Hallo allemaal, We zijn druk bezig zorgverzekeringen uit te zoeken, maar komen er helaas niet echt in uit. Situatie: we proberen al een poos zwanger te worden. 1 miskraam gehad en hebben voor volgende maand een datum geprikt bij een Nederlandse fertiliteitskliniek om uit te gaan pluizen waar het probleem zit. Nu heb ik niet zo’n geweldige verhalen gehoord over de trajecten in NL en wil ik graag een zorgverzekering uitzoeken (voor het geval dat) die een second opinion in Belgie vergoedt waarbij we het traject ook eventueel daar kunnen voortzetten en dus dat alles dat in Belgie vergoed kan worden we ook graag vergoed krijgen (ik weet dat dingen die niet vergoed worden in NL, in Belgie ook niet vergoed worden..maar m.b.t. second opinions lees ik dat je dan toch bij 1e behandelaar moet verder laten behandelen in principe). Dus stel: In NL besluiten we voor een second opinion te willen gaan en tevens overstappen in Belgie. 1. Wordt er door zorgverzekeringen moeilijk gedaan over het gaan naar second opinions in Belgie? (Iemand ervaring bij bepaalde zorgverzekeraars?) 2. Wordt er door zorgverzekeringen moeilijk gedaan als je dan naar die second opinion wil overstappen? (Iemand ervaring bij bepaalde zorgverzekeraars?) 3. Het beste om dan restitutiepolis (100% vergoeding niet-gecontracteerde ziekenhuizen)? Of hebben zorgverzekeringen altijd wel een Belgisch ziekenhuis dat onder contract staat waardoor je niet per se die dure polis hoeft af te sluiten? 4. Iemand die voor deze situatie een goede tip voor zorgverzekering heeft? 5. Ik las eens dat als je binnen 50km van ziekenhuis Belgie/Duitsland woont, je als een soort uitzondering wordt beschouwd dat je dan naar dat ziekenhuis mag als ware het een Nederlandse. Nu wonen we ook dicht bij de grens. Weet iemand hier meer over? Of dit is bij een specifieke zorgverzekeraar? Of is dit dan weer niet van toepassing als het specifieke ziekenhuis geen contract heeft met je zorgverzekeraar? 6. Stel je wordt geweigerd voor de aanvullende verzekering: mag je dan het nemen van de basisverzekering ook nog intrekken? 7. Een IVF-poging: is elke punctie 1 poging? Of is elke inbrenging van een embryo 1 poging? Of wat wordt nu gezien als 1 poging? En hoeveel IVF-pogingen per jaar is realistisch (mocht je ze nodig hebben)? Alvast heel erg bedankt! Hopelijk vinden we door de bomen het bos weer, dankzij jullie hulp. Groeten.
Ik weet alleen het antwoord op vraag 7. Een punctie is 1 poging. Een terugplaatsing dus niet. Stel dat je uit één punctie 4 embryo's hebt dan zijn de terugplaatsingen van die 4 embryo's dus nog steeds 1 poging. Moet er een nieuwe punctie volgen omdat je embryo's op zijn dan volgt er dus een nieuwe poging. Ik had pech en was door m'n 3 pogingen heen binnen 1 jaar (3 puncties in 2022, in mei, juli en november). Ik weet dat dat gelukkig niet heel vaak voorkomt maar het kan dus wel..
Ik zat bij VGZ en zij hadden een contract met UZ Gent. Dit kan je checken op de website van VGZ. We hebben vooraf toestemming gevraagd bij de verzekeraar, daarvoor hadden we een verwijzing van de huisarts nodig. In principe zijn alle kosten van behandelingen die ze ook in NL doen dan vergoed, soms kreeg ik wel een rekening omdat we een niet geconventioneerde afspraak hadden (daar werken ze mee in België, volgens mij kunnen artsen een soort extra toeslag vragen). Dit kreeg ik dan wel terug na het indienen van de declaratie. Wij hebben ook de reiskosten vergoed gekregen (sowieso een tip ook voor andere stellen! Je kan jezelf beroepen op de hardheidsclausule vervoer bij je verzekeraar). We zijn vaak daarheen gegaan. Parkeerkosten zijn wel voor eigen rekening. Het is echt afhankelijk van hoeveel embryo’s je hebt en eventuele nasleep van een punctie/mogelijke miskraam hoeveel pogingen je in een jaar kan doen. In totaal heb ik 4 puncties gehad en 14 terugplaatsingen (meerdere miskramen en 2 gezonde zwangerschappen). 1 punctie daarvan in Gent. Uiteindelijk was mijn 11e tp voor een tweede kindje succesvol in Gent. Dat was de tweede tp in Gent. Andere ziekenhuizen in België heb ik geen ervaring mee. Wat je kan doen is dat je man de hoofdverzekerde wordt, als jij dan later alsnog wil overstappen (basis of aanvullend) dan laat je je uitschrijven op de polis als bijverzekerde en word je zelf hoofdverzekerde, eventueel bij een andere verzekeraar. Je kan proberen te bellen naar de verzekeraar voor je vragen, vraag dan wel specifiek naar iemand die ervaring heeft met vruchtbaarheidsbehandelingen en buitenland. Meestal is er iemand die hier alle kennis over heeft. Maar het is nu erg druk bij de verzekeraars dus het kan lang duren voor je iemand spreekt. Bel bijvoorbeeld meteen als ze openen. Veel succes!
Hi, Ik zit bij Univé met ‘aanvullend best’ (valt onder VGZ groep) en die hebben een contract met UZ Gent. Wij zijn na paar keer IUI in NL naar Gent gegaan vanwege meer vertrouwen in dat medisch team en lab. Werd zelfs aangespoord door onze NL dokter. Second opinion werd niet moeilijk over gedaan door NL ziekenhuis danwel zorgverzekering. Ook wij moesten wel vooraf goedkeuring vragen maar dat leek meer een formaliteit. Hier inderdaad een verwijzing van huisarts of gynaecoloog voor nodig. Ik heb 1 punctie ondergaan met ruim aantal embryo’s dus ik kan zeker even vooruit (maar liever niet natuurlijk). Qua verzekering verder geen specifieke tips, maar iets wat ik wel onderschat heb: de reistijd naar Gent toe. Je geeft aan dicht bij de grens te wonen dus wellicht dichterbij voor jou, maar ik vond die tijd er ook best in hakken. Trouwens wel nog een tip: ik las dat niet alle zorgverzekeringen een punctie meteen als 1 pging zien. Er is een select aantal zorgverzekeraars die het pas tellen als poging als er werkelijk volgroeide eicellen zijn opgepikt of zelfs als er embryo’s ontstaan. Op Instagram @liefdevollekinderwens. Zij heeft ook veel uitgezocht qua polissen en. Ik dacht dat het Menzis was. Check het even zou ik zeggen! Succes!
Ah interessant van die reiskosten! Ik heb wel bonnetjes bijgehouden van de tank kosten. Die mag je dus declareren bij je zorgverzekering ook? Ik dacht alleen aftrekken van je belastingaangifte. En heb je dan tank bonnetjes gedaan of echt uitgerekend per km?
Klopt, hier was het voordeliger via de verzekering. Het gaat dan om de kilometers: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/hardheidsclausule-bij-vervoer-zvw Toevoeging: ik heb geen bonnetjes ingeleverd, ze kunnen eventueel bewijs vragen. Ik heb alle mailtjes met afspraken bewaard daarvoor. Uiteindelijk volgens mij niet nodig gehad.
Weet je al naar welk ziekenhuis in België je eventueel zou willen? Dan zou je idd kunnen kijken naar een verzekering die een contract heeft. En anders: PNO zorg heeft een buitenland dekking voor een paar euro extra per maand. Je krijgt dan volgens mij het volledige tarief in het buitenland vergoed (buitenlandse tarieven zijn meestal duurder dan de Nederlandse, waardoor je bij veel verzekeringen het verschil moet bijbetalen).
Zilveren kruis heeft ook een contract met UZ Gent. Je hoeft dan niet eens toestemming aan te vragen. Alleen een verwijzing hebben van een (huis)arts. Voor de rest is wat ik weet al gezegd door de andere leden.
Ik ben van fbto basis naar OHRA aanvullend overgestapt via independer. Ohra heeft ook contract met Gent. Wij hebben daar begin februari intake. Bij ohra is t wel bijna 200 in de maand.