Tesske, waarom niet castreren? Ik snap niet dat daar zo terughoudend over wordt gedaan. Als er eerst goed wordt gekeken of een hond niet "bluft" door angst vind ik het altijd een hele goede oplossing voor veel problemen. Natuurlijk icm gedragstherapie..
@ Ineke, ik zou je willen adviseren een gedragstherapeut erbij te halen. Wel kun je tot die tijd in ieder geval invoeren dat je de hond alleen aanhaalt op jullie initiatief, dus niet dat de hond gaat bepalen wanneer en door wie hij aangehaald word. Komt hij een aai halen dan negeer je hem, als zijn interesse in jou vervolgens weg is kun je hem bij je roepen om hem te aaien/knuffelen. Wat voor'n ras is het? @ Msroxy, Omdat veel (dominant) gedrag meer een opvoedingsprobleem is dan iets hormonaals. Bedenk je goed dat je bij een castratie de complete hormoonhuishouding van een hond in de war gooit. Andere honden zien je reu niet meer voor vol, de stofwisseling van je hond word trager, soms worden de reuen iets slomer of veranderen totaal van gedrag. Ik ben van mening dat je niet in een hond moet gaan snijden als het niet op medisch noodzakelijk is. Heb hier zelf een behoorlijk dominante reu in huis lopen, met alles erop en eraan, en hij is zeker niet altijd makkelijk. Maar de momenten dat hij drammerig is en aan het domineren moet ik bij me zelf naar tekortkomingen gaan zoeken want dat houd in dat ik steekjes heb laten vallend die ik weer (strenger) moet gaan oppakken. Sommige mensen adviseren om te castreren in combinatie met gedragstherapie, ik adviseer om gedragstherapie te gaan doen en event. in combinatie met castratie.
Ik zou ook niet zomaar over gaan op castreren. Ik ben het met Tesske eens, ga naar een gedragstherapeut of doe een cursus voor probleemhonden (hebben wij met onze eerste hond gedaan, want die was enorm dominant en dat uitte zich ook in agressief gedrag). Heel veel geleerd, regels aangepast en dat ging echt heel goed, al moest je bij die hond geen vingerbreedte toegeven en heel consequent blijven. Misschien kun je eerst chemische castratie proberen. Binnen 48 uur ofzo heeft dat al effect en dat werkt tijdelijk, een aantal weken geloof ik. Zo kun je zien of dat invloed op zijn gedrag heeft. Zo ja, dan pas zou ik definitieve 'echte' castratie overwegen. W.b.t. het eten, wij hebben een flatcoated retriever van 25 kilo. Wat ik aan brokken gaf, weet ik niet precies, drie handen 's ochtends en drie handen 's avonds. Volgens mij zo'n 300 gram per dag of iets in die richting, ze bleef er mooi van op het juiste gewicht. Ze is alleen drie weken geleden aan haar voetje geopereerd en mocht alleen maar aangelijnd kleine stukjes wandelen, dus verbrandde ook niet veel. En we zijn een maand geleden op vers voer over gegaan. Nu eet ze zo'n 500-800 gram per dag (de ene dag geef ik meer bijv. 2 bakjes Smuldier = 800 gram en de andere dagen Carnibest 1 rol = 500 gram), maar zodra ze weer meer gaat bewegen, zal ik dat wel aan moeten passen, want normaal gesproken is het een heel actieve hond. Het is nog even puzzelen met de hoeveelheden, denk dat voor haar zo'n 600-700 gram op een dag goed zou zijn als ze weer gezond is en goed kan bewegen.
Wbt het eten, mijn reu is ongeveer 35 kilo en krijgt per dag zo'n kilo vlees. Dat is Barf dus ongemalen spiervlees, orgaanvlees en botten. 1 keer in de week krijgt ie ruim 1,5 kilo en de dag erna heeft hij dan vastendag. En 1 keer in de week heeft ie pens dag en dan eet hij dus alleen verse vuile pens. Ik weet niet precies hoeveel hij krijgt want ik voer voornamelijk op het oog, word hij iets te slank krijgt hij wat meer en word hij iets te fors krijgt hij wat minder.
haha, sorry hoor. Meestal sla ik dit soort topics over ik word er altijd nogal irritant en betweterig van
Haha geeft niets hoor MSroxy Tuurlijk is er op elk argument waarom ik niet zou castreren wel een tegenargument. Ik ben gewoon tegen castratie als 1e oplossing bij gedragsproblematiek. Maargoed ieder zijn mening natuurlijk.. ik zou het alleen zelf nooit doen en blijf erbij dat ik altijd een beetje verdrietig word van dierenartsen die meteen een scalpel trekken om ballen te verwijderen als het even niet lekker gaat. Helemaal omdat de meeste doorsnee hondenbazen er vanuit gaan dat een DA gelijk heeft.
Hallo! Alvast bedankt voor jullie reacties. Maar jullie moeten wel weten dat deze hond niet onze eerste hond is! Ik heb in heel mijn leven misschien 2 maanden zonder hond gezeten, dus onze huidige reu is echt niet onze eerste hond! Aan de opvoeding kan het bijna niet liggen, heb altijd net hetzelfde gehandeld en de regels zijn nooit veranderd. Het is ook niet alsof de hond de hele dag loopt te grommen hoor. Het is eigenlijk alleen maar 's ochtends en als ik van m'n werk thuis kom... Daarna is hij weer helemaal normaal. Tis precies alsof hij dan weer naar zijn "plaats" moet zoeken... Ik zie het nu eigenlijk niet helemaal zitten om een gedragstherapeut in te schakelen: er zijn ellenlange wachtrijen bij de goeien (want er zijn ontzettend veel neptherapeuten), ik heb al ongelooflijk veel boeken gelezen over hondenopvoeding, mijn moeder is een krak met honden en onze dierenarts is er in bijgeschoold... Wat ik zoal met hem doe? Als pup is hij naar de hondenschool geweest, maar na enkele maanden vond hij dat OERsaai en toen zijn we samen met een vriendinnen verder gegaan op wandelingen met oefeningen. Nu doen we niets meer van scholing, behalve elke week een lange wandeling en tussendoor nog vaak rond het dorp en natuurlijk veel spelen. Andere honden ziet hij nu zelden (reutje van m'n ouders is stervende en vriendin is zwanger dus erg moe) behalve als we met hem op openbare plaatsen komen, maar dus niet om met hem te spelen... Hij is erg sociaal met mensen, maar naar vreemde honden probeert hij niet echt om mee te spelen, ook niet vechten. Natuurlijk kan ik ook gewoon niets doen en het samen met m'n man zelf met veel oefenen eruit krijgen, maar mijn dierenarts zei ook (zoals hier boven al eens gezegd) dat hij zich gefrustreerd gaat voelen als hij nooit eens MAG met een teefje. Want dat zit er hier niet in... Daarbij is mijn man minder consequent als ik en vaak uit werken, dus dat bemoeilijkt het weer. Tis ook dat allemaal samen wat ons overhaald heeft om het toch te laten doen! Het is toch niet omdat mijn man deze zomer veel werk heeft dat wij opeens geen hond zouden mogen nemen he! Ik heb mijn hele leven al herdershonden gehad (wel onze eerste BC daarvoor Belgische herders) en zou er echt niet zonder kunnen... Ik hoop wel dat de ingreep hem niet te zeer zal veranderen en pijn zal doen. Wij vertekeen 3,5 week daarna naar de Alpen met hem. Volgens de DA geen probleem want herstelperiode is slechts 7 à 10 dagen. Iemand ervaring met hoe ik hem achteraf goed kan opvangen?
Wat een onzin, dat een reu gefrustreerd wordt van het nooit mogen doen. Dat heb ik nog nooit eerder gehoord. En Ineke je hebt een border collie, een werk hond, wat ik lees wat je ermee doet , moet de hond zich stierlijk vervelen. En hij is op de leeftijd om te gaan puberen.
Gelukkig is hij kerngezond! Een hele geruststelling he! Wij hebben een Basset Hound (of een Hush Puppy zoals de meeste hen kennen ) Onze teef is gesteriliseerd en er zijn ook heel wat mensen die het ons afgeraden hebben. Wij hebben het, in samenspraak met de fokker en de dierenarts toch laten doen. Wij hebben haar wel eerst loops laten worden, zodat ze toch haar volwassenheid had bereikt. Anders kon ze puppygedrag blijven vertonen. Voor een reu zal dat wel anders liggen. Maar na haar loops zijn is ze schijnzwanger geweest en daar zag ze eigenlijk wel vanaf: ze had melk, haar tepels hingen helemaal uit, constant janken... Toch heeft de dierenarts haar hier niets voor gegeven, omdat ze daarna toch gesterilisseerd ging worden. Zoals Jo79 al zei, ze krijgt nu iets minder eten en wat meer beweging zodat ze geen overgewicht zou krijgen. Ik zou ook niet onmiddellijk voor een gedragtherapeut gaan. Zeker als je dierenarts bijgeschoold heeft ivm gedrag, denk ik wel dat je het advies mag volgen. Op Vitaya is er regelmatig zo'n Engels hondenprogramma en daar laten ze ook regelmatig reuen castreren wegens dominant gedrag. Onze hond heeft maar een paar dagen last gehad van haar sterilisatie. De dag zelf mochten we haar 's middags gaan halen en heeft ze eigenlijk de rest van de dag geslapen. Ze heeft die dag ook alleen maar een beetje gedronken, hebben geen eten gegeven omdat ze er ook geen zin in had. Ik denk dat ze na een dag of 3-4 weer de oude was. Wij hadden haar wel een oude t-shirt aangetrokken, omdat zo'n kap niet te doen is voor haar (ze is te kort tegen de grond ). Na een dikke week ben ik wel de draadjes gaan laten uitdoen, ook al zouden ze vanzelf uitvallen. Er begonnen zakjes onder te zitten, een teken dat het kon gaan etteren. Ik denk dat wij een week of 2 weken heel weinig gewandeld hebben met haar. Maar daarna weer alles gewoon. Wij gaan ook met onze hond naar de Alpen (laatste week van juli)! 't Is de eerste keer dat ze mee op vakantie gaat, dus ik hoop voor haar dat het wat meevalt. Fijn ploeteren in bergriviertjes
Hier sluit ik me bij aan Bovenop de verveling denk ik dat het voor de hond nog veel erger is dat hij zijn 'will to please ' tegenover het baasje niet kwijt kan.
Het zijn wel honden die heel veel beweging nodig hebben en hun hersentjes moeten laten werken. Dat is hetzelfde als met een flatcoated retriever. Als we te weinig met haar doen, wordt ze hyper, wil niet goed meer luisteren etc. De afgelopen weken na die operatie kon ik haar wel achter het behang plakken af en toe, maar dat was gewoon omdat ze haar energie niet kwijt kon. Waarschijnlijk zal een castratie vast wel wat helpen in het gedrag, maar ik zou ook wat meer activiteiten met hem doen. Behendigheid/agility vinden ze vaak erg leuk. Bij ons op les zaten in ieder geval veel border collies. Onze vorige hond bleef heel lang loops en daarna ook erg veel last houden van reuen die haar besprongen. Net als het een paar weken goed ging, begonnen we weer van voor af aan. We hebben haar laten steriliseren. Teven worden vaak erg koud na zo'n operatie, de onze ook (weet niet of dat bij reuen ook het geval is) en ze heeft dus de rest van de dag en de nacht onder een deken geslapen. De wond zelf was heel snel genezen. Dat kun je in de gaten houden en misschien even 2 pijnstillers ofzo meevragen, voor als het is uitgewerkt en hij last krijgt. Zoiets heb je namelijk altijd 's avonds of in het weekend nodig.
Fijn dat er niks ernstigs was met je hond Ik heb zelf 2 reutjes hier rond lopen,een teckel en een jackrussel x-ing,ze zijn niet geholpen en kunnen flink dominant zijn vooral de jackrussel x-ing.Toch laat ik ze niet castreren,ze kunnen het ondeling echt zelf wel uitzoeken (veel beter dan teefjes dat kunnen,die blijven bezig).Als het zo is dat dat brommen dominant gedrag is naar jullie moet je er voor gaan zorgen dat hij jullie als meerdere gaat zien,jullie staan in prenciepe bovenaan in de "roedel" en hij hoort heel wat stappen beneden jullie te staan.DIt los je alleen op door hem dit te leren/trainen.Je kan wel snel denken,we casteren em maar maar heel vaak schiet je daar niks mee op.Ik zou 1st eens een afspraak maken met een hondenschool/gedragterapeut en kijken wat die zegt,die hebben toch meer verstand van het gedrag van een hond dan dat een dierenarts dat weet.
Hoi, dank jullie voor jullie tips... zoals ik al zei is onze dierenarts ook gespecialiseerd in gedrag en die zei dat we al prima bezig waren zo en dat het eigenlijk een soort "puberen" is dat hij aan het doen is en ik vertrouw haar want zij kent ons en onze hond! Ook verveelt hij zich echt niet en krijgt best wel de actie die hij wil... het is niet zo dat ELKE Border Collie absoluut aan flyball of agility moet doen hoor... Het zijn vooral de baasjes die dit graag doen, die een BC aanschaffen omdat deze honden daar geschikt voor zijn! De fokkers waar we hem hebben gekocht hadden 5 BC's en slechts 1 deed aan schapendrijven. De anderen gingen gewoon regelmatig wandelen. In Engeland mogen de meeste werkende BC's zelfs maar enkele keren per jaar aan het werk om de schapen te drijven! Ik denk dat je vooral naar de hond individueel moet gaan kijken en naar wat hij/zij zelf nodig heeft... Zo vindt hij het wel reuzeleuk als we zijn kong vol lekkers verstoppen en hij moet die dan overdag gaan zoeken of we begraven hem (hebben een stukje grond vrij liggen)... Echt een aanrader als je hond even alleen moet blijven Ik weet ook wel dat een castratie geen oplossing is voor zijn dominante gedrag, maar daar werken wij zelf wel aan, samen met de DA en jullie tips! Ik hou jullie op de hoogte van zijn herstel
Ineke, ik weet dat je je keuze al gemaakt hebt hoor maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of je dierenarts bij jou thuis is geweest om het gromgedrag van je hond te observeren?
Nee, tuurlijk moet je niet persé agility doen. Ik doe ook geen jachttraining met onze hond als een van de weinigen van het nest, maar wel andere trainingen die meer bij ons passen en zorg daarnaast voor heel veel beweging. Ik merk gelijk aan onze hond als ik wat ga minderen dat ze haar eigen plan trekt en dat uit zich vaak in ongewenst gedrag.
@ Tess Nee ze is niet thuis geweest, maar ze heeft ons wel bij haar thuis bezig gezien en op een korte wandeling en zo...
De onze had dat ook! Ik dacht dat dat gewoon aan haar lag, omdat ze een koukleum is Heb haar ook onder een dekentje gelegd en ben kort bij haar in de buurt gebleven. Wel niet de hele tijd langs haar gezeten, maar gewoon thuis gebleven. Pijnstillers had ik eigenlijk niet aan gedacht, maar die heeft ze ook niet nodig gehad eigenlijk. Maar iedere operatie en ieder dier is anders, dus da's wel een goed idee. Is het deze woensdag dat het gaat gebeuren of volgende week?
Morgen is de grote dag! Ik ben best wel zenuwachtig want ik kan niet meegaan om hem af te zetten (ben onderwijzeres)... Maar mijn man mag bij hem blijven totdat hij slaapt en zal we zullen er 's middags samen zijn om hem terug op te halen. Hij krijgt nu sevens nog wat korreltjes en dan enkel nog water tot morgen... Goed idee van dat dekentje, dat had hij als pup ook al graag!
Ik was ook zenuwachtig hoor! Wij zijn haar samen gaan brengen, omdat we allebei verlof hadden (30 december vorig jaar). We zijn toen wat gaan shoppen, want we liepen eigenlijk allebei wat verloren thuis Was zo blij dat het 13u werd dat we haar mochten gaan halen! 't Is wel fijn dat je man erbij mag blijven tot hij slaapt. Dan is je hond ook op z'n gemakje he. Hopelijk kan je je zinnen wat verzetten op school! En wat zo grappig is bij de onze: toen we haar brachten liep ze vrolijk de praktijk binnen. Maar toen we haar gingen halen liep ze heel snel naar de deur en keek ze naar de klink en dan naar ons en dan weer naar de klink. Ze wilde daar echt weg! Als ik nu met haar ga voor haar spuitjes en ze ziet de dierenarts nog maar in de wachtzaal, wil ze niet meer naar binnen. En op de onderzoekstafel trillen van de schrik. Ze kruipt bijna op mij