Ligt aan je onderzoeksvraag of je nu al wat kan onderzoeken. Maar bepaalde vragen zijn nu dus inderdaad nog niet te onderzoeken/beantwoorden doordat de scholen dicht zijn en ook doordat nog niet bekend is tot wanneer ed. Dat maakt het dus lastiger/onmogelijk om alles NU al te onderzoeken.
Hier dochter groep 4. Ze werken met een weektaak, deze krijgen we iedere vrijdag toegestuurd. Op woensdag 30 minuten een klassikaal spel via Google meet, verder zijn er op dinsdag en donderdag contactmomenten om dingen te vragen maar dan zit ze op de noodopvang. Juffen zijn via mail bereikbaar en onder schooltijd kunnen we bellen. Wat betreft de weektaak valt het qua werk mee. Als dochter enkel zou doen wat erop staat (en goede zijn heeft) is ze met 30 minuten klaar. Ik heb diverse dingen (gedeeltelijk) geskipt en daar pluswerk voor in de plaats gezet. Hierdoor heeft ze een langere concentratie en ook het idee dat ze na moet denken. Verder spelen we met de weektaak. Als alles aan het einde maar gedaan is vind ik het goed. Dus als ze op zondag haar werk wil doen zodat ze op maandag vrij is bij opa en oma vind ik dat prima. Slim plannen
Weer een goede dag (klopt heel hard af) de vorige lockdown was het elke dag wel drama. Ging overal tegen in, nam niks aan. Maandag was het ook zo'n dag en de rest van de week gaat het goed! Hij heeft 6 vakken (gr4) en dan nog met de hele klas race lezen en race rekenen. Vandaag nog een extra bingo en gisteren voorlezen. Hij heeft pluswerk en elke dag kiezen we iets uit om aan te werken. (Rekentijgers, nieuwsbegrip, andere opdracht van de ib'er) Vandaag heb ik zelf de plusopdracht bedacht. We hebben een appeltaart gebakken, hij heeft het recept gelezen en alles gewogen dus gelijk een reken/taal opdracht. Vandaag om 12 uur klaar! Maar dan heeft hij ook vlot en heel goed gewerkt!
Puber heeft alleen online les, eigenlijk geen huiswerk. Wel toetsweek over 2 weken dus ze moet wel aan de bak na dit weekend. Jongste (groep 2) is letterlijk in 2 minuten klaar, gaat helemaal nergens over: 1 bladzijde rekenen en 1 bladzijde taal. Zelf een en ander aan werkboekjes verzameld en dat doen we als we daar zin in hebben. Verder vermaakt hij zich toch wel prima. En we doen dingen waar hij zelf mee komt: vulkanen onderzoeken en laten uitbarsten, leren lezen etc.
Er zijn echt wel kinderen die wèl een grotere afstand hebben t.o.v. de groep. We gaan namelijk gewoon door de stof heen. Er wordt hier en daar wat geschoven (het ene leerdoel is thuis wel te doen en het andere niet, dus sommige makkelijkere leerdoelen worden wat naar voren gehaald en moeilijkere worden wat naar achteren geschoven.) Als een kind dus thuis weinig tot niks doet, loopt die wel degelijk een achterstand op. Hmmm, ik ben leerkracht in groep 8 en hoewel blijven zitten in groep 8 een uitzondering is, zou ik het in deze situatie echt wel aandurven. We hebben het vorig jaar voor één leerling serieus besproken. Uiteindelijk niet voor gekozen, trouwens. Maar ik kan me best voorstellen dat als er twijfel is tussen 2 niveaus, dat het een optie is. Zeker als er geen gemengde brugklassen zijn in de omgeving. Dan heb ik het dus over een kind waarvan zowel ouders al school denken dat de capaciteiten er op zich wel zijn, maar dat het er door de omstandigheden nu niet uitkomt. Dat je een kind door doublure toch de kans geeft om rechtstreeks op het gewenste niveau in te stromen. Er zijn nu bij ons al wel leerlingen (op mijn basisschool) waarbij we toch wel doublure overwegen. In groep 8 nu niet, maar in andere klassen wel. Dit zijn vaak kinderen die de vorige lockdown al weinig tot niks hebben gedaan en die ook nu weer niet aan schoolwerk toekomen. Het zijn tot nu toe 'maar' twee schoolweken. Maar tel het maar eens op bij de weken die ze in het voorjaar gemist hebben tijdens de sluiting. En dan nog de halve weken in de 50/50 periode.
Hier een kind in groep 3 en een kind in groep 4. Hier zijn ze beide echt wel 3-4 uren bezig in totaal met hun taken, hier zit dan ook een dagelijks half uur klassikaal met juf woord/ letterdictee en uitleg van het werk. Daarnaast sowieso 2x per week in een kleinere groep 30 minuten extra gezamenlijke opdrachten/ puzzels/ kwispels ofzo voor taal/ rekenen. Beide juffen hebben ook dagelijks een inbel half uur voor als je (de kinderen) vragen over het werk hebben bijvoorbeeld. En daarnaast de hele schooldag bereikbaar via Parro. Ik ben tot nu toe erg enthousiast over hoe school het aanpakt met de lessen en hoeveelheid aan schoolwerk. Tuurlijk gaat de ene dag voor ons ‘makkelijker’ en de andere dag hebben ze er echt geen zin in. Het liefst hebben ze dat ik of mijn man er de hele tijd naast gaat zitten en meekijkt etc. Dat is helaas niet haalbaar aangezien wij ook nog ons eigen werk hebben. We doen ons best en het gaat over het algemeen best heel aardig met z’n allen thuis en met school/ werk.
@tupp: Ik realiseer me dat er een groep is die (nog) meer achterstand oploopt. Dat is hoogstwaarschijnlijk de groep die ook in de zomervakantie stagneert of zelfs iets achteruit gaat, omdat er dan onvoldoende begeleiding en uitdaging is. Ik ben wel benieuwd hoeveel kinderen er uiteindelijk zullen blijven zitten of afstromen om deze reden en of dat er veel meer zijn dan normaal, niet alleen dit jaar, maar in hun totale loopbaan ed. (Beetje gekke vergelijking, maar beetje het idee van ‘overlijden er nu meer mensen dan normaal?’ en ‘overlijden er dan later minder?’ (omdat bv. een groot deel van de ouderen en zieken eerder al is overleden) ed...) Ik hoop ook erg dat scholen de kinderen waarvoor aanspraak gemaakt kan worden als zijnde ‘kwetsbaar’ ook naar school laat komen. Maar ook dat zal later pas blijken... Maar goed, misschien geen discussie voor dit topic.
Nou ja, op de middelbare scholen moest in principe iedereen over gaan. Terwijl er normaal natuurlijk jaarlijks kinderen blijven zitten. En voor het merendeel zal dat terecht zijn. Dus er zijn nu kinderen over gegaan, die anders zouden blijven zitten. Het is de vraag wat de overgangsnormen voor dit jaar moeten worden. Maar als ze dat kunstje nog eens doen, heb je 2 keer een lading kinderen die overgaat terwijl ze eigenlijk de stof niet voldoende beheersen. Gekke vergelijking, maar veel vrouwen verliezen tijdens hun zwangerschap minder haar. En dan tijdens / na de kraamtijd komen die haren er alsnog uit in een heel korte periode. Dan weet je niet wat je overkomt na het douchen, haha. Ik denk dat je dat effect straks ook wel gaat zien. Dat er 1 of 2 jaar weinig kinderen blijven zitten. En dan ineens een jaar idioot veel kinderen een jaar over moeten doen.
Op de middelbare vind ik dat wel echt anders inderdaad. Op de basisschool was dat veel minder, heb ik het idee. Bij mijn jongste is er in ieder geval een jongetje bij gekomen dat is blijven zitten (n=1...). Ik denk ook dat er zo’n effect komt op een gegeven moment, tenzij ze dus dingen bij gaan stellen. In niveau of in aanbod. Op de basisschool waren er voor de tweede lockdown bv. extra lessen voor taal/spelling en rekenen voor kinderen die door de eerste lockdown een achterstand hadden opgelopen.
Mijn dochter (gr 6, speciaal onderwijs) heeft 3 uurtjes werk uit boeken/digitaal. Er is 1 keer per dag een instructie, van 10/15 minuten. Verder zelfstandig werken dus. Bij mijn dochter gaat dat gelukkig (met af en toe wat hulp, aanmoediging van mij) prima. Dat is niet bij elk kind zo, natuurlijk. Ze doen rekenen, spelling, nieuwsbegrip en lezen, en in de digitale omgeving kunnen ze dan bijv. Squla of Gynzy doen. Ik mis wel vakken als engels, aardrijkskunde (topografie krijgt ze in groep 6 nog helemaal niet, wat ik heel vreemd vind, dus dat oefenen wij thuis zelf maar met haar).
Zo ging dat hier vorige keer ook, toen zat ze ook in groep 2. Juf zei zelf al steeds dat als ze alleen willen spelen, dit ook prima was, leren ze ook van.
Ik vind het deze lockdown veel beter te doen dan die in het voorjaar. Oudste zat toen in groep 2 en was eigenlijk wel klaar met alles. Vooral knutselen vind ie vreselijk en hij vloog door de werkjes heen. Ik heb toen dus vooral zo min mogelijk gedaan. De natuur in. Buiten spelen. In het bos dingen van de lente zoeken. Dieren observeren. En samen in de tuin ploeteren. En vooral veel buiten spelen met de buurjongens. Nu hij in groep 3 zit, geeft dat wel neer invulling van de dag. Ook wel fijn omdat het buitenspelen wat minder is door het weer natuurlijk. Elke dag beeldbellen ze met juf. Een half uur tot 45 min. Dan nemen we even pauze en en gaan aan de slag. Hij kiest zelf wat hij wil doen, in wekenvolgorde. Taal, lezen, rekenen, schrijven en 2 keer 20 minuten leren op de computer. Tussendoor fruit en even ontspannen. En daarna maakt hij het af. We zijn altijd binnen 2,5 uur klaar. Hij heeft geen moeite met de lesstof, vindt het meestal bijna te makkelijk. Ik vind dat voor nu prima. We gaan in de middag er lekker op uit en hij speelt veel met buurjongens buiten. Ik zet in op sfeer. Die moet ontspannen zijn. Ik ben geen juf en als het niet lukt, lukt het niet. We doen ons best, maar als ik frustratie merk of ik ga mopperen, dan gooien we alles aan de kant.
Hier heeft dochter in groep 3 2 x per dag een half uur online les van de juf (eerst taal en dan rekenen), waarna ze daarna voor ongeveer voor beide vakken een half uur verwerking hebben in hun werkboek. Daarnaast elke dag een filmpje van school tv, half uurtje taal/rekenen in het online programma en een half uurtje lezen. Ze zou dus ongeveer met 3 uurtjes klaar kunnen zijn.... Echter is haar concentratie en motivatie erg laag (ze werkt echt het beste in groepsverband), waardoor ze eigenlijk elke dag langer bezig is dan nodig.
Hier een dochter is groep 3 en dit had ik me idd ook voorgenomen, alleen in de praktijk werkt het hier niet haha. Het is hier inmiddels toch elke dag strijd om al het werk afgedaan te krijgen. Eerst dacht ik ook, het is maar 2 weken, maar zeker nu de lockdown waarschijnlijk verlengt gaat worden en dochter qua taal/ spelling vanwege een TOS sowieso iets meer moeite heeft met klanken, vind ik het toch belangrijk dat ze alle opdrachten maakt, om zo de achterstand niet groter te maken. Als ik bij frustratie het werk aan de kant zou leggen dan zou ze echt niets doen.... maar leuk is anders, we zijn beide blij dat het weekend is en even niets hoeven te doen haha
Zoon uit groep 5 heeft 2 a 3 uur werk. Doet er de hele ochtend over. Zeker de wat meer open opdrachten, is hij nu opeens s niet goed in. Bellen is 2 keer per week met de juf. Verder belmomenten wanneer er vragen zijn over bepaalde lessen. Dochter in groep 2. Zij wil de hele dag wel werkjes doen. Maar zoveel krijgt ze niet aangeboden. Spelen thuis met grote broer en kleiner broertje is constant ruzie. Zij krijgt opdrachtjes via de methode Onderbouwd. Dat staat dan online. Ze belt 2 x per week met de juf voor een soort lesje.
Hier zijn ze de schooltijden wel nodig. Moeite met concentreren en vooral bij vakken die ze wat lastiger vinden.
Hier moeten ze beiden 3 keer per dag inbellen 30 minuten. Onderwijs start om 9 uur en is om 12:30 afgelopen. Tussen de google classroom meetings door moeten ze aan de opdrachten werken die ze uitgelegd hebben gekregen. En daarna nog aan de weektaak. En bij volgende inbelmoment wordt het besproken en nagekeken zover mogelijk. Volgende week moeten we de schriften inleveren en krijgen we nieuwe opdrachtboeken en schriften mee. Juf gaat het allemaal wel doorbladeren en contact opnemen als ze ziet dat het nodig is. Heeeeeel intensief dus voor zowel juf als kinderen. Kinderen in groep 4 en groep 6.
Oudste, groep 7, is wel mooie tijd bezig met huiswerk. Maar jongste, groep 5, is voor 9u al klaar. Slaat serieus nergens op. Ik wist al wel dat zij wat vlotter is maar dit slaat alles. Ze heeft zelf al om meer werk gevraagd, moeilijker werk ook. Juf gaf aan dat ze haar Extra werk maar moest doen, niet wetend dat ze die op dinsdag allemaal al af heeft uit verveling. Zelf de juf ook maar even gevraagd erom en nu zou ze dan wel even kijken wat ze kan doen... nou ben benieuwd maandag want dan mogen ze weer hun weektaken ophalen. Wij gaan volgende maand verhuizen en dan gaat de jongste naar andere school thank god!
Op school van onze dochter (groep 4) is het in mijn ogen prima geregeld: Dochter heeft een rooster/ concreet schema v 8:30-14:00 uur, met daarin 3 vaste instructie momenten (rekenen, spelling/ taal, alles in 1) van een half uurtje via Teams. Na die instructiemomenten staat er standaard een half uur om de stof uit het instructiemoment uit te werken. Daar omheen kun je zelf kiezen of je schema aan houdt of eigen volgorde/ tempo kiest....Wij houden het schema aan, geeft structuur en regelmaat. Buiten de instructielessen moet ze veel lezen (boek,verschillende leesbladen), schrijven, tafels oefenen. Ze heeft ook dagelijks een dictee tijdens instructiemoment taal. We moeten ook geregeld foto's via parro sturen vh schrijfwerk Natuurlijk is het voor kinderen beter om directe instructie en aansturing op school te krijgen en is het voor de sociale en emotionele ontwikkeling ook ontzettend belangrijk dat kinderen op school zijn. Daar is geen enkele twijfel over, wat mij betreft. Toch ben ik zeer tevreden over hoe ze dit op school van dochter hebben vormgegeven en ben ik blij dat ze niet al na 2 uur klaar is.
Zoon in groep 3, moet zich iedere ochtend om 8.45u online melden in teams. Dan krijgt hij ook het werk van die dag, inclusief instructie filmpjes. Lezen, rekenen, schrijven, spelling en dan nog crea opdracht, schooltv, scula of werken in zelfstandig werkboekje. Hij kan tussen 9.00 en 11.45 videobellen of chatten met de juf voor vragen, of zij belt hem soms om spontaan te vragen hoe het gaat/ het met hem is. Hij kan overigens zijn klasgenootjes niet zien of contacten. Hij moet online ingelogd blijven zolang als hij aan school werkt. En afmelden als hij met alles klaar is. Meestal is hij rond half 12/12u klaar, maar hij loopt wat voor dus ik denk dat er ook veel kinderen zijn die meer tijd nodig hebben. Hij gaat ook 2 dagen naar de noodopvang, in zijn eigen klas met zijn eigen juf. Een pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaal is dan ook extra in de groep.(zodat juf ook beschikbaar is voor alle kinderen die thuis werken). Gemiddeld worden er dan 5 of 6 leerlingen van zijn klas opgevangen. Hij vertelt dat juf steeds het werk uitlegt en dat ze dan zelf aan de slag gaan. Pedagogisch medewerker helpt dan waar nodig. Ik zie in zijn boekjes dat ze dan ook al zijn gemaakte werk van de dagen ervoor nakijken, fijn! 's Middags spelen ze in een ander lokaal met andere onderbouwkinderen en pedagogisch medewerkers van de opvang. Zoon van 8 zit in het speciaal onderwijs (niet te verwarren met het speciaal basisonderwijs ) en zijn school is gewoon regulier open. Alles gaat gewoon door zoals altijd, op schoolzwemmen na.