totaal mee eens, als meer mensen dat zouden doen zouden er niet zoveel ongewenste honden zijn, honden zonder stamboek en goede (gezonde) lijnen moet je zoiezo geen nestjes van willen, wat draag je dan werkelijk bij? Verder kan het zo erg zijn loops, ze hebben daar ook veel pijn aan hoor, mijn schoonmoeder geeft de hond dan PCM om de dag door te komen anders is ze heel sjaggie en joenkt ze van de pijn als je er al naar wijst. En idd schijnzwangerschappen zijn ook heel vervelend. Dus ik ben ook voor steriliseren. Het enige wat ik bij vrouwtjes qua gedrag zie is dat ze iets minder dominant / moederig worden, verder geen gewichtsproblemen of vachtproblemen ofzo ooit meegemaakt eigenlijk.. ik denk dat je daar zelf ook bij bent qua goede voeding!
Geloof dat een collega dat gedaan heeft. Is dat ook niet voor ze de eerste keer loops worden? edit: Lees net dat het alleen bij poezen wordt gedaan. Maar hij heeft een of andere methode laten doen die niet zo vaak wordt toegepast. meestal wordt er na de loopsheid gesteriliseerd, maar zijn dierenarts was voorstander van het ervoor te laten doen.
Hier advies van de fokker om ook echt niet te steriliseren. Dierenarts was het daar absoluut mee eens! Zij vertelde zelfs dat in haar opinie de voordelen niet opwogen tegen de mogelijke nadelen voor dat specifieke ras. Hier nog een stukje met info over wel/niet steriliseren Bij teven is de situatie iets ingewikkelder. - Het aantal voordelen van sterilisatie kan in sommige gevallen, maar niet alle, groter zijn dan de nadelen. In het algemeen kan worden gesteld dat het voordeel afhangt van de gezondheid en de leeftijd van de teef en het risico op rasgebonden ziektes. Voordelen van sterilisatie van de teef kunnen zijn:· Aanzienlijke verlaging van het risico op mammatumoren mits voor de leeftijd van 2,5 jaar gesteriliseerd;· Het risico op pyometra, dat bij ongeveer 23% van de niet gesteriliseerde teven voorkomt, wordt praktisch uitgesloten;·Het risico op peri-anale fistels wordt verkleind;· Het heel kleine risico, minder dan of gelijk aan 0,5%, op tumoren van de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken wordt uitgesloten. - Als nadelen kunnen worden genoemd:· Indien sterilisatie plaats vindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma)· Verhoogd risico op hemangiosarcoma van de milt en sterk verhoogd risico op hemangiosarcoma van het hart;· Verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen;· Sterilisatie-incontinentie bij 4 tot 20% van alle teven;· Verhoogd risico op steeds terugkerende ontstekingen aan urinewegen;· Verhoogd risico op afwijkingen aan de vulva, vaginale dermatitis en vaginitis, vooral bij teven die op zeer jonge leeftijd zij gesteriliseerd;· Verdubbeld risico op tumoren aan de urinewegen;· Vergroot risico op botafwijkingen;· Vergroot risico op schadelijke reacties op vaccinaties. bron: Feiten en fabels over castratie en sterilisatie - Honden Encylopedie Anders nog verder advies inwinnen bij bijv. de landelijke rasvereniging van je hond?
Ik wilde eigenlijk een teef en dan had ik dr wel laten sterreliseren na de eerste x loops te zijn geweest. Maar vriendlief zag dat helemaal niet zitten juist vanwege loopsheid en omdat we tegen de tijd dat ze loops zou worden onze jongste kruipt en dat is niet zo fris. Dierenarts raad hier aan Hero met 6 maanden al te castreren maar ik wacht tot 1 jaar.
Ik had een gigantisch verhaal getypt en toen zei deze site dat ik niet ingelogd was Nu heb ik echt geen zin meer om het nog eens te typen. Samenvatting: Voordelen: -Voor het 2e jaar: Minder kans op melkkliertumoren (laat je je hond te laat steriliseren dan blijft de kans op melkkliertumoren hetzelfde als wanneer de hond niet gesteriliseerd zou zijn) -Kans op baarmoederontsteking nihil -Geen loopsheid meer -Zachter karakter (merk je vooral bij castratie van de reu) -Geen ongewenste nesten (want hoe goed je ook oplet, een ongeluk zit in een piepklein hoekje. Ook in de kennel kan je hond bijv. gedekt worden, als jij op vakantie bent. Het gebeurt!) Nadelen: -Zwaardere operatie dan een castratie -Vacht kan dof worden (vooral bij herders en spaniels) -Vanwege minder energieverbruik (veel hormonaal aangestuurde gedragingen verdwijnen) kan de hond dikke worden (voeding aanpassen!) -Zachter karakter Veel oudere honden krijgen BM-ontsteking. een lichte, beginnende ontsteking is nog wel op te lossen met een VSM-middel of antibiotica. Zwaardere vaak niet! Mocht je oudere hond BM-ontsteking krijgen is de kans zeer groot dat ze alsnog geopereerd moet worden. En dan halen ze niet alleen de eierstokken weg, maar ook de baarmoeder. Terwijl dierenartsen tegenwoordig de baarmoeder veel liever laten zitten, omdat er sneller incontinentie ontstaat als de baarmoeder weggehaald is. En oudere honden hebben sowieso sneller last van incontinentie! Een jonge hond kan een narcose, de operatie en de genezing beter aan. Laat je je jonge hond helpen, verklein je de kans op operaties op latere leeftijd gewoon. Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen, mijn hond is na d'r eerste loopsheid geholpen. Wat weegt voor jou het zwaarst?
Verdorie, weer zo'n vraag. Tuurlijk moet je je hond steriliseren als het een gezelschapsdier is. Als je plannen heb om mee te fokken moet je niet steriliseren. Maar fokken is ook een hele klus. Het is toch een gezelschapsdier toch? Dus steriliseren. Volg de advies van je dierenarts.
wij hebben het erna laten doen, maar ik meen me ook de herinneren dat artsen die deze methode toepassen vaak voor vroeg steriliseren zijn inderdaad.
@ Mompelientje: Waarom steriliseren als je niet een nestje wilt? Je kan je hond ook gewoon in de gaten houden en als ze loops worden/zijn niet loslaten, maar aangelijnd die paar weken.. Dan gebeurt er helemaal niets en heb je echt geen nestjes met pups. Jij reageert altijd zo overtrokken zeg. Het zijn geen katten die hun eigen weg gaan en niet altijd binnen te houden zijn!
Hier begint Hero te reupen en volgens de dierenarts gaat dit grotendeels over als ie geholpen is.. Klopt dit? Nu duw ik em van me af en negeer ik em verder.
Ik heb een Westie en die is ook gesterriliseerd na haar eerste keer dat ze loops was. Ze is nog net zo pittig als voordien,ze is nu dan wel bijna 12 jaar maar ze doet het super! Haar vacht is gezond,ze is mooi op gewicht en rent zich nog de pootjes onder haar lijfje uit. Ik heb er toen voor gekozen omdat mijn tante vroeger een Cocker Spaniel had,en die liep eens in de zoveel tijd met een soort luier rond,en daar kwam dan toch een lucht vanaf zeg...ik heb daar waarschijnlijk een soort van trauma aan over gehouden!! Nee ff serieus,wij hebben veel honden in de vriendengroep en in de familie,en ik zag een nest met puppies niet echt zitten,en ik ken mezelf en hecht me er dan ook nog aan.
Ik volg oa Nanni: niet snijden in een gezonde hond. Wij hebben teefjes en een reu rondlopen, inderdaad bij de loopsheden is het goed opletten en de reu apart houden van de dames. Wij hebben al vele jaren teven en nog nooit een teef schijnzwanger gehad na de loopsheden. Wanneer je echt een hondje hebt waar geen "oeps-nestjes" van mogen komen, zoals hierboven ook werd genoemd door iemand, dan kan ik me voorstellen dat je het wel laat doen.
Door een dier loopt of krols te laten zijn zonder te laten dekken creeer je een grotere kans op oa. baarmoeder(hals)kanker.
Oh ja,ik las nog iets over dominantie...Rakker is de baas over onze Engelsche bulldog van 3 jaar,dan te bedenken dat ze bijna 12 is en een stuk kleiner
Sorry maar volgens mij is dat nooit bewezen hoor. Dat het puur aan het loops worden of krols worden ligt.
Dat risico weegt dus zoals ik al eerder zij niet bij alle rassen op tegen de mogelijke nadelen van een sterilisatie.
Sluit me er bij aan, ik zie geen nut om een dier niet te laten helpen als je NIET de intentie hebt om te fokken.
In die tv-programma's met gedragstherapeuten hoor je dat vaker, maar niet alle honden zijn er van af door castratie. Zou eens gaan googlen, want denk dat je daar wel veel van kunt terugvinden. En anders eens een gedragstherapeut contacteren wat hij er van denkt.
Ik denk niet dat we dat (beide) kunnen documenteren, door de gesprekken die ik met meerdere mensen heb gehad ben ik van mening dat dit klopt.
ik ben ook dierenarts assistente en mijn advies is echt om te steriliseren! ik heb helaas vaak genoeg de keerzijde gezien van teefjes die niet gesteriliseerd waren, heb er zeg maar tot mijn onderarmen in gezeten! en vaak zat honden gezien die er aan overleden zijn omdat het een gesloten baarmoederontsteking was en deze dus is geknapt! wat beteft het casteren van een reu: probeer eerst de chemische castratie, dan kun je zien of het t gewenste effect heeft. ik heb zelf hier een rottweiler reu rondlopen, en als ik die dus had gecastreerd dan was het een nog groter mietje geworden dan dat het nu al is.