort groenten aanbieden, bloemkool, erwtjes, broccoli, wortel. Daarna kun je aardappel toe gaan voegen. Verder pastinaak, zoete aardappel,erwten met wortels. Voor leuke ideeën kun je ook het boek Opperdepop bekijken. Verder gewoon verdunnen met water en klontje boter(smeerbaar wat je ook op brood doet). Camera bij de hand houden het eerste hapje was hier erg leuk.
Ik gebruik de Avent stomer/blender. Na het stomen blijft er vaak wat kookvocht in de kan zitten, dat maakt het hapje gelijk goed van structuur zodra je de blender aan zet.
Opperdepop is idd een fijn boek Favoriet hier is en was pompoen!!! Ook zoete aardappel puntpaprika en tomaat ook (gekookt en gepureerd als ie iets ouder is) En invriezen is zeker handig.. Succes veel plezier en filmen maar!!
Wij deden stomen. Dan prakken en in de vriezer. Kwam het er 'droog' uit zoals aardappels dan deed ik er een scheutje bv door. Maar ik had veel melk en altijd wel wat in de koelkast staan. Toen ze minder bv wilde drinken deed ik wel is wat meer door het avondeten. Maar mijn dochter wilde al snel liever stukken eten, dus toen ging dat niet meer op.
ALS je al melk toevoegt, heb je maar weinig nodig hoor. Daar hoef je echt niet voor te kolven. Bij de jongste hebben we eigenlijk niet gepureerd. Maar bij de oudste wel. Als je het dan invriest, wordt het vaak toch al wat wateriger met ontdooien. Vooral van gepureerde bloemkool blijft echt niks over.. Dan is melk absoluut niet nodig. Vond ik het bij een vers hapje toch nodig, dan kolfde ik het ter plekke (met de hand) even af. Niet beelddenkem nu hè Het ziet er idioot uit. Maar ik ben gemakzuchtig en voor zo'n miezerbeetje de kolf afwassen vond ik niet de moeite, haha. Bij de oudste maakte we het vooruit en in het begin vroren we het in in van die ijsklontjes zakjes. Even geklooi om het erin in te krijgen, maar wel weer handig als je het gaat gebruiken. Bij de jongste deden we het anders. Als we geschikte groente aten, kookten we voor hem gewoon de groente wa langer door. Een deel gaven we zo (jongste was meer Rapley-fan dan de oudste) een deel prakten we of we pureerden het even met de staafmixer. Zo gepiept. Hadden we niks wat we voor hem geschikt vonden, dan hadden we altijd zo'n zak gemengde diepvriesgroenten in de vriezer liggen en dan haalden we daar gewoon een handvol groente uit. Vond ik een stuk makkelijker. Jongste is trouwens een andere eter dan de oudste. Hij was al gelijk veel meer van het 'zelf doen' / Rapley. Ik gaf hem vanaf een maand of 7 ook gewoon stukjes tomaat. Hoefde ik bij de oudste niet te doen, die keek er alleen vies naar. De jongste smulde ervan. Dus hadden we een maaltijd die niet geschikt voor hem was, pakte ik wat diepvriesgroente of ik steeds wat kerstomaatjes in stukjes. Zo'n maaltijd maakten we af met couscous. Ideaal spul! Kokend water er op, even wachten en TADAAA! En zoon vond het heerlijk! Inmiddels eet hij vrijwel met de pot mee.
Ik deed daar niet moeilijk over. Gewoon koken en met de staafmixer. Wordt dun genoeg! Vind je het toch nog wat te dik, beetje kookvocht erbij (naderhand misschien een klontje boter). Wat je over houdt invriezen in bijvoorbeeld ijsklontjes-bakjes, dan heb je altijd kleine porties bij de hand en hoef je niet steeds weg te gooien