Vorig jaar ben ik 30 geworden en vlak daarna was ik zwanger. De oproep voor een uitstrijkje kwam snel daarna. Nu heb ik uitstel aangevraagd tot na de bevalling maar ik las dat het ook niet mag als je borstvoeding geeft. Er stond dat je tenminste 6 maanden gestopt moest zijn met bv voordat uitstrijkje mag. Nu vind ik het wel belangrijk om het uitstrijkje te laten doen maar vanuitgaande dat de bv lukt zal ik dus misschien zowat 32 zijn eer dat het mag en eerlijk gezegd vind ik dat te lang duren. Iemand die weet hoe het precies zit?
Je kan met borstvoeding gewoon een uitstrijkje laten maken. Na de bevalling wordt geadviseerd 6 maanden tussen bevallen en uitstrijkje te laten.
Kan wel, dan geeft de huisarts op het formulier aan dat je bv geeft. Als er maar minimaal 6 mnd tussen de bevalling en het uitstrijkje zit. Gewoon aandringen dat je het belangrijk vindt, grote kans dat ze het dan wel doen.
Dan kan je zien hoe verschillend de regels zijn per land. In Duitsland (waar ik woon) wordt gewoon aan het begin van de zwangerschap (eerste zwangerschapscontrole) en bij de nacontrole (6 weken na bevalling) een uitstrijkje gemaakt. Verder trouwens ieder jaar een uitstrijkje vanaf je 20e. Doe waar jij je goed bij voelt en geef dat dan ook aan bij je HA, dat je gewoon bij de eerstvolgende mogelijkheid een uitstrijkje wilt laten maken.
Zoals eerder gezegd mag het vanaf 6 maanden na de bevalling. Met borstvoeding mag het wel, echter wordt er wel gevraagd hoeveel weken je borstvoeding geeft. Dus het is handig om dat van te voren uit te rekenen. De reden dat het niet tijdens de zwangerschap en of vlak na de bevalling mag is dat je dan nog veel hormonen hebt wat weer voor een onbetrouwbare uitslag kan zorgen.
Ik ben laatst geweest maar er is niet gevraagd of ik nog borstvoeding geef. Wist ook niet dat het niet mocht. Maar een standaard vraag is het bijkbaar niet.
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een tijdje geleden vernieuwd, dus nu wordt het niet meer gevraagd. In het verleden wel.